Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Λύκοι στην Πάρνηθα, κυνηγοί στα όπλα

Και ξαφνικά έκπληκτοι Αθηναίοι, έμαθαν ότι λύκος κατασπάραξε σκυλάκι παραγωγού ραδιοφώνου που είχε πάει βόλτα με την κόρη του κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.

Πού βρέθηκαν οι λύκοι, αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι, που μέχρι τώρα πίστευαν ότι λύκοι υπάρχουν μόνο στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και στο λαϊκό θρύλο με τον ψεύτη βοσκό. Τα ρεπορτάζ πάντα στο ύψος τους, μετέφεραν το μήνυμα ότι μας την έπεσαν οι λύκοι. Και οι κυνηγοί, χωρίς να χάσουν χρόνο, ανταποκρίθηκαν άμεσα: Ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκαλούν οι λύκοι στους κυνηγούς, τους κτηνοτρόφους και την πανίδα(!), τώρα κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές, διαπίστωσαν οι …προστάτες της πανίδας, που επιθυμούν το μονοπώλιο στην εξολόθρευσή της. Μόλις λίγες ημέρες έπειτα από μια ακόμη κυνηγετική τραγωδία, όπου 16χρονος σκότωσε κατά λάθος το θείο του και αυτοπυροβολήθηκε. Και ενώ κανείς στη χώρα δεν θυμάται να έχει χαθεί ποτέ άνθρωπος από επίθεση λύκου, αντίθετα με τους κυνηγούς, που κάθε χρόνο είτε αλληλοσκοτώνονται είτε λύνουν με τα κυνηγετικά όπλα τις διαφορές τους με άλλους ανθρώπους, αφού σοβαρός έλεγχος για να πάρεις και να διατηρείς όπλο δεν υφίσταται.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το λύκο της Πάρνηθας, έγιναν πολλές αναφορές για κυνηγόσκυλα που κατασπαράχθηκαν από λύκους σε όλη τη χώρα. Διατυπώθηκε για πολλοστή φορά η προτροπή προς την Πολιτεία να δράσει άμεσα και οι κυνηγοί, χωρίς αμφιβολία, θα είναι εκεί για να συνδράμουν με το αζημίωτο, όπως με τις αλεπούδες ή τους αγριόχοιρους. Τι ισχύει εντέλει;

  • Ο πληθυσμός των λύκων έχει πράγματι ανακάμψει τα τελευταία χρόνια. Εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, λύκοι επανεμφανίστηκαν και στη Στερεά Ελλάδα και, τα τελευταία χρόνια, και στην Πάρνηθα. Γεγονός που αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι είναι προστατευόμενο είδος και, αφετέρου, στην εγκατάλειψη των ορεινών όγκων και την ερήμωση των χωριών, που οδήγησε σε μεγαλύτερη δάσωση της υπαίθρου και αύξηση των άγριων ζώων, από ελάφια και αγριόχοιρους μέχρι αλεπούδες και λύκους.
  • Όταν η τροφή λιγοστεύει, οι λύκοι στρέφονται στα κτηνοτροφικά ζώα και πλησιάζουν περιοχές όπου υπάρχουν απόβλητα σφαγείων, σκουπίδια κτλ. Τα κυνηγόσκυλα είναι, δυστυχώς, μια συνηθισμένη λεία για τους λύκους. Που, ωστόσο, δεν θα βρισκόντουσαν στα δάση, αν δεν συνόδευαν τα αφεντικά τους στο αιματηρό τους «χόμπι». Βέβαια, για τα περισσότερα κυνηγόσκυλα, το να γίνουν λεία ενός λύκου είναι μάλλον λύτρωση από μια βασανιστική ζωή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
  • Γενικά, οι λύκοι αποφεύγουν όσο γίνεται τον άνθρωπο και πολύ σοφά κάνουν, αφού οι άνθρωποι είναι η συχνότερη αιτία θανάτωσής τους (και όχι το αντίστροφο). Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι επισκέπτονται συχνά το σπίτι των λύκων, όπως στην περίπτωση της Πάρνηθας, οι τελευταίοι αρχίζουν να εξοικειώνονται και να τους πλησιάζουν. Η οργάνωση Καλλιστώ αναφέρει ότι είχε ενημερωθεί το τελευταίο διάστημα για το φαινόμενο αυτό στην κεντρική Πάρνηθα και είχε αποστείλει προτάσεις στο φορέα διαχείρισης του Εθνικού δρυμού, ο οποίος όμως –φευ– καταργήθηκε τον Δεκέμβρη, μαζί με τους άλλους αχρείαστους, κατά τη ΝΔ, φορείς διαχείρισης.

Οι κυνηγοί, από την άλλη πλευρά, πιέζουν διαρκώς για το «πρόβλημα» των λύκων που τους τρώνε τα ακριβά τους εργαλεία, τα οποία, αν δεν κυνηγούν καλά, αν τραυματιστούν ή αρρωστήσουν ή αν προλάβουν να γεράσουν, τα εγκαταλείπουν, συχνά δεμένα, στα βουνά, να γίνουν βορά των λύκων ή να πεθάνουν από ασιτία.

Το πρόβλημα προφανώς δεν είναι μερικές εκατοντάδες λύκοι που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια. ‘Όπως σημειώνει ο Αρκτούρος, «οι λύκοι συμβάλλουν στην προστασία και την υγεία των δασών. Υπήρξαν μέρος τους για αιώνες. Σε όποια οικοσυστήματα επανεντάσσονται ή επανεμφανίζονται με φυσικό τρόπο, όπως στην περίπτωση της Πάρνηθας, παρατηρούμε την ευεργετική συνεισφορά τους στην επανάκαμψη αυτών των οικοσυστημάτων και στην επαναφορά των δασών σε υγιή πρότυπα τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο». Aκόμη πιο αναλυτική η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Περιβαλλοντικής και Πανελλαδικής Ομοσπονδίας (δείτε την εδώ).

Το πρόβλημα είναι ότι οι κυνηγοί, διαθέτοντας ένα παλιό και πολύ οργανωμένο λόμπι, επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν των κομμάτων, ακόμη και το ΚΚΕ, δια στόματος Παφίλη, και τον ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου και του Πολάκη, με μόνη εξαίρεση το ΜΕΡΑ25. Πριν από λίγες μέρες, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία πανηγύρισε την «μεγάλη νίκη-παρακαταθήκη και για τις επόμενες μάχες στις περιοχές Natura, αφού το κυνήγι στον Όλυμπο θα συνεχίσει να επιτρέπεται, παρά το πρόσφατο ΠΔ που εισήγαγε αυστηρότερο πλαίσιο σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες». Και αυτά, όταν είναι γνωστή η τεράστια έκταση της λαθροθηρίας και των παραβάσεων, η αδυναμία των Δασαρχείων να ελέγξουν οτιδήποτε, η ανυπαρξία ποινών, ακόμη και όταν διαπιστωθούν παραβάσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι οι, πάνω από μισό εκατομμύριο, κυνηγοί οργώνουν πάνοπλοι την ύπαιθρο με τζιπ, ασύρματους και GPS, ψάχνοντας για θύματα. Θηρεύουν απαγορευμένα είδη –τα κέντρα περίθαλψης είναι γεμάτα με προστατευόμενα είδη ζώων και πουλιών χτυπημένα με σκάγια–, οχλούν πουλιά και ζώα με πυροβολισμούς, ρυπαίνουν με σκάγια και πλαστικά, αφαιρούν ζωές για ψυχαγωγία. Δεν είναι τυχαίο που στο χώρο των κυνηγών ενδημεί η κουλτούρα της βίας και του «αντρισμού», ο φετιχισμός των όπλων και η Ακροδεξιά.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να επιτρέπεται το κυνήγι σήμερα, που η ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον. Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί κυνηγοί και πολύ λίγα ζώα. Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι απειλεί την επιβίωσή μας, αυτό σίγουρα δεν είναι οι λύκοι.

Y.Γ.: Τις τελευταίες μέρες, ο τρόμος χτύπησε στο Διόνυσο, τη Νέα Ερυθραία και την Πεντέλη, με αναφορές για ένα τρομαχτικό και εξαιρετικά επικίνδυνο είδος λύκου τον …Μονόλυκο, που κανείς δεν είδε ακριβώς, αλλά το δασονομείο Αγίου Στεφάνου έδωσε πληροφορίες για το ποιόν του και διαβεβαίωσε για την παρουσία του, τροφοδοτώντας πλήθος αναφορών σε όλα τα κανάλια και τα λοιπά ΜΜΕ και κραυγές στα κυνηγετικά σάιτ. Και ενώ, προφανώς, ο Μονόλυκος ενδημεί μόνο στη μεγάλη φαντασία των δημοσιογράφων και των κυνηγών, οι κανονικοί γκρίζοι λύκοι που ενδημούν στη χώρα μπήκαν στο στόχαστρο. Κυνηγοί τουφέκισαν και κρέμασαν λύκο στο Μεσολόγγι, ενώ ένας ακόμη λύκος βρέθηκε νεκρός από πυροβόλο κοντά στον επαρχιακό δρόμο Μαλακάσας-Μαρκόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***