Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Κείμενο συμπαράστασης στον Τάσο Σαραντή

Κείμενο συμπαράστασης
στον δημοσιογράφο ΤΑΣΟ ΣΑΡΑΝΤΗ και την Εφημερίδα των Συντακτών για τις αγωγές που κατέθεσε εναντίον τους η «WRE ΕΛΛΑΣ - Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών»

Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και τη συνεταιριστική εφημερίδα που εργάζεται (Εφημερίδα των Συντακτών), ενόψει της εκδίκασης αγωγής εις βάρος τους, από τον επιχειρηματικό όμιλο WRE ΕΛΛΑΣ.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη για δημοκρατική χώρα αγωγή, που αφορά το ρεπορτάζ «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων». Μια αγωγή που πλήττει την ελευθερία του λόγου, ποινικοποιεί την αλήθεια, καταδικάζει την κοινωνία και εξοντώνει ανθρώπους. Που φιμώνει δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Καταδικάζουμε τη νέα όψη του αυταρχισμού, που με τις στρατηγικές αγωγές και μηνύσεις κατά της συμμετοχής των πολιτών στα δημόσια πράγματα και κατά και του ελεύθερου λόγου (SLAPP), οι κυρίαρχοι και ισχυροί αποπειρώνται την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για τη φίμωση όσων ασκούν κριτική και αποκαλύπτουν ύποπτες ή/και δόλιες ενέργειές τους, που στρέφονται κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του δίκιου των ανθρώπων, των κοινωνιών και των τόπων, όπως και κατά του φυσικού περιβάλλοντος.

Η αλήθεια που αποκαλύπτεται για τις αντικοινωνικές, αντιπεριβαλλοντικές και αυταρχικές ενέργειες των διωκτών του Τάσου Σαραντή και της Εφημερίδας των Συντακτών, είναι η βάση των κοινωνικών αγώνων ενάντια στα αντικοινωνικά σχέδια των ομίλων. Οι κοινωνίες και τα κινήματα που αυτές γεννούν για να αντιδράσουν στις επιβουλές εναντίον του κοινού συμφέροντος δεν εκφοβίζονται, δεν απειλούνται, δεν σιωπούν.

Αντιστεκόμαστε στη λογική SLAPP, ως μέσο φίμωσης και επίθεσης στην κοινωνία, που αναδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις.

Δύο από τις συλλογικότητες που υπογράφουμε, η συντακτική ομάδα της Attica Voice και η πρωτοβουλία «Δασαμάρι S.O.S.» γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την απόπειρα φίμωσης με μηνύσεις εκ μέρους των ιστοσελίδων της Ραφήνας, rpn και irafina, που θέλουν να λέγονται ανεξάρτητες και ενημερωτικές και οι οποίες εκτιμούμε πως λειτουργούν ως το μακρύ χέρι τοπικών παραγόντων. Μηνυτές που στηρίζουν Δημοτική αρχή, δικτατορίστικες συμπεριφορές, φαραωνικά κατασκευαστικά έργα που καταστρέφουν τη φύση στην Ανατολική Αττική, μηνύουν τον ελεύθερο, κριτικό λόγο, την περιβαλλοντική συνέπεια και δράση στην περιοχή.

Δεν παύουμε να διαπιστώνουμε ότι η σύγχρονη κρίση της κοινωνίας και της πολιτικής εν γένει συνδέεται με την κρίση της ενημέρωσης και τον περιορισμό των ελεύθερων φωνών, των πολιτών και των δημοσιογράφων.

Την ίδια αντίληψη διαθέτουν και υποστηρίζουν δημοσιογράφοι που τολμούν να μιλήσουν στη γλώσσα της αλήθειας και τιμούν την αληθινή δημοσιογραφία που παλεύει σε τόσο αντίξοους καιρούς, να σταθεί στο ύψος της.

Θεωρούμε πως η Δικαιοσύνη δεν θα ανεχτεί τη φίμωση και την τρομοκρατία που επιχειρείται από —ξένα προς το κοινό καλό— επιχειρηματικά συμφέροντα και θα απορρίψει κάθε διεκδίκηση εις βάρος της ελευθεροτυπίας, της ενημέρωσης και των κοινωνικών αγώνων για το δίκιο.

Σε αυτήν την αδέσμευτη δημοσιογραφία, στη δημοσιογραφία του Τάσου Σαραντή, εμείς στεκόμαστε συμπαραστάτες, με όλες μας τις δυνάμεις και καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και εξόντωσης.

3 Φεβρουαρίου 2022

Οι συλλογικότητες:

  1. ελεύθερη, ανοιχτή, ηλεκτρονική επιθεώρηση Attica Voice (http://www.atticavoice.gr/)
  2. ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» (http://dasamarisos.blogspot.gr)
  3. Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (http://megalo-rema.blogspot.gr)
  4. κινηματογραφική λέσχη Πικερμίου Ciné Σχολειό (fb: @cinesholeio)
  5. Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας Ραφήνας (fb: Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας Ραφήνας)
  6. Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα (fb: Φίλοι του αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα)
  7. Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ερασίνου (fb: Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ερασίνου)
  8. Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων (https://proka-penteli.blogspot.gr/)
  9. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης (https://www.epentelimas.gr/)
  10. Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων - Ρεματτική (fb: @remattiki)
  11. Ευρεία Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Ελληνικού
  12. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας (https://prosper-corfu.gr/)
  13. Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΑΤΤΙΚΗΣ (https://www.peripolo.gr/)
  14. Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας (fb: https://www.facebook.com/Ziria.Network/)
  15. Ποδονίφτης, Ρε(ύ)μα Κριτικής των Καιρών και Δράσης
  16. Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. (https://www.oiko-polis.com/)
  17. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου (https://eoslasithiou.gr/)
  18. ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών(http://www.ippothesis.gr)
  19. Μικρογεωγραφίες (http://www.microgeographies.org)
  20. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης (http://eosh.gr/wp/)
  21. SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α (fb: https://www.facebook.com/groups/soskyparissiakos/)
  22. Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου Π.Α.Ζ. (fb: @iliaskouras)
  23. Κίνημα Πολιτών Αγρινίου «Δικαίωμα στη Ζωή» (fb: https://www.facebook.com/groups/antistasistiskatasxeseis/)
  24. Οικολογική Κίνηση Δράμας (fb: @ECODRAMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***