Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Ο "βασιλιάς" είναι γυμνός

Αναδημοσιεύουμε εκτενές άρθρο της ιστοσελίδας Attica Voice, στο οποίο τεκμηριώνεται πλήρως η άριστη διαχείριση των πρόσφατων σπανίων καιρικών και γεωλογικών φαινομένων, από τη διοίκηση του Δήμου των «70 μοιρών» και αγνώστων «τετραγωνικών στρεμμάτων», η οποία στάθηκε και πάλι, όπως πάντα, στο ύψος της (κυριολεκτικά), πράγμα που δεν έτυχε της αναγνώρισης και προβολής από τον τοπικό ρτύπο και τα τοπικά trash media. 😉

«Naked King» © Eremenko-Ugolnikova Elena, 2013

Σ’ ένα κράτος μια φορά, που βαρούσε ταμπουρά,
διαλαλούσαν μιαν αυγή, τόσοι κήρυκες με φούρια
πως ο Βασιληάς θα βγη, με φορέματα καινούρια.
Βγήκε μέσ’ απ’ το Παλάτι, δίχως ρούχο και βρακί,
και θεόγυμνος περπάτει, πότ’ εδώ και πότ’ εκεί.
Κι ο καθένας κατεργάρης, τσαμπουνούσε σοβαρά:
“για κυττάξετε τι χάρις, και στολίδια μια φορά”.

Γεώργιος Σουρής

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και οι σφουγγοκωλάριοι αυλικοί του επιμένουν να πορεύονται πίσω του παριστάνοντας πως κρατούν τον ανύπαρκτο μανδύα του. Αλλά η κοινωνία δεν βλέπει. Πιστεύοντας πως η άγνοιά της και η μη συμμετοχή στα κοινά είναι τεκμήριο αθωότητας —ενώ θα έπρεπε να είναι τεκμήριο ηλιθιότητας— ξεσηκώνεται μόνο όταν θίγεται ο μικρόκοσμός της. Όταν για παράδειγμα μένει για ώρες χωρίς ρεύμα ή όταν αρχίζουν να γλιστράνε τα σπίτια τους.

Και περιμένουν από το δήμαρχο βοήθεια. Μια βοήθεια όμως που δεν πρόκειται να έρθει, γιατί ο δήμαρχος δεν είναι τίποτα περισσότερο από όσους τον επέλεξαν. Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω, όπως κραυγάζει με απόγνωση ο ποιητής.

Μιλάει με το «εγώ» ή το «εμείς» όταν τα πράγματα πάνε καλά, μιλάει με το «αυτοί» όταν τα πράγματα δεν πάνε. «Αυτός» είναι υπεύθυνος για τα καλά, οι «άλλοι» (ή συνήθως «κάποιοι» όπως ο ίδιος λέει) είναι υπεύθυνοι για τα άσχημα. Κοκορεύεται για τα ελάσσονα έργα του, ψελλίζει ανόητες δικαιολογίες για τα μείζονα, εκεί όπου δεν μπόρεσε να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του. Ούτε με τις φωτιές στο Μάτι μπόρεσε, ούτε με τα χιόνια.

Όταν δεν καταφέρνει να ανοίξει τους δρόμους από τα χιόνια, καταλογίζει ευθύνες σε όσους έδωσαν άδεια να χτιστούν σπίτια στα βουνά και την ίδια ώρα στέργει στην τακτοποίηση πολυτελών αυθαιρέτων, χτισμένων σε δασικές εκτάσεις στο ανατολικό Πεντελικό. Όταν τα σπίτια γλιστράνε, καταλογίζει πάλι ευθύνες σε όσους έδωσαν άδεια να χτιστούν σπίτια δίπλα σε ρέματα, αλλά αποκρύπτει πως και ο ίδιος φροντίζει για την τακτοποίηση της παρανομίας αυτής.

Και για όσους μπορεί να βιαστούν και να πουν πως κάπου έχει δίκιο ο δήμαρχος, ας μην το κάνουν. Γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος αυτός απλά υποκρίνεται κάτω από το βάρος των τεράστιων ευθυνών και της μεγαλειώδους ανεπάρκειάς του.

Το έχει αποδείξει άλλωστε παλαιότερα πως μπορεί να είναι και με τον κλέφτη και με τον αστυνόμο. Ανάλογα με το τι τον βολεύει κάθε φορά. Όταν προσπαθεί να τσιμεντώσει το Μεγάλο Ρέμα, παριστάνει πως νοιάζεται για όσους έχτισαν δίπλα από αυτό και δεν τους μέμφεται γι αυτό. Όταν ψάχνει για ψήφους, υπερασπίζεται το δικαίωμα όσων έχτισαν χωρίς σχέδιο να ενταχθούν σε αυτό. Αυτά όμως δεν είναι δείγματα μεγάλου ανδρός, αλλά φτερού στον άνεμο. Δείγματα ανεμοδούρας, για να το πούμε πιο απλά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ελπίζοντας πως τα τελευταία γεγονότα θα αποκαλύψουν επιτέλους τη γύμνια του βασιλιά αλλά και τη δουλοπρέπεια των αυλικών του.

Δήμαρχος 70 μοιρών και 4 διαστάσεων

Προετοιμαζόμενος, υποτίθεται, για την κακοκαιρία "Ελπίδα", ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, ανέβασε, όπως συνηθίζει, ένα post στο facebook, όπου καθησύχαζε τον κόσμο πως δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα, καθώς ο μηχανισμός του Δήμου είναι έτοιμος. Όπως χαρακτηριστικά, δήλωνε: «Είμαστε όλοι έξω, για να είσαστε όλοι εσείς μέσα.»

Βέβαια, ο δήμαρχος δεν εξήγησε πως πάρα πολλοί από αυτούς στους οποίους απευθυνόταν θα έμεναν πολλές μέρες στο σπίτι τους, αποκλεισμένοι, χωρίς να το θέλουν και χωρίς ρεύμα. Φαίνεται πως του διέφυγε πάνω στη βιασύνη της άγρας εντυπώσεων (ή πάνω στο άγχος του για το κυνήγι εντυπώσεων).

Λίγες μέρες αργότερα, δήλωνε πως όσοι ζουν στα ψηλά του δήμου, ας μάθουν να ζουν με τους κινδύνους και τις ταλαιπωρίες. Άλλωστε, προτίμησαν τις 70 μοίρες της Πεντέλης από τον κάμπο της Πατησίων.

Δήλωνε επίσης πως στα ανταποδοτικά τέλη δεν συμπεριλαμβάνεται ο εκχιονισμός.

Είπε και άλλα ο δήμαρχος, ο οποίος φέρεται να έχει σπουδάσει στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μίλησε για δρόμους με 70 μοίρες κλίση(!), αλλά και για 40 χιλιάδες τετραγωνικά στρέμματα(!). Μάλλον θα διαθέτει ένα δικό του αποκλειστικά μετρικό σύστημα.

Ας δούμε πρώτα τι σημαίνει 70 μοίρες κλίση. Νομίζουμε πως η παρακάτω εικόνα τα λέει όλα.


Αλλά εκεί που είναι οι 70 μοίρες, το μηχάνημα φτάνει αλλά δεν μπορεί να ανέβει. Δεν μπορεί να ανέβει, όχι δεν μπορεί να φτάσει, όπως λέει και ο ίδιος ο δήμαρχος και αν μπερδευτήκατε για το τι θέλει να πει ο «ποιητής» αυτό είναι παραπληροφόρηση.

Ας δούμε τώρα τι είναι τα τετραγωνικά στρέμματα. Το στρέμμα είναι μονάδα εμβαδού και είναι ίση με 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Το τετραγωνικό στρέμμα, απλά, δεν νοείται ως μονάδα, σε κανένα σύστημα μέτρησης. Δεν υπάρχει. Εκτός αν ο δήμαρχος σκέφτεται και πράττει σε τέσσερεις διαστάσεις.

Μας είπε επίσης ο δήμαρχος πως δεν του ήρθαν τα μεγάλα μηχανήματα (τα τζισιμπι, όπως είπε, εννοώντας μάλλον JCB πολυμηχανήματα), την ώρα που μπροστά στην κάμερα περνάει φoρτωτής CATERPILLAR 966F. Το πιο καλό όμως είναι η αποκάλυψη του αντιδημάρχου, ενδεικτική της "ετοιμότητας" του εξοπλισμού. Σημειώστε πως ο ίδιος ο δήμαρχος καταλογίζει φυσικά ευθύνες στους οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες και στην περιφέρεια Αττικής. Το δικό του το τζισιμπί όμως είχε;

Όποτε όμως χρειάστηκε μηχανήματα για να καταστρέψει, αυτά ήρθαν. Και JCB και τσάπες και ερπυστριοφόροι φορτωτές. Και μπήκαν μέσα σε ρέματα, μέσα σε θάλασσες, μέσα σε αμμοθίνες. Και ας έβρισκε απέναντί του τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), συλλόγους κατοίκων, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένους κατοίκους της περιοχής που προσπαθούν με κάθε έννομο μέσο να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί.

Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος δεν φταίει για τίποτα. Ίσως φταίει ο Χατζηπετρής.

➥ Διαβάστε τη συνέχεια στην Attica Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***