Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Τα καβουράκια του σερίφη

Σκηνές από το Ραφ Ουέστ... Ο πρωτόγονος σερίφης με τον οικοδομικό κόφτη ανακαλύπτει την πυρίτιδα και ζώνεται ένα κουμπούρ(ν)ι... καταλαμβάνεται από αμόκ, επιτίθεται σε μαθητές και καθηγητές της εξελικτικής βιολογίας και επιβάλλει τον (μπουρ)νόμο του στη Ραφ Τάουν... Ο τύπος κρεμάει τον σερίφη στα μανταλάκια... Τα τοπικά trash φερέφωνα λιβανίζουν πένθιμα... Η συνέχεια επί της αναδημοσίευσης...


Τα καβουράκια του σερίφη

Αλέξης Κροκιδάς*

Μια απλή όσο και θλιβερή παρατήρηση που θα μπορούσε κιόλας, ίσως με πολλές επιφυλάξεις, να είναι και ανθρωπολογική: ό,τι συμβαίνει δίπλα μου, μπροστά μου, κοντά μου, με αγγίζει πιο πολύ από αυτό που συμβαίνει μακριά.

Ναι, η ηθική-πολιτική αλλά και συναισθηματική συνείδηση δεν θα έπρεπε να γνωρίζει σύνορα και γεωγραφικές αποστάσεις. Κι όμως, αυτό που συμβαίνει στο μικρό χωριό μου, στη γειτονιά μου, στον μικρό κύκλο των ανθρώπων που ξέρω, με ταράζει πιο πολύ από αυτό που συμβαίνει στην Τιγκράι, στην Παλαιστίνη, στην Μυανμάρ, στην Υεμένη, στο Κογκό, στην Αραουτσάνια (Χιλή), στους Σταγιάτες (Πήλιο), στο Βέρμιο, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Ζω στη Ραφήνα, στην Ανατολική Αττική, παραδοσιακό θέρετρο και προορισμός για θαλασσινά και τσάρκες για τον σπάρο και την κυρία καβουρίνα κι ας κλαίνε τα καβουράκια εδώ. Αλλού τραγουδάνε οι καραβίδες. Η σκληρή ανθρωπολογία που διαχωρίζει το Εδώ από το Εκεί. Λιμάνι επίσης, για όσους πάνε στην όμορφη Ανδρο, Τήνο (να προσκυνήσουν ίσως), Μύκονο (για άλλου είδους προσκύνημα) και εδώ απέναντι στο Μαρμάρι, ενώ το καλοκαιράκι τα πλοία πάνε και Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Ιο, Αμοργό, Κουφονήσια και Κρήτη.

Τι μας νοιάζει τι γίνεται εδώ στη Ραφήνα; Ο κόσμος καίγεται, κυριολεκτικά πια και όχι μεταφορικά, βαρκούλες αρμενίζουν, μπορεί να εκφωνήσει κάποιος. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έπρεπε να έχει λογοδοτήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου ή/και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως αυτά ορίζονται από την Συνθήκη της Ρώμης, κι εμείς εδώ θα ασχολούμαστε με τα τάγματα εφόδου σε σχολεία τέσσερις η ώρα το πρωί του ντόπιου σερίφη μας, δημαρχίσκου Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνού;

Με τις μπουλντόζες που ξαμολάει μέσα στο πανέμορφο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας που έχει βαλθεί να τσιμεντώσει —βλέπε καταστρέψει και σχετική ανάλυση του προβλήματος στο «ΤσιμεντοποιήΣτΕ το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας»— αγνοώντας τα καβουράκια που κλαίνε αλλά και τους ποταμίσιους κέφαλους, τις Νανοπουλάδες, τους Ποταμοσφυριχτές, τους Ερωδιούς;

Με την άκρως μεθοδευμένη φαρσοκωμωδία προσχηματικών, τάχα ανοιχτών διαγωνισμών εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βγήκαν άγονοι και που τελικά οδήγησαν στην παραχώρηση δημοτικού χώρου στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ να φτιάξει εργοτάξιο δίπλα σε σχολείο; (Η πρακτική απ' ευθείας αναθέσεων έχει αποκτήσει πλούσια μεθοδολογία τα τελευταία χρόνια.)

Με την απαξίωση και προσβολές που εξαπολύει ωρυόμενος εναντίον μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών;

Με τις συναντήσεις (στο παρελθόν) στο γραφείο του με φασίστες Χρυσαυγίτες όπως ο Μιχαλολιάκος και ο Ηλιόπουλος;

Οντως, οι πράξεις του ντόπιου σερίφη (αυτοί που διάβαζαν Λούκυ Λουκ στα νιάτα τους, προτιμούν να τον αποκαλούν Τζόε Ντάλτον) δεν συγκρίνονται διόλου με τα εγκλήματα του Νετανιάχου. Θα ήταν κιόλας τεράστια προσβολή στους εκατοντάδες νεκρούς και βίαια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους (παιδιά και ενήλικες). Ωστόσο, πέρα από παράξενες και καθόλου εύκολα ανιχνεύσιμες συνδέσεις σχεσιακότητας, όχι σχετικότητας, ανάμεσα σ' αυτά που φαντάζουν ασύνδετα και που όντως είναι άνισα, το να παραμελούμε ή να υποτιμάμε το μικρότερο κακό αποτελεί προσβολή στη ζωή εδώ και τώρα.

Οπως και η άποψη που άκουσα πρόσφατα από ντόπιο δημοτικό σύμβουλο, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πεδίο παρεμβάσεων και πολιτικής πράξης σε τοπικό επίπεδο, ας πούμε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι πρόκειται για μια αφελή χίμαιρα. Η ίδια η έννοια της αυτοδιοίκησης έλεγε, είναι άκρως παραπλανητική. Ως προς τούτο έχει κάποιο δίκιο βέβαια. Η κυβερνησιμότητα των δήμων προφανώς δεν αναβλύζει αυθόρμητα όπως τα δάκρυα ή το νερό από μια πηγούλα. Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που ψιλοσυχνάζει κιόλας στη Ραφήνα, το ξέρει καλά αυτό. Αλλά ας αφήσουμε τον Βορίδη και τον Μπουρνού να αλληλοσυγχαίρονται για την άριστη συνεργασία τους και τα άριστα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια. Μάλιστα. Εδώ γελάνε ακόμα και τα καβουράκια.

Εδώ αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την τοπική ομάδα μελών μέχρι τον Σπίρτζη, φαίνεται ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τον Μπουρνού όπως έκανε και επίσημα πριν τις δημοτικές εκλογές το 2019. Αναρωτιέται εύλογα κανείς αν γνωρίζουν τον βίο και πολιτεία του δημάρχου. Αν γνωρίζουν, έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Αν δεν γνωρίζουν, θα όφειλαν να γνωρίζουν. Οι συνέπειες του «Δεν ήξερα, δεν γνώριζα» έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα καταστροφικές.

Οτι, τέλος πάντων, για να επιστρέψουμε στην άποψη του ντόπιου δημοτικού συμβούλου, και τα καβουράκια θα σωθούν και όλα θα αλλάξουν όταν νομοτελειακά καταρρεύσει ο καπιταλισμός και άρα δεν έχει μεγάλη σημασία να ασχολούμαστε με το τι κάνει ο κάθε Μπουρνούς και με την κρυφή γοητεία ή εξόφθαλμη αθλιότητα της ντόπιας μπουρνουαζίας. Χαίρω πολύ, ή μάλλον δεν χαίρομαι καθόλου. Το εδώ και τώρα πληγώνεται και ματώνει ανεπανόρθωτα και κάτι πρέπει να κάνω γι αυτό. Κάτι.

Οι ασχημονίες/κτηνωδίες της εξουσίας ενίοτε αγγίζουν κάποιο νεύρο και τότε το κοινωνικό σώμα τινάζεται σαν χορευτής που στιγμιαία καταργεί την χορογραφία και τον νόμο της βαρύτητας, ίσως σαν τον Νιζίνσκι.

Κάτι τέτοιο συνέβη πρόσφατα εδώ. Λίγες εβδομάδες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ραφήνας πραγματοποίησαν μια συμβολική κατάληψη στο σχολείο. Χωρίς καμία παρακίνηση, χωρίς καμία καθοδήγηση. Μια πράξη πολιτικής ευαισθησίας και ωριμότητας. Ξημερώματα της Τετάρτης 15/3 και ώρα 04:58 ο δήμαρχος Ραφήνα-Πικερμίου ως άλλος Μπέος, έστειλε συνεργείο του Δήμου να σπάσει την κατάληψη. Σημειωτέον ότι πριν από μερικά χρόνια, το 2019, σε κάποια άλλη μαθητική κατάληψη είχε πρωτοστατήσει ο ίδιος προσπαθώντας να κόψει αλυσίδα στην πύλη σχολείου με κόφτη. Αποθανατίστηκε σε σχετική φωτογραφία στην οποία κιόλας κρατάει τον κόφτη ανάποδα. Τώρα αποφάσισε μάλλον να μη σηκωθεί από το κρεβάτι του ξημερώματα, άσε που δεν θα έβγαιναν καλές φωτογραφίες τέτοια ώρα.

Το τι επακολούθησε, εκφράζει απλά και μεστά η Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ σε ανακοίνωση της την οποία παραθέτω αυτούσια εδώ ως ηχηρή διάψευση του δημάρχου ο οποίος διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ποτέ δεν κάνει bullying στους δημότες.

Η ντροπή ντροπή δεν έχει και ντροπή στον που την έχει. Και το όνομα αυτού Βαγγέλης Μπουρνούς.

Ευχαριστώ θερμά την συντακτική ομάδα του atticavoice για το υλικό (κείμενα, πληροφορίες, αναλύσεις και σχετικό φωτογραφικό υλικό) και δανείζομαι εδώ το μότο τους.

"Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"

Μπέρτολτ Μπρεχτ

*Κοινωνιολόγος

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών (3/4/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***