Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Επικίνδυνα προεκλογικά παιγνίδια στην παιδική χαρά της Διώνης

Με την παιδική χαρά της Διώνης, στην οδό Πίνδου, έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν, αφού πρόκειται για μια παιδική χαρά που κατασκευάστηκε αυθαίρετα πάνω σε ένα ρέμα, το οποίο είχε μπαζωθεί από τις μπουλντόζες της Μ.Ο.Μ.Α. πριν από 4 δεκαετίες. Σχετική ενημέρωση μπορεί να αναζητηθεί στα παρακάτω άρθρα του ιστολογίου:

  1. Παιγνίδια πάνω στο μπαζωμένο ρέμα
  2. Πόσες φορές ακόμα θα «πιστοποιηθεί» σαν παιδική χαρά το ...μπαζωμένο ρέμα;
  3. Η καταστροφή του αστικού και περιαστικού πρασίνου στην Ελλάδα
  4. Καφενείο, το τοπικό συμβούλιο

Να συνοψίσουμε ότι οι διάφορες δήθεν πιστοποιήσεις ασφάλειας, που έχει λάβει μέχρι τώρα η παιδική χαρά και τις προβάλλει καμαρωτά μέσω facebook ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευ. Μπουρνούς, αφορούν αποκλειστικά τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις των οργάνων. Προφανές είναι ότι η ύπαρξη μπαζωμένου ρέματος κάτω από την παιδική χαρά ουδόλως αποτελεί ασφάλεια για τα παιδιά που θα παίζουν εκεί, όταν το ρέμα διεκδικήσει κάποτε τον χώρο του. Τότε το πλημμυρισμένο ρέμα θα παρασύρει και μπάζα και όργανα και ...ανθρώπινες ζωές.

Η σχετική νομοθεσία, πάντως, που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών [Υ.Α. 28492, ΦΕΚ 931/Β'/18-5-2009] είναι σαφής:

«...Πρέπει επίσης να είναι χωροθετημένη και σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία όλων των παιδιών.» [άρθρο 1§2]
«...να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους» [άρθρο 2, εδάφιο δ]
«O σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού» [άρθρο 3§1]
«Το έδαφος στο οποίο εγκαθίσταται η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει ικανό σύστημα απορροής των υδάτων.» [άρθρο 3§3]
«Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.» [άρθρο 4§1]

Αγνωστο πώς ικανοποιούνται αυτές οι προδιαγραφές από ένα ...μπαζωμένο ρέμα.

Χρειάζεται, επιπλέον, να αναφερθεί ότι το ρέμα συνεχίζει να μπαζώνεται και μάλιστα με άδειες από τη διοίκηση. Πριν δύο χρόνια, 100 μ. βόρεια της παιδικής χαράς, η ρεματιά μπαζώθηκε με πολεοδομική άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ραφήνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ...οικόπεδο!

👀

Πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της Ραφήνας αποφάσισε να αναβαθμίσει τις δήθεν πιστοποιήσεις ασφάλειας της παιδικής χαράς. Στη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Απρίλη με θέμα την «ασφαλή λειτουργία των υφιστάμενων παιδικών χαρών του Δήμου» υπερψηφίστηκε ομόφωνα αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να χορηγήσει «ειδικό σήμα καταλληλότητας» σε 13 παιδικές χαρές του Δήμου [αρ. απόφασης 82/2023]. Μεταξύ αυτών και στην παιδική χαρά —μπαζωμένο ρέμα— της Διώνης.

Το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι ότι η παιδική χαρά δικαιούται σήμα καταλληλότητας διότι «συμμορφώνεται με το θεσμικό πλαίσιο και την ισχύουσα νομοθεσία για τις παιδικές χαρές», είναι «πιστοποιημένη από διαπιστευμένο φορέα (ΟctoCert Certification Services και «πληροί συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, έτσι ώστε να λάβει σήμα καταλληλότητας». Τέτοιους ισχυρισμούς, ασύμβατους με τις θεσμικές προδιαγραφές, χρησιμοποιεί η άθλια, προεκλογικού χαρακτήρα, απόφαση για ένα ...μπαζωμένο ρέμα. Ισχυρισμοί που αποσιωπούν την ουσία, αποσκοπώντας στη χορήγηση ενός «σήματος καταλληλότητας» προκειμένου να επιδείξουν προεκλογικά έργα. Εργα στημένα πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, ελπίζοντας αφελώς ότι η επόμενη «Μάνδρα» δεν θα κάτσει στη βάρδια τους.

Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι την απόφαση υπερψήφισε και ο εκ Πικερμίου ορμώμενος, φέρελπις Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον(!) και υποψήφιος δήμαρχος, καθηγητής(!) Ανδρέας Βασιλόπουλος. Μια απ' τα ίδια!

👀

Ας θυμηθούμε, τέλος, τι έλεγε πριν μερικά χρόνια —με τη δική του γλωσσική ασυνταξία— ο επίσης καθηγητής(!!!), νυν δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, που κάθε τρεις και λίγο παραδίδει «στα παιδιά μας» μια «ασφαλή» και «πιστοποιημένη» παιδική χαρά:


(πατήστε το κουμπί   για να δείτε το βίντεο)

Ενας πάλι συμπολίτης μας ο κύριος Πιτταράς έχει αναλάβει να την κάνει την Πίνδου, η οποία Πίνδου [Καλφαντής: δεν πιστοποιείται!], να πω και κάτι άλλο [Καλφαντής: δεν πιστοποιείται!], δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί. Προσέξτε, να 'μαι ξεκάθαρος, η παιδική χαρά της Πίνδου, παρότι της έβαλα ρεύμα —ο κύριος Αδαμόπουλος είχε βάλει τα φωτιστικά και ήταν εκεί πέρα έτσι— [φωνή: εφτά χρόνια], της έβαλα ρεύμα με διαδικασίες που δεν θέλω να σας πω ποιες είναι [Καλφαντής: εξπρές!]. Πάμε παρακάτω. Ετσι; Θα την αναπλάσουμε, θα γίνει με όργανα πιστοποιημένα, δεν πρόκειται να πιστοποιηθεί ποτέ! Γιατί; Γιατί μια παιδική χαρά για να πιστοποιηθεί πρέπει ο χώρος που τοποθετείται να προβλέπεται για παιδική χαρά. Εκεί πέρα είναι ρέμα! Μέσα σε ρέμα —έτσι;— δεν μπορεί να πιστοποιηθεί μια παιδική χαρά.
Μπουρνόκιο, 11/5/2019

👀

ΜΠΑΖΩΝΟΥΝ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ, ΜΠΑΖΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ,
ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***