Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας [video]

Άνθρωποι με αγάπη για το περιβάλλον και τον τόπο τους, δημιούργησαν ένα ενημερωτικό βίντεο που παρουσιάζει την αξία του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας καθώς και τον κίνδυνο που διατρέχει από το έργο διευθέτησης, που θα θέσει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πιθανώς τις ζωές και περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Όπως αναλυτικά αναφέρουν και οι δημιουργοί: Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένα πολύ σπάνιο οικοσύστημα για την Αττική, με ροή νερού όλο το χρόνο, στο οποίο ζουν και αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών, ψαριών και άλλων ζωντανών οργανισμών. Επίσης, στις όχθες και τις εκβολές του αναπτύσσονται πυκνές συστάδες δέντρων, φυτών και καλαμιών. Τέλος, στις περιοχές γύρω από την κοίτη του Μεγάλου Ρέματος και των παραποτάμων του, έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία μένει να ερευνηθούν περαιτέρω.

Πέρα από την οικολογική και πολιτιστική αξία της περιοχής, το μεγάλο αυτό ποτάμιο οικοσύστημα λειτουργεί και ως φυσική δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, υπερχειλίζει φυσικά στην πεδιάδα των Σπάτων (περιοχή Πετρέζας), αποτρέποντας τον μεγαλύτερο όγκο νερού να φτάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Σε αυτό το πολύ σημαντικό ποτάμι έχει σχεδιαστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί ένα έργο διευθέτησης, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο την χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τις ζωές και περιουσίες των κατοίκων της. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατά 80% από πόρους της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεσή του αντιβαίνουν σε μια σειρά Ευρωπαϊκών Οδηγιών, Στρατηγικών και Νόμων. Σε εθνικό επίπεδο, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει χαρακτηριστεί ως Υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας, Ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» και Περιοχή Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών.

Η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας [ΚΠΑΜΡΡ], σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και πολίτες, καθώς και με την υποστήριξη πλήθους περιβαλλοντικών οργανώσεων και την επίσημη γνωμοδότηση αρμόδιων φορέων, αντιτίθεται ήδη από το 2019 με κάθε νόμιμο τρόπο στην εκτέλεση αυτού του έργου και συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενημέρωση του κοινού γύρω από ένα θέμα που δεν έχει λάβει την δημοσιότητα που θα έπρεπε, καθώς και των Ευρωπαϊκών φορέων, ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση ενός έργου που αντιβαίνει στις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε.

Η ΚΠΑΜΡΡ ζητάει την ματαίωση του έργου και τον επανασχεδιασμό του με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την διασφάλιση της φυσικής αντιπλημμυρικής λειτουργίας του.

Ταυτότητα:

Φωτογραφικό Υλικό: Αντώνης Λαζαρής
Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
Προσωπικό Αρχείο Στάθη Δημητρακού
Πλάνα Drone: Γιώργος Πολυκανδρίτης
Πλάνα από την Έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.: Earth Greece
Πρωτογενής Μουσική: [04:52-06:29] Berceuse pour Olivier (Δέσποινα Μπετείνη & Εμρέ Άκι)
Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Κώστας Κακλής

Πηγή: τέταρτο (29/9/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***