Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Οχι σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη»

WWF-ΕΛΛΑΣ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Εγκληματική» η εμμονή της Εκκλησίας να γίνει στο Πεντελικό όρος φωτοβολταϊκό πάρκο, σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων -και- αναδασωτέας γης, ενέργεια που προϋποθέτει την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του όρους.

Το βουνό πρέπει να προστατευθεί και χώροι για ανάπτυξη υπάρχουν πολλοί, τονίζει το WWF
Το βουνό πρέπει να προστατευθεί και
χώροι για ανάπτυξη υπάρχουν πολλοί, τονίζει το WWF

Κάθετη είναι η διαφωνία του WWF-Ελλάς, που τονίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να αναπτύσσονται σε χώρους όπου δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

«Διαφωνούμε με το συγκεκριμένο έργο, διότι η Πεντέλη είναι ένα βουνό που πρέπει μόνο να προστατευτεί και χώροι για ανάπτυξη υπάρχουν πολλοί», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Το ιστορικό της Πεντέλης έχει επιγραμματικά ως εξής:

* Το 1875, ο νόμος αναγνώριζε ως ιδιωτικά δάση όσα διακατέχονταν τα τελευταία 30 χρόνια.

* Το 1911 η Μονή Πεντέλης απέκτησε δικαίωμα διακατοχικής εκμετάλλευσης.

* Το 1933 υπήρξε απόφαση του υπουργείου Γεωργίας υπέρ της μονής.

* Το 1975 πραγματοποιήθηκε ειδική χωροταξική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η Μονή Πεντέλης θα ανέγειρε στην περιοχή ξενοδοχείο 15.000 κλινών. Ουσιαστικά, αυτή η μελέτη ήταν σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης του βουνού!

* Στην Πεντέλη δεν υπάρχει δημόσιο δάσος, εκτός από το κομμάτι στη Ραπεντώσα. Από το υπόλοιπο κομμάτι, το μισό και περισσότερο ανήκει με συμβόλαια διακατοχής στη Μονή Πεντέλης και το υπόλοιπο στη Μονή Πετράκη.

* Το Π.Δ. 755/1988, το οποίο αναγνωρίζει 7 ζώνες στο Πεντελικό, είναι καλό στο σύνολό του για την προστασία της Πεντέλης. Το αρνητικό σημείο του συνίσταται στο ότι δεν περιέχει ρητή αναφορά στον αντίστοιχο δασικό νόμο και στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

* Επί δεκαετίες το βουνό υποφέρει από πυρκαγιές.

* Εχουν γίνει πολλές αναδασωτικές προσπάθειες από πολλές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, με χιλιάδες εθελοντές.

Οι προτάσεις μας, είπε η Θεοδότα Νάντσου, συνοψίζονται στα εξής:

- Να αναμορφωθεί το προεδρικό διάταγμα και το βουνό να κηρυχθεί «περιφερειακό πάρκο», σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα και χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση στους όρους προστασίας ή μείωση των ορίων που ισχύουν από το 1988.

Ελεγχος βόσκησης

- Ελεγχος της βόσκησης και της εναπόθεσης των απορριμμάτων - και συνολικά αστυνόμευση του χώρου.

- Κατεδάφιση των κηρυγμένων αυθαιρέτων (σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Αθήνας και του WWF-Ελλάς, εντός των ορίων του νέου Δήμου Πεντέλης έχουν εκδοθεί 23 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε δασική γη). Ας κατεδαφιστούν τουλάχιστον αυτά, αλλά να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή όλων των αυθαιρέτων που υποβαθμίζουν το βουνό.

- Αμεση κύρωση των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα κατάσταση στην Πεντέλη, υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος), στη βάση της οποίας γίνονται όλες οι αυθαιρεσίες. Επίσης, υπάρχουν παράνομα συμβόλαια (διακατεχόμενης δασικής έκτασης) για 22.000 στρέμματα.

Εξάλλου, οικοπεδικοί και οικοδομικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν ασύδοτα, καθώς κανένα σχέδιό τους δεν έχει εγκριθεί. Υπάρχει ακόμα πρόβλημα με τον χαρακτήρα δασικό-μη δασικό της περιοχής. Συχνά κόβονται δέντρα για την κατασκευή κτιρίων και σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία δεν υπάρχει οργάνωση της πρόληψης. Το σημαντικό είναι ότι, ενώ έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, εκκρεμεί η κύρωσή τους.

Οι συνδυασμοί

Με ανακοινώσεις τους οι συνδυασμοί «Ανθρώπινη πολιτεία» και «Πεντέλη στο ύψος της» έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα παράνομα σχέδια και οι κάτοικοι να μη δεχτούν φωτοβολταϊκό πάρκο (κανένα για την ακρίβεια) σε δασική έκταση ή στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού.

Πρέπει άμεσα ο Δήμος Πεντέλης να ξεκαθαρίσει τη θέση του γύρω από το κορυφαίο αυτό θέμα και να αποσυνδέσει χωρίς να δυσφημεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το Πεντελικό όρος.

Οσο για την Εκκλησία, πρέπει να αποδείξει (για να μην «κατεβάζουμε» ανακοινώσεις της περί ευαισθησίας για το περιβάλλον) ότι σέβεται τους νόμους και να αποδεικνύει και εμπράκτως την αγάπη της για τη φύση. Ειδάλλως, κινδυνεύει να ταυτιστεί με τους κοινούς οικοπεδοφάγους και τους συνεργούς τους, όπως μας ανέφεραν δασολόγοι, που χαρακτηρίζουν εγκληματική αυτή τη συμπεριφορά της.

Θα επανέλθουμε.


1 σχόλιο :

  1. «Αντισυνταγματικά τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη»:

    [...] Δασολόγοι, εξάλλου, χαρακτήριζαν(-ουν) εγκληματική την υλοποίηση ενός έργου στο Πεντελικό όρος.

    Ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης επιχειρηματολογεί για το «Οχι στο έργο»:

    «Ολη η Πεντέλη είναι καμένη τα τελευταία 15 χρόνια και στις καμένες εκτάσεις, με βάση το άρθρο 117, παρ. 3, του Συντάγματος "Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό". Κάθε ενέργεια για τη δημιουργία πάρκου Φ/Β είναι αντισυνταγματική.

    »Η Εκκλησία επικαλείται ιδιοκτησία, ενώ έχει παραδώσει με πρωτόκολλο το Δημόσιο "Διακατεχόμενο δάσος" Πεντέλης με βάση τους νόμους 1700/1987 και 1811/1988.

    »Η Μονή Πεντέλης υπέγραψε τη Σύμβαση με το Δημόσιο, που επικυρώνουν οι 2 νόμοι. Το μόνο που δικαιούται, με βάση τους παραπάνω νόμους, είναι 500 στρέμματα δάσους γύρω από τη Μονή Πεντέλης. Το δάσος της Πεντέλης ήταν πάντα δημόσιο. Η Μονή, επικαλούμενη την καύση κάποιων αρχείων γύρω στο 1850 και μια "μαρτυρία", ή αναφορά του Παπαρρηγόπουλου, προσπαθεί να τεκμηριώσει ιδιοκτησία. Τα διακατεχόμενα δάση είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, μέχρι να μπορέσουν οι κάτοχοι να αποδείξουν το αντίθετο.

    »Η Εκκλησία πολέμησε λυσσαλέα τους νόμους του Τρίτση (1700/1987 και 1811/1988), παρ' όλο που με αυτούς μόνο έλαβε από το Δημόσιο (μισθοδοσία προσωπικού της) και δεν έδωσε τίποτε από αυτά που εδικαιούτο (κράτησε τα δάση στα οποία είχε τίτλους ιδιοκτησίας). Από τους νόμους αυτούς, παρά τα "κλάματα", ο μόνος κερδισμένος είναι η Εκκλησία, αφού δεν έδωσε τίποτε και κέρδισε από κάθε διακατεχόμενο δημόσιο δάσος 500 αναγνωρισμένα στρέμματα.

    »Η προστασία της Πεντέλης έχει σχέση με τη ζωή όλων των Αθηναίων και των παιδιών μας».


    Για λογαριασμό του WWF, η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, τονίζει, στις θέσεις που παρέθεσε ο κ. Χάρης Κονιδάρης:

    «Κατ' αρχήν, η λογική "χτίζω ένα κομμάτι βουνού, για να φυτέψω το υπόλοιπο", είναι στρεβλή. Ειδικά, όταν πρόκειται για περιοχή που προστατεύεται νομικά. Δεύτερον, η Αρχιεπισκοπή δεν μας λέει ακριβώς σε ποιο τμήμα του βουνού βρίσκεται η έκταση ιδιοκτησίας της και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο προεδρικό διάταγμα προστασίας της Πεντέλης. Γιατί, όταν κάποιος ζητάει μείωση του καθεστώτος προστασίας ενός τόσο πολύπαθου βουνού, ώστε να κάνει επένδυση, τότε μόνο για οικολογική ενέργεια δεν μπορούμε να μιλάμε. Το πρόβλημα της Πεντέλης δεν είναι η αναδάσωση. Το πρόβλημα της Πεντέλης είναι ότι δεν την αφήνουμε ήσυχη να αναδασωθεί φυσικά και να αναγεννηθεί ως οικοσύστημα».

    Αυτά προς το παρόν.

    ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***