Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Εμπρηστής η πολιτική εμπορευματοποίησης

Τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν υποδηλώνουν πως οι καταστροφές των δασικών οικοσυστημάτων θα συνεχιστούν και φέτος το καλοκαίρι. Η αιτία γι' αυτήν την καταστροφή δεν είναι προφανώς ο «στρατηγός άνεμος», όπως προσπαθούν να υποστηρίξουν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. Η νέα μεγάλη καταστροφική επέλαση των πυρκαγιών οφείλεται στην πολιτική που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και τις μετατρέπει σε τσιμέντο και άσφαλτο, σε όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ολη η δασοκτόνα νομοθεσία των προηγούμενων χρόνων ζει και βασιλεύει, ενώ οι τελευταίες συγκυβερνήσεις έχουν προσθέσει και άλλους αντιδασικούς νόμους που οπλίζουν το χέρι εμπρηστών, οικοπεδοφάγων και καταπατητών. Είναι χαρακτηριστικό, παράλληλα, ότι τα κονδύλια για αναδασώσεις και άλλα έργα υποδομής για την προστασία των δασών δείχνουν τάσεις ...εξαφάνισης, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει συνταχθεί το δασολόγιο.

Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης παρέμειναν κενό γράμμα και γι' αυτήν τη χρονιά. Τα δασαρχεία, η περιφέρεια, οι δήμοι περίμεναν στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου την κατανομή των πιστώσεων από το ΥΠΕΣΔΑ. Τα τελευταία δεν έχουν ούτε τις πιστώσεις για να ανταποκριθούν στις ελάχιστες εργασίες προστασίας των δασών που έπρεπε να είχαν γίνει πριν την αντιπυρική περίοδο.

Η Πυροσβεστική από το 2010 βλέπει τις πιστώσεις της υπηρεσίας να μειώνονται κατά 45%. Οι συνέπειες των μειώσεων είναι λιγότερο προσωπικό, τμήμα του οποίου (σ.σ. πενταετείς, συμβασιούχοι) δουλεύει με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και είναι χαμηλόμισθο. Παράλληλα το προσωπικό αυτό δεν εργάζεται μετά τις δέκα το βράδυ και τις αργίες, αφού δε δίνονται χρήματα για υπερωρίες. Εξάλλου δεν επεμβαίνει μακριά από την έδρα του, αφού δε χορηγούνται χρήματα για εκτός έδρας. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιβαρύνεται το μόνιμο προσωπικό και να μην υπάρχει διασπορά οχημάτων καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού ανά 8ωρο δεν κυκλοφορούν περίπου 200 πυροσβεστικά οχήματα.

Οσον αφορά τη συντήρηση των οχημάτων τα κονδύλια έχουν μειωθεί κατά 30% και χρειάζονται μέχρι και τρεις μήνες για να επισκευαστεί ένα όχημα. Το 20% των οχημάτων, δε, είναι σταθμευμένα στις υπηρεσίες λόγω φθαρμένων ελαστικών. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού, η αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων και η υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής. Προκειμένου να μειωθούν και άλλο τα έξοδα, εδώ και τρία χρόνια το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, στο όνομα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, προσπαθεί να καταργήσει 40 σταθμούς και κλιμάκια. Τα κενά θα τα αναπληρώσει με το θεσμό του «εθελοντισμού».

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται η λαϊκή πάλη που θα επιβάλει την άμεση χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, την άμεση συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας της δημόσιας δασικής περιουσίας, την ακύρωση των αντιδασικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν και εμπορευματοποιούν δασικές εκτάσεις, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και την πλήρωση των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό, την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων από τους επίδοξους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το ξεκίνημα των αναγκαίων ενεργειών για την αναδάσωσή τους. Και το πιο ουσιαστικό. Να γίνει η γη δημόσια, να μην είναι εμπόρευμα για το κέρδος.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ
πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***