Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Εμπλουτισμός καμένων δασικών περιοχών με μαχλεποκερασιά

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε δράση εμπλουτισμού με μαχλεποκερασιές (prunus mahaleb*) σε καμένες δασικές περιοχές της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Η ιδέα και οι οδηγίες για την υλοποίηση ανήκουν στην Ίριδα Θεοδωρίδου.

prunus mahaleb
© Dipartimento di Scienze della Vita, Università degli Studi di Trieste
picture by Andrea Moro, distributed under CC-BY-SA license

Η διαδικασία περιλάμβανε τη συλλογή των καρπών από δέντρα μαχλεποκερασιάς κοντά στις Αφίδνες και στη συνέχεια το σκόρπισμά τους στις καμένες περιοχές προκειμένου να φαγωθούν από τα πουλιά τα οποία θα αποβάλουν τους σπόρους στη γη για να βλαστήσουν.

Οι φίλοι της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. τοποθέτησαν τους καρπούς σε πλαγιές κοντά στα ρέματα Βαλανάρη και Δασαμάρι...

...και η ομάδα της κυρίας Θεοδωρίδου σε καμένες περιοχές της Πάρνηθας.

Ο σπόρος της μαχλεποκερασιάς είναι το γνωστό μπαχαρικό μαχλέπι που χρησιμοποιείται ως αρωματικό στην παρασκευή τσουρεκιών και βασιλόπιτας. Εχει επίσης ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση, λόγω της κουμαρίνης που περιέχει.

Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν κάποτε τα πολλαπλά δώρα των δασών, και θα φροντίζουν να μην καίγονται και να μην τσιμεντοποιούνται.


* Π. Κωνσταντινίδης και Στ. Γκατζογιάννης, Επιλογή Δασικών Ειδών για Αναδασώσεις σε Πυρόπληκτες Περιοχές (με εκτενή εισαγωγή στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα), Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης - ΕΘΙΑΓΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Θεσσαλονίκη 2001 (βλ. σελίδα 112)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***