Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Εγκατέλειψαν τα δάση και τα ρίχνουν στο… στρατηγό άνεμο

Πριν από πέντε χρόνια ο Πολύδωρας, τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, υπεύθυνος και για τη δασοπυρόσβεση, είχε σκορπίσει ιλαρότητα και αγανάκτηση, μιλώντας για τον «στρατηγό άνεμο» που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στις μεγάλες φωτιές που κατέστρεψαν την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την Ηλεία, αφήνοντας πίσω τους και δεκάδες νεκρούς. Το ίδιο είπε, με το δικό του ύφος, και ο νυν υπουργός Ν. Δένδιας. Οι υφιστάμενοί του τον ενημέρωσαν ότι έρχεται νέα καταστροφή, επειδή η πρόβλεψη της ΕΜΥ ήταν για ισχυρούς ανέμους μετά από ένα δεκαήμερο καύσωνα, και ο Δένδιας μίλησε «για την αντιμετώπιση των ημερών που έρχονται, που δε θα είναι εύκολες, εξαιτίας των ανέμων, μετά από μια περίοδο μεγάλων θερμοκρασιών», για να συμπληρώσει: «Δεν έχει έννοια να επαναλαμβάνομαι. Το ζήτημα της πυρόσβεσης είναι κορυφαίο. Τα μέσα τα οποία έχουμε δεν είναι επαρκή. Από την άλλη όμως, έχουμε υποχρέωση μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που αντικειμενικά υπάρχει σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αύριο θα έρθει στο Υπουργείο ο Πρέσβης της Ισπανίας για να συζητήσουμε μαζί του, μετά από την Ιταλία, τη δυνατότητα της Ισπανίας να λειτουργήσει ως εφεδρεία πυροσβεστικών αεροσκαφών για την Ελλάδα. Μετά θα γίνει το ίδιο με τους Γάλλους. Οπως σας έχω ήδη προαναγγείλει ο κύριος Πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον κύριο Μόντι τηλεφωνικά. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τα αγαθά της ζωής, της περιουσίας και της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Ο Πολύδωρας, όμως, μέσα στον οίστρο του, είχε πει και μια αλήθεια, προσπαθώντας ν’ αποσείσει τις ευθύνες που το «σύστημα Ρουσόπουλου» τις έριχνε όλες πάνω του, για να μείνει στο απυρόβλητο ο Καραμανλής και η γενικότερη πολιτική δασοπροστασίας: «Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών;». Εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Οχι στο αν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε το κόστος της πρόληψης, αλλά στην πρόληψη που την έχουν εγκαταλείψει τελείως. Πλέον δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη που έκαναν παλιότερα.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν οι δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν το φυσικό πλούτο της χώρας, την ίδια προπαγάνδα ακούμε. Για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, για τα λειψά μέσα δασοπυρόσβεσης, για τον ελλιπή συντονισμό, για την επιχειρησιακή ανετοιμότητα και προπαντός για την εγκληματική αδιαφορία των πολιτών. Οταν οι πυρκαγιές ξεσπούν σε κάποιο περιαστικό δάσος, τότε στη θέση της εγκληματικής αδιαφορίας των πολιτών μπαίνουν οι αδίστακτοι οικοπεδοφάγοι. Οι πάντες ασχολούνται όχι με τα αίτια, αλλά με τ’ αποτελέσματα.

Δεν υποστηρίζουμε ότι το σύστημα δασοπυρόσβεσης είναι επαρκές. Κάθε άλλο. Ελλιπέστατο και σε υλικό και σε έμψυχο δυναμικό είναι. Και το κυριότερο, δεν έχει στην καρδιά του τις δασικές υπηρεσίες, τις μόνες που γνωρίζουν τι σημαίνει δασική πυρκαγιά και πώς αντιμετωπίζεται. Η Πυροσβεστική είναι ειδικευμένη σε αντιμετώπιση πυρκαγιών σε αστικό περιβάλλον, ενώ τα στελέχη της δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος, πώς συμπεριφέρεται μια δασική πυρκαγιά και πώς πρέπει να σχεδιαστεί η καταστολή της. Μπροστά στο φόβο να μην έχουν ανθρώπινα θύματα, φόβο που γεννά η άγνοια για το αντικείμενο, το μόνο που κάνουν είναι να στήνονται κοντά στις κατοικημένες περιοχές και να περιμένουν τη φωτιά να φτάσει εκεί, αντί να πάνε να τη συναντήσουν και να την κόψουν, όπως απαιτεί το δόγμα της δασοπυρόσβεσης. Ομως, και το καλύτερο σύστημα δασοπυρόσβεσης να λειτουργούσε στην Ελλάδα, τα δάση θα καταστρέφονταν μαζικά, επειδή έχει εγκαταληφθεί η πρόληψη. Αν ο Δένδιας ήταν ο Πινόκιο, η μύτη του θα είχε φτάσει μέχρι την Κέρκυρα όταν εκστόμιζε τη φράση «το ζήτημα της πυρόσβεσης είναι κορυφαίο». Λέει κι αυτός ψέματα, όπως όλοι οι συνάδελφοί του τα προηγούμενα χρόνια.

Πριν από μερικές εβδομάδες, στο φύλλο μας της 22ης Ιούνη, σε άρθρο με τίτλο «Η εγκατάλειψη ανάβει τις φωτιές στα δάση – Από το 2010 έχουν να κάνουν προσλήψεις!», καταλήγαμε στην εξής θλιβερή πρόβλεψη: «Είναι, λοιπόν, πενιχρότατη η κρατική χρηματοδότηση και όπως λέει η λαϊκή παροιμία “με πορδές δεν βάφονται αυγά”. Η εγκατάλειψη των δασών και των δασικών εκτάσεων συνεχίζεται και γι’ αυτό και φέτος θα παραδοθούν, για μια ακόμη χρονιά, στο καταστροφικό έργο των πυρκαγιών». Ημασταν σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί, γιατί τα δάση έχουν εγκαταληφθεί και έχουν μετατραπεί σε τεράστιες μπαρουταποθήκες.

Για να μη λαμπαδιάζουν τα δάση κάθε Ιούλη και Αύγουστο, πρέπει να γίνει δουλειά τους προηγούμενους μήνες. Δουλειά που δεν φαίνεται, όμως είναι η μόνη ουσιαστική για την πρόληψη των πυρκαγιών. Αυτή η δουλειά δε γίνεται, γιατί δεν διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια. Ομως, ακόμα κι αυτή η πενιχρότατη χρηματοδότηση καταβάλλεται παράκαιρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται σε σημαντικό βαθμό άχρηστη. Το εποχικό προσωπικό (που θα έπρεπε να είναι μόνιμο και όχι εποχικό) γίνεται ολοένα και λιγότερο, ενώ προσλαμβάνεται κατόπιν εορτής. Το 2009 είχαν προσληφθεί 1150 εποχικοί δασεργάτες και δασολόγοι, στη λήξη της σεζόν! Το 2010 ο αριθμός μειώθηκε σημαντικά. Προσλήφθηκαν μόνο 695 (447 οκταμηνίτες και 248 τριμηνίτες). Το 2011 οι εποχικοί εργάτες μειώθηκαν κατά 50% , αλλά τελικά δεν προσλήφθηκαν! Αποφασίστηκε να προσληφθούν 225 οκταμηνίτες και 125 τριμηνίτες, δηλαδή συνολικά 350 εποχικοί εργάτες και να προσληφθούν το 2012. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη), η πρόσληψη αυτών των ελάχιστων δασεργατών δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ΚΥΑ βρίσκεται για υπογραφή στον ΥΠΕΚΑ Λιβιεράτο, ενώ πρέπει να υπογράψουν ακόμη οι υπουργοί Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης. Καλό Σεπτέμβρη, δηλαδή!

Υποτίθεται ότι εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για έργα αντιπυρικής προστασίας, εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις, αλλά πριν το φθινόπωρο αποκλείεται ν’ αρχίσει να τρέχει η χρηματοδότηση και ν’ αρχίσουν τα έργα. Στο περιβόητο Πράσινο Ταμείο εισρέουν κάθε χρόνο από 20 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων, όμως το 2011 για έργα προστασίας και ανάπτυξης των δασών εγκρίθηκαν μόνο 4,8 εκατ. ευρώ και δεν ξέρουμε αν τελικά διατέθηκε όλο το ποσό. Για το 2012 εγκρίθηκε αρχικά ποσό 3,8 εκατ. ευρώ, όμως δεν είναι γνωστό τι ποσό θα διατεθεί τελικά, γιατί με Απόφαση του Συμβουλίου τέθηκε περιορισμός να μη δαπανηθεί πάνω από το 5% των καταθέσεών του, ενώ με βάση το νόμο 4030 δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για έργα που θα γίνουν μετά τον Αύγουστο του 2012!

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***