Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Εκθεση WWF: Πρωτοφανής κατεδάφιση των περιβαλλοντικών κανόνων

http://www.avgi.gr/images/photoarchive/2009/6/5/1376829_high.jpg

Άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σοβαρή υστέρηση στην εφαρμογή σημαντικών περιβαλλοντικών πολιτικών σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα, διαπιστώνει η 8η ετήσια έκθεση, από το 2005, «Δεσμεύσεις για εφαρμογή - Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το WWF Ελλάς.

H οπισθοδρόμηση αποτέλεσε απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων σε συνδυασμό με επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που θεωρεί ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, αγνοώντας ότι οι διατάξεις αυτές προσπαθούν να καλύψουν σημαντικά κενά στη θεσμική προστασία του φυσικού κεφαλαίου, είναι το βασικό συμπέρασμα. Δείγμα των καιρών, κατά την έκθεση, ήταν ότι η ακύρωση, με εξόφθαλμο τρόπο, ακόμα και πρόσφατων σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών που είχε εξ αρχής αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εγκαινιάζοντας με ελπιδοφόρο τρόπο την ίδρυσή του το 2009. Η έκθεση εντοπίζει τους τομείς που υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα, όπως η νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, η δασική νομοθεσία και η νομοθεσία για τη δόμηση.

Αναλυτικότερα, με αιχμή τους νόμους 3986/2011 (εφαρμοστικός Μεσοπρόθεσμου), 4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και εργασιακή εφεδρεία), 4014/2011 (περιβαλλοντική αδειοδότηση και αυθαίρετα), 4042/2012 (διαχείριση αποβλήτων), 4067/2012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) και 4030/2011 (νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών):

- Νομιμοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, χωρίς καμία εκτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.
- Νομιμοποιήθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» διάφορες παράνομες δραστηριότητες.
- Περικόπηκαν διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
- Άνοιξε ο δρόμος για καταβύθιση του Πράσινου Ταμείου, μέσα από την απορρόφηση του 95% των οικονομικών πόρων του στον κρατικό προϋπολογισμό.
- Δίνεται η δυνατότητα για εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εργοστασίων διαχείρισης αποβλήτων.
- Εκποιείται με αδιαφανείς όρους φυσική δημόσια γη και νομιμοποιούνται καταπατήσεις, χωρίς καμία εκτίμηση των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η οργάνωση αναφέρεται και στην οικονομικά ασύμφορη και αντιαναπτυξιακή διάσταση της περιβαλλοντικής κρίσης, που επιδεινώνεται από τις πολιτικές που ακολουθούνται. Ενδεικτικά επισημαίνει ότι μόνο το κόστος των εκπομπών «περιφερειακών ρύπων» (αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων του αζώτου και του θείου) από δύο εγκαταστάσεις της ΔΕΗ (Αγ. Δημητρίου, Μεγαλόπολης Α) ανήλθε σε 735 - 1.960 εκ. €, με βάση στοιχεία του 2009. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το κόστος από τη σοβαρή επιβάρυνση της δημόσιας υγείας. Στις ελάχιστες θετικές εξελίξεις καταγράφεται η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των διαταγμάτων για την προστασία του Υμηττού και των νησιωτικών υγροτόπων, όπως και η ίδρυση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ, "η οποία όμως δεν έχει ακόμα επιδείξει αξιόλογο έργο".

πηγή: Η ΑΥΓΗ (5/7/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***