Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εξοστρακίζουν ρέματα, δάση, δημότες

Στο τελευταίο τοπικό συμβούλιο του Πικερμίου (14/5/2015), με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων διευθέτησης στο Βαλανάρη, καταγράφηκε μια προσπάθεια να μαζευτούν τα κομμάτια και θρύψαλα που άφησε πίσω του το προηγούμενο επεισοδιακό συμβούλιο με το ίδιο θέμα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τ.σ., για να μη γίνεται "μπάχαλο" δεσμεύτηκε να τηρήσει ο ίδιος τον κανονισμό και ζήτησε από όλους το ίδιο! Αυτονόητο θα πει κανείς. Κι όμως η ανακάλυψη του τροχού δεν είναι κάτι αμελητέο για την τοπική και κεντρική διοίκηση. Η αλήθεια είναι πως λειτούργησε ως ένα βαθμό προς τη σωστή κατεύθυνση, όσο αφορά τις σφιχτές διαδικασίες. Βέβαια, τοπικός σύμβουλος εξανίστατο και διέκοπτε κάθε τόσο, με τον πρόεδρο να σηκώνεται για να τον ανακόψει...


Τροχός των Σουμερίων

Αλλά ο εκτροχιασμός προήλθε και πάλι από τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ραφήνας, Π. Καλφαντή. Εδώ ο πρόεδρος δεν κατέγραψε καμία απόπειρα να τον ανακόψει. Αφορμή στάθηκε το επικριτικό σχόλιο για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες στο προηγούμενο τ.σ. εισηγήθηκαν να υπερψηφιστεί μια άλλη μελέτη για άλλο ρέμα ως μελέτη οριοθέτησης για το Βαλανάρη (τότε που διέλυσαν το τ.σ.). Αυτή τη φορά επανεισηγήθηκαν την έγκριση της μελέτης για το Βαλανάρη, παρά τα προβλήματά της που είχαν ήδη καταδειχθεί τεκμηριωμένα από διάφορους φορείς στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου. Το σχόλιο έγινε από εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S., για να λάβει την απίστευτη απάντηση του αντιδήμαρχου που υπερέβη κάθε όριο: "Αν δεν σας αρέσουν, κύριε, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, αλλάξτε δήμο!!!" Το επανέλαβε δις, ανερυθρίαστα, με τους παριστάμενους να το αφήνουν να περνάει σαν απίστευτη τερατολογία ή γραφικότητα, αντί της διακοπής της διαδικασίας και της ανάκλησής του στην τάξη.

Αναρωτιόμαστε αν ο εξοστρακισμός είναι επίσημη στρατηγική του δήμου απέναντι στους δημότες που του ασκούν κριτική... Ή αν ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος του δήμου Ραφήνας αντιμετωπίζει τον δήμο σαν μαγαζάκι του. Ο ίδιος άνθρωπος έχει έως τώρα τοποθετηθεί υπέρ της απαλλαγής από το "δασικό βραχνά", υπέρ της απαλλαγής του -πραγματικού- Βαλανάρη από το βάρος του καθεστώτος προστασίας του (υπερασπίζοντας έργα που αντίκεινται σε αυτό) και τώρα υπέρ της απαλλαγής από τους δημότες που επικρίνουν την πρόχειρη δουλειά των τεχνικών υπηρεσιών!


Ένα από τα "όστρακα" (θραύσματα αγγείων) με τα οποία εξοστράκισαν και
εξόρισαν τον Αριστείδη τον Δίκαιο [Αθήνα, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς]

Η δημοκρατία στενάζει στο δήμο της Ραφήνας και του Πικερμίου με τέτοιες προσεγγίσεις, εναντίον ανθρώπων, φορέων, περιβάλλοντος... Ο πρόεδρος του τ.σ. δεν αποπειράθηκε να τηρήσει τον κανονισμό που μόλις είχε ανακαλύψει, ώστε να ζητήσει ευπρέπεια από τον συνάδελφό του. Και οι παριστάμενοι δημότες κακώς το άφησαν να περάσει έτσι.

Όσο αφορά το υπόλοιπο περιεχόμενο της συνεδρίασης; Ο εισηγητής-αντιδήμαρχος αγνόησε κατάφωρα όλες τις τεκμηριωμένες τοποθετήσεις που εξέθεσαν φορείς και δημότες στη συνεδρίαση της προηγηθείσας Επιτροπής Διαβούλευσης (13/5/2015) και εισηγήθηκε ξανά, χωρίς καμία επιφύλαξη, τη συνολική υπερψήφιση των έργων που προτείνει η μελέτη στο Βαλανάρη (ρέμα ιδιαίτερου φυσικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, του οποίου η ίδια η ονομασία μετατέθηκε σε άλλο ρέμα για λόγους διευκόλυνσης!). Πάντως αυτή τη φορά δεν έφερε λάθος μελέτη, αλλά μόνο ένα λάθος ΦΕΚ που κράδαινε απέναντι σε δημότη...

Εκπρόσωποι από την πρωτοβουλία Δασαμάρι S.O.S. ξαναπαρουσίασαν εμπεριστατωμένα τις θέσεις τους, ζήτησαν επανασχεδιασμό των προτάσεων για τον -πραγματικό- Βαλανάρη με οικολογικό πρόσημο και συμφώνησαν στις προτεινόμενες λύσεις μόνο για το -πραγματικό- ρέμα Δασαμάρι.

Η δημοτική κίνηση Μέτωπο Ψηλά παρουσίασε τα προβλήματα αυτής της προχειρότατης μελέτης, η οποία στηρίζεται σε λάθος παραδοχές και ως εκ τούτου παράγει λάθος συμπεράσματα και προτάσεις.

Χωρίς εκπλήξεις, η μελέτη ψηφίστηκε και από τους 3 συμμετέχοντες τοπικούς συμβούλους. Η ακαταμάχητη έλξη που ασκούν οι σειρήνες των εργολαβιών υπερίσχυσε του χρέους για προστασία της φύσης. Χωρίς εκπλήξεις, τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι που εκτός των άλλων επισκέφθηκαν τον –πραγματικό- Βαλανάρη στις 3/5/2015 (περιήγηση «Γνωρίζοντας το Βαλανάρη και τους νερόμυλους» υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Α.Π.), ανακάλυπταν από την εισήγηση του αντιδήμαρχου ότι είχαν επισκεφθεί άλλο ρέμα, το Λυκόρεμα, και ότι ο Βαλανάρης δεν είναι πια εκεί, εξοστρακίστηκε σε ένα άλλο παράρεμα! Surréel…

Από όλο αυτό το σκηνικό, ας ελπίσουμε ότι η ανακάλυψη του τροχού (δηλ. του κανονισμού) θα γίνει μόνιμο εργαλείο όχι μόνο στο τ.σ., αλλά και σε άλλες συλλογικές διαδικασίες, όπως στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου που είχε συγκληθεί την προηγούμενη μέρα, πάντα για το ίδιο θέμα, για τα έργα διευθέτησης που προτείνει η μελέτη οριοθέτησης του Βαλανάρη. Στην επιτροπή παρουσιάστηκαν μετ' εμποδίων εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις από δημότες -μηχανικούς, δασολόγο, υδροβιολόγο, περιβαλλοντικές ομάδες- που αντέκρουσαν όποιες εχθρικές προς το περιβάλλον προτάσεις του μελετητικού γραφείου. Τα εμπόδια στήθηκαν από τον προεδρεύοντα Β. Μπουρνού, ο οποίος σε ένα διαλυτικό, αντιδημοκρατικό ρόλο, διέκοπτε αδιάκοπα κάθε διαβουλευόμενο, σχολίαζε αρνητικά στο τέλος κάθε τοποθέτησης, απειλούσε παριστάμενους δημότες με αποβολή από την αίθουσα ή μελλοντική στέρηση του λόγου (εκείνους που διαφωνούσαν με τη συντελούμενη ακύρωση της έννοιας της διαβούλευσης), προκαλώντας εκνευρισμό και ένταση, για να οδηγήσει τελικά τη διαβούλευση σε μη λήψη απόφασης (μήπως γιατί προμηνυόταν η καταψήφιση της άκριτης υποστήριξης από το δήμο όλων των έργων αδιακρίτως;). Ποδοπατώντας τον κανονισμό λειτουργίας και το ρόλο του προεδρεύοντα, αντί να περιοριστεί στο να διαφυλάττει το δικαίωμα κάθε διαβουλευόμενου να εκφράζει άνετα, χωρίς διακοπές τις απόψεις του, μονομαχούσε με κάθε παριστάμενο, υπερασπιζόμενος φανατικά το πρόχειρο προϊόν ενός μελετητικού γραφείου και την εξίσου πρόχειρη εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.

Είναι φανερό ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες σ’ αυτό το δήμο καταπατώνται από αιρετούς που εκτρέπονται εκλαμβάνοντας την εκλογή τους ως εξουσία αντί ως εντολή εργασίας, που ο σεβασμός τους προς τους δημότες λήγει με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι πολίτες ας μην περιορίζονται στο φαινομενικά βολικό για όλους ρόλο του ψηφοφόρου. Αυτός βολεύει τους αιρετούς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι το κοινωνικό συμφέρον. Συνεχής κοινωνικός έλεγχος παντού!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***