Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Πάνε για τσιμεντοποίηση αναδασωτέο βιότοπο!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (εφημ. Η ΑΥΓΗ)

Σοβαρό οικολογικό κίνδυνο αντιμετωπίζει το ρέμα Βαλανάρη στο Πικέρμι, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής, καθώς, όπως λένε, τα υδραυλικά έργα που δρομολογούνται βασίζονται σε ανεδαφική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία ζητούν να ανακληθεί και να επανεκδοθεί στη θέση της μια ολοκληρωμένη, σε οικολογική κατεύθυνση.

Το ρέμα Βαλανάρη είναι ένα από τα 55 που έχουν απομείνει στην Αττική, ένα από τα πιο σπάνια σε κάλος, με καταρράκτες, φαράγγια, σπάνια είδη φυτών και δέντρων, πολλά ζώα, ενώ είναι γεμάτο από μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα.

Στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων το ρέμα Βαλανάρη στην Αττική
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το ρέμα, το οποίο ξεκινά από την Πεντέλη και καταλήγει στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας, έχει μπει στο στόχαστρο, καθώς βρίσκεται σε έκταση-"φιλέτο", το Δασαμάρι. Η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτικών εταιρειών που θέλουν να χτίσουν στην πράσινη εναπομείνασα λωρίδα της οποίας το δάσος το οποίο βρισκόταν ανατολικά και δυτικά της έχει αντικατασταθεί από οικισμούς.

Το ΣτΕ μπλόκαρε προσπάθεια να χτιστεί

Παρ' ότι το Δασαμάρι έχει κριθεί αναδασωτέο μετά τη φωτιά του 2009, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που παραγγέλθηκε από την Περιφέρεια Αττικής επί Γ. Σγουρού για την οριοθέτηση τμημάτων του Βαλανάρη ανοίγει τον δρόμο στην τσιμεντοποίηση. Τα έργα αναμένεται να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της γης και αφορούν τη μεγέθυνση γέφυρας, των οχετών, την κοπή δέντρων για την τοποθέτηση προστατευτικών τοιχωμάτων γύρω από το ρέμα.

Η ΜΠΕ βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Ιουνίου και, όπως υπογραμμίζεται από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι SΟS που δραστηριοποιείται για το θέμα, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, ενώ τα έργα που προβλέπει απαιτούνται για οικιστικές περιοχές και όχι για δασικές. Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχει επιχειρήσει δύο φορές να χτίσει εταιρεία, με τις προσπάθειες της για άρση της αναδάσωσης να πέφτουν στο κενό ύστερα από σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Του αλλάζουν το όνομα για να αρθεί η προστασία

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για "επικών διαστάσεων αυθαιρεσία", σε σημείο που εξαλείφεται η ονομασία του Βαλανάρη και παραχωρείται σε μικρό παραπόταμό του ώστε μαζί με την ονομασία να εξαλειφθεί, όπως λένε, το καθεστώς υψηλής προστασίας, το οποίο και εμποδίζει την καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος. Η πρωτοβουλία Δασαμάρι SOS κατέθεσε στην Περιφέρεια υπόμνημα όπου επισημαίνει τα σημεία που φανερώνουν την "προχειρότητα" της μελέτης η οποία "δεν λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά περιβαλλοντικά δεδομένα του οικοσυστήματος της εξεταζόμενης περιοχής".

Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται πρώτα και κύρια η απουσία αναφοράς στον χαρακτήρα της περιοχής. Παρ' ότι "τα ρέματα διέρχονται από καμένες δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις" και συνολικά η έκταση "είναι χαρακτηρισμένη ως βιότοπος", στη μελέτη αναφέρεται ότι θα γίνουν οι "αναγκαίες εκχερσώσεις της χλωρίδας που αναπτύσσεται εντός της κοίτης" και "αποψίλωση της υπάρχουσας βλάστησης". Μόνο που στα σημεία των προτεινόμενων έργων "υπάρχει πλούσια και πυκνή βλάστηση από πλατάνια, πεύκα, μυρτιές, πικροδάφνες κ.ά.".

Η ΜΠΕ δεν αναφέρει το δάσος!

Όπως τονίζουν στην "Α", ο δασολόγος Νίκος Σίμος και ο Γιώργος Σταυρινός, εκπρόσωπος του Δασαμάρι SOS, στον χάρτη της μελέτης δεν υπάρχει πουθενά η λέξη δάσος! Υπάρχουν, όμως, "διακατοχές εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν εντελώς τα περιβαλλοντικά δεδομένα πάνω στα οποία γίνεται η μελέτη". Όλως τυχαίως πάλι, η μία από τις δύο γέφυρες στις οποίες θα γίνει αύξηση πλάτους, άρα θα γίνει ευκολότερη η διέλευση των οχημάτων, "οδηγεί" στις διακατεχόμενες από οικοδομικούς συνεταιρισμούς εκτάσεις.

Μελέτη για άλλο ρέμα έφερε για συζήτηση ο δήμος!

Η βιασύνη να εγκριθεί η μελέτη είναι τόση από την τοπική δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου, που, όπως αναφέρουν οι Ν. Σίμος και Γ. Σταυρινός: "Σε τοπικό συμβούλιο έφεραν προς συζήτηση λάθος μελέτη. Στο τέλος, αφού επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο, το παραδέχτηκαν. Σε νέο τοπικό συμβούλιο έφεραν τη σωστή, και η μελέτη εγκρίθηκε καθώς δεν διαπιστώθηκε τίποτα μεμπτό".

Στο υπόμνημα αναφέρεται επίσης πως δεν υπάρχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της εκτίμησης για τη χλωρίδα και την πανίδα, τόσο που γίνεται αναφορά σε... σαρδέλες και κουτσομούρες, δηλαδή στην ιχθυοπανίδα του Ευβοϊκού, όπου καταλήγει το ρέμα της Ραφήνας! Αντιθέτως, όμως, η περιοχή έχει "γεράκια, κουκουβάγιες πέρδικες, τσαλαπετεινούς κ.ά.".

Ούτως ή άλλως, όμως, όπως υπογραμμίζεται από την πρωτοβουλία των κατοίκων, τα έργα είναι άχρηστα. "Δεν παρουσιάζουν καν ιστορικό από τις πλημμύρες", λέει ο Ν. Σίμος. Στον αντίποδα υπογραμμίζεται στο υπόμνημα "ότι ουδέποτε δημιουργήθηκε πλημμυρικό πρόβλημα από τα δύο ρέματα στην περιοχή".

Συνεπώς, αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι η μελέτη "να ανακληθεί και να συνταχθεί εξ αρχής με οικολογική κατεύθυνση και παρεμβάσεις που και θα προστατεύουν τη δασική έκταση που περιβάλλουν τα ρέματα, αλλά και θα σέβονται το καθεστώς προστασίας των ρεμάτων".

Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται ενέργειες όπως η αναδάσωση, η οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην απορρόφηση των νερών την περιοχής και τα έργα ορεινής υδρονομίας (τοποθέτηση φυσικών βαθμίδων από κορμούς ώστε το ρέμα να αποκτήσει τη φυσική του κλίση). Ενέργειες που περιμένουν να γίνουν από "μια άλλη Περιφέρεια, την οποία ψήφισε ο κόσμος για να σταματήσουν οι κομπίνες".

Πηγή: Η ΑΥΓΗ (23/5/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***