ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/11/2017
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ (21/11/17) ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
Με 18 ψήφους υπέρ και 6 κατά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της καταστροφής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Για να εξασφαλίσει ο Δήμος αυτή την πλειοψηφία με μόνο ένα 25% απώλειες σε θετικές ψήφους, χρειάστηκε να επιστρατεύσει λυτούς και δεμένους: δύο μελετητές για την παρουσίαση, υποστηρικτική ομάδα των μελετητών από κάτω και εκπρόσωπο από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όλοι αυτοί, με τη βοήθεια της στενής ομάδας του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Μπουρνούς, ξετύλιξαν την εκφοβιστική τους κινδυνολογία προκειμένου να πείσουν τους δημοτικούς συμβούλους ακόμη και της ίδιας τους της παράταξης ότι αν δεν περάσει αυτή η μελέτη, η Ραφήνα θα πνιγεί.
Και ενώ η αίθουσα ήταν γεμάτη από δημότες που ανησυχούν για το μέλλον του ρέματος σε σχέση τόσο με την οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει η μελέτη όσο και με τις πλημμυρικές αντοχές του ρέματος, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την τουλάχιστον αυθάδη ομιλία του εκπροσώπου του υπουργείου κ. Αντ. Κοτσώνη απέναντι στους πολίτες και στους δημοτικούς συμβούλους και με την απροκάλυπτη πλέον ομολογία των μελετητών ότι το οικοσύστημα του ρέματος θα εξαφανιστεί δια παντός. Και αφού μετά το λογίδριό του (που έβγαλε εκτός εαυτού ακόμη και δημ. συμβούλους της «συμπολίτευσης») ο κ. Αντ. Κοτσώνης πήγε να αποχωρήσει ύστερα από παραίνεση του πρόεδρου του Δημ. Συμβουλίου, ο κόσμος που παρακολουθούσε εξαγριώθηκε και τον ανάγκασε να επιστρέψει και να μείνει ως την πρώτη πρωινή για να ακούσει τους πολίτες που επρόκειτο να μιλήσουν.
Οι πολυάριθμες ερωτήσεις πολιτών και φορέων απαντήθηκαν από τους μελετητές στην καλύτερη περίπτωση με προχειρότητα (χαρακτηριστικό άλλωστε που διακρίνει και την ίδια τη μελέτη τους) και στη χειρότερη παραποιήθηκαν ή δεν απαντήθηκαν καθόλου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η άγνοια των μελετητών για ύπαρξη μελέτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που προτάσσει και χρηματοδοτεί την ανάκτηση και διατήρηση της φυσικής κοίτης ποταμών και ρεμάτων ως αποτελεσματικότερη απέναντι στην πλημμύρα και οικονομικότερη από τις εργολαβικές μεθόδους εγκιβωτισμού που εφαρμόζουν υπουργείο και Περιφέρεια, η άγνοια κάποιων μεθόδων συγκράτησης νερού στα ορεινά και σταθεροποίησης των πρανών που αναφέρθηκαν από πολίτες και πολλά ακόμη…
Οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Σύμβουλους που υπερψήφισαν φάνηκε ότι δεν είχαν διαβάσει ούτε καν την «μη τεχνική περίληψη» της μελέτης γι’ αυτό και οι τοποθετήσεις τους περιορίστηκαν κυρίως σε προσωπικές ή επαγγελματικές ή άλλες ανεκδοτολογικές διηγήσεις. Αυτοί που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και καταψήφισαν την οριστική καταδίκη του φυσικού οικοσυστήματος του ρέματος, άρα και της μοναδικής ελπίδας προστασίας μας από τις πλημμύρες, ήταν οι κ. Βασιλόπουλος, Κατσούδα, Ξηντάρας, Στέφου, Τόκα, Φαφούτης. Όλοι οι υπόλοιποι συναίνεσαν στην απόφαση καταδίκης του Μεγάλου Ρέματος.
Η μάχη για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος δεν τελειώνει εδώ. Μπροστά μας έχουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και φυσικά δυνατότητες προσφυγών τόσο σε διοικητικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καλεί όλους τους δημότες και κατοίκους του δήμου μας να συσπειρωθούν σε αυτή την προσπάθεια για να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ραφήνα σε άλλη μια Μάνδρα.
Επισυνάπτουμε την τοποθέτηση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
fb: https://www.facebook.com/1939192419688637/
email: megalorema@gmail.com
Τρίτη 21/11/2017
Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου
Θέμα: ΜΠΕ για το έργο “διευθέτηση και οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας”
Οι αιτίες της τραγωδίας στη Μάνδρα είναι η συστηματική επί σειρά δεκαετιών κακοποίηση της φύσης: η εξαφάνιση των δασών στους ορεινούς όγκους, τα μπαζώματα οι αυθαίρετες καταπατήσεις και τα «νόμιμα σχέδια πόλης» που στενεύουν τις κοίτες των ρεμάτων και η εργολαβική αντίληψη διαχείρισης των ρεμάτων με τεχνικά έργα εγκιβωτισμού και κάλυψής τους.
Οι ίδιοι λόγοι είναι που έχουν επιβαρύνει και το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και την εκθέτουν σήμερα σε πλημμυρικό κίνδυνο: η εξαφάνιση των δασικών εκτάσεων της Πεντέλης από τις πυρκαγιές, η αυθαίρετη και «νόμιμη» στένωση της κοίτης και τεχνικά έργα παρόμοια με αυτά που προγραμματίζονται σήμερα που μετέφεραν τα προβλήματα που προέκυψαν από την κάλυψη του Κηφισού, στη Ραφήνα, μέσω της εκτροπής του Ποδονίφτη προς το Μεγάλο Ρέμα.
Αποδείχτηκε ότι οι βίαιες παρεμβάσεις στη φύση και στα ρέματα δημιουργούν και δε λύνουν πλημμυρικά προβλήματα. Η τσιμεντοποίηση-σαρζανετοποίηση που επιχειρείται με τον εγκιβωτισμό του Μεγάλου Ρέματος, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το οικοσύστημα του ρέματος και τη βασική προστασία που θα μπορούσε να προσφέρει:
Α. Αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο γιατί: (1) αυξάνει την παροχή και οδηγεί στην ταχύτερη μεταφορά νερού και φερτών στα κατάντη (2) η Α' φάση του έργου, όπως παραδέχεται η ΜΠΕ, «δεν ολοκληρώνει την αντιπλημμυρική προστασία» ενώ η Β' φάση (το φράγμα στην πεδιάδα των Σπάτων) δεν είναι δεσμευτική, «θα εξεταστεί από μηδενική βάση» και ανάλογα με την οικονομική συγκυρία και σίγουρα δε θα υλοποιηθεί μέσα στην πρώτη 10ετία (3) δεν επαναφέρει την εκβολή στο φυσικό της δέλτα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως τάπα στην απρόσκοπτη ροή του νερού προς τη θάλασσα (4) σε περίπτωση «αστοχίας» του έργου και δεδομένου ότι η ΜΠΕ δεν προτείνει οριοθέτηση βάσει πλημμυρικού κύματος αλλά βάσει «υφιστάμενων κτισμάτων και κατασκευών», η Μάνδρα θα ωχριά μπροστά σε αυτό που θα συμβεί στην πόλη μας.
Β. Διαπράττει ένα οικολογικό έγκλημα, όχι μόνο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο κλίμα, την ατμόσφαιρα, τον υπόγειο υδροφορέα και τη θάλασσα. Και όλα αυτά σε ένα ρέμα επίσημα χαρακτηρισμένο ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» και με εκβολή χαρακτηρισμένη ως «Υγρότοπο Α προτεραιότητας». Οι τεχνητοί κήποι και χώροι αναψυχής, αν και όποτε δημιουργηθούν, θα καταλαμβάνουν μήκος 1800μ. εκτός οικιστικού ιστού (σε σύνολο 30χλμ. που θα αποψιλωθούν) που δε μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση το χαμένο για πάντα οικοσύστημα.
Β. Διαπράττει ένα οικολογικό έγκλημα, όχι μόνο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών, με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο κλίμα, την ατμόσφαιρα, τον υπόγειο υδροφορέα και τη θάλασσα. Και όλα αυτά σε ένα ρέμα επίσημα χαρακτηρισμένο ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» και με εκβολή χαρακτηρισμένη ως «Υγρότοπο Α προτεραιότητας». Οι τεχνητοί κήποι και χώροι αναψυχής, αν και όποτε δημιουργηθούν, θα καταλαμβάνουν μήκος 1800μ. εκτός οικιστικού ιστού (σε σύνολο 30χλμ. που θα αποψιλωθούν) που δε μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση το χαμένο για πάντα οικοσύστημα.
Αντίθετα, αν συνεργαστούμε με τη φύση και δεν την καταστρέψουμε μπορούμε με ένα πλέγμα παρεμβάσεων να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την αντιπλημμυρική προστασία. Ας εγκαταλείψουμε λοιπόν τους αποτυχημένους τρόπους και ας υιοθετήσουμε τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης μη εργολαβικής λογικής που προσεγγίζουν την αντιπλημμυρική προστασία με ολιστικό τρόπο σε ολόκληρη την υδρολογική λεκάνη, όπως ενδεικτικά παραθέτουμε:
(1) Εργα ορεινής υδρονομίας ώστε να συγκρατηθούν τα όμβρια ύδατα ήδη από τα ανάντη του ρέματος. Κατασκευή χωμάτινων αναβαθμών και τόπων συγκράτησης του νερού με τα υπάρχοντα φυσικά υλικά ώστε να αναπτυχθούν λεκάνες εκτόνωσης της κινητικής ενέργειας του νερού και συγκράτησης ικανών ποσοτήτων του, που θα τροφοδοτούν με τη σειρά τους τον υδροφορέα μέσω της χωμάτινης, φυσικής και υδατοπερατής κοίτης.
(2) Σταθεροποίηση των πρανών με φυτεύσεις και υδροσπορά από αγρωστώδη, ποώδη και θαμνώδη είδη σε συνδυασμό με γεωπλέγματα και εγκατάσταση χλοοτάπητα πρανών με υδροσπορά. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται με βάση βιο-μηχανολογικές επεμβάσεις (bioengineering).
(3) Διάνοιξη και διαμόρφωση φυσικής χωμάτινης διατομής σε όλο το μήκος του ρέματος με στόχο την αποκάλυψη και ανάδειξη του φυσικού ρέματος (daylighting). Ανάκτηση του δέλτα της εκβολής όπου δημιουργείται στένωση λόγω του πάρκινγκ του ΟΛΡ και του πάρκου Καραμανλή. Άμεση διάνοιξη της στένωσης που δημιουργείται στην πεζογέφυρα Ευβοϊκού με διαπλάτυνση ή κατάργησή της.
(4) Εκτεταμένες αναδασώσεις εντός της ευρύτερης λεκάνης με βαθύριζα προστατευτικά από τη διάβρωση είδη.
(5) Προτεραιότητα χωμάτινου φράγματος ανάσχεσης με επακόλουθη δημιουργία λίμνης κατάκλυσης στα ανάντη.
(6) Απαλλοτριώσεις οικοπέδων, κτισμάτων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των οριογραμμών του ρέματος. με αποζημίωση των δικαιούχων.
(7) Υδατοπερατές ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους πέριξ του ρέματος και σε κάθε οδικό έργο που κατασκευάζεται ή επισκευάζεται στο εξής.
Συνδυασμός των περισσότερων από τις παραπάνω μεθόδους απαιτούν λιγότερο από το 10-15% του προϋπολογισμού της Α' Φάσης του έργου, ενώ έχουν πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και την πόλη μας: προστατεύουν τους ανθρώπους από τις πλημμύρες, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, ομορφαίνουν την πόλη, ανακουφίζουν το περιβάλλον, λειτουργούν εκπαιδευτικά, προσελκύουν επισκέπτες κ.λπ. Υπολογίζοντας επιπλέον και το κόστος των εκτεταμένων απαλλοτριώσεων γύρω από τη γραμμή οριοθέτησης, το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων σε καμία περίπτωση δε φτάνει τον προϋπολογισμό ούτε της Α' Φάσης του έργου.
Με πρόσφατη την τραγωδία της Μάνδρας, το έγκλημα που προγραμματίζεται εις βάρος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας δεν πρέπει να περάσει ελαφρά τη καρδία. Έτσι γνωμοδοτήσατε θετικά πέρυσι την τμηματική διευθέτηση του Βαλανάρη με συρματιβώτια, που διευκολύνει νερά και φερτά να φτάσουν ταχύτερα στη Ραφήνα. Σήμερα ξανά, καλείστε να γνωμοδοτήσετε για τις επιπτώσεις ενός έργου που οι περισσότεροι δεν είστε σε θέση να παρακολουθήσετε. Η αναμενόμενη έντιμη στάση θα ήταν να μην το ψηφίσετε. Η ψήφος σας έχει συνέπειες στη ζωή μας και η θετική σας γνωμοδότηση είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της πορείας του έργου στα επόμενα στάδια (εφόσον θεωρείται αποδοχή της τοπικής κοινωνίας). Είναι καιρός ο καθένας μας να μάθει να αναλαμβάνει τις πολιτικές, αστικές, ποινικές και διοικητικές του ευθύνες απέναντι στους πολίτες, στους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας μας.
Τοποθέτηση της Εμμανουέλας Τερζοπούλου, εκπροσώπου της Κ.Π.Α.Μ.Ρ.,
στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 21 Νοεμβρίου [irafina.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***