Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Κάνατε το ποτάμι χωματερή. Ακούει κανείς;


Το σημείο της ζημιάς 23 μέρες μετά την καταγγελία
και 19 μέρες μετά την εντολή αποκομιδής

Στου κουφού και στου αδιάφορου την πόρτα έχει αναρτημένες δικαιολογίες
με τη μορφή επιστολών προς τους αόρατους ...κάποιους άλλους όπως πάντα.

Από τις 6 Μαΐου, που η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, μετά από καταγγελία πολιτών (από τις 2/5/2020), ζήτησε την άμεση αποκομιδή και απομάκρυνση των αδρανών με τα οποία «επένδυσε» την κοιλάδα του Βαλανάρη ένας εργολάβος, υπό την ευθύνη του Δήμου Ραφήνας, μέχρι και την ώρα που γράφεται το παρόν (25/5/2020 και ώρα 17:30) δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο Δήμος που επαίρεται με ξένα κόλυβα (ΚΕΛ, φυσικά αέρια και ό,τι άλλο βάλει του ανθρώπου ο νους και λαχταρίσει η ψυχή του) αδιαφορεί επιδεικτικά για την εντολή της Περιφέρειας αλλά κυρίως για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε στον πολύτιμο Βαλανάρη, στο ζωντανό ποτάμι, η δική του αδιαφορία και ο πλημμελής έλεγχος του έργου του οποίου είχε την ευθύνη.

Με έγγραφό της [αρ.πρωτ. 6117/15-5-2020], η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ραφήνας κάλεσε τον εργολάβο του Δήμου που έριξε τα μπάζα στα πρανή του Βαλανάρη, "να αποκαταστήσει το πρανές στην προτεραία κατάσταση". Αλλά βέβαια αυτό έγινε όταν ήδη ήταν αργά. Για την συγκεκριμένη εργασία που εντάσσεται σε έργο "πύκνωσης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων", η Τ.Υ. δεν είχε καταρτίσει κανένα σχέδιο μεταφοράς και απόθεσης των προϊόντων της εκσκαφής και δεν είχε στείλει κανέναν επιβλέποντα.

Πέρα από τα ερωτηματικά που υπάρχουν για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης εργασίας αφού στο σημείο των εργασιών δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο φρεάτιο*, η ολιγωρία και κυρίως η ανυπαρξία πρόβλεψης διάθεσης των αδρανών δείχνει πως ο σχεδιασμός στόχευε στο «ελάχιστο δυνατό κόστος». Όπως και να το κάνουμε ένας εργολάβος νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντι στον κύριο του έργου όταν δεν τον επιβαρύνει με το κόστος φόρτωσης κα απομάκρυνσης των μπάζων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ερώτημα περί της ύπαρξης μελέτης αποκατάστασης του πρανούς του πολύπαθου ποταμού. Η Τ.Υ. ζητά την αποκατάσταση του πρανούς ενός ρέματος "ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος". Γνωρίζει τον τρόπο και έχει σχέδιο για την αποφυγή καταστροφών αλλά και ατυχημάτων;


Στο σημείο εκείνο, το πρανές έχει πολύ μεγάλη κλίση και η οποιαδήποτε εργασία, αν δεν γίνει βάσει προσεκτικού σχεδιασμού, μπορεί να προξενήσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στο οικοσύστημα και οι πιθανότητες ατυχήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

* Ενημέρωση 25/5/2020, 21:00:

Πληροφορηθήκαμε από μέλη της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών Δασαμάρι S.O.S., πως πριν λίγες μέρες έγινε αποκάλυψη φρεατίου στο έρεισμα της οδού Φιλικής Εταιρείας, από την πλευρά του ποταμού. Το φρεάτιο είχε σκεπαστεί από τα μπάζα που παράτησαν εκεί. Δηλαδή δεν υπήρξε ούτε η επιμέλεια για το "έργο". Το ερώτημα όμως παραμένει. Η σύνδεση με την απέναντι πλευρά του δρόμου, και δεδομένου πως εκεί δεν υπάρχει φρεάτιο, ποιον χώρο αποστραγγίζει;

Και βέβαια το μεγάλο ερώτημά μας κοιτά ασάλευτο και χωρίς να έχει δοθεί απάντηση ή λύση. Πότε και πώς θα φύγουν τα μπάζα από την κοιλάδα του ποταμού Βαλανάρη;

Πηγή: Attica Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***