Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Δημοτικά παραμύθια

Την Πέμπτη 4 Απρίλη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο της Ραφήνας με 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης τη συγκρότηση επιτροπής του Δήμου, η οποία θα διενεργεί αυτοψίες και θα ελέγχει την τήρηση του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων [ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019]. Εχουμε ήδη αναρτήσει στο ιστολόγιό μας αρκετά άρθρα σχετικά με αυτόν τον άθλιο Κανονισμό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η επιτομή του αφηγήματος της ατομικής ευθύνης. [βλ. 28/3/2024, 1/4/2024, 2/4/2024, 3/4/2024, 5/4/2024, 9/4/2024, 10/4/2024]

Στην αρχή της συνεδρίασης του δ.σ. (πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης) η δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά έκανε μία ενημέρωση για τον Κανονισμό και αργότερα, κατά τη συζήτηση του επίμαχου 5ου θέματος, επανατοποθετήθηκε με παρεμβάσεις της αντικρούοντας την αρχική τοποθέτησή της. Αναγκαστικά, λοιπόν, διακρίνουμε δύο φάσεις της συνεδρίασης: (Α) την αρχική ενημέρωση της δημάρχου και (Β) τη συζήτηση που διεξήχθη ύστερα για τον Κανονισμό και τη συγκρότηση της επιτροπής. Ο καθένας μπορεί να κάνει συγκρίσεις των δύο φάσεων και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: προτροπές και μοιρολατρική συμμόρφωση

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την αρχική ενημέρωση του δ.σ. από την δήμαρχο Δήμητρα Τσεβά, για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας.

Καταγράφουμε αποσπάσματα της τοποθέτησής της, στην οποία δεν διαφαίνεται καμία αντίδρασή της στην εφαρμογή του Κανονισμού. Αντιθέτως, προτρέπει για την εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλει ο Κανονισμός.

Δ. Τσεβά: «[...] Πρέπει ο κάθε πολίτης να πάρει έναν ιδιώτη μηχανικό [...] Πρέπει να φτιάξουμε τον φάκελο που θα κατατεθεί σταδιακά στον Δήμο, να υπάρχει ως αρχείο [...] Κάναμε εμείς αμέσως επιστολή διευκρινιστικά στις 26/3 με το πρωτόκολλο 4797 [...] Για τις περιοχές εντός σχεδίου, που εμάς είναι οι 4 οικισμοί Βουτζάς, Καλλιτεχνούπολη, Διώνη και Ντράφι, που είναι πάνω στο Πεντελικό όρος, πρέπει να κάνει ένα περίγραμμα και να αναφέρει κατά μονάδα όλα τα οικήματα, ο Δήμος, λέει. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή αδυνατεί και θα το δώσουμε να το κάνει εταιρεία.»

Τι παραπάνω από πειθήνια εφαρμογή του Κανονισμού είναι η τοποθέτηση της δημάρχου; Και βέβαια, όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού ή/και υλικοτεχνική αδυναμία του Δήμου για την εφαρμογή του Κανονισμού, υπάρχει πάντα ο σωτήρας ιδιώτης που θα τσεπώσει τους φόρους μας προς την πολιτεία.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ: ανερμάτιστη μεταστροφή και παραμυθιάσματα

Κατά την καθαυτό συζήτηση για τη συγκρότηση επιτροπής του Δήμου σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων, τοποθετήθηκαν αρχικά δύο κάτοικοι του δήμου (εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Δασαμάρι S.O.S.» και η μηχανικός Μαίρη Γρουσουζάκου) που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τα ζητήματα της πυροπροστασίας. Καταγράφουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία των θέσεών τους:

«Δασαμάρι S.O.S.»:
Αρκεί να δούμε ποιός υπογράφει την ΚΥΑ (Κανονισμός Πυροπροστασίας): ο υφυπουργός περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, διαβόητος για τα αντιδασικά νομοθετήματά του, που νομιμοποιούσαν κατασκευές οικιών εντός δασικών εκτάσεων, οδηγώντας στο ξεπάτωμα του δασικού πλούτου της χώρας. Τώρα, με τον τρέχοντα Κανονισμό ζητάει από τους ιδιοκτήτες των οικιών να αναλάβουν ευθύνες για την πυροπροστασία τους.
Τα μέτρα του Κανονισμού αφορούν το κέλυφος της οικίας, τον περιβάλλοντα χώρο, δηλ. την αυλή, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο όλου του οικοπέδου. Πρακτικά τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα (τεχνικά και οικονομικά) και οδηγούν σε περιβαλλοντική καταστροφή αφού κατευθύνουν τους κατοίκους να καταστρέψουν την ελάχιστη βλάστηση που απέμεινε στην περιοχή μετά την πυρκαγιά της 19ης-20ής Ιούλη του 2022.
Ο Κανονισμός περιλαμβάνει και μέτρα που αφορούν συνολικά τον κάθε οικισμό και για τα οποία επιλαμβάνεται η διοίκηση του Δήμου [Κεφ. 2, άρθρο 4]. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τη σύνταξη Μελέτης Δικτύου Πυρόσβεσης πόλης/οικισμού καθώς και Δασικής Διαχειριστικής Μελέτης, την εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών ανά 100 μ., εκτοξευτήρων νερού, συστήματος πυρανίχνευσης με τηλεπισκόπηση... 😂 Ας υλοποιήσει, πρώτα, ο Δήμος αυτά τα μέτρα και ίσως τότε να μην χρειάζονται οι επιτροπές που θα «ρουφιανεύουν» τους κατοίκους.
Ομως το κυριότερο πρόβλημα του Κανονισμού αποκαλύπτεται στο σημείο εκείνο όπου αναφέρεται ότι «από τις διατάξεις της παρούσας [απόφασης] δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού»!!! Ολο το κόστος της πυροπροστασίας πέφτει, επομένως, στις πλάτες των πολιτών-δημοτών.
Είναι προκλητικά προφανής η ανικανότητα της πολιτείας να αναλάβει την πολιτική προστασία των κατοίκων που ζουν κοντά σε δασικές εκτάσεις. Η ΚΥΑ θεσμοθετεί ό,τι εχουμε βιώσει σε όλες τις πυρκαγιές που κατέκαψαν το Πεντελικό βουνό τα τελευταία 30 χρόνια (1995, 1998, 2009, 2018, 2022): την απουσία πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, από την κεντρική διοίκηση (κυβέρνηση) μέχρι την τοπική (Δήμοι). Η ευθύνη της πυροπροστασίας μετακυλίεται από την πολιτεία στους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Και αυτό αφορά τους ορεινούς οικισμούς του Πικερμίου που καλώς ή κακώς (κακώς κατά τη γνώμη μας) είναι ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ πόλης. Ομως για τους ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ οικισμούς συνεπάγονται υποχρεώσεις της πολιτείας για την οργάνωση σχεδίων και υποδομών πολιτικής προστασίας. Εν προκειμένω, αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα οι ορεινοί οικισμοί του Πικερμίου αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ! Οδηγούμαστε συνεπώς στην αποθέωση του αφηγήματος της «ατομικής ευθύνης».
Πρόταση προς τον Δήμο: αντί να ψηφίσει τη συγκρότηση της επιτροπής «ρουφιάνων», να ζητήσει μαζί και με άλλους Δήμους, που ήδη έχουν πάρει θέση κατά της ΚΥΑ, την απόσυρση της ΚΥΑ και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για ουσιαστική πολιτική προστασία και όχι για το θεαθήναι που έχουμε σήμερα.
Την ΚΥΑ έχουν ήδη καταγγείλει η Πανελληνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ο.Τ.Α., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κ.α.

Μαίρη Γρουσουζάκου:
Αν κάνουμε μια αλληλεπικάλυψη στους δασικούς χάρτες με τις περιοχές στα 300 μ. θα δείτε ότι περίπου το 70-80% του δήμου θα πρέπει να ενταχθεί στον Κανονισμό.
Να επισημάνω ότι η επικινδυνότητα των κτιρίων κρίνεται βάσει 14 συνιστωσών εκ των οποίων στις 7, δηλ. στις μισές, ήδη η περιοχή μας είναι στην κατηγορία 4, δηλαδή ξεκινάμε ήδη με ιδιαίτερα υψηλή επικνδυνότητα, που σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα που θα στοιχίσουν σε κάθε ιδιοκτησία μέχρι και 20.000 €.
Σε μια περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις φωτιές ζητάτε να κόψουμε χωρίς καμία διάκριση δέντρα, ακόμα και μανταρινιές ή πορτοκαλιές, και όποια μείνουν να είναι ύψους μέχρι 1,5 μ.
Η προτασή μου είναι να μην γίνει καν η σύσταση αυτής της επιτροπής.

Οι εύλογες και συγκροτημένες θέσεις των κατοίκων ανάγκασαν τη δήμαρχο να αλλάξει παραμύθι. Καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβαινε με σύντομες τοποθετήσεις, ανεμίζοντάς μας θριαμβευτικά σαν επαναστατικό λάβαρο μια διευκρινιστική(!) επιστολή που έστειλε στο υπουργείο, ισχυριζόμενη ότι και η ίδια ζητά την απόσυρση της ΚΥΑ:

Δ. Τσεβά: «Στείλαμε ακριβώς τα ίδια δύο σελίδες [...] αυτά που ρωτήσατε εμείς τα έχουμε πει ήδη στο υπουργείο [...] δύο σελίδες γράψαμε ακριβώς αυτά που είπε ο κύριος
Μ. Γρουσουζάκου: «Ζητάτε να αποσυρθεί η απόφαση;»
Δ. Τσεβά: «ΝΑΙ! [...] έχουμε αντισταθεί [...] η επιτροπή δεν θα βγει έξω [...] εμείς σας το 'πα ότι πρώτοι αντιδράσαμε.»

Μέσα σε αυτό το κλίμα επαναστατικού οίστρου της δημάρχου, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Χ. Ζαφειρόπουλος εισηγήθηκε τη συγκρότηση της επιτροπής και όπως ήταν αναμενόμενο το δ.σ. ...υπερψήφισε (18 υπέρ, 2 κατά) τη συγκρότηση της επιτροπής εφαρμόζοντας ακέραια την επιταγή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων!

O Παναγιώτης Ευαγγέλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η Εμμανουέλα Τερζοπούλου του δημοτικού σχήματος «Γη & Ελευθερία» καταψήφισαν τη συγκρότηση της επιτροπής ζητώντας να αποσυρθεί η ΚΥΑ, με επιχειρήματα παρόμοια με αυτά των κατοίκων.

ΥΓ. Την εφαρμογή της ΚΥΑ υπερψήφισαν και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι στις 27/3/2024 είχαν συμμετάσχει σε παρουσίαση με θέμα την πυροπροστασία, την οποία έκανε ιδιωτική εταιρεία —εκ των εισηγητών του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων κατά δήλωση του προέδρου της εταιρείας— που συνεργάζεται με πολυεθνικές εταιρείες συστημάτων πυροπροστασίας ...

🧯 🧯 🧯


“Η παραμυθατζού”, Πρόδρομος Τσαουσάκης

2 σχόλια :

  1. Από μια τέτοια Δημοτική Αρχή δεν περιμένω ούτε κάτι καλύτερο ούτε κάτι περισσότερο. Μόνο η ενεργοποίηση πολιτών και φορέων μπορεί να φέρει αποτέλεσμα απαιτώντας να αποσυρθεί αυτός ο κανονισμός, έκτρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε αναρωτηθεί πως θα εφαρμοστεί η ΚΥΑ στις αποκαλούμενες "οικιστικές πυκνώσεις" και πως θα επιφέρει τη συστηματική (και νομότυπη) επέκταση τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***