Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Αντιπυρική περίοδος και ευεργετισμός

Στις 2 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, διυπουργική σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

Αντιγράφουμε αποσπάσματα από τη δήλωση του υπουργού Κικίλια:

«Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις όλων είναι περιγεγραμμένες σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπυρική περίοδο, η προετοιμασία της οποίας ξεκινά όπως βλέπετε πολύ νωρίς. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία όλες οι υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες δυνάμεις αλλά και οι πολίτες, οι εθελοντές μας, θα συστρατευθούν φέτος σε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των συμπολιτών μας, το φυσικό κάλλος της χώρας μας, την πατρίδα μας […] Και αυτό θα κάνουμε οργανωμένα και με επαγγελματισμό, όπως ανέφερα και πριν την κακοκαιρία η οποία πέρασε από την χώρα τις προηγούμενες μέρες […]. Η νέα πρόκληση για τη χώρα είναι η κλιματική κρίση και αυτά τα οποία «γεννά» […]. Θέλω να παρακαλέσω θερμά και τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια για την πατρίδα μας. Και για αυτούς τους λίγους οι οποίοι δε θέλουν να συμμετέχουν και, αντιθέτως, δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα, δηλαδή για τους εμπρηστές καθ’ έξιν και έστω εξ αμελείας κ.λπ., δυστυχώς για αυτούς, ο νόμος πλέον έχει αλλάξει […]».

Τι μας λέει ο υπουργός; Τα ίδια και τα ίδια «μέτρα» και αφηγήματα που αφορούν την «αντιπυρική περίοδο». Οι δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο είναι οι ένοπλες και τα σώματα ασφαλείας, είναι, φυσικά, οι πολίτες, δηλαδή οι εθελοντές. Μετά από αυτά έρχονται ωραία τοποθετημένες οι έννοιες «κακοκαιρία» και «κλιματική κρίση». Προετοιμάζει το έδαφος για ό,τι ακολουθήσει, για όποια καταστροφή και να έρθει στη χώρα με τις πυρκαγιές. Υπαίτιοι ακόμα μια φορά ο κακός καιρός και η πολυσυζητημένη κλιματική κρίση. Για το τέλος, υπαίτιοι αυτοί οι λίγοι(!) οι οποίοι «δεν θέλουν να συμμετέχουν και αντιθέτως δημιουργούν προβλήματα»… οι εμπρηστές. Γενικά και αόριστα, αυτοί οι πυρομανείς! Ξαναζεσταμένη σούπα. Κανένα έργο, καμία προστασία, μόνο αφηγήματα.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε καλά-καλά στους «θερμούς μήνες», στις 31 Μάρτη ξεκίνησε φωτιά στα Πιέρια όρη όπου οριοθετήθηκε τέσσερις μέρες μετά, αφήνοντας πίσω της 2.500 στρέμματα καμένου δάσους. Τελικά, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε «χωρίς πολλές καταστροφές», όπως μας λένε. Χθες, 6/4, ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στην Ιεράπετρα στην Κρήτη με τα πρώτα μηνύματα να έρχονται και φέτος για εκκένωση οικισμών. Η φωτιά πέρα από το καμένο «πράσινο» έφερε ζημιές σε σπίτια και αποθήκες ενώ τα ειδησεογραφικά κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες ένας εκ των οποίων έχει διασωληνωθεί με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Και στην περίπτωση των πυρκαγιών δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι «ευεργέτες» και ανθρωπιστές καπιταλιστές. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έκανε δωρεά 2.500.000 ευρώ προς το πυροσβεστικό σώμα. Αυτά τα λεφτά αφορούν: «500 φορητούς πομποδέκτες για την υποστήριξη επικοινωνιών, 50 φορητούς ανιχνευτές εκρηκτικών αερίων, 700 ελαστικά επίσωτρα πυροσβεστικών οχημάτων, 500 επενδύτες πυρκαγιάς, 500 αστικά κράνη, 120 στολές χημικής προστασίας καθώς και 40 κράνη αεροπορικού τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται πέντε πυροσβεστικά οχήματα ειδικού δασικού τύπου UNIMOG ενώ η δωρεά θα ολοκληρωθεί με την προμήθεια επιπλέον 3 οχημάτων τύπου pick up και 5 suv τους επόμενους μήνες».

Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της ΕΕΕ, αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα ωραία της αστικής φιλανθρωπίας, στην ατομική ευθύνη του καθενός και στην κλιματική αλλαγή που αποτελεί, πλέον, κλιματική κρίση. Ίδια τα αφηγήματα που μας πλασάρουν, ίδιες οι τελετές με τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό να ανταλλάσσουν χειραψίες και να φωτογραφίζονται. Και οι «από κάτω»… στο ίδιο έργο θεατές.

Οι καπιταλιστές απλόχερα «χαρίζουν» λίγα από τα κλεμμένα που υφαρπάζουν από την εργατική τάξη. Ο μόχθος, ο ιδρώτας και το αίμα των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά τον τόπο τους και τις ζωές τους να καταστρέφονται από τις πολιτικές διαχείρισης του ελληνικού καπιταλισμού, γίνονται ψίχουλα που πετιούνται στον επαίτη, για αυτούς, λαό.

Όπως γράφαμε και σε παλιότερο κείμενο: «Όσο λοιπόν αυτοί το παίζουν “εθνικοί ευεργέτες” τόσο εμείς πρέπει να τους καταδεικνύουμε ως παράσιτα και ληστές».

Η αυτόνομη ταξική πολιτική των εκμεταλλευομένων μπορεί να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με τους «απλοχέρηδες» καπιταλιστές ώστε οι εικόνες με την καμένη γη, με τα λάστιχα νερού στα χέρια εθελοντών που προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, με τις σακούλες με τρόφιμα και νερά στους πλημμυροπαθείς, να μη γίνεται συνήθεια.

Να απαιτήσουμε έγκαιρα έργα δασοπροστασίας και πρόληψης, υλικοτεχνικά μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Να μη γίνουμε άλλη μια φορά επαίτες της «αστικής φιλανθρωπίας» παρακολουθώντας την καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

ΥΓ. Παραθέτουμε μια ακόμα εικόνα που θα αφήσουμε ασχολίαστη, αλλά είναι και αυτή μέσα στα πλαίσια της εξαπάτησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που τους θέλουν με τα χέρια δεμένα μπροστά στην όποια καταστροφή που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης. Η φωτογραφία είναι από προσευχή(!) για την κατάσβεση της φωτιάς στα Πιέρια όρη.

Πηγή: prolet connect (7/4/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***