Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ούτε στη Ραφήνα ούτε πουθενά, τσακίστε το σεξισμό σε κάθε γειτονιά

Ο σεξισμός και η στοχευμένη επιθετικότητα ενάντια σε γυναίκες δημοτικές συμβούλους είναι κάτι που ενδημεί χρόνια τώρα στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας. Στη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου κλιμακώθηκε σε σημείο αχρειότητας. Και αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτό.

Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι εκδηλώνουν συμπτώματα δυσανεξίας όταν γυναίκες σύμβουλοι έχουν διαφορετική άποψη και εννοούν να την υποστηρίζουν με σθένος. Μια τέτοια παρουσία στην τρέχουσα σύνθεση του δ.σ. είναι η Εμμανουέλα Τερζοπούλου (του δημοτικού σχήματος “Γη & Ελευθερία”) και σε αυτήν κατευθύνουν συστηματικά τα τοξικά βέλη τους. Όχι τα επιχειρήματά τους, αλλά μια αρρωστημένη υπεροψία, μια στρατηγική απαξίωσης που ερείδεται αφενός στην ελλείπουσα καλλιέργειά τους και αφετέρου στην ιδεολογία τους που εμφορείται από πατριαρχικές πεποιθήσεις.

Σε αυτά τα κρούσματα σεξιστικής λεκτικής βίας η συντριπτική πλειονότητα, αν όχι η ολότητα, των “συναδέλφων” σιωπούν αφήνοντας έδαφος σε αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Δυστυχώς, ακόμη και οι γυναίκες. Aραγε από φόβο μήπως στοχοποιηθούν και γίνουν κι οι ίδιες θύματα τραμπουκισμών;

Κάποιοι άλλοι υπομειδιούν ή και χασκογελούν —ακόμη και η δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά στο τελευταίο ακραίο επεισόδιο.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που διαφοροποιούνται και αποδοκιμάζουν τους θύτες. Αυτή τη φορά ήταν δύο. Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος αρχικά και ο Χαράλαμπος Ζαφειρόπουλος στη συνέχεια.

Στην επίμαχη συνεδρίαση, εκδηλώθηκαν εναντίον της Εμμανουέλας Τερζοπούλου οι σκαιότατες επιθέσεις του Ευ. Μπουρνού: «είναι πανάσχετη...» και του Π. Μπατάλη: «πρέπει να ξαναπάει σχολείο η κυρία [...] μια μερίδα ξύδι στην κυρία...» Ο τελευταίος έπιασε πάτο χυδαιότητας όταν, απευθυνόμενος προς τον Χ. Ζαφειρόπουλο που διαμαρτυρήθηκε για την καθιέρωση αυτών των επιθέσεων, έφτασε να εκστομίσει: «σας βολεύει με άλλους τρόπους η κυρία Τερζοπούλου; σας βολεύει; αν σας βολεύει...»

Μια-δυό αδύναμες διαμαρτυρίες από τους ελάχιστους παριστάμενους δεν είχαν καμία τύχη να ακουστούν εν μέσω αυτού του θηριοεκτροφείου που εξευτελίζει το δ.σ.

Όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι που σέβονται τον εαυτό τους και οι πολίτες οφείλουμε να δώσουμε τέλος σε κακοποιητικές, σεξιστικές, βίαιες συμπεριφορές. Έχουμε ανάγκη και χρέος να εξελιχθούμε ως τοπική κοινωνία, αφήνοντας πίσω κάθε κοινωνικό αταβισμό και κάθε εκφραστή του. Να προχωρήσουμε προς μια κοινωνία χωρίς ρατσισμούς. Με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.

Π.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***