Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέλευση των εθελοντών του πυροφυλάκιου Διώνης

Όλοι νιώθουμε την ανάγκη
  • να συζητήσουμε τα εξαγόμενα της εμπειρίας αυτού του καλοκαιριού, τα συμπεράσματά μας από τη συμμετοχή μας στη λειτουργία του πυροφυλάκιου, αλλά και από τις ελλείψεις σε πολλαπλά επίπεδα μπροστά στην καταστροφική πυρκαγιά,
  • να ανταλλάξουμε ιδέες για το ποιά πρέπει να είναι η συνέχεια κάτω από τα νέα δεδομένα και
  • να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο των παρεμβάσεών μας στον τόπο που ζούμε.
Καλούμαστε όλοι όσοι συμμετείχαμε στο πυροφυλάκιο της Διώνης σε

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ώρα 7:30 μ.μ.

στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητας Πικερμίου.

2 σχόλια :

  1. Πληροφορηθηκα οτι το ποσο των €150.000 που δινει το Υπουργειο Εσωτερικων στην Κοινοτητα ως εκτακτη επιχορηγηση για την αποκατασταση των ζημιων απο την πυρκαγια, η Κοινοτητα θα το διαθεσει ως εξης:
    1. Προσληψη 5 εργατων, οκταμηνης διαρκειας, δαπανης περιπου €80.000
    2. JCB σε φορτηγο περιπου €10.000
    3. Συνεργεια καθαρισμου των καμενων περιπου €60.000.
    Εν ολιγοις, ετοιμαζονται τα ρουσφετια εν οψει των προσεχων δημοτικων εκλογων.
    Ουτε λογος για αναδασωσεις/δενδροφυτευσεις, ουτε λογος για πυροπροστασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργος Σ.9/9/09, 1:13 π.μ.

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
    Συνεδρίαση της 28.8.2009

    Η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική έδωσε ένα βαρύτατο χτύπημα στο ήδη πνιγηρό και ασθενικό φυσικό περιβάλλον της Αττικής. Η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, από αυτά που λείπουν δραματικά στην περιοχή, είναι ένα φορτίο που θα το επωμιστούν μία ή και δύο ολόκληρες γενιές. Η εμπειρία δεκαετιών δείχνει ότι η απώλεια αυτή θα συμπληρωθεί από συστηματικές καταπατήσεις και τσιμεντοποιήσεις, καχεκτικές αναδασώσεις, αλλαγές χρήσεων γης κλπ, καθιστώντας την μόνιμη και οριστική. Η Αττική ζει ξανά το ίδιο έργο, σε πρώτο και δεύτερο μέρος. Η οργή είναι μεγάλη και η άμεση σύλληψη και παραπομπή των εμπρηστών στη δικαιοσύνη είναι το ελάχιστο απαιτούμενο.

    Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο. Αποτύχαμε όλοι να προστατέψουμε ένα ζωτικής σημασίας δημόσιο αγαθό. Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι προφανείς. Βαριές ευθύνες επιμερίζονται επίσης σε όλους όσους διαχειρίστηκαν τις κυρίαρχες πολιτικές τις τελευταίες δεκαετίες και διαμόρφωσαν την σημερινή κατάσταση. Η ανυπαρξία δασολόγιου (εν έτει 2009!), οι συνεχείς και δασοκτόνες νομοθετικές «εξαιρέσεις», η πελατειακή και ψηφοθηρική αντιμετώπιση των αυθαιρέτων και των καταπατήσεων, η εμπορευματοποίηση της γης, το καθεστώς της ατιμωρησίας για τους εμπρηστές, αλλά και η συνεχής περιστολή των κοινωνικών δαπανών που καθιστά αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είναι οι βασικοί «συνεργοί» των εμπρηστών (και όχι … τα πεύκα!). Ο απλός πολίτης στέκεται με δέος απέναντι στο μέγεθος της καταστροφής. Νοιώθει ότι τα ψηφίσματα και οι καταγγελίες δεν επαρκούν. Οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες οικολογικές καταστροφές, ενσπείρουν στην κοινωνία τη μοιρολατρία και την παθητική αποδοχή. Κι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος.

    Σήμερα, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να ορθωθεί ένας αποτελεσματικός φραγμός στην οικολογική καταστροφή που συστηματικά συντελείται.

    Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση:

    Θέτει το επιστημονικό του δυναμικό στη διάθεση των πληγέντων Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε να συνεισφέρει στην άμεση και απολεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Για το σκοπό αυτό συγκροτεί Ειδική Διεπιστημονική Επιτροπή από Καθηγητές του Ε.Μ.Π., η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών.

    • Καλεί τα άλλα Πανεπιστήμια της Αττικής και τους Επιστημονικούς Φορείς σε κοινή δράση με στόχους τη θωράκιση, με συγκεκριμένα μέτρα, των πληγεισών περιοχών. Αναλαμβάνει να επεξεργασθεί και να καταθέσει στην Πολιτεία ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεων για την Περιβαλοντική Ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής.

    • Σε Συνέντευξη τύπου θα κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***