Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

«Αγία των Αγίων» η Πεντέλη

Η κατάθεση τροπολογίας για το Πεντελικό που παραχωρεί στην εκκλησία 23.000 στρέμματα αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κάνει φωτοβολταϊκό πάρκο αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα που εάν και εφ όσον υιοθετηθεί θα σφραγίσουν την περίοδο της «πράσινης ανάπτυξης» που ξεκίνησε το 2009 και τώρα την υπηρετεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η εκκλησία της Ελλάδας γνωστή για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία σχεδιάζει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων στη Πεντέλη. Θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ίσο με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης! Τα άλλα 20.000 περίπου στέμματα θα γίνουν πράσινο! Η εκκλησία και το πρασίνισμα του καμένου βουνού χρησιμοποιούνται για άλλη μια φορά ως «Δούρειος Ίππος» για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης.

Το πάθημα του Βατοπεδίου δεν έγινε μάθημα ούτε στους εκκλησιαστικούς κύκλους ούτε στην πολιτική ηγεσία της χώρας και συνεχίζονται οι ακροβατισμοί. Το πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στην συγκεκριμένη έκταση επιβραβεύει τους εμπρησμούς ή τους αποθαρρύνει; Η μεγαλόστομη διακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή «όπου ήταν πράσινο θα γίνει ξανά πράσινο» δεσμεύει τον κ. Σαμαρά που σήμερα συγκυβερνά ή την προσπερνά για να ταχτοποιήσει εκκρεμότητες ένα σχεδόν μήνα πριν τις εκλογές με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας;

Η θερμοκρασία στην περιοχή υπολογίζεται να ανέβει 2-3 βαθμούς. Το πεντελικό όρος, ακόμα και τώρα που έχει καεί είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά air condition της πρωτεύουσας κατά τους αβίωτους καλοκαιρινούς μήνες και η διάσωση του αφορά όχι μόνο τους κατοίκους που ζουν στους γειτονικούς δήμους αλλά όλους τους Αθηναίους. Ποιος εμπόδισε, ποιος εμποδίζει την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ταχεία αναδάσωση της περιοχής; Γιατί κωλυσιεργεί επί 4 σχεδόν χρόνια;

Ο συγγραφέας του άρθρου είναι φανατικός υποστηρικτής της εγκατάστασης των ΑΠΕ σε στέγες, υπόστεγα ιδιωτικών-δημοσιών κτηρίων (και δια νόμου), κορυφογραμμές οροσειρών (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και χωρίς να γίνονται υπερβολές όσον αφορά την προς εγκατάσταση ισχύ) ακόμα και οι επικλινείς επιφάνειες των εκκλησιών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Είναι απαράδεκτη η αντίληψη ορισμένων τοπικών κοινωνιών που επιχειρηματολογούν ΝΑΙ στις ΑΠΕ αλλά ΟΧΙ εδώ αλλά στο γειτονικό χωριό. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό χρέος που έχουμε απέναντι στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και των άλλων ηλεκτροπαραγωγικών περιοχών που επί δεκαετίες πληρώνουν με καρκίνους και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει ταχύτατα το ενεργειακό της μείγμα με μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Η αλληλεγγύη της Ελλάδας στις χώρες που πλήττονται ήδη από την κλιματική αλλαγή, μέσα από την ελαχιστοποίηση εκπομπών CO2 πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι διακηρυκτική. Η προσαρμογή της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο του 21ου αιώνα οφείλει να γίνει τώρα και όχι αύριο. Ας σοβαρευτούμε όμως! Η εγκατάσταση ΑΠΕ στο χώρο του καμένου πεντελικού δάσους είναι το πρώτο βήμα για να γίνει αλλαγή χρήσης γης.

Η Πεντέλη για τους Αθηναίους είναι «τα Αγία των Αγίων» και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε.

Υ.Γ. Η διαφαινόμενη εξέλιξη στο Πεντελικό όρος, ο απαράδεκτος εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση Siemens, ο τραγέλαφος με τις εξελίξεις στην εξεταστική για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν πλέον καθαρά ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν συγκροτήθηκε σαν «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για να κλείσει το PSI, να ψηφίσει το μνημόνιο ν2 και να σώσει τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν ένα μεγάλο πλυντήριο σκανδάλων και συγκάλυψης-τακτοποίησης αμφιλεγόμενων υποθέσεων.

twitter: @CZachariadis

Κώστας Ζαχαριάδης

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***