Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό

Πεντέλη, 23 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν εγινε αποδεκτή η τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό
Πρώτη σημαντική νίκη της συντονιστικής μας επιτροπή, όμως ο αγώνας συνεχίζεται
Απών ο κ. Στεργίου από την προσπάθεια, υποκριτικός και αποπροσανατολιστικός ο ρόλος του

Δεν πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία που κατατέθηκε με τη στήριξη των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία θα μπορούσε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό σε αναδασωτέα και περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή έκτασης 3,500 στρεμμάτων.
Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα, ο ρόλος της συντονιστικής μας επιτροπής υπήρξε καταλυτικός. Ομαδικά, μεθοδικά, με συντονισμένες ενέργειες, ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε αιρετούς, φορείς και πολίτες, τόσο της πόλης μας, όσο και ευρύτερα. Έτσι κατορθώσαμε όλοι μαζί, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών, να κερδίσουμε  την πρώτη φάση του αγώνα.
Τα βάλαμε με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, την ηγεσία της εκκλησίας, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφερόντουσαν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη, τα μέσα ενημέρωσης που δεν πρόβαλαν την προσπάθειά μας και ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ!
Όμως δεν εφησυχάζουμε, ούτε σταματάμε την προσπάθεια. Κερδίσαμε μια μάχη.
Μας ικανοποιεί σε αυτή τη φάση το γεγονός ότι η τροπολογία δεν έγινε δεκτή. Αυτό άλλωστε ήταν το ζητούμενο. Μας ανησυχούν όμως ιδιαίτερα αυτά που ακούσαμε περί ωρίμανσης του όλου έργου, και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ωρίμανση που να αφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό δεν περνάει.
Ο αγώνας πλέον συνεχίζεται από νέα αφετηρία με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους:
Α. Να λυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό με την Ι.Μ.Πεντέλης, όπως ορίζεται στους Ν.1700/87 και 1811/88.
Β. Να προωθηθεί η αναδάσωση στο Πεντελικό, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τα Π.Δ. προστασίας και τα ΦΕΚ των αναδασώσεων.
Σε αυτή τη βάση η συντονιστική μας επιτροπή συνεχίζει πιο δυναμικά και πιο οργανωμένα, μαζί με όλο αυτό το δίκτυο πολιτών, αυτοδιοικητικών φορέων, συλλόγων και κομμάτων, των οποίων η συνεισφορά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος υπήρξε κεφαλαιώδους σημασίας.
Δεν μπορούμε όμως να μην στηλιτεύσουμε τον αποπροσανατολιστικό ρόλο του κ. Στεργίου. Ήταν παντελώς απών. Προσπάθησε να παραπλανήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία δίνοντας χρόνο στην Εκκλησία και τα συμφέροντα που ενδιαφερόντουσαν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό για να οργανωθούν. Περιορίστηκε να «ψελλίζει» και μάλιστα υποκριτικά, ότι είναι κατά των φωτοβολταϊκών, χωρίς να κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.

Από το γραφείο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής

2 σχόλια :

 1. Ανώνυμος26/3/12, 11:47 μ.μ.

  Εάν προηγηθούν νόμιμες διαδικασίες και περιβαλλοντικές μελέτες δεν είμαι κατά των εγκαταστάσεων φοτοβολταικών. Νομίζω θα είναι χρήσιμα, τουλάχιστον για κάποια χρονική περίοδο.
  Δεν γνωρίζω πολλά για το συγκεκριμμένο θέμα στην Πεντέλη, καλό θα ήταν αν αναρτούσατε τηα αιτιάσεις της συντ. επιτροπής για να ενημερωθούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.
  [Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 117, παράγραφος 3]

  ...όπου άλλος προορισμός είναι οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιολογικές καλλιέργειες...) μέσα στις καμένες (το 1995, το 1997, το 2009) δασικές εκτάσεις του Πεντελικού και ειδικότερα στο Δασαμάρι που είμαστε αποφασισμένοι να το διαφυλάξουμε με όλα τα μέσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***