Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Γαϊδουρόδενε (αλλά δεν αρκεί)

Αλλη μια αναδημοσίευση άρθρου από το φιλικό ιστολόγιο Καμένη Γη που διακρίνεται για τις ουσιαστικές αναλύσεις του.


Για να αποτραπεί η -καλά προετοιμασμένη από την αμέλεια και την αδιαφορία- καταστροφή, δεν αρκεί η τήρηση της γραφειοκρατικής τάξης και διαδικασίας.

Σε μία πράξη, στη σωστή κατεύθυνση, η απαράδεκτη ολιγωρία και κατάπτυστη αδιαφορία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του δημάρχου και ενδεχομένως, των "αρμοδίων" υπηρεσιών του, καταγγέλθηκε από τους ενεργούς δημότες. Οι ενεργοί δημότες άλλωστε, πρωτίστως είναι ενεργοί πολίτες αφού, η ιδιότητα του πολίτη είναι θέμα συνειδησιακής συγκρότησης και αυτό είναι που ωθεί κάποιον, στο να είναι ενεργός, παρά η εγγραφή του σε κάποιο δημοτολόγιο.

Έτσι λοιπόν, οι ενεργοί πολίτες του δήμου, κατήγγειλαν τον δήμαρχο της πυρκαγιάς. Όχι μόνο για την ανάπτυξη συνθηκών ανάφλεξης του τόπου αλλά και για το χείριστο παράδειγμα που δίνει ο δήμος προς τους δημότες του (αυτούς που αρκούνται στη δημοτολογική εγγραφή και αρνούνται τη συνειδησιακή εμπειρία). Αυτούς που ρίχνουν τα μπάζα τους δίπλα σε εκείνα του δημάρχου, που είναι οι ίδιοι που ρίχνουν τα σκουπίδια τους στον δρόμο, οι ίδιοι που συνδέουν υπογείως τις αποχετεύσεις τους με ρέματα. Οι ίδιοι που αρκούνται σε μία "προφορική άδεια" τοπικού παραγοντίσκου, για να μπαζώσουν ρέματα (λες και το έγκλημα με προφορική άδεια έχει ηθική νομιμοποίηση), οι ίδιοι που ζητάνε "ανάπτυξη με κάθε τίμημα", οι ίδιοι που επιδιώκουν "αποχετευτικές λύσεις" αδιαφορώντας για την βέβαιη ζημιά, σε αρχαιολογικούς τόπους, σε βιότοπους και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Οι ίδιοι που ιεραρχούν πρώτα τα "αυτοδιοικητικά κριτήρια" -ακόμα και αν αυτά είναι ο βαθμός συγγένειας και το ρουσφετάκι- όταν πάνε να ψηφίσουν, γιατί δεν έχουν συνείδηση της πολιτικής τους ασυνειδησίας. Οι ίδιοι που γεννούν την αποπνικτική ατμόσφαιρα των περί τα δημοτικά.

Η καταγγελία εις βάρος του δημάρχου της πυρκαγιάς, είναι μια αρχή. Πρέπει όμως να γίνει ευκαιρία για περαιτέρω εξελίξεις. Εξελίξεις που αφορούν τόσο τα διαδικαστικά και τα τεχνικά θέματα (το να μαζευτούν επιτέλους τα προσανάμματα από το δάσος) αλλά -και αυτό είναι ευχή- και τα πολιτικά.

Την εμπέδωση επιτέλους της συνείδησης, πως, αν στο σπίτι μας ζούμε το παρόν μας, στο περιβάλλον μας ετοιμάζουμε το μέλλον μας. Και αν τα σκουπίδια τα βγάζουμε από το σπίτι και τα απορρίπτουμε στο περιβάλλον, απλά τα κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.

Η καταγγελία εις βάρος του δημάρχου της πυρκαγιάς, ας γίνει ευκαιρία για την αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης. Δύσκολο; Μπορεί, αλλά τουλάχιστον έγινε μια αρχή που δεν πρέπει να να πάει χαμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***