Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Νομοσχέδιο για χωροταξικό σχεδιασμό και δάση

Αντιλαϊκός μπούσουλας οι ανάγκες του κεφαλαίου
Λύνει τα χέρια στα μονοπώλια για κερδοφόρες «μπίζνες»
σε δάση και δασικές εκτάσεις

Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», το οποίο θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή. Το νέο νομοσχέδιο είναι απόλυτα ενταγμένο στους στόχους που προσδιορίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής «ΕΕ-2020» και στις εξειδικεύσεις της που αφορούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, συνδέεται και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του «Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης» (ΕΣΠΑ) 2014-2020 και ειδικότερα με την «ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη χωρική ανάπτυξη».
Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η διαμόρφωση προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, η «μόχλευση κεφαλαίων» μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στο χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι στόχοι για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής ανεκμετάλλευτων μεγάλων τεμαχίων ιδιωτικής γης που διακατέχονται από οικοδομικούς συνεταιρισμούς με δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται σε ειδικές «ζώνες υποδοχής» και συγκέντρωσης.
Παράλληλα, ανοίγονται διάπλατα και νέες δυνατότητες σε επιχειρηματίες, οι οποίοι παίρνουν το δικαίωμα να προχωρούν σε διάφορες κερδοφόρες επενδύσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Το νέο αντιλαϊκό νομοθέτημα συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα μέτρα», αλλά είναι φανερό ότι συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, ειδικά για τη φάση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Καταστρώνεται σειρά ενεργειών, ώστε να δημιουργηθούν εκτάσεις προς πολεοδόμηση που θα ανταλλαγούν με εκτάσεις και δικαιώματα δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών που κατέχουν εκτάσεις σε περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση.
  • Καθορίζονται «Ζώνες Συγκέντρωσης Δικαιωμάτων Δόμησης» και ζώνες υποδοχής-ανταλλαγής εκτάσεων μέσα από το προβλεπόμενο σύστημα σχεδιασμού.
  • Οι «ζώνες συγκέντρωσης της δόμησης» καθορίζονται στο «σύνολο της χερσαίας χώρας», με την εξαίρεση των περιοχών: Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, όπου σύμφωνα με το ν/σ θα ισχύσουν ειδικές διατάξεις. Επίσης, ως ζώνες συγκέντρωσης της δόμησης προσδιορίζονται και τα νησιά Κρήτη, Εύβοια και Ρόδος.
  • Καθορίζονται ζώνες υποδοχής των οικοδομικών συνεταιρισμών και πλησίον «εγκαταλελειμμένων, μικρών και φθινόντων οικισμών» μέσω Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης. Οι χρήσεις γης που θα προβλεφθούν εντάσσονται μέσα στα όρια του οικισμού, ώστε «να δοθούν κίνητρα παραγωγικών δραστηριοτήτων, οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας». Το εύρος των χωροταξικών παρεμβάσεων προκύπτει από στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οποία οι «εγκαταλελειμμένοι, μικροί και φθίνοντες οικισμοί» φτάνουν σε περίπου 6.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα νησιά.
  • Δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι χωροθετημένες λατομικές ζώνες, οι οποίες συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες θέσεις.
  • Προβλέπεται η ανέγερση μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα δάση, «σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Ανάπτυξης». Είναι φανερό ότι πρόκειται για ρύθμιση ενίσχυσης επιχειρηματικών μονάδων.
  • Προβλέπεται η εγκατάσταση σε δασικές, δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, σε βιομηχανικές μονάδες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, επίσης σε εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού, καθώς και σε εργοστάσια μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Οπως προκύπτει, η ρύθμιση αφορά όλους όσοι θα ενδιαφέρονταν να «επενδύσουν» σε περιοχές με αυτά τα χαρακτηριστικά.
  • Για λόγους «χωροταξικού σχεδιασμού», δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης επιχειρηματικών πάρκων μέσα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
  • Ρυθμίζονται θέματα «επεμβάσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις», όπως για «σύνθετα τουριστικά καταλύματα», αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, ΧΥΤΑ, πάρκα κεραιών κ.ά.
  • Καθορίζονται «ειδικές περιπτώσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης» (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης).
  • Καθορίζονται οι διαδικασίες για την αναγκαστική συνένωση οικοδομικών συνεταιρισμών, με «στόχο την αρτιότερη πολεοδομική οργάνωση της χώρας».
  • Τέλος, προβλέπονται οι συντελεστές ανταλλαγής των δημόσιων με τις ιδιωτικές εκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***