Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Μπουρνούς, 23/7/2018, 17:59: «ΔΕΝ θα χρειαστεί εκκένωση»

Επανερχόμαστε σε μια παρατήρηση, που έγινε εν είδει σχολίου σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Είχαμε δημοσιεύσει, πριν δύο μήνες, ένα ηχητικό ντοκουμέντο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, με τις πιέσεις και απειλές για συγκάλυψη που είχε δεχτεί ο δικαστικός πραγματογνώμονας, επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, κατά την έρευνά του για τα αίτια της φωτιάς στο Μάτι. Στις 21 Σεπτέμβρη του 2018 τον είχε καλέσει στο γραφείο του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασ. Ματθαιόπουλος, και τον είχε προειδοποιήσει:

«Η Υπουργός [σ.σ. Ολγα Γεροβασίλη] αυτό μου 'πε. Κάλεσέ τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει ότι είναι ευθύνες γι' ανωτέρους. Και μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας.»

Ο Δημήτρης Λιότσιος καταθέτει αυτές τις μέρες στη δίκη που διεξάγεται για τη φωτιά στο Μάτι. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του στη συνεδρίαση της Τρίτης 28 Φλεβάρη:

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;
Δ. Λιότσιος: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17:30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Η εντολή εκκένωσης των οικισμών όφειλε, λοιπόν, να είχε δοθεί πρίν από τις 17:30. Κι όμως, όπως καταγράφεται και σε βίντεο (χρονικό σημείο 1:27) του ΣΚΑΪ από εκείνες τις πρώτες κρίσιμες ώρες της φωτιάς, ο τότε δήμαρχος Ραφήνας και νυν υπόδικος υποψήφιος δήμαρχος, Ευ. Μπουρνούς, έβγαινε στα κανάλια και σαν ξερόλας ρεπόρτερ δήλωνε, μισή ώρα μετά την αναγκαία ώρα εκκένωσης και συγκεκριμένα στις 17:59, ότι:

«ΔΕΝ θα χρειαστεί εκκένωση!»

Ολοι καταλαβαίνουν πόσο ΔΕΝ ανταποκρίθηκε ο υπόδικος στο μερίδιο ευθύνης που του αναλογούσε. Ο ίδιος συναισθάνεται; Αν κρίνουμε από πρόσφατα δείγματα του επαναλαμβανόμενου ρόλου μαϊντανού και ξερόλα, μάλλον τον βολεύει να έχει έλλειμμα ανθρώπινων ενοχών και τύψεων.


Σχετικές αναρτήσεις:

3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/3/23, 9:27 μ.μ.

    Δίκη για το Μάτι, 7/3/2023:
    Ο επιπυραγός Δημ. Λιότσιος που απαντά σε ερωτήσεις συνηγόρων των θυμάτων, είπε πως η εισήγηση για απομάκρυνση έπρεπε να έχει δοθεί από τις 17:30 του μοιραίου απογεύματος και τόνισε πως η φωτιά έφθασε το Μάτι στις 18:20. Όπως ανέφερε: «Οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι τουλάχιστον 25. Από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, είναι 850 μέτρα. Μόνο δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην θάλασσα. Η απόσταση για ένα μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματα του. Στις 18:00 με την ενημέρωση του δημάρχου (ότι δεν κινδυνεύουν) ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκη για το Μάτι, 20/4/2023:
    Καταθέτει ο απόστρατος αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής και πραγματογνώμονας εγκλημάτων εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που διορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων.
    ...
    Εισαγγελέας: Εσείς λέτε, πάντως, ότι ακόμα και να διατασσόταν [απομάκρυνση πολιτών] δεν θα υλοποιούνταν;
    Γκουρμπάτσης: Ναι, οι δήμοι και η Περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί, όπως έλεγε ο νόμος.
    Εισαγγελέας: Λέτε, δηλαδή, πως δεν υπήρχαν μνημόνια ενεργειών και πως η μη εισήγηση από την Πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;
    Γκουρμπάτσης: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως, εάν διατασσόταν, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πώς θα απομακρυνθεί ο κόσμος, πού θα συγκεντρωθεί, κ.λπ. και προτίμησαν να μη γίνει απομάκρυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκη για το Μάτι, 21/4/2023:
    Απάντηση του Ανδρ. Γκουρμπάτσης στον Εισαγγελέα για τις ενέργειες του κατηγορούμενου δήμαρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνού:
    «Τον άκουσα που έδωσε συνέντευξη και είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια, και ότι στο Μάτι δεν θα πάει. Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***