Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Αλιτήριοι, βουλώστε το

Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Αλιτήριοι, βουλώστε το

Aπό τον πρώτο κιόλας κύκλο των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι, έψαχναν «εμπρηστές» και «ξένους πράκτορες» για να τους φορτώσουν την ευθύνη και να μην φανεί πως οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά σε κυβερνητικές καρέκλες. Στα Καλύβια Αττικής πήγαν να εμπλέξουν έναν μετανάστη, που τον προσήγαγαν και μετά τον άφησαν ελεύθερο, γιατί δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του ανθρώπου (εκτός από την υπόδειξη κάποιων ρουφιάνων, που δεν ξέρουμε αν είχαν στο μάτι τον μετανάστη ή αν απλά φαντασιώνονται πως ο καθένας που κυκλοφορεί σε μια περιοχή όπου ξεσπά πυρκαγιά είναι εμπρηστής), στη Μεσσηνία βρήκαν έναν ψυχικά διαταραγμένο που ανέλαβε την… ευθύνη και για περσινές φωτιές (χωρίς να υπάρξει μεγάλη φωτιά στην περιοχή όταν τον συνέλαβαν), για τη Ρόδο ανακοίνωσαν ότι ανέλαβε η ΕΥΠ/ΚΥΠ («τούρκοι πράκτορες, παιδιά»).

Ο δεύτερος κύκλος, με τις μεγάλες φωτιές σε Εβρο-Ροδόπη, σε Αττική-Πάρνηθα και σε Εύβοια (ξανά) μάλλον θα είναι πιο καταστροφικός για τον δασικό πλούτο, για αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες και σπίτια, αλλά σίγουρα είναι πιο θανατηφόρος. Δεκαεννιά είναι μέχρι στιγμής οι μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε περιοχές του Εβρου. Επρεπε, λοιπόν, το αφήγημα των εμπρησμών και των ξένων πρακτόρων να βελτιωθεί και να επαυξηθεί.

Πώς, όμως, να βελτιώσεις και να επαυξήσεις ένα αφήγημα που είναι από την αρχή μέχρι το τέλος κατασκευασμένο; Στη θέση του «ντροπαλού» γκεμπελισμού, που διανθίζεται με μερικά στοιχεία πραγματικότητας, μπήκε ο ωμός και απροκάλυπτος γκεμπελισμός, έτσι όπως τον δίδαξαν οι ναζί.

Ξανά η ΕΥΠ/ΚΥΠ στο παιχνίδι, όμως οι «τούρκοι πράκτορες» πήραν τη μορφή μεταναστών, που βάζουν δήθεν φωτιές, ώστε να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό και να μπορέσουν να προχωρήσουν μέσα στο ελληνικό έδαφος, ξεφεύγοντας από την επίσημη συνοριοφυλακή και την αστυνομία αλλά και τους πολιτοφύλακες «κυνηγούς κεφαλών», που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι, αλλά είναι οργανωμένοι από την ΕΥΠ/ΚΥΠ που έτσι κι αλλιώς έχει ισχυρότατη παρουσία στην περιοχή.

Δεν είναι κάποιες φασιστικές ομάδες, ο Βελόπουλος και τα υπόλοιπα φασιστοναζιστικά μορφώματα που δημιούργησαν το σκηνικό των τελευταίων ημερών. Είναι οι μυστικές υπηρεσίες του αστικού κράτους, με εντολή κατευθείαν από το μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο άλλωστε λογοδοτούν. Βελόπουλος και σία έσπευσαν απλά να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, αφού η συγκεκριμένη ατζέντα είναι παραδοσιακά δική τους.

Νομίζετε ότι στελέχη όπως ο Γρυσπολάκης θα μιλούσαν με τον τρόπο που μίλησαν, αν δεν είχαν πάρει το «σκονάκι» από τον κομματικό μηχανισμό προπαγάνδας; Προσέξτε, όμως, τι διημείφθη στο δελτίο ειδήσεων του πανελλαδικής εμβέλειας ΟΡΕΝ. Ο ρεπόρτερ μεταδίδει «είδηση», την οποία έχουν επιβεβαιώσει —όπως λέει— οι τοπικές αρμόδιες αρχές, ότι δύο μετανάστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να βάζουν φωτιά στην περιοχή των Σαππών. Αρα, η φωτιά στη Ροδόπη την έβαλαν μετανάστες.

Συνεχίζει ο ρεπόρτερ: «Πριν από λίγα λεπτά, επίσης, ήρθε μια πληροφορία, ότι πέρασαν χειροπέδες και σε άλλα 13 άτομα, σε άλλους 13 μετανάστες, συγκεκριμένα στη Χηλή. Εντοπίστηκαν μέσα ακριβώς στο επίκεντρο της φωτιάς. Η αναγνώρισή τους έγινε από το Δασαρχείο, ενημερώθηκε η αστυνομία, πήγε εκεί, τους πέρασε χειροπέδες και τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε ανακρίνονται και εξετάζονται εκείνοι και για εμπρησμό. Και φυσικά όλες αυτές οι ενδείξεις ενισχύουν το σενάριο για την ανθρώπινη παρέμβαση γι’ αυτές τις ταυτόχρονες πυρκαγιές».

Είναι προφανές ότι ο ρεπόρτερ λειτουργεί κανονικά σαν «ντουντούκα», σαν «παπαγαλάκι». Δεν ξέρουμε αν παίρνει «πληροφόρηση» από την ΕΥΠ/ΚΥΠ, από την Αστυνομία, από τοπικά κυβερνητικά στελέχη, είναι προφανές όμως ότι την αναπαράγει με μεγάλη ευχαρίστηση, χωρίς να εκφράζει την παραμικρή αμφιβολία, ενώ ηδονίζεται να λέει τη φράση «τους πέρασαν χειροπέδες».

Καμιά σύλληψη —και μάλιστα επ’ αυτοφώρω— δύο μεταναστών να βάζουν φωτιά στις Σάππες δεν υπήρξε. Η είδηση ήταν εντελώς κατασκευασμένη. Το ίδιο το κανάλι αναγκάστηκε να «διορθώσει» την είδηση την επόμενη μέρα. Ισχυρίστηκε πως υπήρχε πληροφορία ότι κάποιοι πολίτες είχαν ακινητοποιήσει μετανάστες, την οποία επιβεβαίωσαν κάποιοι αστυνομικοί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση από την ΕΛ.ΑΣ.! Ποιοι ήταν οι «κάποιοι αστυνομικοί» που επιβεβαίωσαν την πληροφορία και πώς την επιβεβαίωσαν χωρίς να υπάρχει επίσημη πληροφόρηση; Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ανατριχιαστικό γκεμπελισμό.

Αμ’ το άλλο; Οι 13 μετανάστες που «τους πέρασαν χειροπέδες», ούτε από το Δασαρχείο εντοπίστηκαν ούτε στο επίκεντρο της πυρκαγιάς βρίσκονταν. Ηταν τα «κομμάτια» που είχε μαζέψει ο φασίστας Αλβανός με τους συνεργούς του και τους είχε στοιβάξει σαν ζώα στο κλειστό τρέιλερ. Ποιος υπαγόρευσε στο πρόθυμο «παπαγαλάκι» να πει ότι τους συγκεκριμένους μετανάστες τους εντόπισε το Δασαρχείο και φώναξε την Αστυνομία να τους συλλάβει; Η Αστυνομία, η ΕΥΠ/ΚΥΠ, ποιος;.

Μήπως οι φασίστες πολιτοφύλακες έκαναν τη δουλειά για λογαριασμό της ΕΥΠ/ΚΥΠ και της αστυνομίας, η οποία θα εμφάνιζε τους μετανάστες σαν ύποπτους εμπρηστές που τους συνέλαβε η ίδια, αλλά η δουλειά χάλασε επειδή ο φασίστας έδειξε τα κατορθώματά του στο Διαδίκτυο για να ξεσηκώσει και άλλους σε «κυνήγι κεφαλών»;

Στην Αττική δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν σενάριο μεταναστών εμπρηστών, όπως στον Εβρο. Με τη φωτιά να καίει επί μέρες σπίτια και δάσος στην Πάρνηθα (επειδή, όπως έχουμε αποδείξει, όλα τα δάση της χώρας είναι «μπαρούτι» εξαιτίας της εγκατάλειψης) χρειάζονταν σκέτα εμπρηστές. Τι να πουν; Να παραδεχτούν την εγκληματική εγκατάλειψη κάθε ιδέας δασοπροστασίας και την παροιμιώδη ανικανότητα των «σαπιοκοιλιών», πολιτικών και επιχειρησιακών;

Ο Κικίλιας, που στην πανδημία κρυβόταν και την έβγαλε καθαρή, αφήνοντας το παιχνίδι στους Κοντοζαμάνη-Τσιόδρα-Χαρδαλιά, αντιλαμβάνεται ότι τώρα παίζεται το κεφάλι του. Πόσα να φορτώσει στη «μεταγραφή αεροδρομίου» Στυλιανίδη, που τώρα κρύβεται, αλλά στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό πήγε κι αυτός για να κάνει μόστρα; Βγήκε, λοιπόν, σαν μαινόμενος χούλιγκαν (ή αν θέλετε σαν σερίφης της «Αγριας Δύσης»), απαριθμώντας… εμπρησμούς και απειλώντας «αλητήριους εμπρηστές»:

«Την ώρα που οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτε διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές.
Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού.
8:13 περιοχή Αυλώνας, πρώτη προσπάθεια.
8:57: περιοχή Συκάμινο/ Αυλώνα τρεις προσπάθειες.
9:47: περιοχή Συκάμινο/Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες.
10:51: Βόρεια της Αυλώνας, μια προσπάθεια.
12:02: Βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μια προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις.
Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων. Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές. Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα. Δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».

Ούτε τα άλματα του Τεντόγλου και του Πίνοκ να μετέδιδε. Πώς ξέρει ότι υπήρξαν «προσπάθειες» εμπρησμού και όχι «κηλιδώσεις» που προκαλούνται από μεταφορά καφτρών από τον αέρα; Να θυμίσουμε και πάλι τι αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη φωτιά στον Εβρο: «Προκλήθηκε πιθανώς από την πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια ξηρών καταιγίδων που επηρέασαν την περιοχή, είναι ορατή από τους δορυφόρους SUOMI και NOAA-20 (Εικόνα 1) με τον καπνό να μεταφέρεται νοτιοδυτικά, βόρεια της Σαμοθράκης (Εικόνα 2), λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων που πνέουν στην περιοχή (μέσες εντάσεις στα 5–6 μποφόρ, ριπές άνω των 50 km/h). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η πυρκαγιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο, ενώ λόγω των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών και της χαμηλής σχετικής υγρασίας, η συμπεριφορά της φωτιάς ευνοεί την παραγωγή καυτρών και την μεταφορά τους, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο (κηλιδώσεις)». Είναι επιστημονικοτεχνική εξήγηση και για την έναυση της φωτιάς και για τις πολλές εστίες που εμφανίζονται ταυτόχρονα και που οι άσχετοι ή οι προβοκάτορες αποδίδουν σε εμπρηστές.

Επιασαν κάποιους επ’ αυτοφώρω να κάνουν τις «προσπάθειες» στην περιοχή του Αυλώνα; Ανακοίνωσαν πανηγυρικά προσαγωγές, αλλά άφησαν τους ανθρώπους ελεύθερους, γιατί όποιος έχει στην τσέπη του αναπτήρα και στο αυτοκίνητό του ένα ζευγάρι κιάλια δεν είναι υποχρεωτικά εμπρηστής. Κι έμειναν με έναν πρώην δικηγόρο, με ψυχολογικά προβλήματα, που τον συνέλαβαν γιατί στο σπίτι του βρήκαν προσανάμματα και πευκοβελόνες (ο ίδιος αρνείται την κατηγορία). Ας το σκεφτούμε λίγο: όποιος θέλει να βάλει φωτιά στο δάσος θα κουβαλήσει πευκοβελόνες από το σπίτι του, επειδή είναι… σπάνιο είδος στο δάσος; Οποιος έχει τζάκι ή ψησταριά στο σπίτι θα έχει οπωσδήποτε και προσανάμματα (δαδί ή χημικά), συχνά και πευκοβελόνες για να ενισχύσει το προσάναμμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργούν μ’ αυτόν τον τρόπο. Ξαναθυμίζουμε τον καφκικό εφιάλτη που υπέστη ο Θεοδόσης Κακούρης, όταν πήγε να βοηθήσει εθελοντικά στη φωτιά της Βαρυμπόμπης το 2021 και βρέθηκε κατηγορούμενος σαν εμπρηστής, έμεινε 11 μήνες προφυλακισμένος και αθωώθηκε ομόφωνα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Οι πυρπολητές των δασών επιστρατεύουν τον γκεμπελισμό και την προβοκάτσια για να καλύψουν το έγκλημά τους

Οσο για τις πολλές μικρές φωτιές που ανάβουν ταυτόχρονα σε απόσταση από το κεντρικό πύρινο μέτωπο, δεν είναι η πρώτη φορά που αποδίδονται σε «συντονισμένη δράση εμπρηστών». Θυμάστε τον Τζανακόπουλο και τον Τόσκα να οργανώνουν, μαζί με τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, συνέντευξη Τύπου – σόου, με τον ηλεκτρονικό πίνακα στον οποίο άναβαν λαμπάκια, για να ισχυριστούν ότι η καταστροφική φωτιά στα Γεράνεια το 2018 ήταν έργο εμπρηστών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ιδού οι πυρπολητές των δασών
Κυβέρνηση γκεμπελίσκων και προβοκατόρων

Το ίδιο ακριβώς κάνει τώρα ο Κικίλιας (και όχι μόνο). Τα δε αστικά ΜΜΕ σκορπούν σύγχυση, βάζοντας στο ίδιο μίξερ την γκεμπελίστικη προπαγάνδα και κάποιες αποσπασματικές δηλώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να πουν κάποιες αλήθειες. Χρησιμοποιούν αυτές τις αποσπασματικές αλήθειες σαν καρύκευμα, ξέροντας ότι δεν μπορεί να προκύψει ολοκληρωμένη γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει στα δάση και ποιες είναι οι αιτίες και για το ξέσπασμα των δασικών πυρκαγιών (πυλώνες ΔΕΗ, αδέσποτες χωματερές, συσσώρευση καύσιμης ύλης, άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αφού μέσα στα δάση έχουν χτίσει μέχρι και ολόκληρες πόλεις) και για την αστραπιαία διάδοσή τους με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιαίτερα καταστροφικές (εγκατάλειψη των δασών, ανυπαρξία δασοπονίας, μη καθαρισμός ακόμα και των καμένων προηγούμενων ετών, ασχετοσύνη Πυροσβεστικής και αλλαγή του δόγματος της δασοπυρόσβεσης κ.τ.λ.).

Ετσι, απ’ αυτόν τον αχταρμά μένει το εύκολο και συνάμα εντυπωσιακό, με δυο πλευρές: Πρώτο, ότι έχουμε εμπρηστές και χρειάζονται χειροπέδες και συλλήψεις (έτσι που ο κάθε καθ’ έξη ρουφιάνος ή φαντασιόπληκτος να δείχνει με το δάχτυλο ανθρώπους που θεώρησε «ύποπτους»). Δεύτερο, ότι το μείζον είναι η δασοπυρόσβεση και δη η εναέρια, ενώ το μείζον είναι η πρόληψη (ανάπτυξη και προστασία των δασών), ενώ στον τομέα της δασοπυρόσβεσης το μείζον είναι η δουλειά στο έδαφος, από έμπειρους δασοπυροσβέστες.

Θυμίζουμε τι γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας για τη δασοπυρόσβεση:

Από το 1998 που αφαιρέθηκε από τις δασικές υπηρεσίες η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης πέρασαν 25 χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνταξιοδοτηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των δασολόγων και δασοπόνων που είχε αποκτήσει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και οι νέοι δασολόγοι και δασοπόνοι, που προσλήφθηκαν μετά το 1999, να μην έχουν εμπειρία.

Σήμερα οι δασολόγοι που έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και συνάμα έχουν ανοιχτό μέτωπο τόσο για την υπεράσπιση του δασικού πλούτου της χώρας όσο και ενάντια στη διαχρονικά ασκούμενη αντιδασική πολιτική απ’ όλες τις κυβερνήσεις είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ετσι, σ’ αυτή τη φάση δεν μπορεί να τεθεί άμεσα αίτημα να επιστρέψει στις δασικές υπηρεσίες η αρμοδιότητα τη δασοπυρόσβεσης.

Σ’ αυτή τη φάση η δραστηριότητα των δασικών υπηρεσιών πρέπει να εστιαστεί στη δασοπροστασία, γιατί αυτή αποτελεί το θεμέλιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει την εκδήλωση όσο γίνεται λιγότερων πυρκαγιών και τον περιορισμό του καταστρεπτικού έργου όσων εκδηλώνονται.

Για να επιτευχθεί δε η δασοπροστασία πρέπει:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων δασολόγων, δασοπόνων, διοικητικών υπαλλήλων, δασεργατών και δοθεί μόνιμη και γενναία χρηματοδότηση.
  • Να κλείσουν οι χωματερές στα δάση, να μη διέρχονται από τα δάση τα καλώδια και οι πυλώνες της ΔΕΗ και τα τρένα, να μην υπάρχουν στα δάση οι περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, να απομακρυνθούν από τα δάση τα πεδία βολής του στρατού και να δοθούν κίνητρα στους ρητινοκαλλιεργητές για να επιστρέψουν στα δάση.
  • Να καθαρίζονται οι πυλώνες και να υπογειοποιούνται τα καλώδια της ΔΕΗ.

Οι συνέπειες από τη μεταφορά της δασοπυρόβεσης στην Πυροσβεστική είναι πολύ μεγάλες:

Πρώτο, καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας, γιατί όταν ξεσπάει μια πυρκαγιά οι πυροσβέστες, με άνωθεν εντολή, δεν επιχειρούν να την σβήσουν μπαίνοντας μέσα στο δάσος, αλλά στέκονται στις παρυφές του και προσπαθούν να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στους οικισμούς.

Δεύτερο, η δαπάνη για τη δασοπροστασία μετά τη μεταφορά της στην Πυροσβεστική τετραπλασιάστηκε. Αυτό αναφέρει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης (απόστρατος αντιστράτηγος και υπαρχηγός του ΠΣ) στην έρευνά του για το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα, που δημοσίευσε τον Ιούνη του 2015. Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα:

Συνολικό μέσο ετήσιο κόστος της δασοπυρόσβεσης*, σήμερα που την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ = Α + Β + Γ = (147.000.000) + (14.500.000) + (34.238.160 + 30.000.000) + 5.000.000 = 230.738.160 ευρώ και στρογγυλοποιημένο ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ περίπου.

(*) Σημείωση: Στο ως άνω κόστος δεν έχουν υπολογιστεί:

• Οι δαπάνες κεφαλαίου (κτίρια, υποδομές δηλαδή τα λειτουργικά έξοδα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών), κατά το μέρος που αναλογούν στο έργο της δασοπυρόσβεσης,

• Χρηματοδοτήσεις ερευνητικών δραστηριοτήτων φορέων και προγραμμάτων από πιστώσεις προϋπολογισμού του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην ΥΠΕΚΑ) (τακτικός προϋπολογισμός ΠΔΕ και προσαρτημένων προϋπολογισμών που διατίθενται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στον τομέα ”ΔΑΣΗ”).

Κάθε δασική πυρκαγιά έχει εκτιμώμενο μέσο κόστος για Δημόσιο (ΠΣ), περίπου 150.000 ευρώ.

Σε κάθε Έλληνα πολίτη η δασοπυρόσβεση κοστίζει ετησίως 22 ευρώ...

Δαπάνη από Δασική Υπηρεσία

Η Δασική Υπηρεσία για το διάστημα που είχε την δασοπυρόσβεση χρησιμοποιούσε πολύ μικρότερο αριθμό προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και επίσης χρησιμοποιούσε μόνον τα εθνικά εναέρια μέσα των ΕΔ, πλην εξαιρέσεων, όπως το 1993. Για τον λόγο αυτό η δαπάνη της αεροπυρόσβεσης ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη που είναι σήμερα του ΠΣ. Πιο συγκεκριμένα το μέσο κόστος δασοπυρόσβεσης / ανά έτος ανέρχονταν για το διάστημα (1990 – 1996) στα 30.000.000 ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος από τη χρήση του εθνικού εναέριου στόλου Α/Φ (Ν. Στάμου / ΑΠΘ ”Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών”). Το ποσό αυτό για να συγκριθεί με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να αναπροσαρμοστεί με τον ετήσιο μέσο δείκτη καταναλωτή (πληθωρισμό) των ετών 1998 μέχρι 2014, που ανέρχεται για το εν λόγω διάστημα συνολικά στο ποσοστό των 42,8% (ΕΛ.ΣΤΑΤ). Με σημερινά δεδομένα λοιπόν το ανωτέρω ποσό, μετά τον υπολογισμό και του συνολικού πληθωρισμού των 17 ετών (1998-2014), ανέρχεται στα (30.000.000 + 12.840.000)= 42.840.000 ευρώ.

Στο εν λόγω κόστος πρέπει να προστεθεί και το κόστος της αεροπυρόσβεσης με εθνικά εναέρια μέσα των ΕΔ, τα οποία ήταν σε αριθμό πολύ μικρότερα από τον αντίστοιχο σήμερα αριθμό. Αν το κόστος του εθνικού εναέριου στόλου των πυροσβεστικών Α/Φ και Ε/Π σήμερα είναι 34.238.160 ευρώ, το 1997 που ήταν το τελευταίο έτος που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία, ήταν 34.238.160 ευρώ μείον το 42,8%, που είναι ο συνολικός πληθωρισμός για το διάστημα (1998 – 2014) δηλαδή 14.653.933 ευρώ = 19.584.227 ευρώ.

Συνολικό μέσο ετήσιο κόστος το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία είναι (42.840.000 + 19.584.227 =) 62.424.227 ευρώ και στρογγυλοποιημένο το ποσό αυτό ανέρχεται σε 62.500.000 ευρώ.

Το μέσο κόστος / ανά δασική πυρκαγιά με σημερινά δεδομένα για το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία ήταν 41.834 ευρώ.

Για το κόστος της δασοπυρόσβεσης υπό την ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας, σήμερα κάθε Έλληνας πολίτης θα φορολογείτο με 6 ευρώ.

...

Το κόστος της δασοπυρόσβεσης σήμερα που την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με το διάστημα που την ίδια ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία. (σελίδες 43-44)

Απαιτείται, λοιπόν, αντιπληροφόρηση. Οχι συνθήματα, αλλά ενημέρωση, ενημέρωση και ξανά ενημέρωση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια, για να μην τον μανιπουλάρουν οι κυβερνητικοί γκεμπελίσκοι (δεν είναι τυχαίο ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις —πράσινες, γαλάζιες και ροζ— χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς γκεμπελίστικη προπαγάνδα) και να μπορέσει κάποια στιγμή να διατυπώσει αιτήματα για το δάσος και ευρύτερα για το περιβάλλον και να μην μένουν αυτά τα τεράστιας σημασίας θέματα στα χέρια των «ειδικών» (των επαγγελματιών της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος), με αντίπαλο μόνο μερικές συλλογικότητες ανθρώπων που δίνουν έναν αγώνα άνισο.

Για να γίνει η προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος υπόθεση του λαού, πρέπει κάθε πρωτοπόρο άτομο ή συλλογικότητα ν’ ασχοληθεί σοβαρά και ουσιαστικά, να ενημερωθεί σε βάθος και να μετατρέψει τη γνώση σε ζύμωση. Τα συνθήματα είναι εύκολα (αλλά δεν μπορούν να νικήσουν έναν καλά οργανωμένο εχθρό), η ζύμωση είναι δύσκολη, γιατί είναι κοπιώδης.

ΠΗΓΗ: ΚΟΝΤΡΑ - eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***