Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Πολεοδομικός σχεδιασμός Πικερμίου: όχι αποφάσεις ερήμην των κατοίκων...

Ανακοίνωση της νέας δημοτικής κίνησης «Γη & Ελευθερία» για την ψήφιση της Πολεοδομικής Μελέτης Πικερμίου από ένα δημοτικό συμβούλιο - μπάχαλο.


Την Πέμπτη 10 Αυγούστου (!!!), στην κορύφωση των θερινών διακοπών, το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου κλήθηκε να συνεδριάσει για να εγκρίνει το Β2 υποστάδιο της Πολεοδομικής Μελέτης για το Πικέρμι, που αφορούσε την εξέταση των περίπου 350 ενστάσεων που κατατέθηκαν από κατοίκους του Πικερμίου. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε πονηρά, ακριβώς πάνω στην κορύφωση των θερινών διακοπών, είχε ως αποτέλεσμα μόνο 6 (έξι) κάτοικοι να μπορέσουν να παραβρεθούν για να υπερασπιστούν τις ενστάσεις τους ενώπιον των δημοτικών συμβούλων. Και αυτό όταν οι υποβληθείσες ενστάσεις ήταν 353!!!


[σ.σ. Η Πολεοδομική Μελέτη ψηφίζεται σε μια άδεια αίθουσα με 13 παρόντες
συμβούλους σε σύνολο 27 (7 υπέρ, 6 κατά). Ούτε απαρτία δεν φτιάχνουν!]

Η ανάγκη ενός πολεοδομικού σχεδιασμού ο οποίος να τακτοποιεί χρήσεις μέσα στον οικισμό του Πικερμίου, είναι γνωστή. Το δυστύχημα είναι πως η διοίκηση του Δήμου προχωρά τις σχετικές ενέργειες με την πάγια τακτική των προσχηματικών και fast track συνεδριάσεων (τόσο του τοπικού συμβουλίου του Πικερμίου όσο και του δημοτικού συμβουλίου της 9/2/2023 στο πρώτο στάδιο). Στο δεύτερο στάδιο (Β2) δεν συγκάλεσε καν τοπικό συμβούλιο, ενώ όρισε το δημοτικό συμβούλιο στις 10 Αυγούστου, μέσα στην εβδομάδα όπου κορυφώνεται το κύμα των διακοπών, με την πλειονότητα των κατοίκων να απουσιάζουν. Αντικείμενο αυτής της συνεδρίασης ήταν να συζητηθεί και να εγκριθεί από το δ.σ. η ετυμηγορία του μελετητικού γραφείου ΑΞΩΝ ΜΕΛΕΤΑΙ ΑΤΕ επί των υποβληθεισών 353 ενστάσεων. Οι ενιστάμενες/οι που μπόρεσαν να παρίστανται και να επιχειρηματολογήσουν κατά της απόρριψης της ένστασής τους ήταν μόνο 6. Σ’ αυτούς τους κατοίκους δόθηκε η δυνατότητα να δευτερολογήσουν, να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, με αποτέλεσμα μία εκ των απορριφθεισών ενστάσεων να ψηφιστεί, από το δ.σ., ότι θα επανεξεταστεί. Όλοι οι άλλοι κάτοικοι στερήθηκαν αυτήν τη δυνατότητα, λόγω της μεθόδευσης της διοίκησης του Δήμου.

Μια άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της μελέτης αποτελεί η αντιμετώπιση της βιομηχανίας ΕΛΠΕΝ και του ρέματος Βαλανάρη. Με επιπτώσεις για το σύνολο του κοινωνικού σώματος.

Η πολεοδομική μελέτη εξαιρεί ολόκληρη έκταση της ΕΛΠΕΝ από την πολεοδόμηση, κατ’ εντολή του δημάρχου όπως αποκάλυψαν οι μελετητές της ΑΞΩΝ. Ο λόγος; Η βιομηχανία επιδιώκει να αποσπάσει άδεια ΒΙΠΕ [Βιομηχανική Περιοχή], προκειμένου να εξαιρεθεί από την εντός σχεδίου περιοχή και —μεταξύ άλλων— να απαλλαγεί από την εισφορά σε γη, υποχρέωση που επιβάλλεται σε εντός σχεδίου ιδιοκτησίες του οικισμού για τις ανάγκες του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Αντί λοιπόν ο Δήμος να προστατεύσει το ανεξάρτητο έργο των μελετητών, αντί να μπλοκάρει de facto, μέσω και αυτής της διαδικασίας την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης μέσα σε κατοικημένη περιοχή, υποχρεώνει την εταιρεία ΑΞΩΝ (της οποίας είναι εργοδότης) να εξαιρέσει την περιοχή ενδιαφέροντος ΕΛΠΕΝ. Έφτασε στο σκανδαλώδες σημείο να απαγορεύσει την παρουσίαση του εναλλακτικού σεναρίου της ΑΞΩΝ, που δείχνει πώς θα τροποποιείτο το σχέδιο αν συνεισέφερε αναλογικά σε γη και η ΕΛΠΕΝ. Προφανώς για να μη δουν οι κάτοικοι πόσο θα ελαφρυνόταν η δική τους εισφορά.

Απόπειρα συσκότισης επικρατεί συνειδητά στον χειρισμό του ποταμού Βαλανάρη. Αφού παρουσίασαν πολεοδομικό σχέδιο με βάση ανυπόστατες γραμμές πλημμύρας που «προέκυψαν από την μη εγκριθείσα υδραυλική μελέτη του έτους 2010», μετά από τη νομικά τεκμηριωμένη αντίδραση πάνω από 60 κατοίκων αναγκάστηκαν, στο Β2 στάδιο, να παραδεχτούν το λανθασμένο σχέδιό τους. Παραδέχτηκαν επίσης ότι πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση του Βαλανάρη, διότι «ευρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο». Όμως εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν στο σχέδιό τους τον όρο σύμφωνα με τον οποίο στα ρέματα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται η δόμηση σε πλάτος 50 μέτρων εκατέρωθεν των οριογραμμών. Η ELBISCO έχει φτάσει στα 12 μέτρα από την ίδια την όχθη με καταστρεπτικές συνέπειες: για την πολεοδομούμενη περιοχή του Πικερμίου, για το φυσικό και παλαιοντολογικό απόθεμα του Βαλανάρη. Αλλά και διότι παρεμποδίζοντας ασφαλείς, περιορισμένους πλημμυρισμούς του Βαλανάρη τοπικά, ο όγκος του νερού που φτάνει στο Μεγάλο Ρέμα (στο οποίο απορρέει) είναι μεγαλύτερος, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας μέσα στη Ραφήνα.

Ο δήμαρχος υπεραμύνεται του καθεστώτος αυτού λέγοντας αόριστα ότι ανάμεσα σε Βαλανάρη και ELBISCO υπάρχει πράσινο. Αδίστακτα, αντί να μεριμνήσει να υποχρεωθεί η ELBISCO να υποχωρήσει από την επέκτασή της έως το ποτάμι, σχεδιάζει νέες δουλειές για το μέλλον: και άλλη διευθέτηση του Βαλανάρη και άλλη εργολαβία —όπου θα επικαλείται ως συνήθως τον κίνδυνο πλημμύρας σε πολεοδομημένη περιοχή, η οποία τώρα πολεοδομείται και μπορεί να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενος κίνδυνος τηρώντας τις προβλεπόμενες από τον νόμο οριογραμμές. Αντίστοιχη ανεύθυνη συμπεριφορά επιδεικνύει και όταν στηρίζει ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε αναδασωτέα περιοχή κοντά στο ποτάμι.

Θέση μας είναι:

  • Οι χαριστικές ρυθμίσεις σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες αποτελούν εκτροπή και διατράνωση των ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών που καλούνται να εισφέρουν σε γη και χρήμα την ίδια ώρα που οι ισχυροί δεν υποχρεώνονται σε ανάλογη εισφορά, μέσω της εξαίρεσης τους, αλλά και επιπλέον μπορούν να υπολογίζουν σε μεγέθυνση των ιδιοκτησιών τους και με προνομιακούς όρους δόμησης. Είναι θέμα δημοκρατίας αλλά και δικαιοσύνης η ίση αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Είναι και θέμα προστασίας της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος από περαιτέρω ρύπανση. Η ιδέα «βιομηχανικών περιοχών» μέσα στον οικισμό θα προκαλέσει σφοδρή μετάλλαξη του τόπου που είναι ήδη επιβαρυμένος από χρήσεις που έφερε η παρούσα διοίκηση, όπως ΜΕΒΑ, ΣΜΑ, ΚΕΛ, ΧΑΔΑ κ.λπ.
  • Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών αποθεμάτων όπως ο Βαλανάρης είναι χρέος όσων ζούμε στην περιοχή. Το μεγάλο φυσικό απόθεμα της περιοχής περιορίζεται και υποβαθμίζεται, όπως άλλωστε πάγια πράττει η παρούσα διοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για τα παλαιοντολογικά αποθέματα στον Βαλανάρη, όπως τα ευρήματα των ανασκαφών και οι ανασκαφές οι ίδιες, τα οποία δεν βρίσκουν καμία προστασία.

Η απόσυρση αυτής της Πολεοδομικής Μελέτης θεωρείται επιβεβλημένη. Προτάσσουμε μια ουσιαστική διαβούλευση με αιχμή το κοινωνικό συμφέρον και όχι τα οικονομικά συμφέροντα λίγων ισχυρών σε βάρος της κοινωνίας. Με όραμα μια βιώσιμη πόλη. Και όχι με βλέψεις εργολαβιών που θα φανούν απαραίτητες για να διορθώσουν τα ασύγγνωστα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα διοίκηση με την παρούσα πολεοδομική μελέτη.

Σημ.1. Προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων κατοίκων του οικισμού του Πικερμίου: η επόμενη ανάρτηση ανακοινώθηκε ότι θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη 2023.
Σημ.2. Η ομαδική ένσταση για την ΕΛΠΕΝ
Σημ.3. Η ομαδική ένσταση για τον Βαλανάρη

ΠΗΓΗ: Γη & Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***