Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά σε κυβερνητικές καρέκλες

Αναδημοσιεύουμε από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ μια εμβριθή ανάλυση και έρευνα των (υπ)αιτίων των δασικών πυρκαγιών.

Οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά
σε κυβερνητικές καρέκλες

  • Το διαφημιζόμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα Antinero I και II για τη δήθεν προστασία των δασών είναι αναποτελεσματικό
  •  
  • Η μεταφορά από το 1998 της δασοπυρόσβεσης από τις δασικές υπηρεσίες στην Πυροσβεστική ήταν καταστροφική για τα δάση

Μητσοτάκης, Κικίλιας και Φλωρίδης, για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης από τις συνεχιζόμενες και φέτος καταστροφικές πυρκαγιές, λόγω της εγκατάλειψης του δασικού πλούτου της χώρας, ανήγγειλαν την αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα του εμπρησμού.

Η κίνησή τους αυτή θα πέσει στο κενό, γιατί οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά σε κυβερνητικές καρέκλες και θα συνεχίσουν την πολιτική της εγκατάλειψης του δασικού πλούτου της χώρας, χωρίς να υποστούν την παραμικρή ποινική και διοικητική κύρωση.

Επαναλαμβάνουμε πως οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές δεν οφείλονται μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται την άνοιξη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι στεγνώνοντας την ατμόσφαιρα, αλλά σε άλλες αιτίες:

  • Στη συσώρρευση μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης, λόγω της εγκατάλειψης των δασών στην τύχη τους, διαχρονικά απ΄ όλες τις κυβερνήσεις. Το ίδιο συνέβη και φέτος και πέρυσι με τις μεγάλες καταστροφές των δασών στη διάρκεια του χειμώνα. Τα δάση δεν καθαρίστηκαν από τη νεκρή ξύλινη μάζα, η οποία έγινε συσσωρευμένο μπαρούτι στο εσωτερικό τους.
  • Στην ύπαρξη μέσα στα δάση (και όχι μόνο) διάσπαρτων αδέσποτων χωματερών.
  • Στην ύπαρξη μέσα στα δάση ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ, χαμηλής και υψηλής τάσης, καθώς και πυλώνων που δεν καθαρίζονται, για να εμφανίζει η ΔΕΗ υψηλά κέρδη. Στη διέλευση μέσω δασών των τραίνων.
  • Στην εγκατάλειψη της ρητινοκαλλιέργειας.
  • Στις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή στη δημιουργία ολόκληρων παράνομων οικισμών μέσα στα δάση.
  • Στην ύπαρξη πεδίων βολής του στρατού δίπλα σε δάση.

Θυμίζουμε ακόμη αυτό που τονίζουμε σταθερά εδώ και χρόνια: ότι η εκδήλωση των πυρκαγιών δεν οφείλεται σε χέρι εμπρηστών, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Θα παραθέσουμε αποσπάσματα άρθρων, στα οποία αναφερόμασταν στις πραγματικές αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών, ξεκινώντας απ’ αυτήν στο Μάτι το 2018.

Δασικές πυρκαγιές 2023 ένα προαναγγελθέν έγκλημα (7.7.2023)

Η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και ώρες και καταστρέφει το νότο της Αττικής, ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε στο κανάλι ΟΡΕΝ ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Φιλίππου. Φταίει ο καιρός που οι πορσελάνες στους πυλώνες έχουν να καθαριστούν πάρα πολλά χρόνια, γιατί το ειδικό ελικοπτεράκι που έφερναν για να τους καθαρίσει θεωρείται περιττό κόστος από τα golden boy της ΔΕΗ και τις αστικές κυβερνήσεις; Οταν στις πορσελάνες των πυλώνων μαζεύεται λάσπη που στεγνώνει, η μόνωση παύει να λειτουργεί. Και οι σπινθήρες που δημιουργούνται βάζουν φωτιά στα ξερόχορτα που ούτε κι αυτά καθαρίζονται.

Κυβέρνηση γκεμπελίσκων και προβοκατόρων (28.7.2018)

Λέγοντας ψέματα, φυσικά. Φτάνοντας στο σημείο, σαν κοινοί προβοκάτορες, να κατασκευάσουν ένα σενάριο συνωμοσίας, με… δορυφορική στήριξη. Ενα άδειο φιαλίδιο γκαζιού στην Καλλιτεχνούπολη βαφτίστηκε εργαλείο εμπρησμού, όταν είναι γνωστό ότι η φωτιά που έκαψε τόσο κόσμο ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ στο Νταού Πεντέλης! Δυο μικροφωτιές κατά μήκος της εθνικής οδού βαφτίστηκαν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, όταν είναι γνωστό ότι η φωτιά που έκαψε την Κινέτα ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ ψηλά (σχεδόν στην κορφή) των Γερανείων.

[Ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου στις 26 Ιούλη του 2018 είχε δηλώσει στο Ραδιόφωνο 247 Νews 247: «Ημουν ο πρώτος που πήγα στο Νταού Πεντέλης. Είδα κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ κάτω. Από εκεί πιστεύω ότι ξεκίνησαν όλα». Ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha είχε αναφέρει ότι η φωτιά είχε μπει από κολόνες της ΔΕΗ.]

Από πυλώνα της ΔΕΗ ξεκίνησε η περσινή δασική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη (24.5.2022)

Μια σημαντική αποκάλυψη κάνει στο σημερινό φύλλο των «Νέων» ο… γνωστός αστυνομικός συντάκτης του Συγκροτήματος Μαρινάκη, Β. Λαμπρόπουλος. Φέρνει στο φως το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη πέρσι το καλοκαίρι (άρχισε 3 Αυγούστου), που κατέκαψε περισσότερα από 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και 130 σπίτια, προκαλώντας ένα βαρύτατο πλήγμα στα δάση-πνεύμονες της πυκνοκατοικημένης Αττικής και στο δασικό πλούτο της χώρας γενικότερα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, λόγω της δημιουργίας ηλεκτρικών τόξων από τους ακαθάριστους μονωτήρες. Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε άλλες πυρκαγιές που έχουν ξεκινήσει από πυλώνες της ΔΕΗ. Αναφέρει ότι σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές το ποσοστό των πυρκαγιών που ξεκίνησαν από πυλώνες είναι της τάξης του 2% με 3%, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι το 40% των δασικών πυρκαγιών αποδίδεται σε αδιευκρίνιστα αίτια.

Αυτά τα ποσοστά είναι σίγουρα πολύ υποβαθμισμένα, όμως η αποκάλυψη του πορίσματος της Πυροσβεστικής και μόνο για τη δασική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη αποτελεί ηχηρό χαστούκι σε όλους τους απατεώνες (πολιτικούς, κρατικούς υπάλληλους, αστούς δημοσιογράφους) που χρόνια τώρα πιπιλίζουν το μυαλό των ελλήνων πολιτών με μπούρδες για το «ανθρώπινο χέρι», στο οποίο οφείλεται η πλειοψηφία των δασικών πυρκαγιών. Αυτό το πόρισμα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που καταγγέλλουμε κάθε χρόνο εδώ και χρόνια για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών, τα οποία θα ξαναθυμίσουμε παρακάτω.

Πρώτα πρέπει να θυμίσουμε τι έλεγε πέρυσι, στις 25 Αυγούστου του 2021, ο Μητσοτάκης στη Βουλή: «Καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα πρασίνου. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής». Σ’ αυτή τη φράση συνοψίστηκε η θέση της κυβέρνησης για την τεράστια καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας (που δεν ήταν «λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα», αλλά ξεπέρασε τα 1.300.000 στρέμματα) το καλοκαίρι του 2021. Μια καταστροφή που δεν οφειλόταν στην «περιβαλλοντική αλλαγή», αλλά στην πολιτική που ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Προς το παρόν σημειώνουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξεσπούν από πυλώνες της ΔΕΗ είναι από τις πιο καταστροφικές, γιατί οι πυλώνες βρίσκονται συχνά σε δυσπρόσιτα μέρη, οπότε η φωτιά απλώνεται γρήγορα σε μεγάλη έκταση, δεδομένης και της εγκατάλειψης των δασών στην τύχη τους, καθώς δεν εκτελούνται τα απαραίτητα έργα δασοπροστασίας από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται τεράστια καύσιμη ύλη μέσα στα δάση και να αρκούν μερικές σπίθες από έναν ακαθάριστο πυλώνα για να εξελιχτούν σε μια καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Στο πόρισμα της Πυροσβεστικής σημειώνονται τα εξής (η έμφαση παντού δική μας): «Από την επιθεώρηση με τη βοήθεια drone των εναέριων γραμμών υψηλής τάσης, που ξεκινάει από το Κέντρο Υψηλής Τάσης Αχαρνών και καταλήγει στην περιοχή του Κρυονερίου, περνώντας από την Ανω Βαρυμπόμπη και διασχίζει τη δασική έκταση νοτίως των Βασιλικών Κτημάτων και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκονται τρεις πυλώνες υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, την αξιολόγηση βιντεοληπτικού υλικού και την έρευνα των αιτιών και των συνθηκών του συμβάντος της εκδήλωσης πυρκαγιάς, συμπεραίνονται τα εξής: Η δασική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, σε δυσπρόσιτο σημείο με μέτρια κλίση νοτιοανατολικά της οροσειράς της Πάρνηθας, με υψόμετρο 350 μέτρων περίπου και σε απόσταση 0,52 χιλιομέτρων περίπου από την ταβέρνα “Λεωνίδας”. Από τις αυτοψίες στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, την πορεία της πυρκαγιάς, τη φορά του ανέμου, η αρχική εστία της πυρκαγιάς, με βάση και την έρευνα των προανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού οι οποίοι επιλήφθηκαν για τον σκοπό αυτόν, εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης (150 ΚV) με ονομασία ΧΑ 44.

H αρχική εστία της πυρκαγιάς που αναφέρεται παραπάνω επιβεβαιώνεται και από αυτόπτη μάρτυρα-πιλότο ελικοπτέρου, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως σχετικά στο Ανακριτικό Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Πάνω στους πυλώνες όδευσαν αγωγοί υψηλής τάσης χωρίς εξωτερική μόνωση και στηρίζονταν σε κατάλληλους μονωτήρες. Στον πυλώνα XΑ 44 και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου. Προφανώς αυτό συνέβη από τη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων. Ο μονωτήρας αυτός αποτελούνταν από 12 δίσκους. Στον αγωγό που συνδεόταν στον ανωτέρω μονωτήρα και σε διάφορα σημεία διαπιστώθηκαν ίχνη ισχυρών ηλεκτρικών τόξων (τήξη κλώνων του αγωγού, θερμική αλλοίωση της επιφάνειάς του και αποκολλήσεις υλικού αυτού)».

Οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής (με υπεύθυνο τον ειδικό πραγματογνώμονα, διπλωματούχο ναυπηγό μηχανολόγο μηχανικό Αχιλλέα Κακαράντζα) αποφαίνονται ότι «η εκδήλωση της πυρκαγιάς οφειλόταν στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων μεταξύ αγωγών ή μεταξύ αγωγών και γης στον πυλώνα ΧΑ 44 του εναέριου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των 150 KV του ΑΔΜΗΕ. Ως αιτία πρόκλησης των ανωτέρω ισχυρών ηλεκτρικών τόξων καταγράφεται ο μη επαρκής καθαρισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις κ.λπ.».

Στο δισέλιδο δημοσίευμα των «Νέων» φιλοξενείται και άρθρο του απόστρατου αντιστράτηγου της Πυροσβεστικής και δικαστικού πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση, που σημειώνει ότι «στον ηλεκτρισμό, πέραν των αστικών πυρκαγιών, σε κάθε αντιπυρική περίοδο οφείλεται ένας ικανός αριθμός πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις (σ.σ. ο «ικανός αριθμός» δεν είναι το 2% με 3%), πολλές φορές με καταστροφικά αποτελέσματα στην ιδιοκτησία πολιτών, σε δομές και υποδομές του κράτους αλλά πρωτίστως στο δασικό περιβάλλον. Οταν δε οι πυρκαγιές εξαιτίας του ηλεκτρισμού προξενούνται στη ζώνη μείξης δάσους και οικιστικού ιστού, είναι πιθανόν να υπάρχουν και ανθρώπινα θύματα. Ανάμεσα στις αιτίες που μπορούν να προξενήσουν μια δασική πυρκαγιά είναι κυρίως η υπερφόρτιση γραμμής, η δημιουργία ηλεκτρικού τόξου / σπινθηρισμός, η υπέρταση του δικτύου κ.λπ.».

Ο ίδιος παραθέτει και τι προβλέπει το περιβόητο σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» (θυμόσαστε, ασφαλώς, τον Χαρδαλιά να το δοξάζει σαν… σύγχρονο ευαγγέλιο) για τα καθήκοντα των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ: «…προβαίνουν κατά κύριο λόγο στις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, ενέργειες που αφορούν την έκδοση κατά την κρίση τους κατευθυντήριων οδηγιών προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τους για δράσεις: α) καθαρισμού της βλάστησης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς και την προστασία των χώρων και των εγκαταστάσεών τους, β) προληπτικής διακοπής δικτύων για την ασφάλεια του προσωπικού καταστολής των δασικών πυρκαγιών και γ) αποκατάστασης της διακοπής δικτύων λόγω βλαβών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών…». Ο καθαρισμός των μονωτήρων των πυλώνων (θα δούμε παρακάτω τη μεγάλη σημασία που έχει) δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις τους. Ακόμα και ο καθαρισμός της βλάστησης γίνεται… κατά την κρίση τους (δηλαδή αρπακολλατζίδικα και όχι σε όλη την απαιτούμενη έκταση).

Από το πεδίο βολής προκλήθηκε η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς (5.10.2020)

Η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου προκλήθηκε από το Πεδίο Βολής Λευκίμης. Για να καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα επικοινωνήσαμε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της 7ης Ταξιαρχίας, με τον αξιωματικό υπηρεσίας της Πυροσβεστικής του Σουφλίου, με χαμηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και την διοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η ευθύνη για τις πυρκαγιές που ξεσπούν στην περιοχή που βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου. Επικοινωνήσαμε, επίσης, και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Χρειάστηκε να κάνουμε αρκετά τηλεφωνήματα για να εντοπίσουμε σε ποια μονάδα του στρατού στο Σουφλί υπάγεται το Πεδίο Βολής της Λευκίμης, που είναι μια τεράστια αλάνα χωρίς την παραμικρή φύλαξη και χωρίς περίφραξη, όπως μας αποκάλυψαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης, που όταν χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής, στρατιωτικά οχήματα κλείνουν τις διόδους για να μη γίνει κανένα ατύχημα. Μάθαμε, τελικά, ότι το πεδίο βολής υπάγεται στην 7η Ταξιαρχία…

Πώς προκλήθηκε η φωτιά

Την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, μετά τις 11πμ λειτούργησε το πεδίο βολής. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, κοντά σε αυτό υπήρχε ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κάποια στιγμή ξέσπασε φωτιά από τις βολές (δε γνωρίζουμε τι είδους στρατιωτικά μέσα έπαιρναν μέρος στην άσκηση αυτή). Ομως, επειδή το μοναδικό όχημα που βρισκόταν εκεί δεν μπόρεσε να σβήσει τη φωτιά, ζητήθηκε από την Πυροσβεστική να στείλει και άλλο όχημα, το οποίο καθυστέρησε να φθάσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου, να φτάσει μέχρι τα όρια του πυρήνα του. Ευτυχώς περιορίστηκε εκεί, έχοντας κάνει σχετικά μικρή ζημιά στον πυρήνα. Αλλιώς η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη. Στο χάρτη, με κόκκινη επισήμανση είναι η περιοχή που έκαψε η φωτιά…

Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες μιλήσαμε για τις αιτίες των πυρκαγιών στα δάση και συμφωνήσαμε ότι αυτές οφείλονται στην εγκατάλειψη του δασικού πλούτου της χώρας απ’ όλες χωρίς εξαίρεση τις κυβερνήσεις, στις άπειρες αδέσποτες χωματερές που είναι διάσπαρτες μέσα στα δάση και στις χαράδρες και στα καλώδια και πυλώνες της ΔΕΗ που δεν καθαρίζονται πια, για να αυξάνει τα κέρδη της η ΔΕΗ.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΠΔΛΣ γνώριζαν από την πείρα τους ότι οι φωτιές που ξεσπούν στα πεδία βολής επεκτείνονται και στα δάση, γιατί πολλές φορές είναι εντελώς λειψά τα μέτρα πυρασφάλειας. Από υπηρεσιακούς παράγοντες της Πυροσβεστικής μάθαμε ότι πολλά —αν όχι όλα— τα πεδία βολής είναι δίπλα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Δεν κρύβουμε ότι τώρα μάθαμε πως πολλά πεδία βολής του στρατού βρίσκονται δίπλα σε δάση και Εθνικά Πάρκα Δάσους και γι’ αυτό πολλές φορές οι φωτιές που ξεσπούν στα πεδία βολής επεκτείνονται στα δάση και προκαλούν καταστροφές στο δασικό πλούτο της χώρας. Οι υπηρεσικοί παράγοντες μας είπαν: εμείς αυτά δεν μπορούμε να τα πούμε δημόσια, πείτε τα τουλάχιστον εσείς οι δημοσιογράφοι…

Μας είπαν ακόμη, ότι το πεδίο βολής δεν έπρεπε να λειτουργήσει εκείνη την ημέρα, γιατί ναι μεν τον Οκτώβρη είχε λήξει η περίοδος που απαγορεύονται οι βολές, όμως υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα, λόγω των νότιων ανέμων έντασης 4-5 μποφόρ, ενώ και η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά στεγνή. Από την πλευρά μας τους επισημάναμε ότι πρέπει να απαγορευθεί η λειτουργία πεδίων βολής δίπλα στα δάση.

Από υποσταθμό της ΔΕΗ ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά στα Νότια Προάστια – Φούντωσε, γιατί τα οικόπεδα και ο Υμηττός είναι φορτωμένα με στεγνή καύσιμη ύλη (4.6.2022)

Από υποσταθμό της ΔΕΗ ξεκίνησε και η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην Ανω Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη συνέχεια στη Βούλα, έχοντας προκαλέσει μέχρι στιγμής μεγάλες καταστροφές. Λέμε και αυτή, γιατί σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο… γνωστός αστυνομικός συντάκτης του Συγκροτήματος Μαρινάκη, Β. Λαμπρόπουλος, και η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη πέρυσι στις 3 Αυγούστου προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, λόγω της δημιουργίας ηλεκτρικών τόξων από τους ακαθάριστους μονωτήρες.

Δεν αυθαιρετούμε, λοιπόν όταν εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι μία από τις σημαντικές αιτίες πρόκλησης των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, που προκαλούν μεγάλη ζημιά στο δασικό πλούτο, είναι οι πυλώνες, οι υποσταθμοί και τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, που δεν καθαρίζονται και δεν συντηρούνται, επειδή η ΔΕΗ επιδιώκει τη μέγιστη κερδοφορία.

Δήλωση ότι η φωτιά προκλήθηκε από υποσταθμό της ΔΕΗ έκανε ο δήμαρχος Γλυφάδας Παπανικολάου (πρόσκειται στο κόμμα του Μητσοτάκη) σήμερα το μεσημέρι στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Είπε: «Ξεκίνησε η φωτιά από υποσταθμό της ΔΕΗ που έχουμε στην Ανω Γλυφάδα στο τέρμα της οδού Μετσόβου στην πόλη μας. Από εκεί ξεκίνησε η φωτιά. Εχουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Το λέω αυτό για να προσέχουμε για όλο το καλοκαίρι αντίστοιχα θέματα με τους υποσταθμούς».

Μετά την εκδήλωσή της η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς τα οικόπεδα και το δάσος του Υμηττού είναι φορτωμένα με ξερή καύσιμη ύλη, ενώ ευνοούσε και ο αέρας που ήταν πολύ δυνατός. Εικάζουμε —και σε αυτό συντείνουν και όλες οι πληροφορίες— ότι οι καταστροφές στο δάσος και στα σπίτια θα είναι μεγάλες, καθώς η φωτιά θα συνεχίσει να καίει όλη τη νύχτα.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να θυμίσουμε για μια ακόμη φορά τις πραγματικές αιτίες που ξεσπούν κάθε χρόνο οι φωτιές και προκαλούν μεγάλες καταστροφές τόσο στο δασικό πλούτο της χώρας όσο και στα σπίτια που είναι διάσπαρτα μέσα τα δάση. Είμαστε σίγουροι ότι οι ά(χ)ριστοι του Μητσοτάκη θα κάνουν και πάλι κυρίαρχο το «επιχείρημα» ότι πέτυχαν να μην έχουμε νεκρούς, δικαιολογία για τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Από κολόνα της ΔΕΗ και η φωτιά στην Κύμη (22.6.2022)

Η πυροδότηση καταστροφικών πυρκαγιών με ευθύνη της ΔΕΗ συνεχίζεται, όπως έδειξε το ξέσπασμα της πυρκαγιάς έξω από την Κύμη της Εύβοιας. Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18 Ιούνη στο χωριό Γάια, κοντά στην Κύμη, προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Αυτό αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ δημοσιογράφου της κυβερνητικής ΕΡΤ, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, από 00:46 έως 00:56, που η δημοσιογράφος αναφέρει τι είπαν κάτοικοι του χωριού.

Φωτιά στην Εύβοια: Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για διάσπαρτες εστίες – ertnews.gr

Επικοινωνήσαμε με τη συνάδελφο και μας είπε ότι άλλοι κάτοικοι της ανέφεραν ότι η φωτιά ξεκίνησε από αδέσποτη χωματερή. Μας έκανε εντύπωση και το επισημαίνουμε, γιατί στο ρεπορτάζ της δεν ανέφερε κάτι τέτοιο.

Απ’ όπου κι αν ξεκίνησε η πυρκαγιά, εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι αυτό που γράφουμε εδώ και χρόνια. Οτι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές ξεσπούν από το ακαθάριστο και ασυντήριστο δίκτυο της ΔΕΗ (ηλεκτροφόρα καλώδια, μετασχηματιστές, πυλώνες) και από τις αδέσποτες χωματερές που είναι διάσπαρτες στα δάση όλης της χώρας. Σε συνδυασμό με τη διάσπαρτη ξερή ύλη που έχει συσσωρευτεί στα δάση, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής κυβερνητικής αδιαφορίας για την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου της χώρας, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, οι φωτιές μετατρέπονται σε καταστροφικές πυρκαγιές.

Για το διαφημιζόμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα Antinero

Καταρχάς, αυτό το πρόγραμμα δεν αφορά τα δάση αλλά τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών (δεξιά και αριστερά των δασικών δρόμων) σε περιορισμένες περιοχές των δασών της χώρας και όχι σε όλη την Ελλάδα.

Δεύτερο, η διάνοιξη των λεγόμενων αντιπυρικών ζωνών δεξιά και αριστερά των δασικών δρόμων δεν προσφέρει καμία προστασία στο δάσος όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά σε τμήμα του, γιατί απλούστατα αυτή μπορεί να περάσει σε οποιοδήποτε τμήμα της άλλης πλευράς του δασικού δρόμου και της αντιπυρικής ζώνης.

Το λέμε με τόση βεβαιότητα, γιατί απλούστατα τα δάση είναι φορτωμένα με καύσιμη ύλη. Ας θυμηθούμε τι έγινε στις 23 Ιούλη του 2018 με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης, συνέχισε στο Ν. Βουτζά, «πήδησε» πάνω από την άσφαλτο της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Μάτι, του οποίου κατέκαυσε μεγάλο τμήμα (μαζί με τα σπίτια χάθηκαν και 104 άνθρωποι). Το ίδιο συνέβη την ίδια ημέρα με την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Γεράνεια και στο ύψος της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου στην Κινέτα πέρασε από πάνω και συνέχισε να καίει και στο παλιό εθνικό δίκτυο. Μάλιστα, αυτό δεν συνέβη μόνο το 2018.

Τρίτο, είναι προκλητικό να δαπανάς για ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα, όπως είναι το Antinero, 148 εκατ. ευρώ και να εγκρίνεις (διαχρονικά μάλιστα) μόλις 1,7 εκατ. ευρώ το χρόνο για έργα προστασίας και ανάπτυξης των δασών, ενώ τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών ζητούν περίπου 17 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Τέταρτο, οι προσλήψεις εποχικών δασεργατών γίνονται με το σταγονόμετρο. Σε μια ολόκληρη δεκαετία (2009-2018) προσελήφθησαν μόνο μερικές εκατοντάδες δασεργάτες το 2009, το 2010 και το 2014, ενώ τα υπόλοιπα εφτά χρόνια δεν προσελήφθη κανένας! Ετσι, τα δάση αφέθηκαν στην τύχη τους, ανοχύρωτα στις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, που ήταν επόμενο να προκληθούν, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες «βράζει ο τόπος».

Οταν η δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, φτάνουμε και σε θανάτους, όπως έγινε το 2007 στην Ηλεία και το 2018 στην Αττική. Για την εκατόμβη των νεκρών, πέρα από την ίδια την πυρκαγιά και τη γρήγορη εξάπλωσή της, που οφείλονται —όπως είπαμε— στην πλήρη εγκατάλειψη των δασών, φταίει και η ανικανότητα (και η διαφθορά) του μηχανισμού καταστολής πυρκαγιών, ο οποίος συγκροτείται επίσης με βάση το όσο το δυνατόν μικρότερο λειτουργικό κόστος και όχι την προστασία του δάσους, των οικιστικών ιστών και των ανθρώπων.

Εστιάζουμε στο σκέλος της δασοπροστασίας, γιατί αυτό ουδέποτε απασχολεί τη δημόσια συζήτηση (το περιεχόμενο της οποίας καθορίζουν τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ), ενώ είναι το σημαντικότερο. Η δασοπροστασία αποτελεί το θεμέλιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αφού μόνον αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την εκδήλωση όσο γίνεται λιγότερων πυρκαγιών, αλλά και τον περιορισμό του καταστροφικού έργου όσων εκδηλώνονται.

Το 2009, προσελήφθησαν μόλις 1.150 εποχικοί εργάτες, με οκτάμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Το 2010, ο αριθμός των προσληφθέντων δασεργατών μειώθηκε στους 695 (447 με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας και 248 τρίμηνης διάρκειας). Μιλάμε για προσλήψεις της πλάκας, καθώς —παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δασεργατών— ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αυτές γίνονταν σε τέτοιο χρόνο που εξ αντικειμένου ελάχιστα πράγματα μπορούσαν να γίνουν στα δάση για την προστασία και την ανάπτυξή τους.

Το 2011 και το 2012, δεν έγινε καμία πρόσληψη δασεργάτη! Το 2013, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος εισηγήθηκε την πρόσληψη 201 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 112 τρίμηνης θητείας. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων ενέκρινε την πρόσληψη 198 δασεργατών οκτάμηνης θητείας και 53 τρίμηνης θητείας, όχι όμως για το 2013 αλλά για το 2014!

Επαναλαμβάνουμε ότι επρόκειτο για προσλήψεις της πλάκας. Αυτοί οι δασεργάτες δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν ούτε ένα μίνιμουμ εργασιών προστασίας και ανάπτυξης των δασών και των δασικών εκτάσεων. Μετά, ήρθε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και το τερμάτισε, αποφασίζοντας να μην προσλάβει ούτε έναν δασεργάτη την πενταετία που διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος (2015-2019)! Ετσι, η απόλυτη εγκατάλειψη των δασών και των δασικών εκτάσεων είχε τη δική της συμβολή στο… υπερπλεόνασμα, για το οποίο τόσο καμάρωναν ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, ο Τζανακόπουλος και οι υπόλοιποι συριζαίοι.

Σε μια ολόκληρη δεκαετία, 2009-2018, διαπιστώνουμε ότι προσελήφθησαν μόνο 2.096 δασεργάτες, όχι όλοι οκτάμηνης διάρκειας, ενώ χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες δασεργάτες, όχι μερικής αλλά πλήρους απασχόλησης, και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση κάθε χρόνο, προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο δασικός πλούτος της χώρας, ο τόσο απαραίτητος για τη ζωή του ελληνικού λαού.

Μετά από τέσσερα χρόνια μηδενικών προσλήψεων δασεργατών, οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν μπροστά άλλη «φάμπρικα». Τον Μάρτη του 2018, οι υπουργοί Εργασίας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσαν —με τα γνωστά ταρατατζούμ που συνηθίζουν οι συριζαίοι— την έναρξη ενός προγράμματος «κοινωνικής εργασίας», στο πλαίσιο του οποίου θα προσλαμβάνονταν 5.000 εργαζόμενοι (ωφελούμενοι, όπως τους ονομάζουν).

Στόχος του περιβόητου προγράμματος «κοινωνικής εργασίας» δεν ήταν η ανάπτυξη και προστασία των δασών, αλλά η πρόσληψη 5.066 ανέργων με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας. Αυτό το ομολογούσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε το πρόγραμμα:

«Αρθρο 1.2. Η παρούσα δράση είναι οκτάμηνης διάρκειας και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Η παρούσα δράση απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών της χώρας.
Αρθρο 1.3 Η δράση αυτή αποσκοπεί: α) στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων με την αγορά εργασίας, β) στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης  των ανέργων, γ) στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, δ) στην σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ε) στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές  και την γενικότερη προστασία τους για αειφορική παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών»
 (η έμφαση δική μας).

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος, λοιπόν, πρώτιστος στόχος ήταν η απασχόληση ανέργων για οκτώ μήνες, για τη στατιστική μείωση της ανεργίας, και όχι η πρόσληψη δασεργατών για τη δασοπροστασία. Η τελευταία μπήκε (μόνο στα χαρτιά) ως πέμπτος στόχος για λόγους δημαγωγίας. Ανατρέχοντας στον τελικό πίνακα επιτυχόντων, διαπιστώσαμε ότι οι «Ειδικοί Δασικής προστασίας ΔΕ» (προφανώς οι έμπειροι δασεργάτες) ήταν μόλις το 13%! Αυτό επιβεβαιώνει το ότι πρώτιστος στόχος δεν ήταν η δασοπροστασία, αλλά η απασχόληση ανέργων για ένα διάστημα οχτώ μηνών, για να ‘χουν να λένε οι Τσιπροκαμμένοι ότι μειώνουν την ανεργία. Με τόσο χαμηλό ποσοστό έμπειρων δασεργατών, που μάλιστα άρχισαν να τους προσλαμβάνουν τα Δασαρχεία από τις 20 Ιούλη του 2018 και για διάστημα οκτώ μηνών, με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση και με μισθούς των 490 και των 410 ευρώ το μήνα, είχαμε να κάνουμε με καθαρή κοροϊδία. Ελάχιστα (για να μην πούμε τίποτα) μπορούσαν να γίνουν για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, μετά μάλιστα από τόσα χρόνια πλήρους εγκατάλειψης.

Οι συριζαίοι κράτησαν αυτούς τους εργαζόμενους και το 2019 (ήταν και προεκλογική χρονιά, βλέπετε), όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τους κράτησε το 2020. Πάνω που είχαν μάθει πέντε πράγματα για τη δασοπροστασία και μπορούσαν να προσφέρουν κάποια βοήθεια στις δασικές υπηρεσίες, τους πέταξαν στην ανεργία, σαν τη μύγα από το ζυμάρι!

Το 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε προσλάβει εποχικούς δασεργάτες. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές Μάη-Αυγούστου του 2021, ο υπηρεσιακός γραμματέας του ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) αναγκάστηκε να προσλάβει για 8 μήνες 28 δασολόγους, 18 δασοπόνους και 6 διοικητικούς υπάλληλους, σύνολο 52! Μετά από διαμαρτυρία των υπηρεσιακών παραγόντων παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους για ένα ακόμη χρόνο. Τώρα όλες αυτές οι συμβάσεις έχουν λήξει.

Πέμπτο, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα Antinero το χειρίστηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε στενή συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, βάζοντας στη μπάντα τα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών που στις περιοχές ευθύνης τους εφαρμόζεται αυτό το πρόγραμμα.

Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Αμυράς υπέγραφε τη σύμβαση για ανάθεση σε εργολάβους της κατασκευής δασοτεχνικών έργων, χωρίς ακόμη να έχει συνταχθεί η μελέτη! Συγκεκριμένα, ο Αμυράς υπέγραψε με τον εργολάβο τη σύμβαση για το Antinero στα Δωδεκάνησα στις 26 Σεπτέμβρη του 2022, ενώ η μελέτη εγκρίθηκε στις 20 Δεκέμβρη του 2022!

Ο ίδιος ή άλλος εργολάβος δασοτεχνικών μελετών, που τον όριζε αυτός, επισκεπτόταν το Δασαρχείο ή τη Διεύθυνση Δασών, οι προϊστάμενοι των οποίων του υποδείκνυαν τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες που θα άνοιγαν ή θα συντηρούσαν. Στη συνέχεια, μετά τη σύνταξη της μελέτης, την ήλεγχαν και την ενέκριναν οι προϊστάμενοι. Μιλάμε για επί της ουσίας τυπικό έλεγχο από την πλευρά των προϊστάμενων. Γιατί ποιος απ’ αυτούς θα τολμήσει να προτείνει σοβαρές αλλαγές σ’ αυτές τις μελέτες, όταν γνωρίζει ότι τα πάντα ρυθμίζονται από πάνω, δηλαδή από το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ;

Θα αναφέρουμε δύο παραδείγματα:

  • Για τον θρυμματισμό των μεγάλων, μικρών και ψιλών κλαδιών διαβάζουμε στη μελέτη για το Antinero στα Δωδεκάνησα:

    «Σε περίπτωση που τα προϊόντα καθαρισμών, έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή του θρυμματισμού, θα διατίθενται στους περιοίκους για καυσόξυλα ή για κάλυψη άλλων αναγκών, που θα προσδιορισθεί κατά την διάθεση της βιομάζας και ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα.
    Σε αντίθετη περίπτωση, αυτά θα θρυμματιστούν και θα διασπαρθούν σε όλη την έκταση, είτε κατ’ ενάσκηση δικαιώματος προαίρεσης, θα υποδειχθεί η μεταφορά και συγκέντρωση αυτών σε νόμιμους αδειοδοτούμενους χώρους ή σε συγκεκριμένες θέσεις, που θα υποδειχθούν από την Διευθύνουσα Υπηρεσία.»
    (σελίδα 41, η έμφαση δική μας)

Α) Αν πρόκειται για κορμούς δένδρων, δεν θρυμματίζονται και πρέπει να απομακρυνθούν. Είναι σίγουρο ότι τους απομακρύνουν οι εργολάβοι;

Β) Στη μελέτη δεν αναφέρεται το πάχος του στρώματος που θα σχηματιστεί μετά τη διασπορά των θρυμματιζόμενων κλαδιών. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί από το πάχος του στρώματος θα εξαρτηθεί αν θα γίνει φυσική αναγέννηση ή αν το στρώμα θα γίνει καύσιμη ύλη και θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα μέσα στα δάση, με αποτέλεσμα να βοηθήσει στην εξάπλωση των καταστρεπτικών πυρκαγιών.

Γ) Αν οι εργολάβοι τα θρυμματιζόμενα κλαδιά δεν τα στρώνουν και τα αφήνουν σε σωρούς μέσα στο δάσος, οι προϊστάμενοι των Δασαρχείων και των Διευθύνσεων Δασών θα τολμήσουν να παρέμβουν για να τους υποχρεώσουν να τα στρώσουν, σύμφωνα με τους δασοτεχνικούς κανόνες, προκειμένου να γίνει η φυσική αναγέννηση;

  • Οσον αφορά τις αιτίες που προκαλούνται οι δασικές πυρκαγιές διαβάζουμε στη μελέτη:

    Α) Με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί, τη μεγάλη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας, αλλά και με τα κυρίαρχα δασοπονικά είδη που υπάρχουν στην περιοχή μελέτης, είναι προφανές ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο δάσος είναι πάρα πολύ μεγάλος (σελίδα 4, η έμφαση δική μας)
    Β) Η οργανωμένη δίωξη του εμπρηστή αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για τον έλεγχο της συχνότητας και καταστρεπτικότητας των πυρκαγιών. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται με την άρτια οργάνωση και φύλαξη των δασών και την οργανωμένη δίωξη των εμπρηστών και παίζει ένα σπουδαίο ανασταλτικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών (σελίδα 35, η έμφαση δική μας).

Αυτός που συνέταξε τη συγκεκριμένη δασική μελέτη αναπαράγει την κυβερνητική γραμμή όσον αφορά τις αιτίες από τις οποίες προκαλούνται οι δασικές πυρκαγιές. Γραμμή που είναι σε πλήρη αντίθεση με την επιστημονική άποψη των δασολόγων. Το ίδιο συνέβη σε όλες τις μελέτες. Παρολαυτά, οι προϊστάμενοι των Δασαρχείων και των Διευθύνσεων Δασών αναγκάστηκαν να τις εγκρίνουν!

Οι αντιπυρικές ζώνες που έγιναν με το Αntinero στις περιοχές που ξέσπασαν πυρκαγιές δεν μπόρεσαν, όπως ήταν επόμενο, να αποτρέψουν την επέκτασή τους. Και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη άρχισαν να πυροβολούν εν χορώ τους προϊστάμενους των Δασαρχείων και των Διευθύνσεων Δασών κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για μη σωστή επίβλεψη του Antinero I και ΙΙ! Αυτό κι αν είναι πρόκληση.

Καταστροφική για τα δάση η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική

Οπως έχουμε αναφέρει ξανά, η δασοπυρόσβεση μεταφέρθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με το νόμο 2612/1998 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Υπουργός Γεωργίας που είχε την αρμοδιότητα για τα δάση ήταν ο Τζουμάκας που τώρα διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργόπουλου, με την οποία δικαιολόγησε τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία:

«Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με το προαναφερόμενο νομικό πλαίσιο, με ελάχιστες θα έλεγα βελτιώσεις σε θεσμικό επίπεδο, κατέδειξε ότι δεν επέφερε τα ανάλογα αποτελέσματα, αφού κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων καταστροφών του δασικού μας πλούτου και μάλιστα με τρόπο διαρκώς μεγεθυνόμενο με όλες τις αρνητικές συνέπειες, που αυτό συνεπάγεται στην εθνική μας οικονομία, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην εν γένει κοινωνική ζωή του τόπου.
Ενδεικτικά μπορεί κανένας να αναφερθεί στη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά του Σέιχ Σου, της Πεντέλης αλλά και σε πάρα πολλές άλλες και μεγάλες. Ακόμη, σε πολλές περιοχές της χώρας, το έργο της φροντίδας και της ανάπτυξης του δάσους, της ποιοτικής βελτίωσης της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης, της δημιουργίας νέων δασών κ.λ.π οδηγείται σε συρρίκνωση και παραμελείται ουσιαστικά, αφού το σύνολο του προσωπικού των υπηρεσιών της χώρας, όπως δασολόγοι, δασοπόνοι, δασεργάτες κ.λ.π. αναλώνονται αποκλειστικά για την δασοπυρόσβεση, ενώ κύριο έργο έχει την ανάπτυξη των δασικών πόρων, την διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, τις αναδασώσεις, την σύνταξη κτηματολογίου, δασολογίου κ.λ.π.»
(Πρακτικά Ολομέλειας της Βουλής, σελίδα 7852 , συζήτηση του νόμου 2612/1998)

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσει την καταστροφική μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης, ισχυρίστηκε ότι οι δασικές υπηρεσίες δεν προσέφεραν ουσιαστικό έργο σ’ αυτήν και ότι υπονόμευαν το κύριο έργο τους που ήταν η ανάπτυξη των δασικών πόρων, η διαχείριση των δασών, οι αναδασώσεις κτλ.

Πρόκειται για προσχηματική προσέγγιση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που είχε το 1998 τη διαχείριση της καπιταλιστικής εξουσίας, για να δικαιολογήσει την εγκληματική του ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να προκαλείται διαχρονικά μεγάλη καταστροφή στο δασικό πλούτο της χώρας από τις πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε χρόνο, χάρη στους εμπρηστές που κάθονται στις κυβερνητικές καρέκλες. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις που αναλάμβαναν τη διαχείριση της καπιταλιστικής εξουσίας, εφαρμόζοντας την τακτική «πονάει δόντι κόβω κεφάλι», αποδυνάμωναν συνεχώς και εξακολουθούν να αποδυναμώνουν τις δασικές υπηρεσίες και τους αφαιρούν τις ουσιαστικές τους αρμοδιότητες.

Από το 1998 που αφαιρέθηκε από τις δασικές υπηρεσίες η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης πέρασαν 25 χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνταξιοδοτηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των δασολόγων και δασοπόνων που είχε αποκτήσει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και οι νέοι δασολόγοι και δασοπόνοι, που προσλήφθηκαν μετά το 1999, να μην έχουν εμπειρία.

Σήμερα οι δασολόγοι που έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και συνάμα έχουν ανοιχτό μέτωπο τόσο για την υπεράσπιση του δασικού πλούτου της χώρας όσο και ενάντια στη διαχρονικά ασκούμενη αντιδασική πολιτική απ’ όλες τις κυβερνήσεις είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ετσι, σ’ αυτή τη φάση δεν μπορεί να τεθεί άμεσα αίτημα να επιστρέψει στις δασικές υπηρεσίες η αρμοδιότητα τη δασοπυρόσβεσης.

Σ’ αυτή τη φάση η δραστηριότητα των δασικών υπηρεσιών πρέπει να εστιαστεί στη δασοπροστασία, γιατί αυτή αποτελεί το θεμέλιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει την εκδήλωση όσο γίνεται λιγότερων πυρκαγιών και τον περιορισμό του καταστρεπτικού έργου όσων εκδηλώνονται.

Για να επιτευχθεί δε η δασοπροστασία πρέπει:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων δασολόγων, δασοπόνων, διοικητικών υπαλλήλων, δασεργατών και δοθεί μόνιμη και γενναία χρηματοδότηση.
  • Να κλείσουν οι χωματερές στα δάση, να μη διέρχονται από τα δάση τα καλώδια και οι πυλώνες της ΔΕΗ και τα τρένα, να μην υπάρχουν στα δάση οι περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, να απομακρυνθούν από τα δάση τα πεδία βολής του στρατού και να δοθούν κίνητρα στους ρητινοκαλλιεργητές για να επιστρέψουν στα δάση.
  • Να καθαρίζονται οι πυλώνες και να υπογειοποιούνται τα καλώδια της ΔΕΗ.

Οι συνέπειες από τη μεταφορά της δασοπυρόβεσης στην Πυροσβεστική είναι πολύ μεγάλες:

Πρώτο, καταστρέφεται ο δασικός πλούτος της χώρας, γιατί όταν ξεσπάει μια πυρκαγιά οι πυροσβέστες, με άνωθεν εντολή, δεν επιχειρούν να την σβήσουν μπαίνοντας μέσα στο δάσος, αλλά στέκονται στις παρυφές του και προσπαθούν να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στους οικισμούς.

Δεύτερο, η δαπάνη για τη δασοπροστασία μετά τη μεταφορά της στην Πυροσβεστική τετραπλασιάστηκε. Αυτό αναφέρει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης (απόστρατος αντιστράτηγος και υπαρχηγός του ΠΣ) στην έρευνά του για το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα, που δημοσίευσε τον Ιούνη του 2015. Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα:

Συνολικό μέσο ετήσιο κόστος της δασοπυρόσβεσης*, σήμερα που την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ = Α + Β + Γ = (147.000.000) + (14.500.000) + (34.238.160 + 30.000.000) + 5.000.000 = 230.738.160 ευρώ και στρογγυλοποιημένο ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ περίπου.

(*) Σημείωση: Στο ως άνω κόστος δεν έχουν υπολογιστεί:

• Οι δαπάνες κεφαλαίου (κτίρια, υποδομές δηλαδή τα λειτουργικά έξοδα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών), κατά το μέρος που αναλογούν στο έργο της δασοπυρόσβεσης,

• Χρηματοδοτήσεις ερευνητικών δραστηριοτήτων φορέων και προγραμμάτων από πιστώσεις προϋπολογισμού του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρώην ΥΠΕΚΑ) (τακτικός προϋπολογισμός ΠΔΕ και προσαρτημένων προϋπολογισμών που διατίθενται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στον τομέα ”ΔΑΣΗ”).

Κάθε δασική πυρκαγιά έχει εκτιμώμενο μέσο κόστος για Δημόσιο (ΠΣ), περίπου 150.000 ευρώ.

Σε κάθε Έλληνα πολίτη η δασοπυρόσβεση κοστίζει ετησίως 22 ευρώ...

Δαπάνη από Δασική Υπηρεσία

Η Δασική Υπηρεσία για το διάστημα που είχε την δασοπυρόσβεση χρησιμοποιούσε πολύ μικρότερο αριθμό προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και επίσης χρησιμοποιούσε μόνον τα εθνικά εναέρια μέσα των ΕΔ, πλην εξαιρέσεων, όπως το 1993. Για τον λόγο αυτό η δαπάνη της αεροπυρόσβεσης ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη που είναι σήμερα του ΠΣ. Πιο συγκεκριμένα το μέσο κόστος δασοπυρόσβεσης / ανά έτος ανέρχονταν για το διάστημα (1990 – 1996) στα 30.000.000 ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος από τη χρήση του εθνικού εναέριου στόλου Α/Φ (Ν. Στάμου / ΑΠΘ ”Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών”). Το ποσό αυτό για να συγκριθεί με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να αναπροσαρμοστεί με τον ετήσιο μέσο δείκτη καταναλωτή (πληθωρισμό) των ετών 1998 μέχρι 2014, που ανέρχεται για το εν λόγω διάστημα συνολικά στο ποσοστό των 42,8% (ΕΛ.ΣΤΑΤ). Με σημερινά δεδομένα λοιπόν το ανωτέρω ποσό, μετά τον υπολογισμό και του συνολικού πληθωρισμού των 17 ετών (1998-2014), ανέρχεται στα (30.000.000 + 12.840.000)= 42.840.000 ευρώ.

Στο εν λόγω κόστος πρέπει να προστεθεί και το κόστος της αεροπυρόσβεσης με εθνικά εναέρια μέσα των ΕΔ, τα οποία ήταν σε αριθμό πολύ μικρότερα από τον αντίστοιχο σήμερα αριθμό. Αν το κόστος του εθνικού εναέριου στόλου των πυροσβεστικών Α/Φ και Ε/Π σήμερα είναι 34.238.160 ευρώ, το 1997 που ήταν το τελευταίο έτος που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία, ήταν 34.238.160 ευρώ μείον το 42,8%, που είναι ο συνολικός πληθωρισμός για το διάστημα (1998 – 2014) δηλαδή 14.653.933 ευρώ = 19.584.227 ευρώ.

Συνολικό μέσο ετήσιο κόστος το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία είναι (42.840.000 + 19.584.227 =) 62.424.227 ευρώ και στρογγυλοποιημένο το ποσό αυτό ανέρχεται σε 62.500.000 ευρώ.

Το μέσο κόστος / ανά δασική πυρκαγιά με σημερινά δεδομένα για το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία ήταν 41.834 ευρώ.

Για το κόστος της δασοπυρόσβεσης υπό την ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας, σήμερα κάθε Έλληνας πολίτης θα φορολογείτο με 6 ευρώ.

...

Το κόστος της δασοπυρόσβεσης σήμερα που την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με το διάστημα που την ίδια ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία. (σελίδες 43-44)

Γεράσιμος Λιόντος

ΠΗΓΗ: ΚΟΝΤΡΑ - eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***