Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η τοποθέτηση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Δασαμάρι

Αναδημοσιεύουμε, από την ιστοσελίδα Ραφήνα News, την τοποθέτηση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις δασικές εκτάσεις στο Δασαμάρι.


ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
Αύγουστος 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ

       Με μεγάλη προσοχή ο Δήμος μας παρακολουθεί την απόπειρα εταιρειών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων μέσα στα όρια του Δήμου μας. Τα φωτοβολταϊκά (ΦΒ) πάρκα ως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σαν τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν.
       Συγκεκριμένα υπάρχουν αιτήσεις για δύο (2) ΦΒ πάρκα ισχύος 150 κιλοβάτ (ΚW) και 1 μεγαβάτ (ΜW)!! στην περιοχή Ντράφι Πικερμίου παρά τη συμβολή των οδών Βαλανάρη και Αδαμ. Κοραή. Αν δε λάβουμε υπόψη ότι τα 100 KW απαιτούν επιφάνεια για εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών (panels) 4-5 στρέμματα μιλάμε για κάλυψη με panels περίπου 60 στρεμμάτων!!!
       Ως Δήμος εμείς είμαστε τελείως αντίθετοι με την εγκατάσταση τέτοιου είδους και μεγέθους βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μάλιστα όπου η επίμαχη περιοχή εγκατάστασης είναι μέσα στην ζώνη προστασίας του Πεντελικού όρους που έχει κηρυχθεί με ΦΕΚ και ειδικά διατάγματα ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χρήζοντας ειδικής προστασίας, ακόμη δε γειτνιάζει απόλυτα με το ρέμα Βαλανάρη που έχει χαρακτηρισθεί με ΦΕΚ ως περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
       Τις ενστάσεις μας αυτές διατυπώσαμε και στηρίζουμε και στη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Παλλήνης και στο Δασαρχείο Πεντέλης και έχουμε ζητήσει την ανάκληση των αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στην ανωτέρω περιοχή.
       Τέλος διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα αγωνισθούμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σε ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα και τους καλούμε ενεργούς αγωνιστές σ’ αυτή μας την προσπάθεια διαφύλαξης του περιβαλλοντικού αποθέματος και της ποιότητας ζωής μας.

Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

5 σχόλια :

  1. Αν ανατρεξει καποιος στον χαρτη των καμενων περιοχων απο την πυρκαγια του 2009 θα δει οτι εκει περιλαμβανεται και η επιμαχη περιοχη. Αυτο εχει τη σημασια του και πρεπει να αναφερεται παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχάριστη η θέση του δήμαρχου.
    Ελπίζω να μην μείνει μόνο στα λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aπόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρ.-Π., υπ' αριθμ. 116/2011 (Περί άσκησης Αίτησης Ακυρώσεως, Αίτησης Αναστολής και Αίτησης χορήγησης προσωρινής διαταγής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κατά της πράξης της Δ/νσης Πολεοδομίας Δήμου Παλλήνης περί έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας στην εταιρεία «Αττικό Φως Ε.Π.Ε.» για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στο Ντράφι-Πικερμίου και περί ορισμού πληρεξουσίου δικηγόρου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόφαση Δ.Σ. του Δήμου Ρ.-Π., υπ' αριθμ. 184/2011 (Περί χορήγησης πληρεξουσιότητας σε εκπροσώπους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για παράσταση ενώπιον της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) της Δ/νσης Πολεοδομίας Περιφέρειας Αττικής, για την υπόθεση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Ντράφι Πικερμίου)

    «Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Προέδρου και τις τοποθετήσεις των μελών του ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ τη χορήγηση πληρεξουσιότητας στους κ.κ. Βλαχάκη Πέτρο Αντιδήμαρχο, Μαγκαφώση Ιωάννη Δημοτικό Σύμβουλο και Μεχτάρη Ζαφείριο Δικηγόρο, για να παρασταθούν όλοι μαζί από κοινού ή και ο καθένας ξεχωριστά ενώπιον της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Δ/νσης Πολεοδομίας Δήμου Παλλήνης γενικά σε κάθε συνεδρίασή της που θα αφορά την επίμαχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή «Ντράφι» Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, καθώς και για να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο σχετικά με την εν λόγω υπόθεση ή με όποια άλλη τυχόν προκύψει αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, προκειμένου να υποστηρίξουν το έννομο συμφέρον και τις θέσεις του Δήμου μας κατά των εγκαταστάσεων αυτών.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/3/12, 2:54 μ.μ.

    Γενικά τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να τοποθετούνται είτε σε στέγες είτε σε χέρσες εκτάσεις. Διαφορετικά μόνο πράσινη δεν θα ναι η ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***