Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Το εμπόριο γης αιτία για τις καταστροφές


Motion Team
Τραγικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι σε δεκάδες περιοχές της χώρας από τα πύρινα μέτωπα που έχουν απλωθεί και κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους τις τελευταίες τέσσερις μέρες, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σπίτια, ακόμα και βιομηχανικούς χώρους. Το μεγαλύτερο μέτωπο φωτιάς είναι αυτό στον Εβρο που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και συνεχίζει να κάνει κάρβουνο τεράστιες εκτάσεις δάσους, ενώ τον πύρινο όλεθρο αντιμετωπίζουν πολλές ακόμα περιοχές όπως η Αρκαδία, η Αμφισσα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, η Ναύπακτος κ.ά.
Και αυτή η καταστροφή έχει αιτία, και αυτή δεν είναι άλλη από την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών με στόχο την εμπορευματοποίηση της γης. Η πολιτική που θέτει στο επίκεντρο την καπιταλιστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων είναι που έχει μετατρέψει τη γη και τις δασικές εκτάσεις σε εμπόρευμα προς συναλλαγή. Αλλωστε, είναι άκρως χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα ανοίξει τη συζήτηση «όχι για το τι είναι δάσος, αλλά τι θέλουμε να είναι δάσος», που δείχνει ξεκάθαρα, ότι αυτή η αντιδασική πολιτική δεν θα συνεχιστεί απλώς, αλλά θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Διαχρονική εμπρηστική πολιτική!

Τα παραδείγματα της δικομματικής εμπρηστικής πολιτικής που έχει εξαφανίσει τα τελευταία 30 χρόνια εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων είναι πάρα πολλά.
Ας δούμε συγκεκριμένα:
  • Τη 15ετία 1991 - 2005 με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έδωσαν ούτε 1 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου, ώστε να προστατευτούν μεγάλες εκτάσεις στη χώρα.
  • Με το νόμο 998/1979, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα». Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Η δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και ο εκτελεστικός της νόμος 3208/2003, παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εγκαταλείφθηκε κάθε έννοια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με την κατάργηση των Σωμάτων Δασοπυρόσβεσης, από το ΠΑΣΟΚ το 1998. Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους υποβοηθιέται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, έργο που ανέθεσε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις που είχαν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές!
  • Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφάρμοσαν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, και τα μετέτρεψαν σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο 3139/2003 (του ΠΑΣΟΚ) στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!
Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα έχει ένα και μόνο σκοπό, να παραδώσει γη και δάσος στο μεγάλο κεφάλαιο προς κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε πρόσφατα να τη διευρύνει και με νέους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, ανοίγοντας νέους «επενδυτικούς» ορίζοντες στους κερδοσκόπους γης και δασών, ειδικότερα:
-- Ο νόμος 3818/2010, που ψηφίστηκε δήθεν για την προστασία των δασών της Αττικής, «θολώνει» ακόμη περισσότερο τον ορισμό του δάσους, επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
-- Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραχωρεί στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
-- Ο νόμος για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», κάνει ένα ακόμη βήμα για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και θα γίνεται από ιδιώτες.
Για το μεγάλο κεφάλαιο όμως θα ανοίξει ακόμα μεγαλύτερο πεδίο κερδοφορίας και ανεξάντλητες δυνατότητες με τον εφαρμοστικό νόμο του «μεσοπρόθεσμου». Αυτό καθώς θα του παρέχεται η δυνατότητα να εγκαταστήσει τις κερδοφόρες τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις του όπου θέλει - ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις - και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές, που ακυρώνουν ακόμη και αυτόν τον ανεπαρκή έλεγχο που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία.

Οι Θέσεις του ΚΚΕ

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που επαναλαμβάνεται διαρκώς, το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, έχει προτείνει:
  • Η γη να πάψει να είναι εμπόρευμα. Η γη να μην αγοράζεται και να μην πουλιέται.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι και να αναδασωθούν όλες οι καμένες εκτάσεις και όχι μόνο αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
  • Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, ακόμη και με τη μορφή δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
  • Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο.
  • Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό.
  • Αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που μέσα από μια διαφορετικά οργανωμένη δομή θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού όλων των βαθμίδων, επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχθεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτός ο αντιπυρικός σχεδιασμός θα έχει κύριο βάρος στην πρόληψη και στην οργάνωση των τοπικών επίγειων δυνάμεων, στη βελτίωση των υποδομών.
Γ.Μ.
πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (28/8/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***