Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Οι δημοτικοί άρχοντες, αντιδρούν σφόδρα στην αυστηρή εποπτεία των οικονομικών των δήμων μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» (Σύντομο ανέκδοτο)

Μερική άποψη δύο τίμιων, διακεκριμένων Ελληνορθόδοξων Πατριωτών

Στις 27.12.12 και υπό τον τίτλο «Γιατί όχι οικονομικός έλεγχος στους Δήμους;» είχα γράψει:

Σε όλους πλην των «ενδιαφερομένων». Των δημοτικών αρχόντων, φυσικά, που αντιδρούν σφόδρα στην «στην αυστηρή εποπτεία των οικονομικών των δήμων μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» (μία απλή ή σκέτη εποπτεία,  ένας απλός, νέτος-σκέτος οικονομικό έλεγχος θα γινόταν αποδεκτός;) -Όχι μόνον αυτό. «Αποφάσισαν» λέει, να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας του μέτρου, επιδιώκοντας την ακύρωσή του.
Χοντρικά, χωρίς αστεία τώρα: Δηλαδή οι δημοτικές αρχές. Οι δήμαρχοι επιθυμούν. Δηλαδή οι δήμαρχοι Απαιτούν. Να είναι ελεύθεροι να διαχειρίζονται όπως αυτοί νομίζουν το δικό μας χρήμα, τους δικούς μας φόρους, αυτούς που καταβάλλουμε εμείς, ο ελληνικός λαός. Χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς τη στοιχειώδη εποπτεία, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Όταν διάβασα την είδηση (και την αντίδραση των δημάρχων), δεν πίστευα στα μάτια μου. Δηλαδή δεν γίνεται –δεν γινόταν ποτέ– δεν έγινε ποτέ έλεγχος στην οικονομική διαχείριση των Δήμων; Οι Δήμοι δεν δημοσιεύουν ισολογιμούς; Δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλάψει ή να γελάσει κανείς. Σε τι χώρα ζούμε όπου για τις δαπάνες δημοσίου χρήματος «θέλουμε και διεκδικούμε την αυτοτέλεια» μη δίνοντας λογαριασμό ούτε στο κράτος το οποίο σε χρηματοδοτεί διαχειριζόμενο τα χρήματα των φορολογούμενων.

Και έθεσα το «ερώτημα»: Έχουν κάτι να κρύψουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Απάντηση: Ναι. Πάμπολλα. Τα πάντα. Όλα όσα κουβαλά το πατριωτικό ασκέρι του πελατειακού κράτους και τα παρακλάδια του στις πλάτες μας, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από «Το Βήμα»:

Βασίλειο της διαφθοράς η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τσουνάμι από κατηγορίες για φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητο πλουτισμό και κατάχρηση δημοσίου χρήματος – Οι ΟΤΑ στην κορυφή των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης
  Η καταδίκη Παπαγεωργόπουλου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεκάδες υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος από δημοτικούς άρχοντες έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς. Μπορεί η βαρύτατη ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Αλλοτε το πείσμα δημοτών που καταγγέλλουν αποφάσεις δημοτικών αρχών και η επαγγελματική επάρκεια υπαλλήλων θεσμικών οργάνων που ερευνούν με συνέπεια και σε βάθος υποθέσεις διαφθοράς και άλλοτε οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ή ακόμη και οι επιχειρηματικές αντιπαλότητες οδηγούν σε αποκαλύψεις  για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  Οι υποθέσεις φτάνουν ενίοτε στη Δικαιοσύνη, με βαρύ κατηγορητήριο για παραβάσεις καθήκοντος, για παρανομίες στην ανάθεση δημοτικών έργων με τη μέθοδο της κατάτμησης για να μη γίνονται διαγωνισμοί, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, για κακοδιαχείριση ή ενέργειες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου από αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
  Πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες, καθώς και σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, ενώ έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών τους και ελέγχου των «πόθεν έσχες», αφού προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.
  Την ίδια ώρα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ετοιμάζει την ένατη ετήσια έκθεσή του, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και, όπως η προηγούμενη, έχει τους ΟΤΑ στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Τα ευρήματα παραπέμπουν σε ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό, για έκδοση εικονικών βεβαιώσεων παντός τύπου, για ατασθαλίες αλλά και για στρεβλές αποφάσεις σχετικά με θέματα περιβαλλοντικά, με τεχνικά έργα, με διοικητικές πράξεις κτλ.
  Ηδη πολλές περιπτώσεις περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αφορούσαν 1.245 υποθέσεις για τον στενό δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, δήμοι και περιφέρειες) και 655 για ΔΕΚΟ και οργανισμούς. Μάλιστα ο κ. Ρακιντζής είχε ασκήσει προσφυγές κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων και ενστάσεις κατά επιεικών ή λανθασμένων κατά τη διερεύνηση των στοιχείων αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων οι οποίες αφορούσαν τον στενό δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων έκανε ένσταση κατά απόφασης η οποία απάλλασσε υπάλληλο πολεοδομίας δήμου στην Αττική από πειθαρχικά παραπτώματα. Από τον έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης τον οποίο διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούμενος κατά τη χρονική περίοδο 2000-2008 απέκτησε πόρους ύψους 353.971,6 ευρώ, οι οποίοι, όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεν καλύπτονται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.
  Τα δικαστήρια πάντως τους τελευταίους μήνες έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ.
[της Παναγιώτας Μπίτσικα]
***
  Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, θα πρέπει να προστεθούν μυριάδες άλλες περιπτώσεις ακόμα, όπως όλου του «στενού ή ευρύτερου» δημόσιου τομέα, των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών διαπλεκόμενων επιχειρήσεων με τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Και εάν ακόμα προσθέσουμε τους μικρούς-μεσαίους-μεγάλους ελεύθερους επαγγελματίες που περισσότερο επαγγελματίες της φοροδιαφυγής φαντάζουν στα φτωχά μου μάτια ή ακόμα τις μεγάλες πολυεθνικές που φοροδιαφεύγουν με βάση κομψά "τροποποιημένα" οικονομικά νομοσχέδια στο όνομα «θέσεων εργασίας» ή και «ανάπτυξης» (βλ. Μεταλλεία Χαλκιδικής, κατασκευαστικές εταιρείες κ.α.) και θα αντιληφθούμε τη μεγάλη αδικία των μειώσεων/περικοπών που συντελέστηκε, σε όλο της, το Μεσαιωνικό Μεγαλείο.
  Τίποτα. Ούτε μέσω των τελευταίων καταδικαστικών αποφάσεων. Τίποτα δεν μας λέει. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι, όλο αυτό το πανηγύρι σταμάτησε να ροκανίζει τα εντόσθια του κράτους -κατ΄ επέκταση τα δικά μας. Τα τρωκτικά, πεισματικά, θα αντέχουν -με την επίσημη στήριξη της Εξουσίας- για πολύ ακόμη.
  Και ας αφήσουμε στη λαϊκή χλεύη, τη φαιδρότητα ή την γελοιότητα των δηλώσεων τύπου Προβόπουλου προς τον… Πρόεδρο: «Αυτή τη στιγμή διανύουμε το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης προσπάθειας. Μας μένει ακόμα ένα 30%.»
Αλλού αυτά κύριοι Προβόπουλοι.
***
Λοιπά φαγοπότια: [1] + [2] + [3] + [4] + [5] + [6] + [7] + [8]
***
πηγή: Ροΐδη Εμμονές

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***