Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 3 Απριλίου για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2/4/2018

Κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 3/4
για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, την Μ. Τρίτη 3 Απριλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εγκιβωτισμού 15 χλμ. του Μεγάλου Ρέματος, του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής.

Η συνεδρίαση είναι κρίσιμη, γιατί θα δείξει αν η Περιφέρεια Αττικής αποκωδικοποίησε ορθά τα μηνύματα των πρόσφατων καταστροφών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Θα δείξει αν θα αλλάξει σελίδα, αφήνοντας πίσω της τις ξεπερασμένες και αποδεδειγμένα καταστροφικές “γκρίζες” επεμβάσεις εγκιβωτισμού των ρεμάτων, αν θα υιοθετήσει την επιστημονική προσέγγιση του 21ου αιώνα, που αποτελεί πλέον κοινή πρακτική στις προηγμένες χώρες: φυσική διαχείριση με “γαλάζιες-πράσινες” υποδομές για την απορρόφηση του νερού από τη γη και για την αποτελεσματική διαχείριση των πλημμυρών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το συμβούλιο συγκαλείται μετά τις ιστορικές ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Αθήνας, που με επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις απέρριψαν τη συνέχιση του εγκιβωτισμού, επέλεξαν τη διατήρηση της φυσικής κοίτης για το ρέμα του Ποδονίφτη, αλλά και επαναφορά σε φυσική κατάσταση του ήδη εγκιβωτισμένου και απονεκρωμένου τμήματός του. Με τέτοιες πρωτοποριακές αποφάσεις, η τοπική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων και των αιρετών που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να αποκολλάται από το άρμα της κατάφασης στις όποιες κυβερνητικές επιλογές.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να απορρίψει την καταστροφική εργολαβία εγκιβωτισμού του Μεγάλου Ρέματος για ένα ακόμη λόγο: το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργώντας με αδιαφανείς διαδικασίες αρνείται να παράσχει σε Περιβαλλοντικούς Φορείς τις μελέτες πάνω στις οποίες βασίζεται το προτεινόμενο έργο, προκειμένου να ελεγχθούν από ανεξάρτητους επιστήμονες μελετητές. Ίσως γιατί ο αντίστοιχος έλεγχος που διενεργήθηκε για το ρέμα του Ποδονίφτη απέδειξε ότι τα στοιχεία στα οποία στηριζόταν το εκεί προτεινόμενο έργο ήταν λανθασμένα και υπερδιαστασιολημένα.

Οι πλημμύρες και τα ανθρώπινα θύματα στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιθυμίες. Το αποδεικνύει ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωμορφολογίας του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσ/κης, Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, για την περίπτωση της Νέας Περάμου, όπου θρηνήσαμε θύματα από την πρόσφατη πλημμύρα, ενώ τα τεχνικά έργα είχαν υλοποιηθεί. Στο σχετικό case study διαπιστώνει ότι το τμήμα του ρέματος που είχε παραμείνει στη φυσική μορφή του λειτούργησε σωστά, παροχετεύοντας το νερό που δέχτηκε, σε αντίθεση με τα εγκιβωτισμένα τμήματα που δεν ανταποκρίθηκαν και επέτειναν το πλημμυρικό φαινόμενο, αφού ο όγκος του νερού ήταν αδύνατο να παροχετευθεί μέσα από τα τεχνικά έργα και το νερό ακολούθησε ανεξέλεγκτες διαδρομές επιφέροντας τα γνωστά αποτελέσματα.

Η αρχή στη διαχείριση των ρεμάτων είναι μία και είναι εγκληματικό, μετά την πολυάριθμη ανθρωποθυσία στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, να εξακολουθεί να παραβλέπεται: “δώστε χώρο στο νερό”, ώστε να απορροφάται από τη γη και τη βλάστηση. Αυτό σημαίνει:
  1. Οριοθέτηση: οι επιστήμονες να σχεδιάσουν τις γραμμές πλημμύρας (τα όρια της γήινης επιφάνειας που θα καλυφθεί από το νερό σε περίπτωση συνεχούς έντονης βροχόπτωσης 24ώρου).
  2. Το κράτος να εφαρμόσει υποχρεωτικά και απαρέγκλητα την οριοθέτηση και όχι να την πετάει στα σκουπίδια προχωρώντας σε αντιπεριβαλλοντική διευθέτηση με σκληρά υλικά βάσει της υπάρχουσας κατάστασης των αυθαίρετων κατασκευών στο ρέμα.
  3. Να προβεί σε άμεση μετεγκατάσταση όσων κατοικούν μέσα στη ζώνη πλημμύρας, σε αντίθετη περίπτωση εκθέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Να καθαιρέσει τα αυθαίρετα κτίσματα στη ζώνη. Σχετικά κονδύλια υπάρχουν από την ΕΕ.
  4. Στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου απαιτείται, για στήριξη πρανών με φυσικές μεθόδους ή διάνοιξη γεφυρών.
  5. Αναδάσωση στα ορεινά και έργα ορεινής υδρονομίας με φυσικά υλικά, ώστε να κατέρχεται μικρότερος όγκος νερού.

Τίποτε από αυτά δεν προτείνει η ΜΠΕ για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας. Το κόστος δε όλων αυτών δεν θα ξεπερνούσε τα 15 εκατ. €. Ενδεχομένως αυτό χαλάει το πάρτυ των 104 εκατ. € (της πρώτης μόνο φάσης του έργου) που θα μοιραστεί σε εργολαβίες για την καταστροφή 15 χλμ. φυσικού ρέματος, που διασχίζει τον κάμπο των Μεσογείων σε αδόμητες περιοχές εκτός σχεδίου. Η αλόγιστη υπερχρέωση του λαού αυτής της χώρας συνεχίζεται! Όπως και οι καταστροφές. Ο λόγος τώρα σε κάθε αιρετό της Περιφέρειας Αττικής.

Καλούμε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προστασία των πολύτιμων λιγοστών φυσικών ρεμάτων που έχουν απομείνει στη Αττική, να παρευρεθούν την Τρίτη 3 Απριλίου, ώρα 3μ.μ., στο Περιφερειακό Συμβούλιο (σταθμός Εθνική Άμυνα, Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός) για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στον εγκιβωτισμό του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Πρωταρχική υποδομή για την προστασία και ανέλιξη της ανθρώπινης ζωής είναι το φυσικό περιβάλλον!

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

1 σχόλιο :

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***