Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Εκατόν  δέκα  μέρες  είναι  λίγες!  Έπονται  πολύ  περισσότερες...

Η τοπική κοινωνία της Κερατέας βάλθηκε για τα καλά να σπάσει τον τσαμπουκά του κράτους και αυτής της αλαζονικής κυβέρνησης. Ξέρει καλά πως αυτό δεν γίνεται ούτε με παρακάλια ούτε με προσευχές, αλλά μόνο μέσα από την άμεση δράση, τη σύγκρουση και το σαμποτάζ.
Το ξεπούλημα της δημόσιας γης θα έρθει πολύ σύντομα για να μαζευτούν κι άλλα χρήματα στα ταμεία τους. Ο αγώνας της Κερατέας αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για το πώς οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να αντιμετωπίσουν αυτό το ξεπάστρεμα. Ακόμα πιο αυτοοργανωμένα, ακόμα πιο εξωθεσμικά.
Θιασώτες του τέλους της ιστορίας, η εποχή των οδοφραγμάτων -δεν ξέρουμε αν το πήρατε χαμπάρι- επέστρεψε ήδη...
Τ.Κ.
πηγή: ομάδα ελευθεριακών κομμουνιστών

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Βιολογικός καθαρισμός στην ανατολική Αττική

του περιβαλλοντολόγου Γιώργου Χατζηνικολάου


η παρουσίαση στην ημερίδα για τους βιολογικούς καθαρισμούς
πηγή: Άποψη

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Για τις αλεπούδες που ζουν στο Δασαμάρι


Τραγούδι αφιερωμένο στις αλεπούδες που τριγυρνούν τα βράδια γύρω από το Δασαμάρι, και βιαστικά μας αποφεύγουν.
Ελπίζουμε να διατηρήσουμε για πάντα αυτή τη δασική φωλιά στους λόφους που σας/μας απόμειναν.
Εμείς θα επιμείνουμε με το ίδιο πείσμα που περιγράφουν οι Active Member.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση-συζήτηση για τον βιολογικό καθαρισμό


Την Κυριακή 27/3/2011, ώρα 11:00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Σπάτων «Χρήστος Μπέκας», η Συντονιστική Επιτροπή Κατά του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι οργανώνει ημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα:

«Βιολογικός καθαρισμός - ΚΕΛ Β. Μεσογείων»

Κεντρικοί ομιλητές:
  • Κουρτπαρασίδης Ελευθέριος, ειδικός επεξεργασίας λυμάτων
  • Χατζηνικολάου Γεώργιος, περιβαλλοντολόγος
  • Φράγκος Αναστάσιος, νομικός
  • Πασχαλινός Νικόλαος, πολιτικός μηχανικός


Πλατύ Χωράφι (μεγέθυνση χάρτη)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Υδάτινος Ορίζοντας

Ένα ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ευθυμίου για το νερό
Προβάλεται στην ΕΤ1 στις 22 Μαρτίου 2011,
ώρα 18:00 (η ώρα προβολής άλλαξε)
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού του ΟΗΕ


Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ...

Πενήντα λεπτά αφιερωμένα στο νερό. Στα ποτάμια, τις λίμνες, τους υγρότοπους, τους καταρράκτες, τις πηγές και τα παραποτάμια δάση. Εννέα επιστήμονες που υπόσχονται να μυήσουν τον θεατή στον μαγικό κόσμο του νερού. Και σαράντα πέντε διαφορετικές τοποθεσίες της χώρας χαρίζουν στον φακό υπέροχες εικόνες και υδάτινες διαδρομές. Το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ευθυμίου με τίτλο «Υδάτινος Ορίζοντας» προβάλλεται από την ΕΤ1 την Παγκόσμια Ημέρα Νερού όπως αυτή έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ στις 22 Μαρτίου. Το ταξίδι στον κόσμο του νερού διαρκεί 50 λεπτά και αποτελεί μια περιήγηση στον κύκλο του νερού, στις χρήσεις του στο παρελθόν και στο παρόν, στους κινδύνους που το απειλούν, στο μέλλον του φυσικού αυτού πολύτιμου αγαθού. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας του νερού μέσα από τους ζωντανούς οργανισμούς που φιλοξενεί; Ειδικοί επιστήμονες μας εξηγούν την λειτουργία και το όφελος των δεικτών υγείας των ποταμών. Πόσο ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νερών; Πόσο τελικά απέχει το νερό του Παρθένου Δάσους της Ροδόπης με αυτό του Ασωπού;

Συντελεστές
Σενάριο – σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ – Μιξάζ: Γιάννης Κολόζης
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Διεύθυνση παραγωγής: Θωμάς Καρανίκας
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δήμητρα Καμαρινού, Σταμάτης Ζόγκαρης, Παναγιώτης Δημόπουλος, Γιώργος Χατζηνικολάου
Επιστημονικοί συνεργάτες: Θέμης Χρόνης

πηγή: Τέσσερα επετειακά ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κλείσαμε μία Κερκόπορτα!

Οι οικισμοί της πρώην κοινότητας Πικερμίου παραμένουν η ΔΙΩΝΗ, το ΝΤΡΑΦΙ και το ΠΙΚΕΡΜΙ. Οι καμένες δασικές εκτάσεις του Πικερμίου δεν βαφτίστηκαν οικισμοί με το πρόσχημα της απογραφής. Οι πολίτες έδειξαν τη δύναμή τους επιτελώντας το χρέος τους να προστατεύουν τις δασικές εκτάσεις της περιοχής τους.



Απόφαση υπ' αριθμ. 38/2011
του Δημ. Συμβ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου
«περί καθορισμού των αυτοτελών οικισμών της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την ομαλότερη λειτουργία του»

[...] Για την δημοτική ενότητα Πικερμίου (παλαιά κοινότητα Πικερμίου) οι πέντε παλαιοί οικισμοί Ντράφι, Δασαμάρι-Άγιος Σπυρίδωνας, Διώνη, Παλαιός Μύλος και Πικέρμι ενοποιούνται ως εξής: Παραμένουν οι οικισμοί Ντράφι και Πικέρμι και οι υπόλοιποι παλαιοί οικισμοί Άγιος Σπυρίδωνας, Παλαιός Μύλος και Διώνη ενοποιούνται σε έναν οικισμό με την ονομασία Διώνη λόγω της επέκτασής τους.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

OXI στην τσιμεντοποίηση των δασών του Πικερμίου

Με αφορμή την επικείμενη πληθυσμιακή απογραφή παρατηρείται μια προσπάθεια αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων με απώτερο στόχο την τσιμεντοποίηση των εναπομεινάντων δασών στην περιοχή του Πικερμίου.
    Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (28/2/2011), τέθηκε ως θέμα «η λήψη απόφασης περί καθορισμού αυτοτελών οικισμών για την ομαλότερη λειτουργία της απογραφικής υπηρεσίας σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 168/2008» . Κατά την έναρξη της συζήτησης για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε, αναφορικά με την περιοχή της πρώην Κοινότητας Πικερμίου, η απογραφή να γίνει στους αυτοτελείς οικισμούς Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη (συμπεριλαμβάνεται ο Αγ. Σπυρίδωνας και ο Παλαιός Μύλος), με βάση δηλαδή τα δεδομένα της απογραφής του 2001.
    Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο επίσημα προσκεκλημένος (;) από την διοίκηση, ιδιώτης δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, ο οποίος συνέδεσε άμεσα το θέμα του περί καθορισμού αυτοτελών οικισμών με τον νόμο των Δασικών Χαρτών 3889/2010, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 24 το οποίο αναφέρεται στους «οικισμούς που στερούνται νόμιμης έγκρισης».

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Διατήρηση των υπαρχόντων επίσημων οικισμών του Πικερμίου

Η επιστολή που ακολουθεί κατατέθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου με αριθμό πρωτοκόλλου 1757/8-3-2011.

Ραφήνα 8/3/2011
Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας–Πικερμίου Παναγιώτη Στέφο
Προς τον Δήμαρχο Ραφήνας–Πικερμίου Γιώργο Χριστόπουλο
Κοινοποίηση: στους αντιδημάρχους Ραφήνας–Πικερμίου Πέτρο Βλαχάκη, Ηλέκτρα Παπαδημητρίου, Άννα Ραπτοπούλου και στον αντιδήμαρχο Πικερμίου Δημήτρη Σακκά
Προς όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους

Θέμα:
Διατήρηση των υπαρχόντων επίσημων οικισμών του Πικερμίου

Στην συνεδρίαση 28/2/2011 ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ. ήταν η καταγραφή οικισμών του Δήμου μας, για την διευκόλυνση των αρμοδίων υπηρεσιών στην επικείμενη απογραφή των κατοίκων.

Σε ό,τι αφορούσε το Πικέρμι, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εισηγήθηκε να καταγραφούν οι οικισμοί: Ντράφι, Διώνη (συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Σπυρίδωνα και Παλαιού Μύλου), Πικέρμι (με όλη την εκτός σχεδίου δόμηση προφανώς).

Ορισμένοι κάτοικοι της εκτός σχεδίου δόμησης περιοχής του Πικερμίου -πλησίον του γνωστού νερόμυλου ανατολικά του δρόμου Βαλανάρη σε δασική έκταση- καθώς και μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών και μέτοχοι εταιρειών που διεκδικούν την εν λόγω δασική έκταση, απαιτούσαν απόφαση από Δ.Σ. ώστε να καταγραφεί αυτή η δασική έκταση η οποία ανήκει στην Πεντελική ζώνη, σαν αυτοτελής οικισμός. Σ' αυτό είχαν σύμμαχό τους τον ιδιώτη δασολόγο κ. Σταματόπουλο, ο οποίος με την άδεια της δημοτικής αρχής έκανε ολόκληρη εισήγηση για το πώς μπορεί μια δασική έκταση να αποχαρακτηριστεί πιο εύκολα!

Έχοντας σαν δεδομένο και τις πιέσεις οι οποίες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα από τους ίδιους ανθρώπους για τον χαρακτηρισμό αυτής της δασικής περιοχής σαν αυτοτελή οικισμό, σας υπενθυμίζουμε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αλλάξετε την προαναφερόμενη προτεινόμενη πρόταση ονομασίας των υπαρχόντων επίσημων οικισμών, δηλ. Ντράφι, Διώνη, Πικέρμι, καθώς άλλη επίσημη ονομασία οικισμού δεν υπάρχει.

Εάν όμως θέλετε να καταγράψετε την περιοχή των 17 σπιτιών της επίμαχης περιοχής έτσι ώστε να διευκολύνετε το έργο της απογραφικής υπηρεσίας, αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλώνοντας κάποιο σημείο αναφοράς όπως: «πλησίον του παλαιού νερόμυλου, ανατολικά της οδού Βαλανάρη, δίπλα στο προστατευόμενο ρέμα Βαλανάρη, στην εκτός σχεδίου δόμηση του Πικερμίου, σε δασική έκταση 60 στρεμάτων».

Η καταγραφή σας αυτή θα αποτελεί θέση-φραγμό στο άνοιγμα της κερκόπορτας του αποχαρακτηρισμού των εναπομείναντων δασών και στην τσιμεντοποίηση της περιοχής, την οποία μεγάλα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων real estate επιβουλεύονται.

(ακολουθούν 76 υπογραφές κατοίκων και δημοτικών/τοπικών συμβούλων)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι καταπατητές ξαναχτυπούν!

«αποτίναξη του δασικού χαρακτήρα»;;;

Νέα ώθηση στους καταπατητές των δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Πεντέλης. Ηθικός αυτουργός ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, που με αφορμή την καταγραφή της ονομασίας όλων των οικισμών «για την ομαλότερη λειτουργία του»[1] δίνει νέα πνοή στις εκτός σχεδίου περιοχές και στις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων. Mε τις ονομασίες αυτές οι εκτός σχεδίου οικισμοί θα επισημοποιήσουν την καταχώρησή τους στην προσεχή απογραφή. Το οικολογικό/περιβαλλοντικό έγκλημα έχει τέλεια σκηνοθεσία από έμπειρους σκηνοθέτες.

Έχει επίσης πρωταγωνιστή με τεχνογνωσία, τον ιδιώτη δασολόγο-φωτοερμηνευτή δόκτορα Σταματόπουλο, του οποίου η εταιρεία Silva Natura ειδικεύεται στον αποχαρακτηρισμό δασών. Ο «δόκτωρ των αποχαρακτηρισμών» υπόσχεται τακτοποίηση όλων των υπαρκτών αυθαίρετων οικισμών, αλλά και άλλων ανύπαρκτων τους οποίους σχεδιάζουν να δημιουργήσουν διάφοροι συνεταιρισμοί που εξακολουθούν να διεκδικούν δάση για οικοπεδοποίηση. Και τι δεν είπε ο αποκληθείς και «έμπορος των δασών» στο δημοτικό συμβούλιο; ότι ο νόμος δίνει την ευκαιρία για «αποτίναξη του δασικού χαρακτήρα περιοχών» και μάλιστα καταργεί προηγούμενα διατάγματα που προστάτευαν το δάσος, καταλήγωντας στο ντελιριακό «...δεν θα υπάρχει ζώνη προστασίας του Πεντελικού»!


Διάλεξη περί «αποτίναξης δασικού χαρακτήρα», του δόκτορος Σταματόπουλου
[Ευχαριστούμε τον Θ.Σ. για το ηχητικό ντοκουμέντο]