Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα


"La petite marchande d'allumettes"
Jean Renoir (1928)
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.
Το διατονικό ακορντεόν παίζει ο Μαρκ Περρόν.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

"Φύτεψα μια βελανιδιά"

Ο Ζιλ Βινιω, ενας αγνωστος στην ελλαδα ποιητης και τραγουδοποιος απο το Κεμπεκ, δινει τη δικη του ερμηνεια για το φυτεμα της βελανιδιας...
♥ ♥ ♥


Gilles Vigneault, "J' ai planté un chêne" (1976)
J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Ce fut ma semaine
Perdrerai-je ma peine?
J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

L' amour et la haine
Ce sont mes enfants
Mais ce sont mes chaînes
Perdrerai-je ma peine?
L' amour et la haine
Ce sont mes enfants
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

Le roi et la reine
Perdront leur manant
Mais l' amour m' enchaîne
Perdrerai-je ma peine?
Le roi et la reine
Perdront leur manant
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

Serai capitaine
De mon bâtiment
Tout en bois de chêne
Perdrerai-je ma peine?
Serai capitaine
Sur mon bâtiment
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Ce fut ma semaine
Perdrerai-je ma peine?
J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Αυτοοργανωμένο λαϊκό γλέντι


Αυτοοργανωμένο λαϊκό γλέντι
με ρεμπέτικη μουσική
Σάββατο 22/12 στο 1ο δημοτικό Παλλήνης
Μαζευόμαστε από τη 1 το μεσημέρι.
  • Χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι. Προσφέρουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και παίρνουμε ό,τι έχουμε ανάγκη.
  • Συλλογική κουζίνα. Φέρνουμε μαζί μας (όποιος μπορεί) φαγητό και την καλή μας διάθεση.
Ενάντια στη μιζέρια και την αποξένωση της σύγχρονης ζωής, ελάτε να γνωριστούμε από κοντά, να διασκεδάσουμε χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας.
Να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Φύτευση βελανιδιών (III)

Συνεχίζοντας τις δράσεις αναδάσωσης της φετινής περιόδου, φίλες και φίλοι της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. προχώρησαν σε δύο ακόμη (σπορο)φυτεύσεις βελανιδιών σε καμένες δασικές εκτάσεις στο Δασαμάρι και στις Αφίδνες. Τους σπόρους της ήμερης βελανιδιάς προμήθευσε ο Μανώλης Θεοδωρίδης.

Σε μία πρόσφατα καμένη πλαγιά στις Αφίδνες, στους πρόποδες της Πάρνηθας, φυτεύθηκαν βελανίδια καθώς και άλλοι σπόροι (κουμαριάς, μυρτιάς, μαχλεποκερασιάς, γκορτσιάς κ.α.) που είχε συλλέξει η Ίρις Θεοδωρίδου.


Μια ελπιδοφόρα εικόνα: Μέσα στο ζοφερό τοπίο από καμένα πεύκα ξεχώριζαν που και πού οι βελανιδιές που ήδη έχουν αρχίσει να πετάνε το νέο φύλλωμά τους - απόδειξη της πυρανθεκτικότητας των βελανιδιών! [1] Ας τα βλέπουν αυτά οι δήμοι και διάφοροι ραδιοφονικοί φορείς (σκαϊσπάπ) που επιμένουν να κάνουν αναδασώσεις με πεύκα.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Περιβάλλον και… Πράσινη Ανάπτυξη

με αφορμή το συνέδριο του ΤΕΕ
περιβάλλον και… πράσινη ανάπτυξη
Όσο πληθαίνουν τα φαινόμενα της αποσταθεροποίησης του κλίματος, που δεν αφήνουν πλέον καμιά αμφιβολία ότι δεν πάει άλλο, ότι η γη δεν είναι άπειρη και ότι συστηματικά καταστρέφεται από την άκρατη αρπαγή των πόρων της στο όνομα της «ανάπτυξης» και των κερδών του κεφαλαίου, τόσο όλοι αυτοί που κλείνανε ματιά κι αυτιά στις επισημάνσεις των επιστημόνων και στις κραυγές απόγνωσης των χιλιάδων θυμάτων, αρχίζουν να σκέφτονται πως κάτι θα πρέπει να γίνει, πως μαζί με τη γη θα καταστραφούμε κι όλοι εμείς που ζούμε πάνω της. Δεν είναι πλέον μόνο μερικοί «γραφικοί οικολόγοι» ή «κολλημένοι αριστεριστές» που φωνάζουν, το έδαφος έχει αρχίσει να τρέμει κάτω από τα πόδια όλων μας, των τόσο υπάκουων και «φιλήσυχων» καταναλωτών.
Αυτό από μόνο του φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανό να φρενάρει τις αχαλίνωτες ορέξεις του καπιταλισμού -καθώς όμως δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ούτε να κινητοποιήσει πλειοψηφικά κομμάτια εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και γίνονται θύματα αυτού του συστήματος- στάθηκε ικανό να ανοίξει καινούρια πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, μέσα από ιδεολογήματα του τύπου «αειφόρος ανάπτυξη», «ανάπτυξη και περιβάλλον» ή «πράσινη ανάπτυξη» (και πράσινα άλογα).
«Εμπόριο δικαιωμάτων ρύπανσης», «ΑΠΕ» («Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ή μάλλον Αστείρευτες Πηγές Εισοδήματος - για το κεφάλαιο), «αειφόρος ανάπτυξη και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες», «διαχείριση απορριμμάτων» και άλλα τέτοια ακούγονται όλο και πιο συχνά από τα στόματα των κάθε είδους «ειδικών» και «συμβούλων» και όχι μόνο. Στόχος τους; να πλασάρουν τα προϊόντα τους και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, αποκοιμίζοντας γι άλλη μια φορά τους «ιθαγενείς» με χάντρες και καθρεφτάκια του σήμερα, δηλαδή με θηριώδη τζιπ «αντιρρυπαντικής τεχνολογίας» (που καίνε με τον τόνο «καθαρά καύσιμα»), με αιολικά πάρκα (που ξυρίζουν ολόκληρα βουνά και νησιά για να στηθούν), με φωτοβολταϊκά (που αντικαθιστούν την αγροτική παραγωγή με συλλέκτες), με «βιοκαύσιμα» (που για να παραχθούν, εξαφανίζουν όσα δάση και ζούγκλες έχουν απομείνει στον πλανήτη) και άλλα τέτοια πολλά.
Η φαντασία στην υπηρεσία του κέρδους είναι πράγματι πολύ γόνιμη. Εκεί που δεν είναι γόνιμη είναι στο να σκεφτεί ότι, ίσως, θα ήταν προτιμότερος ο περιορισμός της κατασπατάλησης φυσικών πόρων και ενέργειας αντί για νέες ενεργειακές (και ενεργοβόρες) τεχνολογίες, κάτι τέτοιο όμως δεν αφήνει κέρδη…

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σε κόκκινο συναγερμό η Ελλάδα εντός του 21ου αιώνα λόγω κλιματικής αλλαγής

Δραματικά αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση μας να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα.

Αυτό είναι μέρος μόνο των δυσοίωνων προβλέψεων που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN που ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζονται στη νέα ενότητα του Οικοσκοπίου, της διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής του WWF Ελλάς για το ελληνικό περιβάλλον.

Τα νέα δεδομένα μπορούν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους ότι, ακόμη κι αν απεμπλακούμε από τη σύγχρονη κρίση που έχει αλλάξει τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας, μια άλλη κρίση, βαθύτερη και μόνιμη, απειλεί να αλλάξει στην κυριολεξία τον ελληνικό χάρτη και την ποιότητα ζωής μας.

Μέσα από ενδεικτικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, ο χρήστης του Οικοσκοπίου μπορεί να διαπιστώσει πως θα μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100, εννέα παράμετροι που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παρουσιάζεται ακόμη πιο εφιαλτική. Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρήματα είναι τα εξής:
  • Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.
  • Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100.
  • Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.
  • Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ - Friends of Nature Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/12/2012
«Βουνών εγκώμιον»

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών
11 December: International Mountain Day

Όταν ᾖρθα στόν κόσμο κ᾿ εἶδα
τὸν ἥλιο, εἶπα: Θὰ πρέπει κάτι
ν᾿ ἀφήσω πίσω μου φεύγοντας.
Καὶ τὸ βρῆκα ἀρκετό. Ν᾿ ἀνεβῶ
στὴν κορφή σου, νὰ πετάξω
στὴ γῆς ἕνα λουλοῦδι.
[Νικηφόρος Βρεττάκος: «Ποιήματα για το ίδιο βουνό»]

Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών από τον ΟΗΕ, η Ελλάδα «γιορτάζει» τα γεννητούρια με:
  1. Tην καταστροφή του αρχέγονου δάσους στη Χαλκιδική από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»,
  2. Την εντατικοποίηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Γκιώνα, την Οίτη, στον Παρνασσό,
  3. Τις δασικές υπηρεσίες αποδυναμωμένες,
  4. Τις πυρκαγιές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν,
  5. Τη λαθροϋλοτομία να παίρνει τεράστιες διαστάσεις,
  6. Τις βιομηχανικές ΑΠΕ να βεβηλώνουν το ελληνικό τοπίο και να δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, στη βιοποικιλότητα κ.λπ.,
  7. Τις ανοικτές χωματερές στα περιαστικά δάση και αλλού,
  8. Την Περιβαλλοντική νομοθεσία να δέχεται μεγάλες επιθέσεις για να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές του μνημονίου αλλά και για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Εκτός από τα ανωτέρω προβλήματα, καταγράφουμε την ανεξέλεγκτη και διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία μηχανών τύπου «εντούρο» και άλλων μηχανοκίνητων μέσων (τζιπ 4x4, «γουρούνες» κ.λπ.) στα βουνά, ακόμα και σε δύσβατες και παρθένες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ηχορύπανση και να αναστατώνουν το οικοσύστημα, να καταστρέφουν το ανάγλυφο του εδάφους και κατά συνέπεια τη χλωρίδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι σπάνια και απειλούμενη.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Συζήτηση: Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη


Η συζήτηση με θέμα "Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη", που έγινε την τρίτη μέρα του 1ου εναλλακτικού φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας (19-20-21/10/2012, Ελληνικό).

Στη συζήτηση πήραν μέρος οι:
Γιώργος Κολέμπας (πρώην εκπαιδευτικός, βιοκαλλιεργητής, μέλος οικοκοινότητας, συγγραφέας, topikopoiisi.blogspot.com, www.topikopoiisi.com),
Γιώργος Λιερός (συγγραφέας),
Γιάννης Μπίλλας (εκπαιδευτικός, βιοκαλλιεργητής, μέλος των Από Κοινού - Κίνηση Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία - www.apokoinou.com),
Γιώργος Καλλής (καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης).
Συντονισμός: Ηλιόσποροι (www.iliosporoi.net)

timeline:
εισαγωγή Ηλιόσποροι
(7:24) Γ. Μπίλλας
(21:40) Γ. Καλλής
(43:10) Γ. Κολέμπας
(1:11:00) Γ. Λιερός

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Φύτευση βελανιδιών (ΙΙ)

Οι φυτεύσεις των δενδρυλλίων ήμερης βελανιδιάς συνεχίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Δασαμάρι. Το υγρό χώμα αλλά και η βροχή που έριξε την Κυριακή το απόγευμα βοήθησαν σημαντικά για να αντέξουν τα νεαρά δεντράκια την ταλαιπωρία-σοκ της μεταφύτευσης (transplant shock).





Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ετοιμαστείτε για την Αποκάλυψη

"Stand Still for the Apocalypse"

AP/Elizabeth Dalziel
Σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης
της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών,
η βρώμικη ενέργεια παραμένει φθηνή και άφθονη,
με καταστροφικές συνέπειες.
Οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα μια σειρά από ριζοσπαστικά μέτρα για να σταματήσουν τις εκπομπές άνθρακα, αλλιώς να προετοιμαστούν για την κατάρρευση ολόκληρων οικοσυστημάτων και για τις μεταναστεύσεις, τα δεινά και το θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπονήθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα. Η συνεχιζόμενη αποτυχία επιθετικής απάντησης στην κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η έκθεση, σημαίνει ότι ο πλανήτης αναπόφευκτα θα ζεσταθεί κατά τουλάχιστον 4 βαθμούς Κελσίου (7,2 βαθμούς Φάρεναϊτ) μέχρι το τέλος του αιώνα, οδηγώντας σε μια Αποκάλυψη.

Το 84 σελίδων ντοκουμέντο, «Μειώστε τη Θερμότητα: Γιατί Πρέπει να Αποτραπεί ένας Κόσμος Θερμότερος κατά 4°C;», γράφτηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα από το Ινστιτούτο του Potsdam για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων και την Κλιματική Ανάλυση και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η εικόνα ενός κόσμου ο οποίος συνταράσσεται από την αύξηση των θερμοκρασιών είναι ένα μίγμα μαζικού χάους, κατάρρευσης συστημάτων και ιατρικών δεινών, σαν εκείνο των χειρότερων ημερών της Μαύρης Πανούκλας που τον 14ο αιώνα σκότωσε το 30 με 60 τοις εκατό του πληθυσμού της Ευρώπης. Η έκθεση παρουσιάζεται με την έναρξη της ετήσιας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στη Ντόχα του Κατάρ.

Μια πλανητική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4°C -και η έκθεση επισημαίνει ότι η χαλαρότητα των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων για τις εκπομπές ρύπων του Πλαισίου Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών θα κάνει μια τέτοια αύξηση σχεδόν αναπόφευκτη- θα προκαλέσει κατακόρυφη πτώση στην απόδοση των καλλιεργειών, καθώς και εξαφάνιση πολλών ειδών ψαριών, με αποτέλεσμα εκτεταμένη πείνα και ασιτία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές και στα νησιά που θα βυθιστούν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Θα υπάρξει έκρηξη ασθενειών όπως ελονοσία, χολέρα και δάγκειος πυρετός. Ολέθριοι καύσωνες και ξηρασία, καθώς και πλημμύρες, ιδίως στις τροπικές περιοχές, θα καταστήσουν τμήματα της γης ακατοίκητα. Το τροπικό δάσος που καλύπτει τη λεκάνη του Αμαζονίου θα εξαφανιστεί. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αφανιστούν. Πολυάριθμα είδη ζώων και φυτών, πολλά από τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ανθρώπινων πληθυσμών, θα εκλείψουν. Τερατώδεις καταιγίδες θα εξαλείψουν τη βιοποικιλότητα, και συνακόλουθα ολόκληρες πόλεις και κοινότητες. Και καθώς αυτά τα ακραία φαινόμενα αρχίζουν να εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, διαπιστώνει η έκθεση, θα υπάρξουν «άνευ προηγουμένου πιέσεις πάνω στα ανθρώπινα συστήματα.» Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή δεν θα είναι τελικά σε θέση να αντεπεξέλθει. Υγεία και συστήματα έκτακτης ανάγκης, καθώς και θεσμοί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, του νόμου και της τάξης, θα καταρρεύσουν. Αρχικά, θα υποφέρουν περισσότερο oι φτωχοί του κόσμου. Αλλά τελικά όλοι θα ενδώσουμε στην αφροσύνη και την ύβρη της Βιομηχανικής Εποχής. Και παρ' όλα αυτά, δεν κάνουμε τίποτα.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Φύτευση βελανιδιών (I) - video


Τα δενδρύλλια της ήμερης βελανιδιάς προέρχονται από βελανίδια που συλλέχθηκαν το Νοέμβρη του 2011 και περίσσεψαν μετά τις σποροφυτεύσεις του χειμώνα. Αναγκαστικά λοιπόν, τα βελανίδια φυτεύθηκαν σε γλαστράκια και πλέον χρησιμοποιούμε τα δενδρύλλια για αναδάσωσεις σε καμένες εκτάσεις στο Δασαμάρι.

Όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν αναδασώσεις σε καμένες δασικές περιοχές μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να τους διαθέσουμε δενδρύλλια.



Φθινόπωρο–Χειμώνας: οι ιδανικές εποχές για αναδασώσεις
της Ιριδας Θεοδωρίδου

Υπάρχουν δύο μέθοδοι αναδάσωσης: η φύτευση δενδρυλλίων και η σποροφύτευση.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω των δύσκολων έδαφομορφολογικών και κλιματικών συνθηκών η φύτευση δενδρυλλίων είναι πρακτικά ανέφικτη. Όμως και στις πιο προσβάσιμες περιοχές το κόστος της είναι απαγορευτικό - ιδιαίτερα εν ώρα κρίσης. Εκτός από το ψηλό κόστος της φύτευσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα έξοδα του ποτίσματος, που είναι απαραίτητο και κατά την φύτευση και στους καλοκαιρινούς μήνες τουλάχιστον της πρώτης χρονιάς. Επιπλέον η φύτευση μας περιορίζει ως προς την επιλογή των ειδών. Τα είδη με πασσαλώδη ρίζα δεν αναπαράγονται σε δοχεία χωρίς βλάβη σ’ αυτήν την κεντρική τους ρίζα, η οποία κατά τα άλλα τα κάνει ιδιαίτερα κατάλληλα για τα μέρη μας, π.χ. όλες οι βελανιδιές έχουν πασσαλώδη ρίζα.

Τι σημαίνει πασσαλώδης ρίζα: μόλις βλαστήσει, για παράδειγμα, το βελανίδι της ήμερης βελανιδιάς, βγαίνει πρώτα η ρίζα η οποία κατεβαίνει χωρίς διακλαδώσεις 30 έως 40 εκ. προς τα κάτω για να εξασφαλίσει νερό που είναι βασική ανάγκη του νέου φυτού. Όταν κοπεί αυτή η ρίζα, η ανάπτυξη του δενδρυλλίου θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα και γι’ αυτό στην Ελλάδα αναδασώσεις με φύτευση δενδρυλλίων βελανιδιάς δεν είχαν μεγάλη επιτυχία.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Η λύση είναι η σποροφύτευση! Όταν σποροφυτεύουμε ανοίγουμε με ένα απλό και φτηνό εργαλείο μια τρύπα βάθους 5 εκ. στην οποία βάζουμε ένα βελανίδι. Το σπόρο στουρακιού τον φυτεύουμε στα 2 εκ. βάθος. Άλλους σπόρους, όπως π.χ. της αγριοτριανταφυλλιάς (ROSA canina), της μυρτιάς (MYRTUS communis), του μαχλεπιού (PRUNUS mahaleb), του κράταιγoυ (CRATAEGUS ssp.), που πρέπει να φαγωθούν από τα πουλιά για να βλαστήσουν, τους σκορπίζουμε απλώς στην περιοχή. Έτσι η επέμβασή μας στο τοπίο είναι αμελητέα. Δεν συμπιέζεται το έδαφος από βαριά μηχανήματα, δεν μολύνεται από καυσαέρια και καμένα λάδια μηχανών, με το σκάψιμο του μικρού λάκκου δεν καταστρέφουμε την τυχόν ήδη υπάρχουσα φυσική βλάστηση. Επιπλέον – και αυτό μας ενδιαφέρει εν μέσω κρίσης – έχουμε πολύ λιγότερα έξοδα σε καύσιμα, γιατί δεν χρειαζόμαστε μηχανήματα παρά μόνο για την μεταφορά των ανθρώπων που θα συλλέξουν και σπείρουν τους σπόρους.

Επειδή τα δασαρχεία παραπονούνται ότι δεν έχουν αρκετό προσωπικό, πρέπει να βοηθήσουν εθελοντές και στην συλλογή και στην σπορά. Ευτυχώς, χάρη και στο θετικό πνεύμα που διαδίδει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Πελίτι, αυξάνονται συνεχώς τα άτομα που θέλουν να βοηθήσουν. Επίσης το Υπουργείο προβλέπει περιβαλλοντική εκπαίδευση - δεν κάνει όμως αρκετά σαφείς προτάσεις στα σχολεία. Έχω κάνει μια σειρά σποροφυτεύσεων με διάφορα σχολεία και ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος και για την συλλογή και για την σπορά. Βέβαια χρειάζεται και στην συλλογή και στην σπορά η καθοδήγηση από πεπειραμένους ανθρώπους. Πρέπει να ξέρουμε, γιατί σπέρνουμε το ένα φυτό και όχι το άλλο!

Το Internet μας δίνει πλήθος πληροφοριών, ενώ τα διάφορα blogs βοηθάνε στην επαφή των ανθρώπων με ίδια ενδιαφέροντα. Διαπιστώνω μεγάλη προθυμία για προσφορά. Αυτό που μας λείπει τώρα είναι να μας διαθέσει η πολιτεία τα πιο άγονα και εντελώς ακατάλληλα για φύτευση μέρη, για να τα σπείρουμε. Γιατί να δοθεί σε ομάδα εθελοντών στον Υμηττό η εξής απάντηση; «Φέτος απαγορεύεται η σπορά ήμερης βελανιδιάς γιατί θα φυτευτούν αγριελιές». Όλο το βουνό θα φυτέψουν; Γιατί δεν τους υποδεικνύουν ένα άλλο κομμάτι;;;;;

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

"Η υλοτόμηση να γίνεται υπό την επίβλεψη των Δασαρχείων"

Που πήγαν τα 700 εκ. της δεκαετίας 2000-2010 για τη δημιουργία δασών;
Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση από όλα τα μέρη της χώρας. Με την φτώχεια να χτυπά όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, την τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη, και τις συρρικνούμενες ή και καταργημένες Διευθύνσεις Ειδικών Γραμματειών Δασών, η λαθροϋλοτομία κάνει θράυση.
Έτσι δίπλα στις υποσχέσεις για πάταξη των λαθροϋλοτόμων υπάρχει η πραγματικότητα της Ελλάδας των Μνημονίων, με κάποιους νομούς να έχουν ελάχιστα άτομα για περιπολίες και ελέγχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νομός Ηρακλείου, από τους μεγαλύτερους και πλέον πολυπληθέστερους της χώρας, στον οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει πλέον μόλις τέσσερα άτομα για ελέγχους σχετικά με την παράνομη υλοτόμηση.
 Οι καταγγελίες περί λαθροϋλοτόμησης είναι τέσσερις φορές περισσότερες από πέρυσι, σε περιοχές της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Κρήτης.
Στην βόρεια Ελλάδα μάλιστα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για δράση κυκλωμάτων, που αφού εξάγουν την παράνομη ξυλεία στη Βουλγαρία, την επανεισάγουν με αυξημένες τιμές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2012 η λαθροϋλοτομία θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι η συνολική ποσότητα της παρανόμως υλοτομημένης ξυλείας συνολικά ίσως φτάσει να είναι τριπλάσια της αντίστοιχης του 2011, οπότε και κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι από τα Δασαρχεία.
Η κατασχεθείσα ξυλεία κρατείται από τα Δασαρχεία και δημοπρατείται, αν με δικαστική απόφαση κατοχυρωθεί υπέρ του Δημοσίου, ή επιστρέφεται στον υλοτόμο, αν η απόφαση είναι ευνοϊκή υπέρ του.
Την ίδια στιγμή όμως και με δεδομένη την τρομακτική πτώση  στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης πολλές δασικές εκτάσεις γίνονται βόρα σε επιτήδεια κυκλώματα, καθώς η ζήτηση για ξυλεία αυξάνεται με την είσοδο του χειμώνα. Όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βυθιζόμενο στη φτώχεια στρέφεται προς την ξυλεία για να ικανοποιήσει τις ανάγκες θέρμανσης.
Η θέση του ΠΑΚΟΕ πάνω στο ζήτημα είναι ξεκάθαρη: η δημιουργία κατάλληλης νομοθεσίας και των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε η υλοτόμηση να γίνεται, υπό την επίβλεψη  των Δασαρχείων στα ήδη καμμένα δάση. Εκατομμύρια στρέμματα δάσους καίγονται εξάλλου κάθε χρόνο.
Το ΠΑΚΟΕ επανηλλειμμένα έχει προτείνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη δημιουργία μεγάλων καλλιεργήσιμων δασών, ώστε σήμερα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό.
Για τη δημιουργία των δασών αυτών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επιδοτηθεί την δεκαετία 2000-2010 με το αστρονομικό πόσο των 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Τι έγιναν αυτά τα χρήματα;
Θα λογοδοτήσει επιτέλους κάποιος αρμόδιος, κάποια στιγμή σε αυτό τον τόπο;

πηγή: ΠΑΚΟΕ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Να εμποδίσουμε τη δημοπράτηση των νέων έργων στην Αττική

Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της δημοπράτησης της κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι των εργολάβων και των διαχειριστών της εξουσίας.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η υλοποίηση ενός προαποφασισμένου σεναρίου με διαδικασίες fast track, με όρους που καθορίζονται στα κρυφά και αναπροσαρμόζονται αυθαίρετα, με τη χρήση ενός κακού εργαλείου (ΣΔΙΤ), στην υπηρεσία ενός καταστροφικού μοντέλου διαχείρισης, που έχει στον πυρήνα του βασικές στρεβλές επιλογές, ισοδύναμες ενός οικονομικού, τεχνικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού σκανδάλου.

Επισημαίνεται η ανάγκη της έμπρακτης εκδήλωσης της αντίθεσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια που εκτυλίσσονται, ενώ καλούνται σε άμεση συνεννόηση για ένα δυναμικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων: όλες τις συλλογικότητες που εκφράζουν τις αντιστάσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα στις «στοχευμένες» περιοχές (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο, τοπικά και περιφερειακά αυτοδιοικητικά σχήματα και όλους τους πολίτες της Αττικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο


πηγή: Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την λαθροϋλοτομία

Να μην «καούν» τα δάση ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) από τα συναρμόδια υπουργεία. Η εκτίναξη του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη «καίει» στην κυριολεξία τεράστιες δασικές εκτάσεις, καθώς χιλιάδες πολίτες προσφεύγουν στη λύση της ξυλόσομπας για να μην παγώσουν. Η αυξημένη ζήτηση ξυλείας έχει ως συνέπεια αρκετοί επιτήδειοι να αποψιλώνουν μεγάλα τμήματα δασικών περιοχών ανενόχλητοι.

Οι δήμαρχοι με πρόταση που έχουν καταθέσει ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα προστασίας και ελέγχου τέτοιου είδους φαινόμενων.

Με υπόμνημα που έχουν καταθέσει ζητούν να υπάρξει κατάρτιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου. Το θέμα της λαθροϋλοτομίας με σκοπό την εμπορία και τη κερδοσκοπία παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Απόστολος Κοιμήσης. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς πρόκειται για ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά εγκληματική υλοτόμηση χωρίς κανόνες, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς κανένα έλεγχο. Το πρόβλημα σχετίζεται:

1. Με τη προστασία του δασικού πλούτου και των οικοσυστημάτων.
2. Με τη προστασία της βιοποικιλότητας.
3. Με τη δημιουργία κανόνων παραοικονομίας.
4. Με την εμφάνιση φαινομένων καταπάτησης κάθε έννοιας δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε δημόσιο ή ιδιωτικό δασικό χώρο.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ο Αληθινός Φασισμός


Μέρος 1ο


Μέρος 2ο
"Ο φασισμός παρέσυρε τις μάζες γιατί κατόρθωσε να μπει στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου από την πλάγια πόρτα του συναισθηματισμού, παραλύοντας προηγουμένως τέλεια τη λογική."
Βασίλης Ραφαηλίδης, 1966

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ενα γενναίο και τολμηρό «ΟΧΙ»

Η χώρα που επί σχεδόν 80 χρόνια δίνει κεντρικό ρόλο στις εθνικομιλιταριστικές παρελάσεις και παράτες που καθιέρωσε η δικτατορία του Μεταξά, σήμερα για άλλη μια φορά, θερίζει την εθνικιστική παράνοια. Πλέον κάποιοι αρχίζουν να δυσανασχετούν, αναγνωρίζοντας ότι αυτό το εθνοκεντρικό σκηνικό ταιριάζει πολύ περισσότερο σε μια εθνικιστική επιδρομή παρά σε μια σύγχρονη δημοκρατία.

Αμαλία Τόκα
Στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, όμως, προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτε και επιδίδονται στις business as usual. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο, εν μέσω ρουσφετάκηδων και λουφαδόρων, που κλείνει τα μάτια στην εγκληματική δράση των νεοφασιστικών εθνικιστικών συμμοριών, ένας άνθρωπος, μία γυναίκα δημοτική σύμβουλος, η Αμαλία Τόκα, ήταν η μόνη που τόλμησε να εκφράσει με ένα απλό και προφανές αίτημα την αντίθεσή της στην παρουσία του νεοναζιστικού εθνικιστικού μορφώματος στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Ακόμη και μία μόνο φωνή, που παρεμβαίνει ενάντια στην ενεργητική ή παθητική διευκόλυνση της φασιστικής προπαγάνδας, αξίζει! Από μόνη της ίσως δεν φέρνει αποτέλεσμα. Συναντά όμως και μπολιάζεται με άλλες φωνές για έναν κόσμο με αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και ελευθερία.

Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών



Προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
24/10/2012

Αίτημα

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν τόσο στην πόλη της Ραφήνας όσο και στο Πικέρμι και σε συνδυασμό με τις φασιστικές προκλήσεις ανά την Ελλάδα (μηδέ εξαιρουμένης και της πόλης μας) της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καλούμε την Δημοτική Αρχή και τον ίδιο τον Δήμαρχο να μην δώσει βήμα ούτε να επιτρέψει την κατάθεση στεφάνου στους σημερινούς θαυμαστές και απογόνους των συνεργατών των Γερμανών ναζιστών και κατακτητών της πατρίδας μας.

η δημοτική σύμβουλος
Αμαλία Τόκα

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο φασισμός πρώτα έρχεται για τους άλλους...

Δημοσιεύουμε τετρασέλιδη προκήρυξη που μοιράζεται σε σχολεία της περιοχής μας από αντιφασίστες-αντιφασίστριες ανατολικής Αττικής.


Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οδηγός φυτεύσεων

http://www.forest.gr/ylh/sites/default/files/ylh/attachments/treeplantingguide.pdf

Ο οδηγός φυτεύσεων δημιουργήθηκε από την εταιρεία ΥΛΗ στο πλάισιο της συνεργασίας της με το UNEP (United Nations Environment Programme) των Ηνωμένων Εθνών για την εκστρατεία PLANT FOR THE PLANET: A BILLION TREE CAMPAIGN.

Ο οδηγός φύτευσης απευθύνεται σε κάθε εθελοντή πολίτη, που θέλει μόνος ή σε ομάδα να συμβάλει ενεργά στο φύτεμα όσο το δυνατό περισσότερων δέντρων.
Επίσης μπορεί να διευκολύνει ομάδες και παιδιά που θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα περιβαλλοντική συνείδηση και κατανοώντας τις θετικές ενέργειες από τη συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα.

Ο οδηγός έχει εκδοθεί και στην Αγγλική γλώσσα.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Οδηγός φυτεύσεων640.65 KB
Tree planting guide711.58 KB

πηγή: ΥΛΗ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας



19-20-21 Οκτώβρη Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) παλιά αμερικανική βάση.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβες εργασίας.

Η δράση και η συμμετοχή σ' αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.

Η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση που μας επιβάλλονται, στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται μέσα από την συλλογική δημιουργία και την αλληλεγγύη (με τελευταίο το παράδειγμα των εργαζομένων της βιομηχανικής μεταλλευτικής). Σε πολλούς από εμάς που συμμετέχουμε σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης ενός φεστιβάλ. Θα θέλαμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών των εγχειρημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσει όλο αυτό το ρεύμα αυτόνομης και αλληλέγγυας δημιουργίας να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρ­κελ με­σά­ζων των ερ­γο­λά­βων για σκου­πί­δια, ε­νέρ­γεια και Τ.Α.

Photo: Bundesregierung/Kugler
Η έ­λευ­ση της κα­γκε­λα­ρίου στη χει­μα­ζό­με­νη Ελλά­δα, ε­κτός α­πό τους πο­λυ­συ­ζη­τη­μέ­νους συμ­βο­λι­σμούς υ­πο­στή­ρι­ξης της κυ­βέρ­νη­σης, εί­χε και έ­να πο­λύ πιο πρα­κτι­κό πε­ριε­χό­με­νο που α­να­κοι­νώ­θη­κε ευ­θαρ­σώς: το α­δη­φά­γο ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό εν­δια­φέ­ρον της γερ­μα­νι­κής πλευ­ράς στους το­μείς της υ­γείας, της ε­νέρ­γειας και της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης με ε­πί­κε­ντρο τη δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των.

Σε και­ρούς κρί­σης ό­σο πιο α­πα­ραί­τη­το εί­ναι για τη ζωή μας έ­να α­γα­θό τό­σο πιο ελ­κυ­στι­κό γί­νε­ται ως ε­μπό­ρευ­μα. Ενέρ­γεια, νε­ρό, δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των, υ­πη­ρε­σίες το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης και υ­γεία με­τα­φέ­ρο­νται με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς στο πε­δίο των πο­λυε­θνι­κών και των χρη­μα­τι­στη­ρια­κών συ­ναλ­λα­γών σε πα­γκό­σμιο ε­πί­πε­δο.

Η προ­ε­τοι­μα­σία στη χώ­ρα μας έ­χει αρ­χί­σει α­πό και­ρό. Στην ε­νέρ­γεια ό­που η διά­λυ­ση της ΔΕ­Η και το μοί­ρα­σμα της πί­τας στους ε­πι­χει­ρη­μα­τίες ε­πι­βάλ­λε­ται με πο­λι­τι­κές α­πο­φά­σεις ε­δώ και μία δε­κα­ε­τία. Στο νε­ρό με πρώ­τες για εκ­ποίη­ση την ΕΥ­ΔΑΠ και την ΕΥΑ­Θ, με τον νό­μο για τα δι­καιώ­μα­τα χρή­σης, με την ε­ξε­λισ­σό­με­νη ι­διω­τι­κο­ποίη­ση των πο­τα­μών μέ­σω των υ­δρο­η­λεκ­τρι­κών έρ­γων.

Αλλά και στο πε­δίο των σκου­πι­διών ο τζί­ρος εί­ναι σί­γου­ρος και ά­με­σος με το ζε­στό χρή­μα α­πό τα δη­μο­τι­κά τέ­λη. Μία α­κό­μη πιο σκο­τει­νή πλευ­ρά με τε­ρά­στια πε­ρι­θώ­ρια κέρ­δους εί­ναι η διά­θε­ση των βιο­μη­χα­νι­κών α­πο­βλή­των. Πά­νω α­πό έ­να ε­κα­τομ­μύ­ριο τό­νοι βιο­μη­χα­νι­κών και ε­πι­κιν­δύ­νων α­πο­βλή­των το χρό­νο… α­γνοού­νται σύμ­φω­να με ε­κτι­μή­σεις του Υ­ΠΕ­ΚΑ. Η πιο συ­νη­θι­σμέ­νη κα­τά­λη­ξή τους εί­ναι οι χω­μα­τε­ρές και η πα­ρά­νο­μη διά­θε­σή τους γί­νε­ται φυ­σι­κά με το α­ζη­μίω­το. Για­τί να μην μπουν στο παι­χνί­δι και οι με­γα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τίες;

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι δασολόγοι τους τα ψέλνουν....


Mε αφορμή την έντονη φημολογία για την πιθανή διάλυση της Ειδικής Γραμματείας Δασών (Κεντρική Δασική Υπηρεσία), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) βγαίνει στον αέρα και ζητάει από τους ιδιοτελείς μαστροχαλαστές του Ελληνικού Δημοσίου να «αφήσουν τα σάπια» - π.χ. τις αντιλογίες περί υπαγωγής των Δασών εδώ ή εκεί, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο ΥΠΕΚΑ…  Λέει το Δελτίο Τύπου της ΠΕΔΔΥ :

Δεν πέρασαν δύο χρόνια από τότε που η αρμοδιότητα Δασικής Πολιτικής μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κάθε μας προσδοκία μετατράπηκε σε απόγνωση. Αντί να συζητάμε για την διοικητική οργάνωση του Τομέα και συνεπώς για τη δασική ανάπτυξη και προστασία, βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από το ενδεχόμενο πλήρους διάλυσης των Υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Δασών

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να δώσει επιτέλους εξηγήσεις για την πρόταση που διαμόρφωσε με δική της και μόνο ευθύνη και κατέθεσε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η Ένωσή μας θέτει προ των ευθυνών τους και τον Ειδικό Γραμματέα και την υπηρεσιακή ηγεσία, για τη στάση τους, απέναντι στο διαφαινόμενο ενδεχόμενο διάλυσης της δασικής υπηρεσίας, με στόχο να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Το «παραεμπόριο» και τα λαθραία από την μεριά του καταναλωτή


Το πόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λειτουργούν προς όφελος του κράτους και του παρακράτους και σε βάρος των καταναλωτών, δεν φαίνεται πουθενά πιο ξεκάθαρα από την συκοφαντική δυσφήμιση του «παραεμπορίου», και την υποστήριξη που παρέχουν στην διαβρωμένη από τον ναζισμό ελληνική αστυνομία (κρατική και δημοτική), όπως και στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ή των «αγανακτισμένων πολιτών», στις επιθέσεις τους κατά των μεταναστών πλανόδιων πωλητών. Το αν οι χαμηλές τιμές του «παραεμπορίου» ευνοούν τον καταναλωτή, ποτέ δεν μπαίνει καν σαν θέμα συζήτησης.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

MUTE - The visualization of an economic rape


MUTE - The Visualization of an Economic Rape from Yiannis Biliris

Without too many words. Or even better, no words at all. Mute is answering in the following questions: Which is the picture of the Greek crisis? What’s its colour? An economic rape that then turns to a social one.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Για την μάχη της Cable Street (4/10/1936)

"The Ghosts of Cable Street" by The Men They Couldn't Hang

Μικρή σημείωση για τον αντιφασισμό στην Αγγλία

Το 1936 ήταν μια χρονιά όξυνσης των ανταγωνισμών, τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών -που μετά την κρίση του 1929 είχαν μπει σε μια τροχιά πολεμικής οικονομικής ανάπτυξης- όσο και κυριότερα στο εσωτερικό τους, ενάντια στο προλεταριάτο. Στην Αγγλία, η εργατική τάξη έδειχνε να μην έχει αναρρώσει ακόμη από την ήττα της Γενικής Απεργίας του 1926 και τη συνακόλουθη αποσύνθεση μέρους της Αριστεράς. Οι φιλελεύθεροι Τόρυς πατούσαν γερά στην κυβέρνηση, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της επίθεσης στην εργατική τάξη που έβλεπε τα πιο περιθωριοποιημένα κομμάτια της (άνεργοι κλπ) να υποτιμούνται ακόμα περισσότερο. Εκτός όμως από την κεντρική πολιτική σκηνή, μια άλλη δύναμη έκανε την εμφάνισή της, οικειοποιούμενη χαρακτηριστικά του εργατικού κινήματος (πχ. διαδηλώσεις, βία στο δρόμο): οι φασίστες.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Από τη δημοκρατία στο φασισμό:
Κατασκευάζουν ανθρωπάκια και γεννούν τέρατα!

(βουλευτής νεοναζιστικού εθνικιστικού κόμματος)

Τα βλέπαμε. Αλλά ποιος μπορούσε να αντιδράσει αποτελεσματικά. Μόνοι μας τα λέγαμε, μόνοι μας τ’ ακούγαμε. Σεισμογράφοι υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά ποιος τους λαμβάνει υπ’ όψιν, ιδιαίτερα όταν οι δονήσεις είναι χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας και αναδιαμορφώνουν τα λαϊκά στρώματα σταδιακά και φαινομενικά ανώδυνα.

Σε εποχές που το χρήμα ρέει, οι βιτρίνες είναι φωτισμένες, τα ράφια στα σουπερμάρκετ γεμάτα, τα δάνεια εύκολα και το θέαμα-ακρόαμα ξέχειλο, οι πληροφορίες από τις χορτασμένες αισθήσεις διυλίζονται από τα φίλτρα που έντεχνα τοποθετεί το σύστημα στον πολίτη-καταναλωτή. Τα σήματα κινδύνου δεν φτάνουν ποτέ στο κέντρο επεξεργασίας του εγκεφάλου ή φτάνουν, ακόμα και στους πολίτες που βρίσκονται σε κάποια επιφυλακή, εξασθενημένα.

Σεισμογράφος ακριβείας

Το λαϊκό τραγούδι είναι ένας τέτοιος σεισμογράφος και, μάλιστα, μεγάλης ακριβείας. Καταγράφει τα ρεύματα και τις τάσεις και τα αποτυπώνει με τους δικούς του κώδικες. Για παράδειγμα, μόνο στο τραγούδι θίχτηκε το ζήτημα της μετανάστευσης με τόση καθαρότητα και έμφαση. Επίσης, στο τραγούδι αποτυπώθηκε με εξονυχιστική λεπτομέρεια το κυρίαρχο λάιφσταϊλ της τελευταίας εικοσαετίας. Η συντελούμενη καταστροφή εκδηλωνόταν με ενεργητικό και παθητικό τρόπο, μέσα από τη γκλαμουριά και το χαβαλέ του φτηνού εμπορεύματος και μέσα από την απουσία του ποιοτικού λαϊκού τραγουδιού. Ένα χάσμα πρωτόγνωρο για το ελληνικό τραγούδι. Ένα χάσμα που δεν έγινε πλατιά αντιληπτό.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κωδικοποίηση Δασικής Νομοθεσίας:
Εβαλαν τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα

Le Loup devenu Berger

Στις 20 Ιούνη του 2012 ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Α. Ανδρεαδάκης δημοσιοποίησε ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου του έργου «Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας». Καταρχάς, οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι πολυδάπανος, ενώ με την προκήρυξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε την ευκαιρία να πάρουν μέρος οι εταιρίες που λυμαίνονται τα δασοπονικά έργα και διάφοροι καθηγητάδες που, ανάμεσα στ’ άλλα, βοηθούν τις εταιρίες που προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να διευρύνουν τα επιτρεπόμενα έργα στα δάση. Αν ο διαγωνισμός αυτός δεν ματαιωθεί, θα αποβεί καταστροφικός για το δασικό πλούτο και το περιβάλλον της χώρας.

Μέρος στο διαγωνισμό αυτό παίρνουν τελικά έξι γκρουπ εταιριών που απαρτίζονται από καθηγητάδες και καπιταλιστικές εταιρίες που λυμαίνονται τις μελέτες για τους δασικούς χάρτες και άλλα δασοπονικά έργα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, φιγουράρουν τα ονόματα της «κοινωφελούς εταιρίας» Θ. και Δ. Τσάτσου (μέλη της οποίας είναι τρανταχτά ονόματα υπουργών και καθηγητών), καθηγητών ΑΕΙ που χρημάτισαν και σύμβουλοι πρωθυπουργών, όπως η Β. Σιούτη που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου, ονόματα μελετητών-καπιταλιστών, όπως του μυστικοσύμβουλου της πρώην υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, Ν. Χλύκα, καθώς και ονόματα πρώην Γενικών Διευθυντών Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, και μάλιστα ενός απ’ αυτούς που λανσάρονταν ως υπερασπιστές των δασών.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Διεκδικούμε τη γη, ριζώνουμε αντιστάσεις

Διήμερο συνάντησης συλλογικοτήτων στο Πάρκο Ναυαρίνου



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 22-23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ξεκινώντας από έναν ελεύθερο, κατειλημμένο, αυτοδιαχειριζόμενο  χώρο, το Πάρκο Ναυαρίνου, θέλουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση μεταξύ παρόμοιων εγχειρημάτων, με σκοπό τη συμπόρευση, τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τελικά την διεύρυνση αυτών των προσπαθειών.

Είναι μια δύσκολη συγκυρία, αφού η επίθεση των από πάνω σε όλους εμάς τους από κάτω φτάνει μέχρι τη φυσική μας εξόντωση, χωρίς καν να κρύβει τις προθέσεις της. Μια συγκυρία όπου φασιστικά τάγματα εφόδου περιπολούν ανενόχλητα και με την προστασία του κράτους στους δρόμους, εξοντώνουν τους αδύναμους που δεν χωράνε στα κυρίαρχα μοντέλα «ανάπτυξης». Που ισχυρά οικονομικά συμφέροντα λεηλατούν το δημόσιο χώρο και τη φύση, στο όνομα της ‘’ανταγωνιστικότητας’’, της ‘’αξιοποίησης’’ και των ‘’επενδύσεων’’. Που ο εσμός θεσμικών παραγόντων και αστικών ΜΜΕ συστηματικά απαξιώνει και στοχοποιεί τους ελεύθερους  χώρους συνάντησης και αλληλεπίδρασης όπου γεννιούνται συλλογικές αμφισβητήσεις, προπαγανδίζοντας την ιδιώτευση στο σπίτι και την εκτόνωση αποξενωμένων πελατών σε περιφραγμένα, αποστειρωμένα διασκεδαστήρια.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Απαγόρευση της άθλησης στο Πικέρμι!

Δημοσιεύουμε παρακάτω επιστολή-διαμαρτυρία κατοίκων του Πικερμίου που λάβαμε μέσω email. Θεωρούμε ότι οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να είναι ανοιχτοί και ελεύθεροι για όλους μας και οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούμε και πρέπει να αναλάβουμε την καλή λειτουργία τους μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης.


Απαγορεύτηκε ο ελεύθερος μαζικός αθλητισμός στο Πικέρμι!
Με προσωπική απόφαση του δημάρχου της περιοχής Γ. Χριστόπουλου.

Τη μοναδική δημόσια αθλητική εγκατάσταση που εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους του Πικερμίου, το γήπεδο μπάσκετ της Διώνης, αποφάσισε να κλείσει για το κοινό ο δήμαρχος Ραφήνας–Πικερμίου κ. Γιώργος Χριστόπουλος. Με μια πρόσφατη προσωπική απόφαση, εξουσιοδοτεί τον τοπικό αθλητικό όμιλο από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012 να κλειδώσει μόνιμα το γήπεδο για τους δημότες και να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τις προπονήσεις των λίγων δεκάδων μελών του, εκείνων δηλαδή που έχουν να πληρώσουν μηνιαία χρηματική συνδρομή.

Αφορμή για το κλείδωμα στάθηκαν «οι γνωστοί βανδαλισμοί και οι καταστροφές του γηπέδου» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, δηλαδή τα γκράφιτι που κάποιοι, σίγουρα ανόητοι, κάνουν κατά καιρούς στους εσωτερικούς τοίχους του γηπέδου. Πιθανόν η πραγματική αιτία, θα πρέπει να αναζητηθεί στην σχεδόν ολοκληρωτική απουσία του νέου, ενοποιημένου, Δήμου από τα προβλήματα και τις ανάγκες της, πάλαι ποτέ, κοινότητας Πικερμίου.

Ιδιαίτερα οι εγκαταλελειμμένοι από κάθε άλλη δημοτική παροχή κάτοικοι της Διώνης (και περισσότερο εκείνοι του βόρειου τμήματος - πρώην «Άγιος Σπυρίδωνας») οι οποίοι, παρότι πληρώνουν αδρά δημοτικά τέλη, ζουν επί χρόνια σε μια περιοχή με κατεστραμμένους χωματόδρομους, χωρίς πόσιμο νερό, με ανεπαρκή δημοτικό φωτισμό και χωρίς υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων (!!!), βρέθηκαν τώρα αποκλεισμένοι και από το μοναδικό χώρο άθλησης που είχαν κοντά τους.

Πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια ατυχή απόφαση που ξέφυγε της προσοχής του δημάρχου μέσα στο μεγάλο φόρτο της εργασίας του, περιμένουμε να υπάρξει άμεσα από πλευράς του κοινωνική ευαισθησία και το γήπεδο να αποδοθεί και πάλι ελεύθερο στους δημότες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς πλήρωσαν για να κατασκευαστεί και να συντηρηθεί τόσο καιρό. Ακόμα καλύτερα, θα μπορούσε να προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία ενός μικρού αθλητικού κέντρου στον παρακείμενο χώρο του κλειστού γηπέδου, αντίστοιχο με εκείνα των όμορων δήμων (Παλλήνη, Σπάτα). Πρόκειται για έναν περιφραγμένο και χαλικοστρωμένο χώρο έκτασης 3,5 στρεμμάτων, στον οποίο με σχετικά μικρή δαπάνη θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέσσερα ανοικτά γήπεδα (μπάσκετ, τένις και μίνι ποδοσφαίρου) τα οποία θα κάλυπταν στοιχειωδώς τις ανάγκες άθλησης των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής. Και εάν –όπως συχνά απαντάει ο δήμαρχος στα διάφορα αιτήματα των δημοτών– δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα, ας κάνει τουλάχιστον μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια συγκέντρωσης χορηγιών από τους τοπικούς συνεταιρισμούς και τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Εντάθηκε η επίθεση στα δάση και από το ΣτΕ

Εδώ και χρόνια οι πράσινες και μπλε κυβερνήσεις διεύρυναν με νομοθετικές παρεμβάσεις τις επιτρεπόμενες παρεμβάσεις που προβλέπονταν από το Ν. 998/79 στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Για αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 90, το ΣτΕ (ολομέλεια) και ιδιαίτερα το Ε’ Τμήμα του είχαν δημιουργήσει, με πολλές αποφάσεις, μια παράδοση υπεράσπισης των δασών και των δασικών εκτάσεων και κατά κάποιο τρόπο δημιουργούσαν προβλήματα στις κυβερνήσεις με τις αποφάσεις τους. Αυτή η τάση άρχισε να υποχωρεί και φτάσαμε στο 2012 που κατακαλόκαιρα το ΣτΕ (ολομέλεια) εξέδωσε την απόφαση 2499 (δημοσιεύτηκε στις 10 Ιούλη), νομιμοποιώντας τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, με τις οποίες επιτρεπόταν η κατασκευή αιολικών πάρκων σε εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες.

Ως παράδειγμα παραθέτουμε απόσπασμα από μια τέτοια απόφαση: «4. Με την επιφύλαξη των περιπτώσεων β’, γ’ και δ’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων». (Εγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, ΦΕΚ 2464Β/2008, η επισήμανση δική μας).

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τα νέα Μεγα-Μονοπώλια

Μονοπώλιο ονομάζεται η κατάσταση στην αγορά, κατά την οποία ένα αγαθό ή μια υπηρεσία προσφέρεται μόνο από μια επιχείρηση. Η ύπαρξη μονοπωλίου προϋποθέτει ότι στην αγορά δεν υπάρχουν άλλα ανταλλάξιμα προϊόντα για τους αγοραστές.
πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, μετά τον ορισμό των μονοπωλίων, δίνεται ως παράδειγμα η αύξηση του κόστους ύδρευσης για τους καταναλωτές όταν (μετά την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και της διαχείρισής τους) εισέλθουν περισσότερες της μιας επιχειρήσεις που θα προσφέρουν... δεύτερο δίκτυο ύδρευσης για να υπάρχει "ανταγωνισμός" στις επιχειρήσεις και να μας πείσουν ότι... το επιπλέον δίκτυο θα ανέβαζε κατά πολύ το κόστος ύδρευσης. Είναι ποτέ δυνατόν να κατασκευαστεί δεύτερο, τρίτο ή νιοστό δίκτυο ύδρευσης;

Όμως, γιατί να ιδιωτικοποιηθεί η ύδρευση; Είναι ζημιογόνες οι δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν νερό στους πολίτες; Όχι. Μήπως οι παροχές τους ήταν επιβλαβείς για την υγεία των πολιτών; Όχι. Μήπως τότε, επειδή τα μονοπώλια στους φυσικούς πόρους είναι η πιο σίγουρη επένδυση, καθόσον κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το συγκεκριμένο παραγόμενο αγαθό, όπως είναι λ.χ. το νερό;

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Έβο Μοράλες: Η "πράσινη Οικονομία" είναι μια νέα μορφή αποικιοκρατίας

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες μίλησε πρόσφατα στους εκπροσώπους 190 χωρών που συμμετείχαν στη Συνάντηση για τη Γη, Ριο +20 που έγινε στη Βραζιλία, ανακοινώνοντας το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει για την προστασία της μάνας Γης. Παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρη την ομιλία Μοράλες

«Θέλω να θυμίσω ότι εμείς οι λαοί του Νότου γιορτάζουμε τη δική μας Πρωτοχρονιά των Άνδεων και του Αμαζονίου. Γιορτάζουμε τον Ίντι Ράιμι, που στη διάλεκτο κεκούα σημαίνει Γιορτή του Ήλιου, στη διάλεκτο αϊμάρα λέγεται Ουίλκα Κούτι, δηλαδή Επιστροφή του πατέρα Ήλιου. Είναι οι επέτειοι που μας διδάσκουν, που σφραγίζουν τους αιώνες της μάνας Γης. Σήμερα στη Βολιβία είναι μέρα γιορτής. Γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά των Άνδεων και του Αμαζονίου. Με την ευκαιρία στέλνουμε τις ευχές μας στους λαούς του Νότου και ειδικά στα αυθεντικά ιθαγενικά κινήματα.

Εδώ και 20 χρόνια η Σύνοδος Κορυφής που έγινε, εδώ, στη Βραζιλία μας, έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία να αναστοχαστούμε για τη ζωή και την ανθρωπότητα, σε σχέση με τον πλανήτη μας, τη Γη.

Θυμάμαι ως συνδικαλιστικό στέλεχος το σπουδαίο μήνυμα ενός μεγάλου σοφού, του Φιντέλ Κάστρο, προέδρου και ηγέτη της επαναστατικής Κούβας. Τι μας έλεγε; Έλεγε να τελειώνουμε με την πείνα, να πούμε “όχι” στην πείνα. Κι ότι υπάρχει το οικολογικό χρέος, όχι το εξωτερικό χρέος.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μας λένε ότι στις καπιταλιστικές χώρες τα χρέη είναι αδύνατον να πληρωθούν, ενώ στις λεγόμενες φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Για τούτο θεωρώ πως στη Σύνοδο αυτή είναι σημαντικό να καταθέσω κάποιες σκέψεις λαβαίνοντας υπ’ όψιν τις μελλοντικές γενιές. Από χτες ξεκίνησε η συζήτηση για τη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”. Σε συντονισμό με τα κοινωνικά κινήματα στον κόσμο, ειδικά το ιθαγενικό κίνημα: τι εννοούμε με τον όρο “πράσινη οικονομία”; Ο περιβαλλοντισμός της “πράσινης οικονομίας” είναι η νέα μορφή αποικιοκρατίας που έχει σκοπό να υποδουλώσει τους λαούς και τις χώρες που μάχονται τον καπιταλισμό.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η εμπορευματοποίηση των ποταμών και της βροχής μας συρρικνώνει όλους

Οι πληρωμές για “υπηρεσίες οικοσυστήματος” μοιάζουν με το προοίμιο της μεγαλύτερης όλων των ιδιωτικοποίησεων: της πλήρους ιδιωτικοποίησης της φύσης.

Gunnerside village Swaledale Yorkshire Dales

Του από guardian.co.uk. Διαβάστε το, είναι τρομακτικό!

“Ο πρώτος άνθρωπος που περιέφραξε ενα κομμάτι γης και σκέφτηκε να πει `αυτό είναι δικό μου΄ και βρήκε ανθρώπους τόσο αφελείς ώστε να τον πιστέψουν ήταν ο πραγματικός θεμελιωτής της κοινωνίας των πολιτών. Απο πόσα εγκλήματα δεν θα είχε γλιτώσει το ανθρώπινο γένος αν κάποιος είχε βγάλει τους πασσάλους και σκεπάσει με χώμα τα χαντάκια και φώναζε στους συνανθρώπους του: `Προσοχή στα λόγια αυτού του απατεώνα, είστε χαμένοι αν ξεχάσετε ότι οι καρποί της γης ανήκουν σε όλους και η ίδια η γη σε κανέναν΄.”

Ο Jean Jacques Rousseau θα αναγνώριζε αυτή τη στιγμή. Τώρα δεν είναι γη που περιφράσσουν οι απατεώνες, αλλά όλος ο υπόλοιπος φυσικός κόσμος. Σε πολλές χώρες, και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φύση αποτιμάται και εμπορευματοποιείται, έτσι ώστε να μπορεί να ανταλλαχθεί με μετρητά.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Απόσπαση Ειδικής Γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ

Δελτίο τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

H Ορνιθολογική εκφράζει την απορία και αγωνία της για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ (10.08.2012)».

Θεωρούμε τη διοικητική αποκοπή των δασών από το υπόλοιπο περιβάλλον πολιτικά λανθασμένη, ατεκμηρίωτη και ασύμβατη με την προσπάθεια της τελευταίας πενταετίας για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των μηχανισμών προστασίας της φύσης στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η αποκοπή της Δασικής Υπηρεσίας από τον κύριο κορμό της κεντρικής περιβαλλοντικής διοίκησης:

• αποδυναμώνει τη δασική υπηρεσία συνολικά

• θέτει εμπόδιο στην πραγματικά βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής των δασών

• δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που συχνά χαρακτηρίζει τους περιβαλλοντικούς διοικητικούς μηχανισμούς

• υποσκάπτει την απολύτως απαραίτητη κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη

• περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων η οποία αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση το κοινοτικό δίκαιο και τώρα διαμοιράζεται σε δυο υπουργεία,

• περιπλέκει τη διαχείριση και διοίκηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 το οποίο αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση τις κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΟΚ, αλλά τώρα διασπάται εκ νέου ανάμεσα σε δυο υπουργεία,

• δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων, πρακτική την οποία η παρούσα κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι δε θα ακολουθήσει.

Η Ορνιθολογική προτείνει τη βέλτιστη ενσωμάτωση της κεντρικής δασικής υπηρεσίας, ως διακριτής και ενισχυμένης δομής, στον οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τα δάση ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής φύσης, στηρίζει τη διοικητική και επιχειρησιακή δυνατότητα του ΥΠΕΚΑ για προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύει τη δυνατότητα της δασικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσουν θεμελιώδους σημασίας εργαλεία, όπως η κύρωση των δασικών χαρτών, και αναδεικνύει την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Γραφείο Τύπου

Δείτε εδώ τη σχετική επιστολή των 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Εσύ που ήσουν «περήφανε» Ελληναρά;

«Περήφανε» Ελληναρά, αυτό το κείμενο απευθύνεται σ’ εσένα. Εσένα που ξαφνικά πιστεύεις πως… ξύπνησες!

Εσένα που θεωρείς πως ξύπνησες τοποθετώντας την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού σου και σαν avatar στο facebook. Εσένα που ξαφνικά αντιλήφθηκες πως… σε πούλησαν οι «αλήτες – προδότες – πολιτικοί», αλλά φυσικά ξαναπήγες να τους ψηφίσεις ώστε να αποκρούσεις τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και να προστατεύσεις τις καταθέσεις που δεν έχεις από τον «κίνδυνο της εξόδου της Πατρίδας από το ευρώ και την άτακτη χρεοκοπία». Εσένα που πιστεύεις πως πίσω απ’ το κάθε τί κρύβεται μια μυστική συνωμοσία Εβραίων και μασόνων, που κοιτάς τον ουρανό κάθε τρεις και λίγο για να δεις αν «μας ψεκάζουν ή όχι», που επικροτείς την βία κατά των μεταναστών που «σου παίρνουν τις δουλειές»…

Εσένα ρατσιστή που επιδιώκεις να συνδέσεις το όνομα του τόπου στον οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία και πρωτοδοκιμάστηκε η αυτοκυβέρνηση, με τον μιλιταρισμό, και την ξενοφοβία. Εσένα που αφού μάσησες απλωμένος στην ξαπλώστρα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, θυμήθηκες πως πρέπει «να επιστρέψουν τα κλεμμένα». Εσένα που ξαφνικά θέλεις να «ξεβρωμίσει ο τόπος», να δίνεται φαγητό «μόνο σε Έλληνες», να γίνονται μεταγγίσεις αίματος «μόνο σε Έλληνες», αφού βέβαια ξεζούμισες πρώτα μετανάστες στα χωράφια, στα εργοστάσια, στα δημόσια έργα, αλλά και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, να ξεσκατίζουν την ανήμπορη μάνα σου και να αισθάνεσαι οσιομάρτυρας που παραχωρούσες μια τρίωρη έξοδο την Κυριακή… Εσένα που αντιμετωπίζεις ως εχθρούς τους αριστερούς και τους αναρχικούς, αλλά ποτέ δεν κάθισες να διαβάσεις τι στο διάολο μπορεί να λέει αυτός ο Μαλατέστα, ή εκείνος ο Μαρξ, ή η άλλη, η Έμμα Γκόλντμαν, αλλά αρκέστηκες να αναμασάς από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου τις χιλιοειπωμένες παπαριές της ακροδεξιάς για «ανθέλληνες», «άπλυτους» κτλ. Αλήθεια…ποιός μισεί τη χώρα στην οποία γεννήθηκε; Αυτός που χρόνια τώρα αγωνιζόταν στους δρόμους για ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες, ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη ή αυτός που σχημάτιζε λακκούβες στους καναπέδες παρακολουθώντας reality και τσόντες;

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Εμπλουτισμός καμένων δασικών περιοχών με μαχλεποκερασιά

Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε δράση εμπλουτισμού με μαχλεποκερασιές (prunus mahaleb*) σε καμένες δασικές περιοχές της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Η ιδέα και οι οδηγίες για την υλοποίηση ανήκουν στην Ίριδα Θεοδωρίδου.

prunus mahaleb
© Dipartimento di Scienze della Vita, Università degli Studi di Trieste
picture by Andrea Moro, distributed under CC-BY-SA license

Η διαδικασία περιλάμβανε τη συλλογή των καρπών από δέντρα μαχλεποκερασιάς κοντά στις Αφίδνες και στη συνέχεια το σκόρπισμά τους στις καμένες περιοχές προκειμένου να φαγωθούν από τα πουλιά τα οποία θα αποβάλουν τους σπόρους στη γη για να βλαστήσουν.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

«Το ξυπόλυτο τάγμα»


Σύνοψη της υπόθεσης:
Στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη, ένας νεαρός άντρας, ο Δημήτρης, "συλλαμβάνει" έναν πιτσιρικά, το Σταύρο, που έκλεψε ένα πορτοφόλι και του αφηγείται την ιστορία του, δηλαδή την ιστορία των 160 παιδιών που αποτελούσαν το "ξυπόλητο τάγμα", προσπαθώντας να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Με κίνδυνο της ζωής τους, διωγμένα από το ορφανοτροφείο, είχαν δημιουργήσει μια ηρωική συμμορία και έκλεβαν από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία μοίραζαν σε όσους τα είχαν ανάγκη. Μάλιστα, η επαφή τους με μια Ελληνίδα διερμηνέα των Γερμανών (Μαρία Κωστή) τα έκανε να βοηθήσουν έναν αξιωματικό των συμμάχων να διαφύγει στη Μέση Ανατολή. Η κλοπή μερικών τενεκέδων λάδι από ένα μαυραγορίτη (Νίκος Φέρμας) παραλίγο να τους στοιχίσει τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους από τους Γερμανούς. Στο τέλος, αφού ακούσει την ιστορία, ο πιτσιρικάς ακολουθεί το Δημήτρη στο ορφανοτροφείο και αποφασίζει να μείνει εκεί για να βρει μόνιμη τροφή και στέγη και να μεγαλώσει τίμια.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εεεε, ξέχασες τα σκουπίδια σου!

Το αφισάκι κολλήθηκε από κατοίκους της περιοχής στο γήπεδο της Διώνης (όπου διεξάγεται πρωτάθλημα μεταξύ πλαστικών μπουκαλιών και λοιπών σκουπιδιών).
Προηγουμένως, οι κάτοικοι μάζεψαν τα πλαστικά σκουπίδια που αφήνουν οι αθλούμενοι/ες και τα πέταξαν στον κάδο ανακύκλωσης.
Αν θεωρείτε ότι βιάζεται ο δημόσιος χώρος που συχνάζετε, είναι απλό: εκτυπώνετε το αφισάκι και το κολλάτε σε δρόμους, πλατείες, ...

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Εγκατέλειψαν τα δάση και τα ρίχνουν στο… στρατηγό άνεμο

Πριν από πέντε χρόνια ο Πολύδωρας, τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, υπεύθυνος και για τη δασοπυρόσβεση, είχε σκορπίσει ιλαρότητα και αγανάκτηση, μιλώντας για τον «στρατηγό άνεμο» που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στις μεγάλες φωτιές που κατέστρεψαν την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την Ηλεία, αφήνοντας πίσω τους και δεκάδες νεκρούς. Το ίδιο είπε, με το δικό του ύφος, και ο νυν υπουργός Ν. Δένδιας. Οι υφιστάμενοί του τον ενημέρωσαν ότι έρχεται νέα καταστροφή, επειδή η πρόβλεψη της ΕΜΥ ήταν για ισχυρούς ανέμους μετά από ένα δεκαήμερο καύσωνα, και ο Δένδιας μίλησε «για την αντιμετώπιση των ημερών που έρχονται, που δε θα είναι εύκολες, εξαιτίας των ανέμων, μετά από μια περίοδο μεγάλων θερμοκρασιών», για να συμπληρώσει: «Δεν έχει έννοια να επαναλαμβάνομαι. Το ζήτημα της πυρόσβεσης είναι κορυφαίο. Τα μέσα τα οποία έχουμε δεν είναι επαρκή. Από την άλλη όμως, έχουμε υποχρέωση μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που αντικειμενικά υπάρχει σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αύριο θα έρθει στο Υπουργείο ο Πρέσβης της Ισπανίας για να συζητήσουμε μαζί του, μετά από την Ιταλία, τη δυνατότητα της Ισπανίας να λειτουργήσει ως εφεδρεία πυροσβεστικών αεροσκαφών για την Ελλάδα. Μετά θα γίνει το ίδιο με τους Γάλλους. Οπως σας έχω ήδη προαναγγείλει ο κύριος Πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον κύριο Μόντι τηλεφωνικά. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τα αγαθά της ζωής, της περιουσίας και της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Ο Πολύδωρας, όμως, μέσα στον οίστρο του, είχε πει και μια αλήθεια, προσπαθώντας ν’ αποσείσει τις ευθύνες που το «σύστημα Ρουσόπουλου» τις έριχνε όλες πάνω του, για να μείνει στο απυρόβλητο ο Καραμανλής και η γενικότερη πολιτική δασοπροστασίας: «Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών;». Εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Οχι στο αν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε το κόστος της πρόληψης, αλλά στην πρόληψη που την έχουν εγκαταλείψει τελείως. Πλέον δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη που έκαναν παλιότερα.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Το ηλεκτρικό χωριό

Ένα οδοιπορικό στη Σητεία, και συγκεκριμένα στο χωριό Σίτανος, αποκαλύπτει στην πράξη την εικόνα ενός κρητικού χωριού που «αναπτύχθηκε» μέσα από τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η Τηλεόραση από τους Πολίτες συναντά τους κατοίκους της Σιτάνου και συζητά μαζί τους για τη σημερινή κατάσταση του τόπου.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Εμπρηστής η πολιτική εμπορευματοποίησης

Τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν υποδηλώνουν πως οι καταστροφές των δασικών οικοσυστημάτων θα συνεχιστούν και φέτος το καλοκαίρι. Η αιτία γι' αυτήν την καταστροφή δεν είναι προφανώς ο «στρατηγός άνεμος», όπως προσπαθούν να υποστηρίξουν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. Η νέα μεγάλη καταστροφική επέλαση των πυρκαγιών οφείλεται στην πολιτική που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και τις μετατρέπει σε τσιμέντο και άσφαλτο, σε όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ολη η δασοκτόνα νομοθεσία των προηγούμενων χρόνων ζει και βασιλεύει, ενώ οι τελευταίες συγκυβερνήσεις έχουν προσθέσει και άλλους αντιδασικούς νόμους που οπλίζουν το χέρι εμπρηστών, οικοπεδοφάγων και καταπατητών. Είναι χαρακτηριστικό, παράλληλα, ότι τα κονδύλια για αναδασώσεις και άλλα έργα υποδομής για την προστασία των δασών δείχνουν τάσεις ...εξαφάνισης, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει συνταχθεί το δασολόγιο.

Ο καθαρισμός των δασικών οικοσυστημάτων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης παρέμειναν κενό γράμμα και γι' αυτήν τη χρονιά. Τα δασαρχεία, η περιφέρεια, οι δήμοι περίμεναν στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου την κατανομή των πιστώσεων από το ΥΠΕΣΔΑ. Τα τελευταία δεν έχουν ούτε τις πιστώσεις για να ανταποκριθούν στις ελάχιστες εργασίες προστασίας των δασών που έπρεπε να είχαν γίνει πριν την αντιπυρική περίοδο.