Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων


Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων) προσκαλεί σε πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων, με θέμα: «Τα κινήματα μπροστά στην πρόκληση της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»), το Σάββατο 2/4/2016 και την Κυριακή 3/4/2016.

Θα ακολουθήσουν περιφερειακές συναντήσεις:
· Στην Τρίπολη, στις 10/4/2016, με συλλογικότητες της Πελοποννήσου
· Στη Θεσσαλονίκη, με συλλογικότητες της Βόρειας Ελλάδας

Τα υλικά των συναντήσεων θα αναρτώνται σε ειδική σελίδα.

Σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας, οι πολίτες και οι συλλογικότητές τους καλούμαστε να ξανασυζητήσουμε, τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα μέσα του κινήματος, προκειμένου να γίνει πράξη η δημόσια διαχείριση, με αποκεντρωμένες υποδομές, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην οικονομικότητα του συστήματος.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΚΚΕ: Η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα, είναι κοινωνικά αγαθά

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Δασών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Δασών (21 Μάρτη):

«Οι κίνδυνοι για τα δάση διογκώνονται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα δάση συνεχίζουν να καταστρέφονται απ' τη δράση των πολυεθνικών που τα αποψιλώνουν με γνώμονα το ποσοστό κέρδους. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και η αξιοποίηση των δασών ως φιλικής προς το περιβάλλον πηγής Ενέργειας, που προωθήθηκε συστηματικά το 2015 απ' την κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ. Στόχος της πολιτικής αυτής φυσικά δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τα τεράστια κέρδη ενεργειακών βιομηχανιών που βλέπουν τη δασική βιομάζα ως πηγή Ενέργειας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Πίσω απ' το προσωπείο της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης διαχείρισής της, βρίσκονται τα τεράστια κέρδη που επιδιώκουν να καταγράψουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ο οποίοι αδυνατούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο για τα κεφάλαιά τους. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή καλούν την αγορά και τους πολυεθνικούς ομίλους να δώσουν λύση στο πρόβλημα το οποίο οι ίδιοι δημιουργούν.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ποια παγκόσμια ημέρα;

Σήμερα, 21 Μαρτίου, "εορτάζεται" η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Μιας και το ιστολόγιό μας είναι προσανατολισμένο στην προστασία της φύσης, των δασών και των ρεμάτων, κανονικά θα αξιοποιούσαμε την ευκαιρία για να αναδείξουμε άλλη μια φορά τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας που έχει υποστεί -και συνεχίζει να υφίσταται- τα πάνδεινα από τα καταστροφικά ιδιωτικά συμφέροντα που συνεπικουρούνται από την ευτέλεια της τοπικής διοίκησης.
Ομως, όχι! Σήμερα "εορτάζεται" και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Και ειδικά σήμερα επιλέγουμε συνειδητά την ΠΟΙΗΣΗ. Οχι όποια ποίηση, αλλά την ποίηση που καταργεί τα σύνορα, όπως εξάλλου κάνει το ανθρώπινο είδος εδώ και 60.000 χρόνια, μεταναστεύοντας για την επιβίωσή του. Ενα σπαρακτικό ΠΟΙΗΜΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΘΡΗΝΟ ενός Σύρου πρόσφυγα που μόλις έχει φτάσει στα ελληνικά παράλια:

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ενα ακόμα δασοκτόνο ΠΔ

Με συνεργασία υπουργείου Περιβάλλοντος και ΣτΕ

Την προηγούμενη εβδομάδα επισημάναμε ότι το ΣτΕ, με την έγκριση των βασικών στοιχείων του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό του δάσους και των δασικών εκτάσεων, που του έστειλε για συνταγματικό έλεγχο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης, «θάβει» την απόφασή του 32/2013, με την οποία έγινε αποδεκτός ο επιστημονικός ορισμός του δάσους και (το σπουδαιότερο) κρίθηκε ότι δεν απαιτείται η εισαγωγή αριθμητικών δεδομένων για την ελάχιστη επιφάνεια και το βαθμό συγκόμωσης. Θυμίσαμε, ότι με την εν λόγω απόφαση (32/2013) του ΣτΕ έγινε αποδεκτή, μετά από πολλά χρόνια, η απόφαση 27/1999 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Από το 1980, με απόφαση του τότε υφυπουργού Γεωργίας, είχαν εισαχθεί αριθμητικά δεδομένα στον ορισμό του δάσους, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προγραμμάτιζε από τότε να αυξήσει τα ποσοστά των αριθμητικών δεδομένων στον ορισμό του δάσους, πράγμα που έγινε με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003.

Οι συντάκτες του σχεδίου ΠΔ για τον ορισμό του δάσους, προκειμένου να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις που δημιουργούνται από την ανατροπή της απόφασης 32/2013 του ΣτΕ, στα «έχοντας υπόψη», που συνοδεύουν τις διατάξεις του ΠΔ, αναφέρονται και στην απόφαση 32/2013. Ομως, το Τμήμα του ΣτΕ που επεξεργάστηκε το σχέδιο ΠΔ απαίτησε να απαλειφθεί αυτή η αναφορά από τα «έχοντας υπόψη» και να περάσει στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει το ΠΔ και πηγαίνει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ετσι, στο ΠΔ που θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα στο ΦΕΚ δε θα υπάρχει καμία αναφορά στην απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Μ’ αυτή την αλλαγή, το Τμήμα του ΣτΕ παραδέχεται -εμμέσως πλην σαφώς- ότι αυτό το ΠΔ βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με την απόφαση 32/2013.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

γιατί κάθε σπόρος ξέρει πώς να γίνει δέντρο

Ενάμιση μήνα μετά τη σποροφύτευση βελανιδιών στο Δασαμάρι που έκαναν μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πικερμίου, οι πρώτες βελανιδίτσες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους.
Η λιτή φράση από το ποίημα του Χόρχε Μπουκάϊ γίνεται, λοιπόν, πραγματικότητα.
Κι αν ο Φλεβάρης ήταν ένας πολύ άνυδρος μήνας, τα βελανίδια ήξεραν...
Μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών ευελπιστούμε ότι σύντομα κι άλλα φυτεμένα βελανίδια θα ξεπετάξουν το βλαστό τους από το χώμα.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Η περίπτωση της απόφασης 32/2013 για τον ορισμό του δάσους

Οταν το ΣτΕ «θάβει» τις ίδιες τις αποφάσεις του

Γνωρίζαμε ότι το ΣτΕ σε πολλές περιπτώσεις δεν παρενέβαινε για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεχόταν καταγγελίες. Εχουμε και «ιδίαν πείραν» καθώς στις 13 Απρίλη του 2009 είχαμε κάνει αναφορά στην Ειδική Επιτροπή του ΣτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 1470/1984, για το περιβόητο σκάνδαλο των Οικοπάρκων, που σημαδεύτηκε από το θάνατο του γεωπόνου Δ. Παπαϊωάννου, ενός δημοσίου υπαλλήλου που σε σύντομο διάστημα είχε ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο αυτό στα Γιάννενα, αλλά είχε υπονομευτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας που δε δέχτηκε το πόρισμά του. Γνωρίζαμε, βέβαια, και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ για την εφαρμογή των οποίων δεν έκανε τίποτα.

Από την άλλη, όσο πέρναγαν τα χρόνια όλο και λιγόστευαν οι θετικές αποφάσεις του ΣτΕ για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Το ΣτΕ επανερχόταν στην ιδρυτική του φιλοσοφία ως δικαστηρίου που υπερασπίζεται το «δίκαιο του μονάρχη». Πλέον, το ΣτΕ έχει φτάσει στο σημείο να υπονομεύει αποφάσεις του. Αναφερόμαστε στην απόφαση 32/2013, που χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια για να εκδοθεί, σε εφαρμογή της απόφασης 27/1999 του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που αποδεχόταν για πρώτη φορά τον επιστημονικό ορισμό του δάσους.