Τα ηχητικά ντοκουμέντα με τις πιέσεις που δέχτηκε ο πραγματογνώμονας Δημ. Λιότσιος κατά την έρευνά του για τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (23/7/2018).
Πηγή: Η Καθημερινή (19/7/2020)
Τα ηχητικά ντοκουμέντα με τις πιέσεις που δέχτηκε ο πραγματογνώμονας Δημ. Λιότσιος κατά την έρευνά του για τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική (23/7/2018).
Πηγή: Η Καθημερινή (19/7/2020)
Οπως διαβάσαμε στη Marathon Press, το βράδυ του Σαββάτου 17 Δεκέμβρη γράφτηκε στο «ΗΜΑΡΧΕ Ο» Ραφήνας (βλ. επιγραφή πρόσοψης με πεσμένα γράμματα) το σύνθημα «ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΘΑ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ».
Δύο σημαίνοντα, δύο σημαινόμενα.
Η επικείμενη εκλογική πτώση του «ΗΜΑΡΧ ΟΥ» και η υγιής αντίδραση μιας τοπικής κοινωνίας αποφασισμένης να μην οδηγηθεί στη λήθη.
Η χτεσινή πορεία, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είχε πάρα πολύ κόσμο. Κι όταν οι διαδηλωτές έφταναν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, ακουγόταν το… ιστορικό σύνθημα:
Αφήσατε τα δάση να καούν για πλάκα
και τώρα φυλάτε το δέντρο του μαλάκα
Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ
2/12/2022: η παιδική χαρά της Πίνδου ξανα-«πιστοποιείται»
Η διπλο- τριπλο- πιστοποιημένη παιδική χαρά της οδού Πίνδου
Το παραπάνω απόσπασμα από προεκλογική συγκέντρωση του δημάρχου Ραφήνας Μπουρνούς μπορείτε να το απολαύσετε και στο σχετικό βίντεο:
Μετά από δεκατέσσερις μήνες έρευνας ολοκληρώθηκε το έργο που αναλάβαμε, να αναδείξουμε τις αιτίες της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, με τη δημόσια ανάρτηση και του 2ου μέρους του ντοκιμαντέρ Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο στην ιστοσελίδα μας https://www.tosxedio.com/
Το 2ο μέρος, με τίτλο “Πάρτυ Συνεργειών”, διερευνά μέσα από αναλύσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, το «Γιατί» αφέθηκαν να καούν δάση, χωριά, ζώα και καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εταιρείες για την περιοχή καθώς και από πότε ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός αυτός. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με αλλαγές χρήσεις γης, βιομηχανικές ζώνες και αιολικά, αλλά και με έκδηλες παρανομίες και παρατυπίες.
ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Υ.Π.Ε.Ν. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΕΛΟΣ ΜΑΡΙΚΕΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΓΙΑΤΙ Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ!
Στις 8.10.2022 επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους καταδίκασαν την επιχειρούμενη αποψίλωση στην προστατευόμενη ζώνη του Παράκτιου Έλους/Αμμοθινικού οικοσυστήματος στην παραλία Μαρίκες της Ραφήνας για την κατασκευή του αντλιοστασίου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, ζητώντας να σταματήσει άμεσα με παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση ενός από τους ελάχιστους πλέον υγροτόπους της Αττικής και η καταστροφή οικοτόπων κοινοτικής σημασίας που καταγράφονται στην περιοχή [«Κρανίου τόπο άφησαν τις Μαρίκες στη Ραφήνα», Εφ.Συν., 8/10/2022].
Εν τω μεταξύ, το καθ΄ ύλην αρμόδιο για την προστασία των υγροτόπων Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το έγγραφό του ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/93616/2829/13-10-2022 με θέμα: «Έργα σε περιοχή του Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών με ονομασία Παράκτιο Έλος Μαρίκες/Αμμοθινικό οικοσύστημα», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, απάντησε ότι «…η περιοχή παραλία Μαρίκες δεν εμπίπτει στα όρια των προστατευόμενων περιοχών που εντάσσονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας τους».
Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων - 6 Οκτωβρίου 2022
Το έργο κατασκευής αντλιοστασίου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ που ξεκίνησε τη Δευτέρα 3/10/22 στον προστατευόμενο υγρότοπο «Παράκτιο Έλος Μαρίκες/Αμμοθινικό οικοσύστημα» στη Ραφήνα και για το οποίο λάβαμε σχετική επώνυμη καταγγελία, χρειάζεται να σταματήσει άμεσα με παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση ενός από τους ελάχιστους πλέον υγροτόπους της Αττικής και η καταστροφή οικοτόπων κοινοτικής σημασίας που καταγράφονται στην περιοχή.
Το έργο που ξεκίνησε αλλά σταμάτησε με παρέμβαση κατοίκων και φορέων, εκτελείται στο κέντρο σχεδόν της προστατευόμενης περιοχής[1], σε τμήμα του οποίου καταγράφονται οικότοποι προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ[2] και δύναται να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους φυσικούς και ημιφυσικούς σχηματισμούς της περιοχής και στην ακεραιότητα του τοπίου[3].
Μετά τις δημόσιες καταγγελίες μας (βλ. εδώ και εδώ) για τη δενδροκτονία που τελέστηκε στο ορεινό Πικέρμι από τον Δήμο Ραφήνας και τους εργολάβους του με τις ευλογίες του Δασαρχείου Πεντέλης, παρήλθε ένα διάστημα 4 εβδομάδων όπου επικράτησε μια σχετική ύφεση στις καρατομήσεις των δέντρων. Προχτές, όμως, δημοσιεύτηκε ένα δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου που αναγγέλει μια 2η φάση δενδροκτονίας μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Μετά την ολοκλήρωση της δενδροκτονίας θα ακολουθήσει «αναδάσωση» των καμένων εκτάσεων ...καθ' υπαγόρευση του Γενικού Γραμματέα Δασών, Κωνστ. Αραβώση.
Πέρασαν δύο μήνες από τo έγκλημα της 19ης-20ής Ιουλίου, την πυρκαγιά που έκαψε για πολλοστή φορά το Πεντελικό βουνό και έφτασε μέχρι τη δασική έκταση Δασαμάρι. Το δασικό Δασαμάρι κάηκε απροστάτευτο, αφού αποτελούσε «γκρίζα» ζώνη για την πολιτική προστασία του Δήμου Ραφήνας. Για το έγκλημα αυτό ήδη έχει ξεκινήσει προκαταρκτική ανάκριση από εισαγγελείς ώστε να προσδιοριστούν οι ευθύνες...
Ενα δεύτερο έγκλημα ακολούθησε αμέσως μετά την πυρκαγιά, με τη γενικευμένη δενδροκτονία στα καμένα. Οπως έχουμε καταγγείλει, εργολάβοι του Δήμου Ραφήνας πετσόκοβαν ανεξέλεγκτα τα δέντρα είτε ήταν καμένα, είτε είχαν καψαλισμένο φλοιό ή φύλλωμα, είτε ήταν υγιή. Η αρμόδια δασική υπηρεσία όχι μόνο ήταν απούσα κατά τη δενδροκτονία, αλλά έδωσε και εν λευκώ άδεια στον Δήμο Ραφήνας να προχωρήσει τα καταστροφικά σχέδιά του στο ορεινό Πικέρμι.
Μετά από δύο άκρως επιτυχημένες χρονιές, το 3ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Ραφήνας, είναι έτοιμο ν’ ανοίξει ξανά τα φτερά του και να μας ταξιδέψει στη μαγεία των ιδιαίτερων αυτών ταινιών, υποσχόμενο ένα χορταστικό διήμερο μυσταγωγικής κινηματογραφικής απόλαυσης.
Το Σάββατο 24/9 και την Κυριακή 25/9, η οθόνη του θερινού κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ της Ραφήνας (Ελ. Βενιζέλου 12) θα φιλοξενήσει ταινίες μικρού μήκους ποικίλης θεματολογίας και ύφους από όλο τον κόσμο, που αποτυπώνουν τους σύγχρονους προβληματισμούς.
Με νέα ανακοίνωσή του, ο ΠΣΠ αναδεικνύει το εμφανές πλέον περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διεξαγωγής των συναυλιών στο Πεντελικό.
Η αναβάθμιση της βατότητας του δρόμου που οδηγεί στην σπηλιά, χωρίς κανένα μέτρο ανάσχεσης της μελλοντικής και διαχρονικής εισόδου τροχοφόρων στον αρχαιολογικό χώρο, προδίδει όχι μόνο έλλειψη ευαισθησίας αλλά και την απουσία προγραμματισμού μέτρων ουσιαστικής προστασίας και αποκατάστασης του πληγωμένου τοπίου του βουνού.
Δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου εδώ.
Πηγή: Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Πεντέλης - «Η Πεντέλη μας»
Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Πεντέλης
ΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Με την επιλογή τους για διοργάνωση συναυλίας στο αρχαίο λατομείο, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Πεντελικού αναδεικνύουν την έλλειψη ενσυναίσθησης της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πεντελικό και της ανάγκης αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας του.
Πρόκειται για μια εκδήλωση με μονομερή αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο και τα μάρμαρα του Πεντελικού και πλήρως αποκομμένη από το πρόβλημα της διαχρονικής περιβαλλοντικής καταστροφής του χώρου στον οποίο διεξάγεται αλλά και της πρόσφατης πυρκαγιάς με τα τραγικά της αποτελέσματα.
Μια εκδήλωση κατανάλωσης του ιστορικού χώρου και ταυτόχρονα επιδεικτικής αγνόησης των περιβαλλοντικών του διαστάσεων.
Αντί για μέτρα προστασίας και αποκατάστασης, διοργανώνονται δύο συναυλίες στο λατομείο της σπηλιάς, ανεβάζοντας, νυχτερινές ώρες, εκατοντάδες άτομα στην καρδιά του Πεντελικού, ανοίγοντας τον δρόμο για διαχρονική καθιέρωση παρόμοιων εκδηλώσεων, με βέβαιο δυσμενές περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης, χωρίς να παραγνωρίζει την αξία των πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεωρεί ότι οι όποιες εκδηλώσεις στο χώρο θα πρέπει όχι μόνο να μην τον επιβαρύνουν αλλά παράλληλα να συντελούν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού–ακροατηρίου και μέσα από αυτή στην αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση του Πεντελικού.
Πεντέλη, 02/09/2022
Πηγή: Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Πεντέλης – «Η Πεντέλη μας»
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ
Για τέταρτη φορά κάηκε το Δασαμάρι στην Πεντέλη!
Η πυρκαγιά της 19ης και 20ής Ιούλη του 2022, εκτός των άλλων, κατέστρεψε ολοσχερώς το δάσος Δασαμάρι που κάηκε για τέταρτη φορά. Το Δασαμάρι χωροταξικά βρίσκεται στα 15 km από το κέντρο της Αθήνας. Η φωτιά μπήκε στο Δασαμάρι τη νύχτα της 20ής Ιούλη και μέχρι το πρωί κάηκε ολοσχερώς το δάσος και προκλήθηκε μεγάλη οικολογική ζημιά στα ρέματα Βαλανάρη και Δασαμάρι. Επίσης, μεγάλη ζημιά προκλήθηκε στα άλση και πεζοδρόμια στο Ντράφι και στη Διώνη.
Τη μεγάλη καταστροφή περιέγραψαν με μελανά χρώματα η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με αναφορά τους στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας στις 25 Ιούλη του 2022, από την οποία παραθέτουμε απόσπασμα (η έμφαση δική μας):
«Η φωτιά εισήλθε στο δασικό Δασαμάρι από τα βόρεια (οδό Βεργίνας) περίπου στις 3:00 π.μ. της 20ής Ιουλίου και επί 5 ώρες κατέβαινε αργά προς τα νότια τις λοφοσειρές εισερχόμενη και στο ρέμα Δασαμάρι (που αποτελεί όριο του οικισμού Διώνη με το δασικό Δασαμάρι) όπου επιταχύνθηκε και εντάθηκε λόγω του φυσικού φαινομένου Bernoulli. Κατά τις 8:15 π.μ. η φωτιά είχε κατακάψει όλη τη δασική έκταση (περίπου 3.500 στρ.), το ρέμα Δασαμάρι καθώς και το ρέμα Βαλανάρη (που αποτελεί όριο του Ντραφίου με το δασικό Δασαμάρι).
Στα πλαίσια της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που αποφάσισε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών για τη φετινή πυρκαγιά της Πεντέλης, η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος υπέβαλαν την ακόλουθη αναφορά στην Ε.Ε.Α. σχετικά με το έλλειμμα πυροπροστασίας στη δασική έκταση Δασαμάρι.
Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η ανοιχτή επιστολή μας προς το Δασαρχείο Πεντέλης σχετικά με τις καταστροφικές εργολαβίες καρατόμησης δέντρων στα καμένα της πυρκαγιάς της 19ης-20ής Ιουλίου, ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς, ο στηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην Εφημερίδα των Συντακτών [17/8/2022]:
«Οι κοπές αφορούν δέντρα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου. Υπάρχουν δύο συνεργεία που προχωρούν σε αυτές τις εργασίες, που το καθένα έχει επικεφαλής γεωπόνο, που με επιτόπια αυτοψία αποφασίζουν αμέσως αν το δέντρο θα ξαναδώσει κλαδιά, διαφορετικά κόβεται από τη ρίζα, ή αν θα πρέπει να κλαδευτεί.
[…] Επίσης, επειδή η φωτιά ήταν έρπουσα, σε κάποια δέντρα έχουν δημιουργηθεί κουφάλες στη ρίζα τους και έτσι, αν και φαίνεται ότι δεν έχουν καεί, μπορεί να πέσουν με έναν αέρα, κάτι που τα καθιστά επικίνδυνα και πρέπει να αφαιρεθούν.»
Γι' άλλη μια φορά εκτοξεύει τα συνήθη πυροτεχνήματά του νομίζοντας ότι απευθύνεται σε χαχόλους. Ας βάλουμε όμως τα ζητήματα σε μια τάξη.
(α) Εντός της διοικητικής ευθύνης του Δήμου, σε εντός ή και εκτός σχεδίου εκτάσεις, υπάρχουν περιοχές των οποίων την «αρμοδιότητα» έχει το Δασαρχείο. Πρόκειται για περιοχές με πλούσια δασική βλάστηση, όπως ρέματα, αλσύλλια, παρόδιοι (κοινόχρηστοι) χώροι όπου για κάθε εργασία κοπής δέντρων πρέπει να εκδώσει άδεια το Δασαρχείο. Μέχρι πρότινος η άδεια του Δασαρχείου χρειαζόταν ακόμα και για κοπή δέντρων εντός οικοπέδου. Και έτσι είναι σωστό να γίνεται όταν αναφερόμαστε σε οικισμούς εντός δασικών εκτάσεων, π.χ. Διώνη, Ντράφι, που εντάχθηκαν στο σχέδιο, έστω και νομότυπα, σε βρώμικες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Δυστυχώς, όμως, ο αρμόδιος θεματοφύλακας του φυσικού περιβάλλοντος επιλέγει να απεμπολεί το ρόλο του.
Παρά τις συνεχείς και αγωνιώδεις εκκλήσεις των τοπικών κινήσεων πολιτών προς την κεντρική και τοπική διοίκηση για το έλλειμμα πυροπροστασίας/δασοπροστασίας που άφηνε την περιοχή Δασαμάρι στην ανατολική Πεντέλη παντελώς εκτεθειμένη στο ενδεχόμενο εκδήλωσης καταστροφικής πυρκαγιάς, κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε. Και το πινγκ πονγκ που παίχτηκε μεταξύ των υπευθύνων είχε αποτέλεσμα αυτό που φοβόνταν: το δασικό Δασαμάρι κάηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας φωτιάς στη Πεντέλη.
Το σήμα κινδύνου για το σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει παρανάλωμα του πυρός το δασικό Δασαμάρι, μια έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων, καθώς κανείς δεν αναλάμβανε την προστασία του, το είχαν εκπέμψει από πέρσι με επιστολές τους προς τους αρμοδίους η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
Ανοιχτή επιστολή προς το Δασαρχείο Πεντέλης
Θέμα: Aναγκαίες παρεμβάσεις του Δασαρχείου Πεντέλης προς αποτροπή περαιτέρω καταστροφών στις καμένες δασικές εκτάσεις του Πεντελικού από τη φωτιά της 19ης-20ής Ιουλίου 2022
Ημερομηνία: 9/8/2022
Μια εβδομάδα μετά τη φωτιά και ενώ τα πρώτα σημάδια αναβλάστησης εμφανίζονται στα ρέματα, ξεκίνησε ο χορός των επικερδών εργολαβιών. Συγκεκριμένα:
Ανεξέλεγκτη δενδροκτονία ξεκίνησε από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στους καμένους οικισμούς του Ντραφιού και της Διώνης, σε κοινόχρηστους χώρους (άλση, πεζοδρόμια). Εργολάβοι πετσοκόβουν και κλαδεύουν, χωρίς μελέτες, χωρίς επίβλεψη, κατά παράβαση των επιστημονικών κανόνων που απαιτούν αναμονή μέχρι και την επόμενη άνοιξη μετά τη φωτιά ώστε να δοθεί χρόνος στη χλωρίδα να αντιδράσει και να φανεί τι θα επιζήσει. Εξαφανίζουν αδιακρίτως κάθε πεύκο, είτε πλήρως, είτε μερικώς καμένο, ακόμα και υγιές. Στη θέση πανύψηλων ευκαλύπτων, που σε διάστημα λίγων ημερών θα πρόσφεραν νέους πράσινους κλάδους σε όλη την κόμη τους, αφήνουν όρθια κούτσουρα 1-2 μ. Εξολοθρεύουν τα λιγοστά, πλέον, μεγάλα δέντρα της περιοχής.
Μια αλεπουδίτσα με σοβαρά εγκαύματα κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο ρέμα Δασαμάρι (κατάντη) αναζητώντας καταφύγιο και τροφή. Χρειάζεται κτηνιατρική φροντίδα, αλλά είναι δύσκολο να την πλησιάσει κάποιος. Οι αλεπούδες είναι ζώα παμφάγα. Παρακαλούμε τους κατοίκους της περιοχής να αφήνουν κοντά στο ρέμα υπολείμματα τροφών, φρούτα και λαχανικά ώστε να την βοηθήσουμε να επιβιώσει.
Οποιος μπορεί να προσφέρει πιο ειδική βοήθεια, ας στείλει μήνυμα στο email dasamari.sos@gmail.com
Γενικότερα, υπάρχει σοβαρό θέμα με την εναπομείνασα πανίδα στην περιοχή που έχει επείγουσα ανάγκη της βοήθειάς μας.
Η πυρκαγιά της Πεντέλης στις 19-20 Ιουλίου 2022 έκαψε ολοσχερώς το δασικό και αναδασωτέο Δασαμάρι καθώς και τα ρέματα Βαλανάρη και Δασαμάρι. Η διερεύνηση των αιτίων και η αναζήτηση των αυτουργών (φυσικών και ηθικών) είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Στοιχεία συγκεντρώνονται και όταν κριθούν ικανά θα καταλογισθούν οι ευθύνες...
Η φύση αήττητη, αν και λαβωμένη, ακολουθεί τους δικούς της αιώνιους τρόπους και ρυθμούς. Η φυσική αναδάσωση στο Δασαμάρι έχει ήδη ξεκινήσει. Αδιαφορώντας για τους μακρόσυρτους χρόνους των γραφειοκρατών και τον σύντομο βιολογικό κύκλο των ανθρώπων. Αδιαφορώντας για τη μικρότητα των εχθρών του φυσικού περιβάλλοντος.
Επιμένοντας να υποβιβάσει τη φύση στο μικρό του μέγεθος, ο Δήμ(ι)ος βγήκε παγανιά για να «αναπλάσει» την καμένη περιοχή. Μεσούντος του καλοκαιρινού καύσωνα, καρατομεί καψαλισμένα αλλά υγιή δέντρα, μαζί με τα καμένα. Η πύρινη λαίλαπα δίνει σκυτάλη στην εργολαβική δενδροκτονία.
Αντιγόνη Καραδόντα*
Ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας το πρωί της Δευτέρας, 4 Ιουλίου, δήλωνε ότι «δεν πιστεύω στα δράματα, πιστεύω στην ψυχραιμία, στη σύνεση και στη σωστή δουλειά της πρόληψης, της προετοιμασίας, της ετοιμότητας». Την ημέρα εκείνη, μεταξύ άλλων, καιγόταν το πολιτιστικό μνημείο της Unesco, το μνημείο της φύσης για το οποίο έχουν δαπανηθεί πιστώσεις και δράσεις για τη διατήρησή του, το ιστορικό δελφικό τοπίο, η πολιτιστική μας κληρονομιά, ο ελαιώνας της Άμφισσας, πηγή ζωής και επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής. Για άλλη μια φορά, περιουσίες καταστράφηκαν, αλλά ευτυχώς «δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα».
Την ίδια μέρα καιγόταν η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, η Κορινθία, η Αττική και πιθανόν και πολλές άλλες περιοχές που δεν έλαβαν την αντίστοιχη δημοσιότητα. Στην Εύβοια σπίτια καταστρέφονται από φωτιά σε χόρτα–καλάμια, ενώ στην Αττική σε μια περιοχή που είχε καεί ξανά, επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο…
Τα πρωτεύοντα του ΑΖΠ, ζουν έγκλειστα μέσα σε έναν κήπο που μοιάζει με «παιδική χαρά» και ένα σπίτι με γυάλινους τοίχος για να είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο κοινό. Ο χώρος τους περιστοιχίζεται από μια μικρή τάφρο με νερό και ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα το οποίο τα εμποδίζει να αποδράσουν. Οι αντιδράσεις των επισκεπτών βλέποντας τους χιμπατζήδες αποτελούν δείγμα του ανθρωποκεντρισμού που τους διακατέχει, καθώς είναι συνήθως επιφωνήματα θαυμασμού για την ομοιότητα ανθρώπου–ζώου, κατατάσσοντάς τους ιεραρχικά εγγύτερα στον Άνθρωπο από ό,τι τα υπόλοιπα έγκλειστα ζώα του πάρκου. Όμως σίγουρα όχι αρκετά κοντά ώστε η ελευθερία τους να έχει μεγαλύτερη αξία από την ηδονή του βλέμματος, και η αμφισβήτηση αυτής της ιεράρχησης προτεραιοτήτων τιμωρείται με στέρηση της ίδιας της ζωής.
Η επίφαση δημοκρατικών θεσμών καταρρέει - Μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης από το υπουργείο Εσωτερικών
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, με το άρθρο 42 του νέου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως. Στο όνομα πάλι της δήθεν «εύρυθμης λειτουργίας» των συμβουλίων και της «κυβερνησιμότητας» καταργείται οποιαδήποτε επίφαση δημοκρατικής λειτουργίας, απαξιώνεται ο ρόλος των συμβουλίων, ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός και οι υπερεξουσίες δημάρχων-περιφερειαρχών.
Δεν υπάρχει πλέον καμμιά αμφιβολία. Με τη νέα διάταξη επιδιώκεται να σιωπήσουν οι ενοχλητικές φωνές που αρνούνται το μονόδρομο των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου μέσα στα συμβούλια. Αρνούνται τη δυνατότητα να ακουστούν τα σοβαρά ζητήματα που κινητοποιούν κατοίκους και εργαζόμενους και στα οποία οι τοπικές αρχές δεν θέλουν να πάρουν θέση. Η νέα διάταξη, εκτός από μακροπρόθεσμους στόχους, έχει και άμεσους προεκλογικούς: οι εκλεκτοί των συμφερόντων χρειάζεται να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση επανεκλογής για τη συνέχιση της ίδιας και βαθύτερης αντιλαϊκής πολιτικής.
Αντιγόνη Καραδόντα*
Μια σειρά δηλώσεων περί ετοιμότητας, άμεσης απόκρισης και πρόληψης αποδομείται μόλις σαράντα περίπου ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Σε μια ημέρα με χαμηλό άνεμο, σε μια περιοχή η οποία έχει καεί πάνω από τρεις φορές και έφερε χαμηλή βλάστηση (φρυγανική με διάσπαρτα νεαρά άτομα χαλεπίου πεύκης μόλις 6–7 μέτρων ύψους), 6.000 στρέμματα καίγονται. Η πρώτη φωτιά της επίσημης αντιπυρικής περιόδου εισέρχεται στον οικιστικό ιστό καταστρέφοντας οικίες, οχήματα. Για άλλη μια φορά η εκκένωση φαίνεται ότι είναι «μέσο αντιμετώπισης και αυτής της δασικής πυρκαγιάς». Οι ζημιές, ανυπολόγιστου κόστους, έρχονται να προστεθούν σε αυτές του φετινού Απριλίου, όπου σημειώθηκαν τέσσερις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες οδήγησαν και αυτές στα ίδια, πιο πάνω αναφερόμενα, αποτελέσματα.
Σενάριο, ή μάλλον ταινία, που κάθε χρόνο όλοι απεύχονται, αλλά τελικά συμβαίνει…
[Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί σημείωση από «Δασαμάρι S.O.S.»]
Εγκληματική η δασική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ανεπαρκέστατο το δίδυμο Στυλιανίδη-Τουρνά
Σήμερα το πρωί, οι λαλίστατοι Στυλιανίδης και Τουρνάς, υπουργός και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αντίστοιχα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Ανω Γλυφάδα και επεκτάθηκε σε Βούλα και Βάρη. Σκόπιμα όμως απέφυγαν να αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΗ, για να μην χρεωθούν με εγκληματικές ευθύνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι χρυσοκάνθαροι, τα golden boys με τους ιλιγγιώδεις μισθούς και τα μπόνους, που έχει τοποθετήσει στη ΔΕΗ.
Ο Τουρνάς ισχυρίστηκε ότι «η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην Ανω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και προς την περιοχή της Ανω Βούλας». Αποσιώπησε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ανω Γλυφάδα, γεγονός που είχε αποκαλύψει ο δεξιός δήμαρχος της πόλης.
Δελτίο Τύπου, 14/5/2022
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ (ΚΕΛ)
ΣΕ ΡΑΦΗΝΑ, ΠΙΚΕΡΜΙ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 19/5, 5:30 μ.μ.
ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ (Ελευθ. Βενιζέλου 21)
Την Τετάρτη 19/1/22 η εταιρία ΑΚΤΩΡ εκχέρσωσε με μπουλντόζες περίπου 150 τ.μ. του παράκτιου υγροτόπου Μαρίκες στην περιοχή Νηρέας Ραφήνας, για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Η εκχέρσωση έγινε στα πλαίσια του έργου αποχέτευσης (ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας) με σκοπό την κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων.
Τα τοπικά ΜΜΕ —με το καταχρηστικό εύρος του όρου— διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Σε μια πλειάδα ανθυγιεινών trash-μίντια, φερέφωνων και τσανακογλυφτών της διοίκησης και σε ελάχιστες ανεξάρτητες, διαδικτυακές κυρίως, πρωτοβουλίες που ασκούν μια υγιή, ερευνητική και συχνά μαχητική δημοσιογραφία. Σε αυτήν την δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και το άρθρο της Attica Voice που αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια.
☣
☣ ☣
Χαρχουδούπολη 2022
O δήμαρχος Χαρχούδας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη Λιλιπούπολη, που τώρα πια λέγεται Χαρχουδούπολη. Το συμφέρον του είναι πάνω απ’ όλα. Ο Πρίγκιπας, μορφωμένος συνεργάτης και ακόλουθός του, είναι το ίδιο πονηρός και υποκριτής. Ο Σιδερομάσας, μια μηχανή ανακύκλωσης, έπειτα από μια κλοτσιά του δημάρχου για την κακή της απόδοση, και ύστερα από μια έκρηξη, αρχίζει και ξερνάει όλα αυτά που υποτίθεται πως μασάει, ανακυκλώνει και καθαρίζει. Λύματα, σκουπίδια και κάθε λογής απόβλητα γεμίζουν τη Χαρχουδούπολη και τα ποτάμια της που έχουν μετατραπεί σε μαύρους χειμάρρους που βρωμάνε πια σε όλη την περιφέρεια της Αττικούπολης.
Ο γνωστός δημοσιογράφος Κροκόδειλος εμφανίζεται γεμάτος αγωνία και η κάμερα κάνει ζουμ στο δάκρυ που ξέφυγε από το μάτι του.
—Δημοσιογράφος Κροκόδειλος: Εδώ Χαρχουδούπολη, εδώ Χαρχουδούπολη. Σας μιλάει ο δημοσιογράφος Κροκόδειλος. Τίποτα δε σκιάζει τον ασυννέφιαστο μπλε ουρανό της Χαρχουδούπολης. Τίποτα δε σκιάζει την υγεία, την ευτυχία και την αισιοδοξία μας. Όλοι οι Χαρχουδουπολίτες δουλεύουν, παίζουνε ή πάνε περίπατο με το χαμόγελο στα χείλη. Ακόμα και ο δήμαρχος της Χαρχουδούπολης, ο πολυχρονεμένος Χαρχούδας μαζί με τον αχώριστο φίλο του τον Πρίγκιπα έχουν ξεχυθεί στους δρόμους γελώντας και μαζεύουν τα σκουπίδια που εσείς πετάξατε στο ποτάμι. Ο δήμαρχός σας ο Χαρχούδας θα σας σώσει και πάλι. Αχάριστοι, ε αχάριστοι.
Το Πάσχα και η Ανάσταση πλησιάζει και όλο και περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων προβληματίζονται για την αντίδραση του σκύλου τους στον ήχο των πυροτεχνημάτων της Ανάστασης, ιδιαίτερα όσοι μένουν κοντά σε κάποια εκκλησία. Η αλήθεια είναι πως η «Ευαισθησία στους ήχους» είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που περιγράφεται στο 20% με 50% περίπου των σκύλων που εκτίθενται σε βεγγαλικά, πυροβολισμούς, βροντές ή άλλα έντονα ηχητικά ερεθίσματα. Συμπτώματα όπως η έντονη σιελόρροια, ο τρόμος (τρέμουλο), η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, ο έμετος, η διάρροια, και συμπεριφορές όπως το μάζεμα της ουράς, το κατέβασμα των αυτιών, η αυξημένη κινητικότητα, το κρύψιμο, η προσπάθεια διαφυγής και ο αυτοτραυματισμός περιγράφονται σε σκύλους κατά τη διάρκεια κάποιου έντονου ηχητικού ερεθίσματος. Το σύνολο των συμπτωμάτων αυτών συχνά περιγράφεται και ως «Κροτοφοβία», όρος ο οποίος όμως δεν περιγράφει πάντα τα αίτια του προβλήματος.
Τί ονομάζεται Φόβος;
Φόβος ονομάζεται η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Η αντίδραση αυτή περιλαμβάνει παραμέτρους που αφορούν τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ζώου.
Εγινε επικαιροποίηση στις 21/4/2022.
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) εξέδωσε προχθές 17/4/2022 δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται στη βαναυσότητα των άκαιρων και κακότεχνων κλαδεύσεων αστικών δέντρων σε πολλές πόλεις της χώρας. Πρόκειται για ένα αισχρό φαινόμενο που έχει κλιμακωθεί αυτή την Άνοιξη.
Στην όλη σύγχρονη βαρβαρότητα διακεκριμένη θέση κατέχει ο συστηματικός αφανισμός των αστικών και περιαστικών δέντρων, τόσο από την κακώς αποκαλούμενη «αυτοδιοίκηση» αλλά και αυθαίρετα από κατοίκους στο πνεύμα μίας μαζικής υστερίας κατά των δέντρων, η οποία όχι μόνο είναι αδικαιολόγητη αλλά αφήνει πίσω της καμένη γη ως σκηνικό του μέλλοντος μας.
Η περίπτωση της Διώνης Πικερμίου
Ένα σύγχρονο μνημείο βαρβαρότητας
Πρόσφατα στη Διώνη του Πικερμίου συντελείται μια άνευ προηγουμένου δενδροκτονία. Με την ανοχή (ή τη συγκαλυμμένη προτροπή) της «αυτοδιοίκησης», ομάδες κάτοικων (σύλλογοι δενδροκτόνων;) υπό το πρόσχημα του καθαρισμού οικοπέδων καρατομούν όποιο δέντρο κρύβει τη θέα στη βίλα τους, όχι μόνο εντός οικοπέδων αλλά και εντός ρεμάτων. Μετά τις περσινές εκχερσώσεις των «Δρυάδων» του Χαρδαλιά (του γνωστού και ως «Nick Hard»), φέτος υπάρχει η δικαιολογία των σπασμένων κλαδιών (χιονοθλασίες) από τον χιονιά του χειμώνα και η άτυπη κατευθυντήρια οδηγία είναι «σπασμένο κλαρί = δέντρο προς υλοτομία».
Nα αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του ζητήματος του αστικού πρασίνου από τους Δήμους και την πολιτεία, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους 30 φορείς και οργανώσεις.
Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δήμων της Ελλάδας εκπλήσσονται δυσάρεστα, βλέποντας κυριολεκτικά καρατομημένα τα δέντρα στις πλατείες και στους δρόμους.
Οι χώροι πρασίνου με τα μεγάλα δέντρα και με τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις. Τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων, αισθητική απόλαυση και αναψυχή, προστασία από τις πλημμύρες, θερινή σκίαση κλπ. Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν στις πόλεις μας.
Το έργο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ προβλέπει κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων στις Μαρίκες, μέσα σε διπλά προστατευόμενη ζώνη από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ. Ήδη από τον Ιανουάριο αποψιλώθηκε τμήμα της περιοχής, μία καταστροφή που ευτυχώς σταμάτησε μέσα από τις παρεμβάσεις περιβαλλοντικών και τοπικών φορέων.
Συγκεντρώνουμε υπογραφές από κατοίκους και φίλους της περιοχής Μαρίκες με αίτημα τη μετακίνηση του αντλιοστασίου εκτός προστατευόμενης ζώνης.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε αντιγραφή το παρακάτω κείμενο και να το στείλετε στο megalorema@gmail.com με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή σας:
Ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και λόγω των νέων ανεύθυνων δηλώσεων του δημάρχου Ραφήνας περί αποποίησης των διοικητικών ευθυνών του για την προστασία της δασικής έκτασης Δασαμάρι, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα με νέα επιστολή-καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς δασοπροστασίας (βλ. παλαιότερα δημοσιεύματα: 1/5/2021, 23/5/2021, 27/5/2021, 27/6/2021, 3/11/2021).
ΠΡΟΣ
● Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
[αρ.πρωτ. 4945/16-6-2021, 3648/12-5-2021]
● Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών
[αρ.πρωτ. 63921/31-5-2021, 53436/10-5-2021]
ΚΟΙΝ.
● Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου [αρ.πρωτ. 7427/20-5-2021]
● Δήμος Πεντέλης [αρ.πρωτ. 10221/1-7-2021]
Πικέρμι 5/4/2022
ΘΕΜΑ: Όρια διοικητικής ευθύνης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνάρτηση με την υλοποίηση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας («Ιόλαος») στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού
3η επιστολή
Μετά ένα χρόνο αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ίδιο ακριβώς θέμα για το οποίο σας είχαμε ζητήσει πέρυσι να λάβετε επείγοντα μέτρα, αφού το ζήτημα παραμένει έως σήμερα ανεπίλυτο.
Η δασική έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού βουνού ανήκει χωρικά και διοικητικά στο Πικέρμι από συστάσεως της πρώην Κοινότητας Πικερμίου (1952) μέχρι και σήμερα που το Πικέρμι έχει συνενωθεί σε ένα Δήμο με τη Ραφήνα (πρόγραμμα Καλλικράτης/Κλεισθένης).
Εν τούτοις, πέρυσι ο δήμαρχος Ραφήνας αποποιήθηκε των διοικητικών ευθυνών του στην περιοχή διατεινόμενος ότι «το οικοσύστημα αυτό ανήκει ξεκάθαρα στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης και ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείρισή του» και προφασιζόμενος ένα ζήτημα επουσιώδες και εντελώς γραφειοκρατικό: τον μη καθορισμό των ορίων μεταξύ Πεντέλης και Πικερμίου από κάποια Επιτροπή Ορίων, που άγνωστο πότε θα συσταθεί, πότε θα συνεδριάσει και πότε θα αποφασίσει. Για το εν λόγω θέμα ο δήμαρχος αποφάσισε μόνος του και ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας.
Την καταστροφή ενημερωτικού υλικού για το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Ραφήνας-Πικερμίου του ΚΚΕ.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Ο δήμαρχος Ραφήνας επιδεικνύοντας άψογα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά σε λιγότερο από 8 ώρες οργάνωσε και συντόνισε όλον εκείνον τον μηχανισμό προκειμένου να εξαφανίσει από την περιοχή της Ραφήνας όλη την προσπάθεια ενημέρωσης του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, συλλαλητηρίου που διοργανώνει την Παρασκευή 1/4 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Είναι, άλλωστε, πάγια η τακτική του δημάρχου, με πρόφαση τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες να μπαίνει σε ρόλο σερίφη και να προσπαθεί να καθαρίσει την περιοχή από την "περιβαλλοντική μόλυνση" που προκαλεί η αφίσα του ΚΚΕ.
Η επιστολή που ακολουθεί αποτελεί γραπτή παρέμβαση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος (ΚΠΑΜΡ) και της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» προς το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την κατασκευή αντλιοστασίων αποχέτευσης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Είχε προηγηθεί αίτημα εκπροσώπου της ΚΠΑΜΡ να κάνει μια σύντομη παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη επί του θέματος. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επέτρεψε την παρέμβαση, με την γελοία δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο».
Και πώς να δοθεί άραγε τέτοια εξουσιοδότηση, αφού ουδέποτε την ζήτησε; Στο χέρι του είναι λοιπόν, να την ζητήσει σήμερα κιόλας, με την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, και να επιτραπεί η online παρέμβαση της ΚΠΑΜΡ. Κι ας τελειώνουμε με τα ...à la Μπουρνέζικα.
Όζουσα χαρακτηρίζαμε, πριν μερικά χρόνια, την διαβούλευση για το ΚΕΛ κι όπως φαίνεται κρατάει χρόνια αυτή η ...μπόχα!
Ραφήνα, 10/3/2022
Προς
1. Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου
2. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου
3. Δημοτικούς Συμβούλους Ραφήνας-Πικερμίου
ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 10/3/2022 επί αιτήσεως της εταιρείας ΕΥΔΑΠ ΑΕ για την παραχώρηση των απαραίτητων κοινόχρηστων δημοτικών-κοινοτικών χώρων, για την κατασκευή αντλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων
Κε Δήμαρχε,
Κε πρόεδρε του Δ.Σ.,
Κοι/ες Δημοτικοί Σύμβουλοι
Αναφορικά με το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου περί «Λήψης απόφασης επί αιτήσεως της εταιρείας ΕΥΔΑΠ ΑΕ για την παραχώρηση των απαραίτητων κοινόχρηστων δημοτικών-κοινοτικών χώρων, για την κατασκευή αντλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων», σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Μέρος 1ο: Πώς κάηκε η Βόρεια Εύβοια;
Έρευνα: Νέλλη Ψαρρού, Ιωάννης Λαζάρου
Σας προσκαλούμε στην πρώτη διαδικτυακή προβολή του πρώτου μέρους του ντοκιμαντέρ, που θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα, 7 Μαρτίου, στις 9 μ.μ. Μία ώρα γεμάτη μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα περί «εντολής μη κατάσβεσης», και την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Σ’ ένα κράτος μια φορά, που βαρούσε ταμπουρά,
διαλαλούσαν μιαν αυγή, τόσοι κήρυκες με φούρια
πως ο Βασιληάς θα βγη, με φορέματα καινούρια.
Βγήκε μέσ’ απ’ το Παλάτι, δίχως ρούχο και βρακί,
και θεόγυμνος περπάτει, πότ’ εδώ και πότ’ εκεί.
Κι ο καθένας κατεργάρης, τσαμπουνούσε σοβαρά:
“για κυττάξετε τι χάρις, και στολίδια μια φορά”.
Γεώργιος Σουρής
Ο βασιλιάς είναι γυμνός και οι σφουγγοκωλάριοι αυλικοί του επιμένουν να πορεύονται πίσω του παριστάνοντας πως κρατούν τον ανύπαρκτο μανδύα του. Αλλά η κοινωνία δεν βλέπει. Πιστεύοντας πως η άγνοιά της και η μη συμμετοχή στα κοινά είναι τεκμήριο αθωότητας —ενώ θα έπρεπε να είναι τεκμήριο ηλιθιότητας— ξεσηκώνεται μόνο όταν θίγεται ο μικρόκοσμός της. Όταν για παράδειγμα μένει για ώρες χωρίς ρεύμα ή όταν αρχίζουν να γλιστράνε τα σπίτια τους.
Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και τη συνεταιριστική εφημερίδα που εργάζεται (Εφημερίδα των Συντακτών), ενόψει της εκδίκασης αγωγής εις βάρος τους, από τον επιχειρηματικό όμιλο WRE ΕΛΛΑΣ.
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη για δημοκρατική χώρα αγωγή, που αφορά το ρεπορτάζ «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων». Μια αγωγή που πλήττει την ελευθερία του λόγου, ποινικοποιεί την αλήθεια, καταδικάζει την κοινωνία και εξοντώνει ανθρώπους. Που φιμώνει δημοσιογράφους και ΜΜΕ.
Καταδικάζουμε τη νέα όψη του αυταρχισμού, που με τις στρατηγικές αγωγές και μηνύσεις κατά της συμμετοχής των πολιτών στα δημόσια πράγματα και κατά και του ελεύθερου λόγου (SLAPP), οι κυρίαρχοι και ισχυροί αποπειρώνται την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για τη φίμωση όσων ασκούν κριτική και αποκαλύπτουν ύποπτες ή/και δόλιες ενέργειές τους, που στρέφονται κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του δίκιου των ανθρώπων, των κοινωνιών και των τόπων, όπως και κατά του φυσικού περιβάλλοντος.
Και ξαφνικά έκπληκτοι Αθηναίοι, έμαθαν ότι λύκος κατασπάραξε σκυλάκι παραγωγού ραδιοφώνου που είχε πάει βόλτα με την κόρη του κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.
Πού βρέθηκαν οι λύκοι, αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι, που μέχρι τώρα πίστευαν ότι λύκοι υπάρχουν μόνο στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και στο λαϊκό θρύλο με τον ψεύτη βοσκό. Τα ρεπορτάζ πάντα στο ύψος τους, μετέφεραν το μήνυμα ότι μας την έπεσαν οι λύκοι. Και οι κυνηγοί, χωρίς να χάσουν χρόνο, ανταποκρίθηκαν άμεσα: Ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκαλούν οι λύκοι στους κυνηγούς, τους κτηνοτρόφους και την πανίδα(!), τώρα κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές, διαπίστωσαν οι …προστάτες της πανίδας, που επιθυμούν το μονοπώλιο στην εξολόθρευσή της. Μόλις λίγες ημέρες έπειτα από μια ακόμη κυνηγετική τραγωδία, όπου 16χρονος σκότωσε κατά λάθος το θείο του και αυτοπυροβολήθηκε. Και ενώ κανείς στη χώρα δεν θυμάται να έχει χαθεί ποτέ άνθρωπος από επίθεση λύκου, αντίθετα με τους κυνηγούς, που κάθε χρόνο είτε αλληλοσκοτώνονται είτε λύνουν με τα κυνηγετικά όπλα τις διαφορές τους με άλλους ανθρώπους, αφού σοβαρός έλεγχος για να πάρεις και να διατηρείς όπλο δεν υφίσταται.
Την Κυριακή 2 Γενάρη η "Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας" και η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών "Δασαμάρι S.O.S." πραγματοποιήσαμε δενδροφύτευση στην Πεντέλη.
Η δενδροφύτευση έγινε με βελανιδιές (δρύς) κοντά στο ρέμα Δασαμάρι, που ανήκει στην υδρολογική λεκάνη του Μεγάλου Ρέματος.
Ήταν μία κίνηση συμβολισμού για το πώς οραματιζόμαστε τη χρονιά που ξεκινάει. Στην περιοχή της Αττικής, που το καλοκαίρι του 2021 κάηκε από την αδιαφορία της πολιτείας και τα κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα, απαιτούμε: