Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Οδός Παλαιστινιακής Αντίστασης!

Συνεδρίασε την Τρίτη 11 Φλεβάρη το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου, στο οποίο μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε και το θέμα «Γνωμοδότηση μετονομασίας της οδού Στρατηγού Χρήστου Καβράκου μετά από αίτημα κατοίκων». Εχουμε αναφερθεί και παλιότερα [5-5-2019, 13-3-2024] στον δωσίλογο Καβράκο, το όνομα του οποίου φέρει ατύπως η ανατολική είσοδος της Διώνης ύστερα από ανεπίσημες και παράνομες ενέργειες (τοποθέτηση πινακίδων οδοσήμανσης) μελών του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (Α.Ο.Ο.Α.) πριν από μερικές δεκαετίες. Με την πάροδο του χρόνου η ονομασία καταχωρήθηκε παράτυπα και σε επίσημους χάρτες, δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα ούτε οι διοικήσεις του Δήμου ούτε ο Α.Ο.Ο.Α. ενδιαφέρθηκαν να αναιρέσουν αυτήν την ντροπή για τον τόπο μας. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία συντακτών της ιστοσελίδας Attica Voice συλλέχθηκαν υπογραφές κατοίκων υπέρ της αναίρεσης της κατάπτυστης ονομασίας της ανατολικής εισόδου της Διώνης, που κατατέθηκαν στο Κ.Σ. Πικερμίου. Τελικά, το Κ.Σ. γνωμοδότησε ομόφωνα την απόρριψη της δωσιλογικής ονομασίας και την εκκίνηση των διαδικασιών για ονοματοδοσία της οδού. Δεν παραβλέπουμε βέβαια το γεγονός ότι στο Κ.Σ. εστάλησαν επιστολές συλλόγων/ατόμων, που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο υπερασπίστηκαν την τρέχουσα ονομασία της οδού. Η καφρίλα ποτέ δεν πεθαίνει!

Παραθέτουμε στη συνέχεια την τοποθέτηση του εκπροσώπου της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Τοποθετήσεις υπέρ της απόρριψης της τρέχουσας ονομασίας έκαναν επίσης μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα AntiNero


Σοφία Ε. Παυλάκη,
Δικηγόρος, M.Sc. Δασική πολιτική
υπ. Δρ. Παν/μίου Αιγαίου

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα (24/1/2025) η απάντηση[1] της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της γραπτής ερώτησης[2] για το πρόγραμμα AntiNero που κατατέθηκε από την ευρωβουλευτή Μαρία Ζαχαρία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά τη διαδικασία του άρθρου 144 του Κανονισμού. Η απάντηση της Επιτροπής δέχεται πως χρήζουν ελέγχου όλα τα σημεία της ερώτησης που αφορούν παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ στο πλαίσιο του AntiNero και έχουν εδώ και μήνες καταγγελθεί δημόσια.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Ερώτηση κατατέθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα AntiNero

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος AntiNero (Ι-ΙΙ-ΙΙΙ), κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 144 του Κανονισμού. Με την ερώτηση, που κατατέθηκε την 27/11/2024, τίθενται σειρά ερωτημάτων για ελεγκτέες πιθανές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την εφαρμογή του προγράμματος Antinero κυρίως όσον αφορά τους τομείς του περιβάλλοντος, των δασών, των δημοσίων έργων, της κίνησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, ζητείται από την Επιτροπή να απαντήσει, αν το πρόγραμμα AntiNero (Ι-ΙΙ-ΙΙΙ), το οποίο προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση ως το κύριο εργαλείο για την προστασία των ελληνικών δασών από τις πυρκαγιές, θα έπρεπε ως «πρόγραμμα» να υποβάλλεται σε περιβαλλοντική αξιολόγηση, σύμφωνα με το προβλεπόμενα στην οδηγία 2001/42/ΕΚ (ΕΕ L 197/30/21.7.2001), η οποία εφαρμόζεται σε προγράμματα με σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Αντ’ αυτού καταγγέλλεται ότι στην πράξη σήμερα, το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω απλών δασοτεχνικών μελετών που εγκρίνουν τα τοπικά δασαρχεία, παρ’ όλο που τα έργα που εκτελούνται στα δάση συνίστανται σε συστηματικές αποψιλώσεις καθώς και αφαίρεση και απομάκρυνση του δασικού υπορόφου. Επισημαίνεται ακόμα ότι μετά από μία τριετία αδιάκοπης εφαρμογής του, το πρόγραμμα δεν έχει αποδειχθεί ικανό να αποτρέψει ούτε και αυτές τις δασικές πυρκαγιές, αντίθετα με τις προδιαγραφές και τους βασικούς στόχους του.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Η πηγή του κακού

Η πηγή του κακού

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο Λος Αντζελες, χορτάσαμε αναλύσεις για το πόσο επικίνδυνη είναι η κλιματική αλλαγή και πόσο ανήμπορο είναι το κράτος να την αντιμετωπίσει ακόμα και στη «μητρόπολη του καπιταλισμού», όπου καίγεται ανεξέλεγκτα η ισχυρότερη οικονομικά Πολιτεία της.

Οι πιο ...προχωρημένοι, μάλιστα, κουνάνε το δάχτυλο στον λαό να μη διαμαρτύρεται όταν καίγεται το βιος του, αλλά να σκέφτεται ότι με αυτήν τη νέα «κανονικότητα» πρέπει να συμβιβαστεί. Και ότι μόνη διέξοδος είναι να συνταχθεί με την πολιτική που χρηματοδοτεί και στηρίζει τις «πράσινες» επενδύσεις του κεφαλαίου, για να περιορίζονται οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Αλλες είναι όμως οι ομοιότητες που ξεπροβάλλουν μέσα από τις φωτιές και κάνουν στάχτη την προπαγάνδα τους. Για παράδειγμα, στην πυρκαγιά του Λος Αντζελες έλαμψαν η υποστελέχωση και ιδιωτικοποίηση της Πυροσβεστικής, η υποχρηματοδότηση της πρόληψης από το κράτος, η ατομική ευθύνη στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ολα αυτά στο έδαφος της πολιτικής του κόστους-οφέλους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του αντιλαϊκού κράτους, που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των λαϊκών αναγκών, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ, είτε για την Ευρώπη, είτε για την Ελλάδα.

Το ζήσαμε πριν από λίγους μήνες και στη Βαλένθια της Ισπανίας. Εκεί όπου το φουσκωμένο ποτάμι έπνιξε περιουσίες και ανθρώπους, το 112 ...κόλλησε στις λάσπες, αλλά αυτό που έμεινε ήταν τα «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα» και οι αναλύσεις γνωστών «ειδικών» ότι με τόσο νερό, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν μπορεί να σταθεί.

Κι όμως... Το καμπανάκι είχε χτυπήσει σε προηγούμενες φονικές καταιγίδες, που αποκάλυψαν την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και την επιλεκτική ανικανότητα κυβερνήσεων και τοπικών αρχών να θωρακίσουν την περιοχή. Και όταν η πόλη θάφτηκε στη λάσπη, έδειξαν όλοι την κλιματική αλλαγή, «θυμίζοντας» πως ίδιος είναι ο φταίχτης στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, ή κάθε φορά που πλημμυρίζει η Αττική.

Τέτοιο είναι το θράσος τους, προσπαθώντας να κοροϊδέψουν τον λαό, να απαξιώσουν και να συκοφαντήσουν τις διεκδικήσεις του για πραγματική προστασία, να τον στρατεύσουν στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που υπηρετεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του...

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Οι δασικοί δρόμοι αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών


Βασιλική Κατή*
Καθηγήτρια
Πανεπ. Ιωαννίνων, Τμήμα ΒΕΤ, Εργαστήριο BCL


Τα δάση μας είναι πολυτιμότατα ως φυσικές αποθήκες άνθρακα και τα πλέον σημαντικά όπλα μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πρόσφατη παγκόσμια έρευνα κατέδειξε πως τα δάση απορροφούν 31% περισσότερο CO2 από ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα (παγκόσμια πρωτογενής παραγωγή 157 Ptgr/έτος) [1]. Η προστασία όλων των δασών πρέπει επομένως να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στις στρατηγικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Η επικρατούσα άποψη είναι πως οι δασικοί δρόμοι συνεισφέρουν στην αντιπυρική θωράκιση των δασών, λειτουργώντας ενίοτε ως αντιπυρικές ζώνες, και παρέχοντας πρόσβαση στο εσωτερικό του δάσους για να την άμεση καταστολή των πυρκαγιών από τις δυνάμεις της πυρόσβεσης. Ισχύει;

Πότε οι δασικοί δρόμοι βοηθούν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών;

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Το δούλεμα πάει σύννεφο

Δημοσιεύτηκε στις 30-12-2024 το πόρισμα της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την καταγγελία μας για την ακαταλληλότητα του χώρου που επέλεξε ο Δήμος Ραφήνας για την εναπόθεση και επεξεργασία των καμένων του Πικερμίου από την πυρκαγιά της 11ης-12ης Αυγούστου 2024. To Διαβιβαστικό της Προσωρινής Εκθεσης Ελέγχου της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής. Υπενθυμίζουμε ότι η καταγγελία έχει κατατεθεί από τις 13-9-2024, πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες εναπόθεσης των καμένων στον χώρο, και πέρασαν 3½ (τρεισήμιση!) μήνες για να δημοσιευτεί κάποιο πόρισμα. Στο μεταξύ και μέχρι να ξεκινήσει η εναπόθεση και επεξεργασία των καμένων μεσολάβησαν διάφορες “διορθώσεις” των σχετικών αποφάσεων του Δήμου. Το χρονικό αυτών των “διορθώσεων” περιγράφεται στο άρθρο μας «Έτσι (μας) δουλεύει ο Δήμος Ραφήνας».

Διαβάζοντας την Προσωρινή Εκθεση Ελέγχου της υπηρεσίας που διενέργησε την «έκτακτη αυτοψία [σ.σ. ή αυτοψίες;] μερικού ελέγχου» προκύπτουν αβίαστα κάποια συμπεράσματα. Η διοίκηση “δουλεύει” θρασύτατα τους πολίτες. Η υπηρεσία συνέταξε πόρισμα χωρίς να έχει εντοπίσει τον χώρο! Παραθέτουμε μερικές σύντομες διαπιστώσεις της αυτοψίας, όπως καταγράφονται στην Προσωρινή Εκθεση Ελέγχου, σε αντιπαραβολή με δικό μας φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τον πραγματικό χώρο εναπόθεσης και επεξεργασίας των καμένων.

«Κατά την αυτοψία... δεν διαπιστώθηκε περιβαλλοντική υποβάθμιση...


...βρέθηκε πολύ μικρή ποσότητα καμένων φυτικών αποβλήτων