Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Δήμος Αθήνας και Νέας Φιλαδέλφειας ομόφωνα ενάντια στον εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/2/2018

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ

Ολοκληρώνοντας τις γνωμοδοτήσεις τους, τα Δημοτικά Συμβούλια Αθήνας και Νέας Φιλαδέλφειας καταψήφισαν ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εγκιβωτισμό των τελευταίων 800μ. φυσικής κοίτης του ρέματος Ποδονίφτη. Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας: https://www.youtube.com/watch?v=B2IWpL4ec-U.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων στην Αθήνα και στη Ν. Φιλαδέλφεια προς τιμή τους πήραν την απόφαση να προστατεύσουν έναν από τους ελάχιστους βιότοπους που έχουν μείνει ζωντανοί μέσα στον οικιστικό ιστό της Αθήνας, απορρίπτοντας ένα ακόμη καταστροφικό έργο της Περιφέρειας Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο έργο της Περιφέρειας στο ρέμα Ποδονίφτη είναι ασύγκριτα μικρότερης έκτασης (μήκους 800μ.) από την καταστροφή που επιχειρείται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας (μήκους 15.000μ.).

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ευ. Μπουρνούς: "Τα ονόματα δεν έχουν σημασία."


Ρέμα Δασαμάρι

Πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας (20/2/2018): έγκριση όρων προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης-διευθέτησης ρεμάτων του Πικερμίου και προσαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου.

Ρέματα του Πικερμίου που διατρέχουν τον οικισμό Διώνη και τον πρώην Αγ. Σπυρίδωνα (πρώην Αιολίδα, νυν Διώνη) συνολικού μήκους διευθέτησης 11 χιλιομέτρων. Ο ποταμός Βαλανάρης, το ρ. Δασαμάρι, το ρ. Παλαιού Μύλου και το ρ. Αγ. Παρασκευής. Ρέματα παράνομα που παρεισέφρησαν και καταπάτησαν τον νόμιμο οικισμό... Αυτά τα ρέματα ανατίθενται προς μελέτη "τακτοποίησης" σε ανάδοχο ιδιωτική εταιρία αντί 1.041.798,52€, με αδιαφανείς προδιαγραφές, από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας. Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει σχεδόν σύσσωμο, χωρίς απαιτήσεις ενημέρωσης και διασφάλισης της ορθότητας του έργου με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αρχές διαχείρισης των ρεμάτων με φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση. Η μόνη δημοτική σύμβουλος που ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο ανάθεσης η υπουργική απόφαση 9173/1642/3-3-1993 που αφορά τα ρέματα "ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος" (διότι έτσι έχει χαρακτηριστεί όλη η υδρολογική λεκάνη του Μεγάλου Ρέματος) ήταν η Αμαλία Τόκα, αλλά η πλειοψηφούσα παράταξη (λόχος!) το αρνήθηκε μετά βδελυγμίας.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Οι δασικοί χάρτες και η ιδιοκτησία στα δάση. Η πρόταση του ΚΚΕ

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι δασικοί χάρτες και η ιδιοκτησία στα δάση. Η πρόταση του ΚΚΕ

Εκδότης: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Έτος έκδοσης: 01-2018

Σελίδες: 152
Σχήμα: 14 x 20,5 εκ.

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή ένα νέο, επίκαιρο βιβλίο για τους δασικούς χάρτες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα δάση.

Από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, που επιμελήθηκε τα κείμενα, αναφέρεται στο πρόλογο:

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Κοινή διακήρυξη περιβαλλοντικών φορέων, κινήσεων και κινημάτων για την προστασία των ρεμάτων

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ

Η τραγωδία της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους και προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Στο όνομα της «αντιπλημμυρικής προστασίας» η Πολιτεία (Υπουργεία & Περιφέρειες) προχωράει με ταχύρυθμες διαδικασίες, έργα, που σε τίποτα δε διαφέρουν από την μέχρι τώρα καταστροφική πολιτική διαχείρισης των ρεμάτων (εγκιβωτισμοί, κάλυψη ρεμάτων, εκτροπές ποταμών και άλλες τέτοιες φαραωνικές παρεμβάσεις). Αυτή η λογική διαχείρισης σε συνδυασμό με την αλόγιστη οικιστική επέκταση οδήγησε σε εξαφάνιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των «φυσικών» ρεμάτων, με αποτέλεσμα την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων.

Παρακολουθώντας αυτή την αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική να συνεχίζεται, οι παρακάτω υπογράφοντες φορείς, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με στόχο την αποτροπή νέων καταστροφικών παρεμβάσεων στα εναπομείναντα ρέματα και την ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τις σύγχρονες, αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης των ρεμάτων.

Τα αίτια των πλημμυρών και η αντιμετώπιση της Πολιτείας

Οι πλημμύρες είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Οι καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών όμως, είναι κυρίως αποτέλεσμα διαχρονικών κυβερνητικών επιλογών στην Ελλάδα, που συνεχίζονται και από την σημερινή κυβέρνηση, και λιγότερο της κλιματικής αλλαγής. Επιλογών που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον προς όφελος οικονομικών συμφερόντων. Είναι αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών από τις πυρκαγιές, των «νόμιμων» ή παράνομων παρεμβάσεων στα ρέματα (κάλυψη ρεμάτων, εκτροπές, τσιμεντοποίηση, μπαζώματα κ.λπ.) και της συνεχούς οικιστικής επέκτασης και της κατασκευής μεγάλων έργων (π.χ. Αττική Οδός, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.α.) με υλικά αδιαπέρατα από το νερό.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Νέα κυκλοφορία: «Περί των πλημμυρών εν τω λεκανοπεδίω Αθηνών-Πειραιώς»


Κυκλοφορεί από το Ιστορικό Αρχείο Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Κώστα Π. Παντελόγλου
Περί των πλημμυρών εν τω λεκανοπεδίω Αθηνών-Πειραιώς
Κείμενο διακεκριμένου νομομηχανικού, κατόχου ευρυτάτης αρχαιογνωσίας, δημοσιευθέν το παρελθόν

«Διατρέχων τις τάς κοίτας τῶν δύο Ἀθηναϊκῶν χειμάρρων άπό τῶν ὑψηλοτέρων σημείων μέχρι τῆς ἐκβολῆς αὐτῶν εἰς τήν θάλασσαν, μετ’ ἐπιστασίας δ’ ἐξετάζων ταύτας καί τά τῆς κατασκευῆς ἐπ’ αὐτῶν γεφυρῶν καί ἄλλων τεχνικῶν ἔργων, δέν θέλει βεβαίως ἀπορήσει πῶς τοσαύτας καταστροφάς ἐπροξένησαν αἱ γενόμεναι ἐπ’ ἐσχάτων πλήμμυραι».

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

«...οι Ελληνες πρέπει να εγκαταλείψουν τη μεγαλομανία τους και να αναγνωρίσουν στους Μακεδόνες το δικαίωμα συνύπαρξης στην Μακεδονία.»

Η διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης στα σύγχρονα έθνη συντελείται από τα τέλη του 18ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από βίαιες, συνήθως, κοινωνικές διεργασίες (εξεγέρσεις και επαναστάσεις) οι λαοί αυτοπροσδιορίζονται εθνικά, διεκδικώντας τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους και την ιστορία τους.

Σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης έχουν οι ντόπιοι διανοούμενοι. Το δοκίμιο Μακεδονικές υποθέσεις του καθηγητή Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκωφ (1874-1926) γράφεται στην αυγή του 20ου αιώνα και αποτελεί το κείμενο στο οποίο στηρίζει την ύπαρξή της η Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο Κρίστε Μισίρκωφ είναι για τη γειτονική Δημοκρατία ό,τι ο Ρήγας Βελεστινλής για το ελληνικό έθνος. Είναι ο άνθρωπος που μελέτησε τη γλώσσα, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των συμπατριωτών του και αποφάνθηκε πως οι Μακεδόνες είναι διαφορετικοί από τους Βαλκάνιους γείτονές τους.

Παραθέτουμε ένα μικρό χαρακτηριστικό απόσπασμα του δοκιμίου που γράφτηκε το 1903...