Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αναδασώσεις στο Πεντελικό

Το Σάββατο 26/1, φίλοι της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. έκαναν μικρής κλίμακας σποροφύτευση στο βόρειο Δασαμάρι. Επιλέχθηκε καμένη δασική έκταση πάνω από τον καταρράκτη του Βαλανάρη, σε μια πλαγιά όπου τα δέντρα σπανίζουν παρά τη σχετικά πλούσια βλάστηση -θάμνοι με ξυλώδη κορμό- που αναγεννήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2009. Φυτεύτηκαν σπόροι ήμερης βελανιδιάς που συλλέχτηκαν από βελανιδιές κοντά στη μονή Πεντέλης.


Την Κυριακή 27/1 μια παρέα από την πρωτοβουλία συμμετείχε στην μαζική αναδάσωση που οργάνωσε ο ΣΠΑΠ στην Πεντέλη, κοντά στη βρύση Καρακαντά. Η δράση αφορούσε δενδροφύτευση, αποκλειστικά με πεύκα και κυπαρίσσια. Δυστυχώς δεν συμπεριέλαβαν καθόλου βελανιδιές, δέντρα δύσφλεκτα που προϋπήρχαν των πυρκαγιών και υπάρχουν ακόμη στο Πεντελικό. Το σημείο που επιλέχθηκε για την αναδάσωση ήταν ιδιαίτερα πετρώδες και φτωχό σε βλάστηση κι επομένως ήταν απαραίτητη η αναδασωτική παρέμβαση.


Καταγράφονται κάποια βασικά σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν ώστε στις μαζικές αναδασώσεις να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη.
  • Τεράστιοι λάκκοι από τα ερπυστριοφόρα εκσκαπτικά μηχανήματα που τσαλαπατούν και καταστρέφουν την όποια αυτοφυή βλάστηση. Το γεγονός ότι αυτοί οι λάκκοι ήταν γεμάτοι με νερό από τη βροχή δυσκόλευε περισσότερο τη φύτευση.
  • Οι εθελοντές που συμμετείχαν έπρεπε πρώτα να ξαναγεμίσουν τα 3/4 του λάκκου με το χώμα της εκσκαφής για να μπορέσουν ύστερα να φυτέψουν το δεντράκι.
  • Κάποιοι άλλοι φύτευαν το δεντράκι στο σωρό από το χώμα της εκσκαφής (έξω από το λάκκο) με συνέπεια στις βροχές να παρασυρθεί το χώμα και το δεντράκι να βρεθεί ξεριζωμένο.
  • Πολλοί παρέλειπαν να πιέσουν/πατήσουν το χώμα γύρω από το φυτεμένο δενδρύλλιο.
  • Το πιο ακραίο ήταν κάποια δενδρύλλια φυτεμένα μαζί με την πλαστική γλάστρα!

Συμπέρασμα:
Ο κόσμος έχει καλή διάθεση (αν εξαιρέσει κανείς τις πλαστικές γλάστρες, σακούλες, γάντια που ορισμένοι παρατάνε στο χώρο της περιβαλλοντικής δράσης), αλλά χρειάζεται τις αυτονόητες οδηγίες.
Το απλό θα ήταν να υπήρχαν κάποια ενημερωτικά ταμπλώ ή να διανέμονταν φυλλάδια Α4 με αναλυτικές οδηγίες για τη δενδροφύτευση, π.χ. οδηγός φυτεύσεων.
Τέλος αν δεν ληφθεί μέριμνα για το πότισμα των δέντρων το καλοκαίρι, καθώς και αν οι αρμόδιοι φορείς δεν απομακρύνουν οριστικά τα κοπάδια που βόσκουν παράνομα στην Πεντέλη, όλο αυτό θα αποδειχθεί απλή ματαιοπονία των εθελοντών και κατασπατάληση πόρων.

Καιρός λοιπόν οι αναδασώσεις να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Να γίνουν πιο ήπιες -χωρίς μπουλντόζες- και πιο αποτελεσματικές με την εξασφάλιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την επιτυχία τους: πότισμα, αποκλεισμός βόσκησης και προστασία από τους συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες που διεκδικούν το μισό Πεντελικό βουνό...

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Στης Αττικής … τα σκουπίδια «σφάζονται» εργολάβοι

Η βδομάδα που διανύουμε κλείνει με την ολοκλήρωση της α΄ φάσης των διαγωνισμών για τα δύο από τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής, στο Γραμματικό και στην Κερατέα. Ακολουθούν οι αντίστοιχες μονάδες στα Α. Λιόσια, στις 29/1, και στη Φυλή, στις 5/2. Στη φάση αυτή (εκδήλωσης ενδιαφέροντος) ενδιαφέρον έδειξαν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας. Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ΔΕΗ, σε κοινοπρακτικό σχήμα με την ΤΕΡΝΑ. Το γεγονός επιβεβαιώνει μια σημαντική πτυχή των προωθούμενων σχεδίων, αυτή, δηλαδή, που προτάσσει σαν κυρίαρχη την επιλογή της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της διακήρυξης των διαγωνισμών, από την α΄ φάση θα προεπιλεγούν έξι (6) σχήματα, για κάθε έργο, τα οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη β΄ φάση του διαγωνισμού, αυτήν του επονομαζόμενου «ανταγωνιστικού διαλόγου», όπου και θα κατατεθούν οι τεχνικές λύσεις που θα προτείνει το κάθε εργολαβικό σχήμα. Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία της εξασφάλισης της χρηματοδότησης, όχι μόνο της δημόσιας συμμετοχής, μέσω του ΕΣΠΑ - ΠΕΠ Αττικής, αλλά και μέρους, τουλάχιστον, της συμμετοχής των εργολάβων, πάλι από κοινοτικά κονδύλια (πρόγραμμα Jessica).

Αντίστοιχες διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, καθώς και στους νομούς Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Τα έργα, όμως, που σχεδιάζονται για την Αττική αποτελούν την κορυφή του «παγόβουνου», λόγω του μεγέθους τους, συνεπώς, και λόγω του οικονομικού αντικειμένου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Για το λόγο αυτό, η μάχη για τη μη υλοποίηση αυτών των σχεδίων είναι κομβικής σημασίας και όχι μόνο για την Αττική.

Τι κρύβεται πίσω από τα νέα έργα

Τα όσα έχουν συντελεστεί πανελλαδικά μέχρι αυτήν τη στιγμή, που δεν είναι και λίγα, συνδέονται, αφενός με τη σταδιακή εκχώρηση τμημάτων της διαχείρισης των ΑΣΑ, στο επίπεδο των δήμων, στους ιδιώτες και αφετέρου στην εφαρμογή ενός μοντέλου συγκεντρωτικής διαχείρισης, με φαραωνικές, υπερδιαστασιολογημένες μονάδες επεξεργασίας, του συνόλου σχεδόν, των σύμμεικτων απορριμμάτων, με απειροελάχιστη διαλογή στην πηγή και με βασικό προσανατολισμό την ενεργειακή αξιοποίηση και την καύση. Που, μάλιστα, δεν θα είναι μια προσωρινή κατάσταση, αλλά θα μας δεσμεύει για όσο χρόνο (27 χρόνια) προβλέπεται να λειτουργούν αυτές οι μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό των επιδιώξεων και του προσανατολισμού αυτής της πολιτικής ότι για την υλοποίηση, όλων σχεδόν, των έργων έχει επιλεγεί η μέθοδος των ΣΔΙΤ. Με απλά λόγια μας «σερβίρεται»:

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

1η Αναδάσωση του Σ.Π.Α.Π. στο Πεντελικό όρος για το 2013

Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 10 π.μ., θέση Καρακαντά

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής και το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 συνεχίζει, και κατά τη νέα χρονιά, την προσπάθεια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο Πεντελικό όρος διοργανώνοντας την 1η δεντροφύτευση για το 2013.

1st Tree planting 2013 SPAP & DIMOSfr

Όλοι μαζί δίνουμε το «παρών» την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 στις 10 π.μ. στη νέα δεντροφύτευση του Σ.Π.Α.Π.

Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας, βάζοντας ο καθένας μας το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια για να ξαναγίνει το Πεντελικό ένα πράσινο βουνό.

Όλοι μαζί εκπαιδεύουμε τους μικρότερους στη διαδικασία της φύτευσης, τους μεταφέρουμε την αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημείο συνάντησης:
Θέση Καρακαντά (κατεύθυνση προς Άγιο Πέτρο - Νέα Μάκρη).

Όσοι εθελοντές δεν χρησιμοποιήσουν το Ι.Χ. για τη μετακίνησή τους, μπορούν να μεταβούν στο σημείο συνάντησης με λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου που θα αναχωρήσουν στις 9:30 π.μ. από το Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 213 2038390-349-315-307 και το Σαββατοκύριακο στο τηλ. 213 2038000.

πηγή: ΣΠΑΠ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Νίκη ενάντια στο δασοκτόνο νόμο - ο πόλεμος συνεχίζεται…

Κάποιοι καλόγεροι ήταν ικανοί να βαφτίζουν το κρέας ψάρι, προκειμένου να επιδίδονται σε νηστεία με το αζημίωτο…. Το ΠΑΣΟΚ του 2003 είχε επιχειρήσει να αλλάξει τον ορισμό του δάσους με τον νόμο 3208, επιτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη μετάταξη κάποιων δασών στη κατηγορία των «δασικών έκτασεων», που απολάμβαναν σχετικά μικρότερης προστασίας. 9 χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) «ευδοκίμως τερματίσας» (!) τη σχέση του με το Υπουργείο Οικονομικών, εξέφραζε με άκρως γλαφυρό τρόπο το πνεύμα του Νόμου 3208 του 2003, λέγοντας «ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να είναι δάσος»!

Αυτή η συγκεκριμένη διασκευή της λογικής του Λουϊτζι Πιραντέλο («Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε») παρέκαμπτε τους δασικούς επιστήμονες, λες και δεν ήταν ειδήμονες που μπορούσαν να δώσουν –έστω και με τις όποιες αντιγνωμίες- τον ορισμό του δάσους, αλλά μια συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων, που διεκδικούσε για πάρτη της έναν κατά το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο επιρροής και διαχείρισης…. Ή λες και η απόφανση περί της δασικής ποιότητας των Χ ή Ψ εδαφών μπορούσε να παράγεται αυθαίρετα από τον οποιονδήποτε πολιτικό ή πολιτευόμενο –εν δυνάμει ρουσφετολόγο….

Ο ιδιοτελής προσδιορισμός της έννοιας του δάσους από τον 3208/2003 και ειδικά η «Παπακωνσταντινοποίηση» της έννοιας, δεν ήταν φυσικά τυχαίος και άσχετος με τις βλέψεις για τη μελλοντική μετατροπή κάποιων χώρων σε εμπορεύσιμους…

Όμως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον ορισμό του δάσους από τον νόμο 3208/2003, δικαιώνοντας το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είχε καταθέσει προσφυγή και είχε αιτηθεί την κήρυξη της αντισυνταγματικότητας… Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 32/2013 απόφασή της έκρινε ότι οι ορισμοί του «Δάσους» και της «Δασικής έκτασης» κατά τις διατάξεις του Ν. 3208, είναι αντίθετοι με το άρθρο 24 του Συντάγματος, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Η νίκη εναντίον του προβληματικού νόμου ήταν πραγματικά μεγάλη και αντανακλούσε τη βούληση της ολότητας των οικολογικών οργανώσεων –ενώ για μια περίοδο εξέφραζε και τη πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια όμως, επί κυβερνήσεων Καραμανλή, επακολούθησε η συνήθης «συμπολιτευτική κολοτούμπα» και ο 3208 βρέθηκε με νέους κυβερνητικούς σπόνσορες. Τα δασικά προβλήματα της χώρας εντάθηκαν έκτοτε λόγω του συστηματικού παραγκωνισμού των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης (ΠΕΔΔΥ). Και ενώ συνέτρεχαν όλα αυτά, η περιβαλλοντική διαχείριση σε ολόκληρη τη χώρα χαρακτηριζόταν από εκτεταμένους θύλακες ανομίας και παραβατικότητας, που έκανε έγκριτους επιστήμονες –όπως ο αείμνηστος Γιώργος Παπαδημητρίου- να αναρωτιώνται για την αξία των νομικών θεσμών εν όψει της μη εφαρμογής τους σε πολλές περιπτώσεις….

Στην τρέχουσα περίοδο των μνημονιακών ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται από ευθεία παράκαμψη της νομιμότητας, το μέλλον του δασικού χώρου είναι πραγματικά αόρατο: Γιατί -προφανώς- μια νίκη δεν προδικάζει την έκβαση ενός πολέμου….

Δες σχετικά:  Μια σημαντική νίκη ενάντια στον δασοκτόνο νόμο 3208/2003

πηγή: oikologein

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας του δήμαρχου Ραφήνας-Πικερμίου

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γ. Χριστόπουλος θεωρεί ότι δεν τον αφορά η παράνομη βόσκηση κοπαδιών στις καμένες δασικές εκτάσεις εντός των ορίων του δήμου που διοικεί!
Δεν νιώθει το καθήκον ως υπεύθυνη αρχή, να προστατέψει το δασικό περιβάλλον με όποια πρόσφορα μέσα, διότι απλούστατα δεν το συγκαταλέγει στις αρμοδιότητές του!
Σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας προτρέπει τους κατοίκους να πάρουν τις καραμπίνες και να κυνηγάνε βοσκούς, αντί να προχωρήσει ο ίδιος σε συντονισμένες ενέργειες με το Δασαρχείο ενισχύοντας τις ατελέσφορες προσπάθειες κάποιων κατοίκων!
Θεωρεί στα όρια της γελοιότητας την κινητοποίηση και την έκκληση των κατοίκων προς όλους τους σχετικούς φορείς, να δράσουν για να προστατέψουν τις αναγεννώμενες δασικές εκτάσεις του Πεντελικού!
Ίσως γιατί θεωρεί στα όρια της σοβαρότητας την παρουσία του σε πανηγύρια, εσπερινούς, παρελάσεις, πίτες, παραταξιακές κοκκορομαχίες, τελετές και γενικά ό,τι βιντεοσκοπείται ή έχει θεατές!

Απολαύστε σχετική δήλωση-μαργαριτάρι που έκανε στον ιστότοπο aftodioikisi.gr:
«Δεν είναι πρόβλημα που υπάγεται στις αρμοδιότητές μου και ως εκ τούτου δε με αφορά. Δεν είναι δυνατόν ένας δήμαρχος ή έστω όργανα του δήμου να βγαίνουμε και να κυνηγάμε κοπάδια με πρόβατα. Δεν είναι δική μου δουλειά». Συμπλήρωσε δε ότι «πρόκειται για καταγγελία που κινείται στα όρια της γελοιότητας ή ενδεχομένως κακόβουλη θέση που έχει στόχο να με πλήξει. Να βγουν οι κάτοικοι με καραμπίνες και να κυνηγήσουν τους βοσκούς αν θέλουνε. Δε φταίω εγώ αν κάποιος δεν είναι ευσυνείδητος».

Συνεχίζει να απορεί κανείς γιατί καταστρέφονται τα δάση; γιατί οι κάθε είδους δασοφάγοι -συμπεριλαμβάνονται και τα γίδια- κάνουν πάρτυ με τέτοιους δημάρχους;

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αυτοί σχολάνε όταν τα γίδια βοσκάνε

Η παράνομη βόσκηση κάνει ξανά την εμφάνισή της στο Δασαμάρι. Από τις πρώτες μέρες του 2013 κάτοικοι των οικισμών της Αιολίδας και της Διώνης παρατηρούν καθημερινά τις απογευματινές ώρες δύο έλληνες βοσκούς που μπαίνουν με τα γίδια τους στις καμένες δασικές εκτάσεις καταστρέφοντας ολοκληρωτικά νεαρά δέντρα και θάμνους. Τα αυτοφυή πεύκα και οι βελανιδιές από τις σποροφυτεύσεις και τις δενδροφυτεύσεις της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. εξαλείφονται στο πέρασμα του κοπαδιού.


Πώς γίνεται όμως ο κάθε βοσκός να μπορεί να πηγαίνει το κοπάδι του για να βοσκήσει τη βλάστηση που αναγεννιέται μέσα στα καμένα του 2009, ενώ αυτό απαγορεύεται;
Σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του:
 •  «Απαγορεύεται: α) Εντός καέντων δασών και β) Εντός καεισών προστατευτικών μερικώς δασοσκεπών εκτάσεων, υπερκειμένων χωρίων ή συνοικισμών ή κειμένων εντός λεκανών σχηματισμού χειμάρρων, η βοσκή των μεν προβάτων και μεγάλων ζώων επί πενταετίαν, των δε αιγών επί δεκαετίαν από της ημέρας της πυρκαϊάς.» [1]
 •  «...απαγορεύεται η εγκατάσταση, διατήρηση και βοσκή αιγών σε όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις δημόσια ή μη, του Νομού Αττικής.» [2]

Οι κάτοικοι επικοινώνησαν με το Δασαρχείο Πεντέλης καταγγέλοντας την παράνομη βόσκηση στις καμένες περιοχές και τότε έμαθαν ότι
1. «το Δασονομείο σχολάει το μεσημέρι» (σ.σ. άρα αυτοί σχολάνε όταν τα γίδια βοσκάνε!)
2. «το Δασαρχείο δεν μπορεί να συλλάβει τα γίδια διότι δεν έχει χώρο να τα φυλάξει» (σ.σ. δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές σωφρονισμού!)

Γύρω από την παράνομη και αντικοινωνική πρακτική των βοσκών, υπάρχει ένα δίχτυ ανοχής. Ή μήπως προστασίας;
  • Τι κάνει το Δασαρχείο εκτός από το να μην απαντάει στα τηλέφωνα ή να μην προλαβαίνει -ποτέ όμως- διότι δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό δασοφυλάκων;
  • Τι κάνει η δημοτική αρχή, δήμαρχος & δημοτικοί σύμβουλοι, που γνωρίζουν ότι παράνομα βόσκουν τα κοπάδια αιγοπροβάτων στα όρια του δήμου; Αυτοί βέβαια αλληθωρίζουν προς τη «φάμπρικα των αποχαρακτηρισμών» που κάνει ό,τι μπορεί για να μην ξαναπρασινίσει το Δασαμάρι.
  • Ο ΣΠΑΠ γιατί δεν προστατεύει το Πεντελικό, όπως υπόσχεται η επωνυμία του; Είναι θέμα διαφορετικής ιεράρχησης; Προτιμούν τα αμνοερίφια έναντι του δάσους, του οξυγόνου, της υγείας του πληθυσμού του λεκανοπεδίου;
Όσο οι κάτοικοι δεν αναλαμβάνουν δράσεις που να αποτρέπουν τις δασοκτόνες πρακτικές, οι θεσμοί που οφείλουν να δουλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος θα αδρανούν.


[1]  Ν.Δ. 86/1969, άρθρο 107, παράγραφος 1
[2]  Ν.Δ. 86/1969, άρθρο 110, παράγραφος 2

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Η άλλη Διώνη

Κάπου,
πολύ μακρυά από το γκρίζο μικρόκοσμο
της Διώνης του νεοπλουτισμού,
υπάρχει και μια άλλη
φασματική κοσμική Διώνη.


A Color View of Darling Dione

by JASON MAJOR on December 24, 2012


Color-composite of Dione made from raw Cassini images acquired on Dec. 23, 2012. (NASA/JPL/SSI. Composite by J. Major.)
Although made mostly of ice and rock, Saturn’s moon Dione (pronounced dee-oh-nee) does have some color to it, as seen in this color-composite made from raw images acquired by Cassini on December 23.