Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα


"La petite marchande d'allumettes"
Jean Renoir (1928)
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.
Το διατονικό ακορντεόν παίζει ο Μαρκ Περρόν.

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

"Φύτεψα μια βελανιδιά"

Ο Ζιλ Βινιω, ενας αγνωστος στην ελλαδα ποιητης και τραγουδοποιος απο το Κεμπεκ, δινει τη δικη του ερμηνεια για το φυτεμα της βελανιδιας...
♥ ♥ ♥


Gilles Vigneault, "J' ai planté un chêne" (1976)
J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Ce fut ma semaine
Perdrerai-je ma peine?
J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

L' amour et la haine
Ce sont mes enfants
Mais ce sont mes chaînes
Perdrerai-je ma peine?
L' amour et la haine
Ce sont mes enfants
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

Le roi et la reine
Perdront leur manant
Mais l' amour m' enchaîne
Perdrerai-je ma peine?
Le roi et la reine
Perdront leur manant
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

Serai capitaine
De mon bâtiment
Tout en bois de chêne
Perdrerai-je ma peine?
Serai capitaine
Sur mon bâtiment
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Ce fut ma semaine
Perdrerai-je ma peine?
J' ai planté un chêne
Au bout de mon champ
Perdrerai-je ma peine?
Perdrerai-je mon temps?

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Αυτοοργανωμένο λαϊκό γλέντι


Αυτοοργανωμένο λαϊκό γλέντι
με ρεμπέτικη μουσική
Σάββατο 22/12 στο 1ο δημοτικό Παλλήνης
Μαζευόμαστε από τη 1 το μεσημέρι.
  • Χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι. Προσφέρουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και παίρνουμε ό,τι έχουμε ανάγκη.
  • Συλλογική κουζίνα. Φέρνουμε μαζί μας (όποιος μπορεί) φαγητό και την καλή μας διάθεση.
Ενάντια στη μιζέρια και την αποξένωση της σύγχρονης ζωής, ελάτε να γνωριστούμε από κοντά, να διασκεδάσουμε χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας.
Να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Φύτευση βελανιδιών (III)

Συνεχίζοντας τις δράσεις αναδάσωσης της φετινής περιόδου, φίλες και φίλοι της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. προχώρησαν σε δύο ακόμη (σπορο)φυτεύσεις βελανιδιών σε καμένες δασικές εκτάσεις στο Δασαμάρι και στις Αφίδνες. Τους σπόρους της ήμερης βελανιδιάς προμήθευσε ο Μανώλης Θεοδωρίδης.

Σε μία πρόσφατα καμένη πλαγιά στις Αφίδνες, στους πρόποδες της Πάρνηθας, φυτεύθηκαν βελανίδια καθώς και άλλοι σπόροι (κουμαριάς, μυρτιάς, μαχλεποκερασιάς, γκορτσιάς κ.α.) που είχε συλλέξει η Ίρις Θεοδωρίδου.


Μια ελπιδοφόρα εικόνα: Μέσα στο ζοφερό τοπίο από καμένα πεύκα ξεχώριζαν που και πού οι βελανιδιές που ήδη έχουν αρχίσει να πετάνε το νέο φύλλωμά τους - απόδειξη της πυρανθεκτικότητας των βελανιδιών! [1] Ας τα βλέπουν αυτά οι δήμοι και διάφοροι ραδιοφονικοί φορείς (σκαϊσπάπ) που επιμένουν να κάνουν αναδασώσεις με πεύκα.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Περιβάλλον και… Πράσινη Ανάπτυξη

με αφορμή το συνέδριο του ΤΕΕ
περιβάλλον και… πράσινη ανάπτυξη
Όσο πληθαίνουν τα φαινόμενα της αποσταθεροποίησης του κλίματος, που δεν αφήνουν πλέον καμιά αμφιβολία ότι δεν πάει άλλο, ότι η γη δεν είναι άπειρη και ότι συστηματικά καταστρέφεται από την άκρατη αρπαγή των πόρων της στο όνομα της «ανάπτυξης» και των κερδών του κεφαλαίου, τόσο όλοι αυτοί που κλείνανε ματιά κι αυτιά στις επισημάνσεις των επιστημόνων και στις κραυγές απόγνωσης των χιλιάδων θυμάτων, αρχίζουν να σκέφτονται πως κάτι θα πρέπει να γίνει, πως μαζί με τη γη θα καταστραφούμε κι όλοι εμείς που ζούμε πάνω της. Δεν είναι πλέον μόνο μερικοί «γραφικοί οικολόγοι» ή «κολλημένοι αριστεριστές» που φωνάζουν, το έδαφος έχει αρχίσει να τρέμει κάτω από τα πόδια όλων μας, των τόσο υπάκουων και «φιλήσυχων» καταναλωτών.
Αυτό από μόνο του φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανό να φρενάρει τις αχαλίνωτες ορέξεις του καπιταλισμού -καθώς όμως δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ούτε να κινητοποιήσει πλειοψηφικά κομμάτια εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και γίνονται θύματα αυτού του συστήματος- στάθηκε ικανό να ανοίξει καινούρια πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, μέσα από ιδεολογήματα του τύπου «αειφόρος ανάπτυξη», «ανάπτυξη και περιβάλλον» ή «πράσινη ανάπτυξη» (και πράσινα άλογα).
«Εμπόριο δικαιωμάτων ρύπανσης», «ΑΠΕ» («Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ή μάλλον Αστείρευτες Πηγές Εισοδήματος - για το κεφάλαιο), «αειφόρος ανάπτυξη και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες», «διαχείριση απορριμμάτων» και άλλα τέτοια ακούγονται όλο και πιο συχνά από τα στόματα των κάθε είδους «ειδικών» και «συμβούλων» και όχι μόνο. Στόχος τους; να πλασάρουν τα προϊόντα τους και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, αποκοιμίζοντας γι άλλη μια φορά τους «ιθαγενείς» με χάντρες και καθρεφτάκια του σήμερα, δηλαδή με θηριώδη τζιπ «αντιρρυπαντικής τεχνολογίας» (που καίνε με τον τόνο «καθαρά καύσιμα»), με αιολικά πάρκα (που ξυρίζουν ολόκληρα βουνά και νησιά για να στηθούν), με φωτοβολταϊκά (που αντικαθιστούν την αγροτική παραγωγή με συλλέκτες), με «βιοκαύσιμα» (που για να παραχθούν, εξαφανίζουν όσα δάση και ζούγκλες έχουν απομείνει στον πλανήτη) και άλλα τέτοια πολλά.
Η φαντασία στην υπηρεσία του κέρδους είναι πράγματι πολύ γόνιμη. Εκεί που δεν είναι γόνιμη είναι στο να σκεφτεί ότι, ίσως, θα ήταν προτιμότερος ο περιορισμός της κατασπατάλησης φυσικών πόρων και ενέργειας αντί για νέες ενεργειακές (και ενεργοβόρες) τεχνολογίες, κάτι τέτοιο όμως δεν αφήνει κέρδη…

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σε κόκκινο συναγερμό η Ελλάδα εντός του 21ου αιώνα λόγω κλιματικής αλλαγής

Δραματικά αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση μας να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα.

Αυτό είναι μέρος μόνο των δυσοίωνων προβλέψεων που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN που ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζονται στη νέα ενότητα του Οικοσκοπίου, της διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής του WWF Ελλάς για το ελληνικό περιβάλλον.

Τα νέα δεδομένα μπορούν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους ότι, ακόμη κι αν απεμπλακούμε από τη σύγχρονη κρίση που έχει αλλάξει τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας, μια άλλη κρίση, βαθύτερη και μόνιμη, απειλεί να αλλάξει στην κυριολεξία τον ελληνικό χάρτη και την ποιότητα ζωής μας.

Μέσα από ενδεικτικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, ο χρήστης του Οικοσκοπίου μπορεί να διαπιστώσει πως θα μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100, εννέα παράμετροι που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές. Ταυτόχρονα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, η κατάσταση παρουσιάζεται ακόμη πιο εφιαλτική. Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρήματα είναι τα εξής:
  • Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.
  • Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100.
  • Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.
  • Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ - Friends of Nature Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/12/2012
«Βουνών εγκώμιον»

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών
11 December: International Mountain Day

Όταν ᾖρθα στόν κόσμο κ᾿ εἶδα
τὸν ἥλιο, εἶπα: Θὰ πρέπει κάτι
ν᾿ ἀφήσω πίσω μου φεύγοντας.
Καὶ τὸ βρῆκα ἀρκετό. Ν᾿ ἀνεβῶ
στὴν κορφή σου, νὰ πετάξω
στὴ γῆς ἕνα λουλοῦδι.
[Νικηφόρος Βρεττάκος: «Ποιήματα για το ίδιο βουνό»]

Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών από τον ΟΗΕ, η Ελλάδα «γιορτάζει» τα γεννητούρια με:
  1. Tην καταστροφή του αρχέγονου δάσους στη Χαλκιδική από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»,
  2. Την εντατικοποίηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Γκιώνα, την Οίτη, στον Παρνασσό,
  3. Τις δασικές υπηρεσίες αποδυναμωμένες,
  4. Τις πυρκαγιές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν,
  5. Τη λαθροϋλοτομία να παίρνει τεράστιες διαστάσεις,
  6. Τις βιομηχανικές ΑΠΕ να βεβηλώνουν το ελληνικό τοπίο και να δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, στη βιοποικιλότητα κ.λπ.,
  7. Τις ανοικτές χωματερές στα περιαστικά δάση και αλλού,
  8. Την Περιβαλλοντική νομοθεσία να δέχεται μεγάλες επιθέσεις για να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές του μνημονίου αλλά και για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Εκτός από τα ανωτέρω προβλήματα, καταγράφουμε την ανεξέλεγκτη και διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία μηχανών τύπου «εντούρο» και άλλων μηχανοκίνητων μέσων (τζιπ 4x4, «γουρούνες» κ.λπ.) στα βουνά, ακόμα και σε δύσβατες και παρθένες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ηχορύπανση και να αναστατώνουν το οικοσύστημα, να καταστρέφουν το ανάγλυφο του εδάφους και κατά συνέπεια τη χλωρίδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι σπάνια και απειλούμενη.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Συζήτηση: Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη


Η συζήτηση με θέμα "Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη", που έγινε την τρίτη μέρα του 1ου εναλλακτικού φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας (19-20-21/10/2012, Ελληνικό).

Στη συζήτηση πήραν μέρος οι:
Γιώργος Κολέμπας (πρώην εκπαιδευτικός, βιοκαλλιεργητής, μέλος οικοκοινότητας, συγγραφέας, topikopoiisi.blogspot.com, www.topikopoiisi.com),
Γιώργος Λιερός (συγγραφέας),
Γιάννης Μπίλλας (εκπαιδευτικός, βιοκαλλιεργητής, μέλος των Από Κοινού - Κίνηση Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία - www.apokoinou.com),
Γιώργος Καλλής (καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης).
Συντονισμός: Ηλιόσποροι (www.iliosporoi.net)

timeline:
εισαγωγή Ηλιόσποροι
(7:24) Γ. Μπίλλας
(21:40) Γ. Καλλής
(43:10) Γ. Κολέμπας
(1:11:00) Γ. Λιερός

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Φύτευση βελανιδιών (ΙΙ)

Οι φυτεύσεις των δενδρυλλίων ήμερης βελανιδιάς συνεχίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Δασαμάρι. Το υγρό χώμα αλλά και η βροχή που έριξε την Κυριακή το απόγευμα βοήθησαν σημαντικά για να αντέξουν τα νεαρά δεντράκια την ταλαιπωρία-σοκ της μεταφύτευσης (transplant shock).





Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ετοιμαστείτε για την Αποκάλυψη

"Stand Still for the Apocalypse"

AP/Elizabeth Dalziel
Σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης
της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών,
η βρώμικη ενέργεια παραμένει φθηνή και άφθονη,
με καταστροφικές συνέπειες.
Οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα μια σειρά από ριζοσπαστικά μέτρα για να σταματήσουν τις εκπομπές άνθρακα, αλλιώς να προετοιμαστούν για την κατάρρευση ολόκληρων οικοσυστημάτων και για τις μεταναστεύσεις, τα δεινά και το θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, σύμφωνα με μια έκθεση που εκπονήθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα. Η συνεχιζόμενη αποτυχία επιθετικής απάντησης στην κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η έκθεση, σημαίνει ότι ο πλανήτης αναπόφευκτα θα ζεσταθεί κατά τουλάχιστον 4 βαθμούς Κελσίου (7,2 βαθμούς Φάρεναϊτ) μέχρι το τέλος του αιώνα, οδηγώντας σε μια Αποκάλυψη.

Το 84 σελίδων ντοκουμέντο, «Μειώστε τη Θερμότητα: Γιατί Πρέπει να Αποτραπεί ένας Κόσμος Θερμότερος κατά 4°C;», γράφτηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα από το Ινστιτούτο του Potsdam για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων και την Κλιματική Ανάλυση και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η εικόνα ενός κόσμου ο οποίος συνταράσσεται από την αύξηση των θερμοκρασιών είναι ένα μίγμα μαζικού χάους, κατάρρευσης συστημάτων και ιατρικών δεινών, σαν εκείνο των χειρότερων ημερών της Μαύρης Πανούκλας που τον 14ο αιώνα σκότωσε το 30 με 60 τοις εκατό του πληθυσμού της Ευρώπης. Η έκθεση παρουσιάζεται με την έναρξη της ετήσιας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στη Ντόχα του Κατάρ.

Μια πλανητική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4°C -και η έκθεση επισημαίνει ότι η χαλαρότητα των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων για τις εκπομπές ρύπων του Πλαισίου Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών θα κάνει μια τέτοια αύξηση σχεδόν αναπόφευκτη- θα προκαλέσει κατακόρυφη πτώση στην απόδοση των καλλιεργειών, καθώς και εξαφάνιση πολλών ειδών ψαριών, με αποτέλεσμα εκτεταμένη πείνα και ασιτία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές και στα νησιά που θα βυθιστούν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Θα υπάρξει έκρηξη ασθενειών όπως ελονοσία, χολέρα και δάγκειος πυρετός. Ολέθριοι καύσωνες και ξηρασία, καθώς και πλημμύρες, ιδίως στις τροπικές περιοχές, θα καταστήσουν τμήματα της γης ακατοίκητα. Το τροπικό δάσος που καλύπτει τη λεκάνη του Αμαζονίου θα εξαφανιστεί. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα αφανιστούν. Πολυάριθμα είδη ζώων και φυτών, πολλά από τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ανθρώπινων πληθυσμών, θα εκλείψουν. Τερατώδεις καταιγίδες θα εξαλείψουν τη βιοποικιλότητα, και συνακόλουθα ολόκληρες πόλεις και κοινότητες. Και καθώς αυτά τα ακραία φαινόμενα αρχίζουν να εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, διαπιστώνει η έκθεση, θα υπάρξουν «άνευ προηγουμένου πιέσεις πάνω στα ανθρώπινα συστήματα.» Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή δεν θα είναι τελικά σε θέση να αντεπεξέλθει. Υγεία και συστήματα έκτακτης ανάγκης, καθώς και θεσμοί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, του νόμου και της τάξης, θα καταρρεύσουν. Αρχικά, θα υποφέρουν περισσότερο oι φτωχοί του κόσμου. Αλλά τελικά όλοι θα ενδώσουμε στην αφροσύνη και την ύβρη της Βιομηχανικής Εποχής. Και παρ' όλα αυτά, δεν κάνουμε τίποτα.