Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η τέχνη της δασικής φραγματικής – Ωδή στη μαστορική τέχνη των φραγμάτων της δασικής υπηρεσίας


του Αντώνιου Β. Καπετάνιου
Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου


Τα λιθόδμητα και ξηρολίθινα φράγματα των χειμαρρικών ρευμάτων, που κατασκεύαζε η δασική υπηρεσία μέχρι το 1970, τα οποία είχαν επιμελημένη αισθητική κι άριστη τεχνική, αποτέλεσαν μνημείο τεχνικής και τέχνης μαστορικής! Έβλεπες τέχνη στο πουθενά, στα όρη και στ’ απρόσιτα μέρη, κει οπού ο άνθρωπος δεν έφτανε δραστηριοποιούμενος. Έβλεπες ακόμα υψηλή τεχνική, που ικανοποιούσε πλήρως το σκοπό: την ανάσχεση της χειμαρρικότητας των ρεμάτων, με τη διευθέτηση της ορεινής τους κοίτης και τη συγκράτηση των φερτών υλών.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Δημιουργώντας χώρο για το νερό στις πόλεις μας (video με ελλ. υπότιτλους)


https://www.youtube.com/watch?v=iRr0_mVmxq8

Ένα πολύ μικρό, αλλά πλήρως εύστοχο και κατανοητό, κινούμενο γραφικό σχέδιο που εξηγεί πώς, κάνοντας χώρο για το νερό, σε ολόκληρη την λεκάνη απορροής ενός ρέματος, οι επιπτώσεις των πλημμυρών στις παραρρεμάτιες κοινότητες μπορούν να μειωθούν. Συνεργαζόμενοι διεπιστημονικοί φορείς και επιστήμονες μπορούν να κάνουν την διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις πλημμύρες, μελετώντας τα ρέματα σε κλίμακα λεκάνης απορροής, μέσω πρακτικών επιτόπιων δράσεων και ενθάρρυνση πρακτικών διαχείρισης γης που ωφελούν τόσο τους ανθρώπους όσο και την άγρια ​​φύση.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Το αυτί της Δούρου δεν ιδρώνει


Στον Μαραθώνα διαμαρτύρονται για την κατασκευή ΧΥΤΑ, που προεκλογικά η Δούρου δεσμευόταν ότι δε θα γίνει (για να τους κλέψει τις ψήφους). Στη Ραφήνα διαμαρτύρονται για τον εγκιβωτισμό του Μεγάλου Ρέματος, που πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής, καθιστά την πόλη υποψήφια για νέα Μάνδρα. Το αυτί της Δούρου, όμως, δεν ιδρώνει. Ξεκίνησε ήδη την προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες εκλογές, με σποτάκια και διαφημίσεις πληρωμένα με λεφτά της Περιφέρειας. Για την έγκριση της ΜΠΕ για τον εγκιβωτισμό του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έγιναν πράματα και θάματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην άρνηση του προέδρου Σχινά να θέσει σε συζήτηση και ψηφοφορία αίτημα αναβολής της συζήτησης, που έθεσαν τόσο Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι όσο και η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων και μελετών που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να κριθεί αντικειμενικά η ΜΠΕ. Αναφερόμαστε και στην καταρράκωση κάθε έννοιας νομιμότητας στην ψηφοφορία. Οταν σηκώθηκαν τα χέρια, τα «κουκιά» δεν έβγαιναν υπέρ της ΜΠΕ. Οπότε ο Σχινάς «μέτρησε» τις ψήφους όχι βάσει των παρόντων περιφερειακών συμβούλων, αλλά βάσει της δύναμης που διαθέτει κάθε παράταξη! Στο περιφερειακό συμβούλιο, όμως, δεν ισχύει η «δεδηλωμένη», όπως στη Βουλή (που μόνο στις ονομαστικές ψηφοφορίες μετρούνται οι ψήφοι). Στο περιφερειακό συμβούλιο σηκώνονται χεράκια και καταμετρώνται οι ψήφοι σε κάθε ψηφοφορία. Αυτά, όμως, είναι… γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για τους «πούρους δημοκράτες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Εγκιβωτίζετε ρέματα και αλήθειες, κ. Φιλίππου

Απάντηση σε επιστολή-άρθρο του αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής.

Εγκιβωτίζετε ρέματα και αλήθειες, κ. Φιλίππου

Παρά τις υποδομές που έχουν συγκεντρωθεί στην Αττική επί χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφών οι οποίες αποδίδονται σε έλλειψη υποδομών ή κακοτεχνίες, ισχυρισμός που αποτελεί εκ νέου βήμα για να ξοδευτούν κονδύλια για ακόμα περισσότερες —συχνά ακριβές και αναποτελεσματικές— υποδομές.

Ο κ. Φιλίππου με την επιστολή του «Αλήθειες για το Μέγα Ρέμα Ραφήνας» πιστοποιεί την εκπεφρασμένη από βήματος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (3/4/2018) αδυναμία του να κατανοήσει τη μελέτη για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας («εγώ ένας φιλόλογος είμαι» είπε). Έτσι προχώρησε σε αντιγραφή του κειμένου των μελετητών, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους πρώτους υπεύθυνους για την προχειρότητα στη σύνταξη μίας μελέτης που καταστρέφει το μεγαλύτερο ρέμα της Αττικής.

Ενώ η επιστήμη εξελίσσεται και η τεχνική προοδεύει διεθνώς, στην Ελλάδα προτάσεις σαν και αυτή της διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (κάλυψη 15χλμ. φυσικού ρέματος με σκυρόδεμα και λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια) θυμίζουν πως ζούμε πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική κινούνται πλέον σε κατεύθυνση συμμαχίας με την ίδια τη φύση. Πρόσφατο παράδειγμα η Κοπεγχάγη, όπου με μία αποστομωτικά φτηνότερη, ολοκληρωμένη και περιβαλλοντικά ορθή λύση, διαχειρίζεται τα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη. Την ίδια ώρα στην Αττική ετοιμάζονται να ξοδέψουν εκατομμύρια που δεν περισσεύουν, για να ρίξουν ακόμα μία σφαίρα στο σώμα του τόπου, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αναλγησία στον κίνδυνο που θα εξακολουθούν να διατρέχουν οι εγκατεστημένοι —κακώς— παρά το ρέμα.

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Βρήκατε έναν νεοσσό;

Αυτές τις μέρες πολλοί συμπολίτες μας βρίσκουν νεοσσούς που έχουν πέσει από τη φωλιά ή έχουν χάσει τους γονείς τους. Η ΑΝΙΜΑ εξέδωσε ένα μικρό φυλλάδιο με οδηγίες. Λεπτομερείς οδηγίες ανά είδος πουλιού είναι αναρτημένες εδώ.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Σχ-Ι-νοβατούσα δημοκρατία στην Περιφέρεια και το απαράδεκτο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Καμένη Γη



Τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018, η 13η συνεδρίαση του περιφερειακού κατ' όνομα "συμβουλίου" θα μείνει στην Ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Συντάχθηκε ένα πρόγραμμα, μία ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση, όπου όλα τα θέματα ήταν απλά μία γαρνιτούρα, μία προκάλυψη για το όργιο που είχε σχεδιαστεί από την περιφερειακή αρχή. Αυτοί οι σχεδιασμοί και η ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ λειτουργία που χαρακτηρίζει την Περιφέρεια τα τελευταία 4 χρόνια, αποτελούν σοβαρότατους λόγους να τη θεωρούμε ό,τι χειρότερο έχει περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον Β' Βαθμού, από την εποχή που αυτή θεσμοθετήθηκε. Όταν μάλιστα συνεργάζεται με ό,τι χειρότερο έχει περάσει σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης Α' βαθμού (η Ραφήνα και τα Σπάτα είναι οι πιο καραμπινάτες περιπτώσεις), το αποφασίζουμε και διατάσσουμε αποτελεί μόνιμη κατάσταση. Μάλιστα δεν διστάζουν με μία φωνή, περιφερειακοί και τοπικοί, να πάρουν το μέρος αυθαιρετούχων και καταπατητών και να απαιτούν την προστασία των αυθαιρέτων χωρίς να ντρέπονται.

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Διαφημιστικές πινακίδες του Δήμου Ραφήνας καταργούν τα πεζοδρόμια στο Πικέρμι


Η διαφημιστική πινακίδα της φωτογραφίας βρίσκεται έξω από την παιδική χαρά της οδού Πίνδου (στη Διώνη). Τοποθετήθηκε πρόσφατα*, κάθετα στο πεζοδρόμιο, καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος του.

Πέρα από τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά και οι γονείς με τα παιδικά καρότσια που πηγαίνουν στην παιδική χαρά** μιας και αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο δρόμο, ο αποκλεισμός του πεζοδρομίου από την πινακίδα στέλνει στα παιδιά και ένα αντιπαιδαγωγικό μήνυμα ...κυκλοφοριακής αγωγής.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική για το ρέμα Ραφήνας

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Απριλίου 2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα "Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ οριοθέτησης-διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας"

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ζητήθηκε αναβολή της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, με το παρακάτω αίτημα που κατέθεσε ο περ. Σύμβουλος Νίκος Αδαμόπουλος, το οποίο, δεν έγινε αποδεκτό.


Κύριε πρόεδρε,
Κύριοι και Κυρίες περιφερειακοί σύμβουλοι

Αναφορικά με το 4ο θέμα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης 3/4 για "Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ οριοθέτησης-διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας", αιτούμαστε την αναβολή της συζήτησης του θέματος για τους λόγους που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο υπόμνημα της "Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας". Το υπόμνημα έχει κατατεθεί από 14 Περιβαλλοντικούς Φορείς στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης και δεν έχει συμπεριληφθεί στο φάκελο ενημέρωσης των Περιφερειακών Συμβούλων.

Αντιδεοντολογικά, αντιπεριβαλλοντικά και με εξπρές διαδικασίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής πέρασε η ΜΠΕ για τον εγκιβωτισμό του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας

από την Περιφερειακή Σύμβουλο Κατερίνα Θανοπούλου

Διαδικασίες και χρονικό

Με απαξίωση της πολιτικής βαρύτητας του Περιφερειακού Συμβουλίου και του καθενός ξεχωριστά συμβούλου αλλά και των φορέων, συλλογικοτήτων, συμβούλων, πολιτών και επιστημόνων της Ραφήνας και των γύρω περιοχών έγινε σήμερα 3/4 (Μ. Τρίτη!) η συζήτηση για τη ΜΠΕ των έργων οριοθέτησης και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Ενώ και από εμένα, ως περιφερειακή σύμβουλο και από τον Νίκο Αδαμόπουλο και από δύο φορείς «ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των ρεμάτων» και «Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» είχε ζητηθεί αναβολή εγγράφως και κατά την έναρξη, κάτι που στη συνέχεια ζητήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, εξαιτίας των σοβαρότατων ελλείψεων και ασαφειών που υπήρχαν στην εισήγηση, με «συνοπτικές» διαδικασίες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ξεκίνησε τη διαδικασία της συζήτησης θέτοντας το θέμα της αναβολής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημείο δε σοβαρό (και εδώ φαίνεται ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του Καλλικρατικού πλαισίου) ότι αν γινόταν καταμέτρηση επί των παρόντων στη μεν διαδικασία της ψήφισης για αναβολή οι ψήφοι υπέρ της αναβολής ήταν περισσότεροι στην δε ψηφοφορία της εισήγησης τα αποτελέσματα ήταν οριακά. Είναι και μόνο από αυτό φανερή η επιθυμία της Περιφερειακής αρχής να περάσει άρον άρον το θέμα, χωρίς ουσιαστικά κανένα σοβαρό και τεκμηριωμένο διάλογο.

Παραθέτω την τοποθέτησή μου.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Με αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες το Πε.Συ. Αττικής αποφασίζει την καταδίκη του Μεγάλου Ρέματος και των κατοίκων της Ραφήνας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/4/2018

Με Αδιαφανείς και Αντιδημοκρατικές διαδικασίες
το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφασίζει
την καταδίκη του Μεγάλου Ρέματος και των κατοίκων της Ραφήνας

Με πρωτοφανείς αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες και απουσία τουλάχιστον του 1/3 των συμβούλων λόγω ημερών (μεταξύ αυτών και της κ. Δούρου) χθες Τρίτη 3/4 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής «συζήτησε» τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) για τον εγκιβωτισμό 15χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του σημαντικότερου ρέματος της Αν. Αττικής.

H «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη μελέτη για το ρέμα της Ραφήνας (VIDEO)


Επί της μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων διευθέτησης-οριοθέτησης του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, στα Μεσόγεια Ανατολικής Αττικής, τοποθετήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλος του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Επισήμανε ότι το έργο είναι γεμάτο από επικίνδυνες επιλογές όσον αφορά την ασφαλή αντιπλημμυρική του προστασία όσο και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα σημεία της μελέτης που έχουν προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταψηφίσει τη μελέτη καθώς κέρδος και οικονομία είναι το κριτήριο τέτοιου τύπου έργων και όχι οι λαϊκές ανάγκες, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της Περιφερειακής Αρχής.

Πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος του αγώνα, προκειμένου να επιβληθούν μέτρα που θα έχουν ως κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και όχι των λίγων που κάθε φορά ωφελούνται από τέτοιες διαδικασίες υπογράμμισε η Αλ. Μπαλού, ενώ κατήγγειλε την πολιτική της ΕΕ που δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά ή αντισεισμικά έργα, γιατί δεν έχουν κερδοφορία για τους εργολάβους.

Πηγή: 902.gr

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Χαριστική βολή στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Σε μια διαδικασία-παρωδία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που συνεδρίασε σήμερα, προχώρησε στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, που αφορά τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής.

Η απόφαση λήφθηκε δίχως να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία, παρά μόνο με την ανακοίνωση ότι η πλειοψηφούσα παράταξη εγκρίνει τη μελέτη, ενώ αγνοήθηκε το αίτημα τόσο των παρατάξεων της μειοψηφίας όσο και των πολιτών που κινητοποιούνται για τη σωτηρία των ρεμάτων να δοθεί αναβολή, προκειμένου να λάβουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις μελέτες στις οποίες βασίζεται το προτεινόμενο έργο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, έπειτα από άρνηση του υπουργείου να τις παράσχει.

Όπως είχαν προειδοποιήσει 14 περιβαλλοντικοί-τοπικοί φορείς/κινήσεις, η έγκριση της ΜΠΕ ισοδυναμεί με την τσιμεντοποίηση του ρέματος, γεγονός που αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο, ενώ διαπράττει ένα οικολογικό έγκλημα, όχι μόνο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 3 Απριλίου για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2/4/2018

Κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 3/4
για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, την Μ. Τρίτη 3 Απριλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εγκιβωτισμού 15 χλμ. του Μεγάλου Ρέματος, του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής.

Η συνεδρίαση είναι κρίσιμη, γιατί θα δείξει αν η Περιφέρεια Αττικής αποκωδικοποίησε ορθά τα μηνύματα των πρόσφατων καταστροφών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Θα δείξει αν θα αλλάξει σελίδα, αφήνοντας πίσω της τις ξεπερασμένες και αποδεδειγμένα καταστροφικές “γκρίζες” επεμβάσεις εγκιβωτισμού των ρεμάτων, αν θα υιοθετήσει την επιστημονική προσέγγιση του 21ου αιώνα, που αποτελεί πλέον κοινή πρακτική στις προηγμένες χώρες: φυσική διαχείριση με “γαλάζιες-πράσινες” υποδομές για την απορρόφηση του νερού από τη γη και για την αποτελεσματική διαχείριση των πλημμυρών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το συμβούλιο συγκαλείται μετά τις ιστορικές ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Αθήνας, που με επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις απέρριψαν τη συνέχιση του εγκιβωτισμού, επέλεξαν τη διατήρηση της φυσικής κοίτης για το ρέμα του Ποδονίφτη, αλλά και επαναφορά σε φυσική κατάσταση του ήδη εγκιβωτισμένου και απονεκρωμένου τμήματός του. Με τέτοιες πρωτοποριακές αποφάσεις, η τοπική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων και των αιρετών που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να αποκολλάται από το άρμα της κατάφασης στις όποιες κυβερνητικές επιλογές.