Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σοβαρό σκάνδαλο καταπάτησης δασικής και δημόσιας γης στο Δασαμάρι και στο Ντράφι

Ερώτηση της δημοτικής συμβούλου Αμαλίας Τόκα προς το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου:

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέφο
υπόψη Δημάρχου κ. Χριστόπουλου
και της Αντιδημάρχου κ. Παπαδημητρίου
27/2/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ: «ΣΟΒΑΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΙ από επιχειρηματικό όμιλο»

Ο επιχειρηματικός όμιλος «Apollo Capital Group», μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του [http://apollocapitalgroup.gr], προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα ξένα funds (Κινέζικα και Ρώσικα) να καταθέσουν πρόταση συμμετοχής τους στην επένδυση που ήδη έχει σχεδιάσει για δημόσιες και δασικές εκτάσεις του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της εν λόγω εταιρείας αφορά την παράνομη καταπάτηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της εκ του νόμου δασικής και αναδασωτέας έκτασης στο ΔΑΣΑΜΑΡΙ (μεταξύ Ντραφίου και Διώνης-Αιολίδος) καθώς και της κοινόχρηστης έκτασης των 156 στρ. του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο ΝΤΡΑΦΙ. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα τους (επισυναπτόμενα): παρουσιάζεται χάρτης της προς πώληση περιοχής του Πεντελικού όρους και του Ντραφίου, με αυθαίρετα τοπωνύμια «Apollo Estate of Athens» και «Apollo Ntrafi», σε μια «ιδανική» περιοχή όπου δημιουργείται «η νέα υψηλή κοινωνία της Αθήνας με υπερπολυτελείς βίλλες και μονοκατοικίες» σε ολιγόλεπτες αποστάσεις «από το αεροδρόμιο, το λιμένα της Ραφήνας, τα malls, τα super markets κ.λπ.», καθώς και ένας πίνακας των προς πώληση οικοπέδων σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα, τα τετραγωνικά της δόμησης (περίπου 80%) και τις τιμές αυτών!

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Ποια μέτρα (άμεσα και μακροπρόθεσμα) πρόκειται να πάρει ο Δήμος μας για να αποτρέψει τη σκανδαλώδη καταπάτηση από τον επιχειρηματικό όμιλο «Apollo Capital Group» της δασικής γης του Πεντελικού όρους στο ΔΑΣΑΜΑΡΙ καθώς και της κοινόχρηστης έκτασης στο ΝΤΡΑΦΙ;
  2. Με ποιες ενέργειες (νομικές κ.α.) θα καταγγείλει ο Δήμος τις συνθήκες και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες διεκδικούνται οι εν λόγω δημόσιες και δασικές εκτάσεις από τους ιδιώτες επιχειρηματίες;
  3. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα υπερασπίσει ο Δήμος τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής ΔΑΣΑΜΑΡΙ και πώς θα συμβάλει στην αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεών της;
Η δημοτική σύμβουλος
Αμαλία Τόκα


Επισυναπτόμενα: ApolloEstateAthens-attachments.pdf


English translation by Emily Christaki:


Attachments: ApolloEstateAthens-attachments.pdf

Αν δεν εμφανίζονται τα έγγραφα, ανανεώστε την τρέχουσα σελίδα.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Όψεις του νεοναζισμού (και) στις τοπικές εκλογές

Δεν είμαι fan των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Τις βρίσκω μάλλον αδιάφορες γιατί αποτελούν σκηνικά επίδειξης μετριοτήτων με μέτριο λόγο και ακόμα πιο μέτριες προτάσεις. Αυτό στις καλύτερες περιπτώσεις γιατί υπάρχουν και εκείνες -που είναι και οι πιο συνηθισμένες- που αποτελούν χείριστες περιπτώσεις λόγου, νοήματος, θέσης και άποψης, από κάθε πλευρά. Ελάχιστες είναι εκείνες που θα άξιζαν την προσοχή και ακόμα πιο λίγες, εκείνες που θα άξιζαν και μία πιο προσεκτική παρακολούθηση.

Μία τέτοια περίπτωση αξιόλογης προεκλογικής συνάντησης-μάζωξης, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πριν από περίπου 2 μήνες, καλεσμένος ενός φίλου που συμμετέχει σε μία νεογέννητη, δημοτική παράταξη στη Ραφήνα.

Αρχικά δεν περίμενα πως θα εύρισκα αντικείμενο για ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Jungle Report, αλλά και μέχρι πριν από μερικές μέρες δεν είχα ρωτήσει ούτε καν τον φίλο που με είχε καλέσει, για το πώς πάει η νεοσυσταθείσα παράταξη που συμμετέχει. Αυτό που με παρακίνησε να ψάξω λίγο πιο πολύ, για το τι είχε συμβεί μετά την συνάντηση εκείνη, την προ διμήνου συνάντηση της Ραφήνας, ήταν μία εντελώς άσχετη αναζήτηση που έκανα στο Internet για τον τοπικό τύπο της Αττικής και τα σχετικά με τους χρισαβγύτες, δημοσιεύματα σ’αυτόν ακριβώς τον τοπικό τύπο.

Έπεσα λοιπόν πάνω σ’ αυτό (πρόκειται για «ειδησεογραφικό site» θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος) http://www.rpn.gr/?p=24504 αλλά και σ’ αυτό εδώ του ίδιου διαδικτυακού τόπου.

Βρήκα και αυτά http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-anejarthtos-topikos-tupos-apanta-sthn-lasph-twn-fulladwn-tou-mpompola χωρίς link. Βρήκα και κάτι ακόμα, αξιόλογο αλλά μόνο από αναδημοσίευση των χρισαβγυτών, χωρίς link στο πρωτότυπο http://xathess.blogspot.gr/2012/02/blog-post_26.html

Τέλος πάντων, αυτό που ιδιαίτερα μου τράβηξε το ενδιαφέρον και έγινε αιτία για το παρόν post, ήταν το δημοσίευμα αυτό http://xa-an-at.blogspot.gr/2013/12/blog-post_29.html της Τ.Ω Χρισύς αβγείς της Ανατολικής Αττικής το οποίο είχε και βίντεο της εκδήλωσης στην οποία με είχε καλέσει, πριν από δύο μήνες ο φίλος μου. Μου έκανε εντύπωση για δύο πράγματα:

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αναδάσωση2

Να που ωρίμασαν οι συνθήκες και η αναδάσωση του ΣΠΑΠ (Συνδέσμου δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού) και του δήμου Ραφήνας (και Πικερμίου) είναι πλέον γεγονός. Στις 23/2 οργάνωσαν αναδάσωση και μάλιστα με ενδεδειγμένα δέντρα, δηλαδή βελανιδιές, χαρουπιές, κουτσουπιές κ.λπ. Αυτό είναι το καλό νέο.

Τα περίεργα αυτής της αναδάσωσης:

Αναδασώνοντας την αναδάσωση.

1. Αναδάσωση της αναδάσωσης!
Ο χώρος που επελέγη να γίνει η αναδάσωση έχει αναδασωθεί μόλις το 2011! Μικρά πεύκα, χαρουπιές, κυπαρίσσια, πικροδάφνες μεγαλώνουν μαζί με την υπόλοιπη αυτοφυή βλάστηση. Προς τι λοιπόν η επιμονή να αναδασώσουν ένα ήδη αναδασωμένο τμήμα του Πεντελικού, όταν εντός της διοικητικής ευθύνης του δήμου υπάρχουν εκτεταμένες καμένες δασικές εκτάσεις; Για παράδειγμα, η λοφοσειρά Δασαμάρι (βόρεια του Πικερμίου, μεταξύ των ρεμάτων ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος Βαλανάρη και Δασαμάρι) που αν και κάηκε τρείς φορές από το 1995, έχει διασωθεί από τις οικιστικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν στην περιοχή πριν από 4 δεκαετίες (βλ. Ντράφι, Διώνη, Αγ. Σπυρίδωνας) και θα μπορούσε να αναγεννηθεί ως ένας πολύτιμος πνεύμονας του Πεντελικού.

Η αναδασωθείσα έκταση είχε ήδη αναδασωθεί το 2011 από ιδιωτική εταιρεία!

2. Η αναδάσωση έχει όρια!
Ο δήμος Ραφήνας επέλεξε να αναδασώσει μια αναδασωμένη έκταση εκτός της διοικητικής του ευθύνης (διοικητικά υπάγεται στο δήμο Πεντέλης). Θα πει κανείς ότι όπου κι αν φυτεύονται τα δασικά δέντρα καλό ειναι. Σωστό. Όμως το ερώτημα παραμένει. Γιατί ο δήμος να αναδασώσει μια περιοχή όπου δραστηριοποιείται με αναδασώσεις ο γειτονικός δήμος Πεντέλης, ενώ εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας δεν αναδασώνει άλλος δήμος; Ισως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συγκρατήσουν οι κάτοικοι (τουλάχιστον μέχρι τη μέρα των εκλογών) ότι ο δήμος έκανε αναδάσωση...

Στο δεξί μέρος διακρίνεται η αναδασωθείσα έκταση πάνω από το δρόμο εντός των ορίων του δήμου Πεντέλης. Στο αριστερό μέρος φαίνεται το καμένο Δασαμάρι εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας.
Τι μήνυμα στέλνει ο δήμος στους επίδοξους οικοπεδοφάγους;

3. Οι παραπάνω επιλογές εγείρουν ερωτήματα.
Γιατί ο δήμος Ραφήνας δεν αναδασώνει την καμένη λοφοσειρά στο Δασαμάρι, η οποία μάλιστα απειλείται από διεκδικήσεις ιδιωτών, οικοδομικών συνεταιρισμών και μεγάλων ομίλων real estate...; Γιατί δεν ενισχύει πρωτοβουλίες αναδάσωσης κατοίκων της περιοχής οι οποίοι εκ των πραγμάτων διαθέτουν περιορισμένα μέσα (αφού αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι ακόμη και τα δέντρα); Δεν είναι χρέος του δήμου να υπερασπίζει στην πράξη τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής προς όφελος όλων των κατοίκων, απέναντι σε όποια ιδιωτικά συμφέροντα; Όταν στην Ανατολική Αττική, αεροδρόμια, μολ, χωματερές και πολλές άλλες χρήσεις υποβαθμίζουν συνεχώς την αναλογία του δάσους στην Αττική, χρειάζεται και οι κάτοικοι και οι αιρετοί να υπερασπίσουν τις δασικές εκτάσεις που μας έχουν απομείνει στο σύνολο του Πεντελικού, από τους πρόποδες και τις πλαγιές μέχρι την κορυφή.

Και μια που έρχονται εκλογές ας αναρωτηθούμε -μεταξύ άλλων- αν αυτοί που ζητάνε την ψήφο μας, δουλεύουν αποδεδειγμένα για τη διατήρηση του δασικού πλούτου που αποτελεί κοινωνικό πλούτο, και δεν τον αφήνουν να πηγαίνει στις τσέπες λίγων.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αποθρασύνθηκαν οι δασοκτόνοι του ΥΠΕΚΑ

Small_img_21032Το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη διέρρευσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με τίτλο: «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις», που ήταν έτοιμο από τις 4 Δεκέμβρη του 2013. Σ’ αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και το νομοσχέδιο για τα «Δασικά Οικοσυστήματα», ως Κεφάλαιο Γ’ με τίτλο «Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας». Το νομοσχέδιο για τα «Δασικά Οικοσυστήματα» είχε τεθεί σε «διαβούλευση» από τις 18 Σεπτέμβρη μέχρι τις 2 Οκτώβρη του 2013 και σ’ αυτό είχαν εισαχθεί και διατάξεις με τις οποίες ενσωματώνονταν μερικώς η απόφαση 32/2013 του ΣτΕ (παρέμενε, όμως, σε ισχύ η απόφαση του πρώην υπουργού ΠΕΚΑ ΑΘ. Μωραϊτη, με την οποία υπονομεύεται πλήρως η απόφαση 32/2013 του ΣτΕ). Με την ενσωμάτωση του νομοσχεδίου ως Κεφάλαιο Γ’ σε άλλο νομοσχέδιο, αφαιρέθηκε και αυτή η μερική ενσωμάτωση της απόφασης 32/2013 του ΣτΕ.

Αναφερόμαστε σ’ αυτό το νομοσχέδιο, γιατί για μια μεγάλη περίοδο αποτελούσε το φερετζέ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γ. Αμοργιανιώτης, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2013 δικαιολογούσε την άρνησή του στην άμεση εφαρμογή της απόφασης 32/2013 του ΣτΕ, επικαλούμενος αυτό το νομοσχέδιο που θα έλυνε το ζήτημα. Απευθυνόμενος στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΦΠ) έγραφε: «Θέμα: Περί συμμορφώσεως της Διοίκησης επί Δικαστικών Αποφάσεων – Το θέμα ήδη αντιμετωπίζεται με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “Δασικά Οικοσυστήματα: Ορισμοί, Μέτρα Προστασίας, Ανάπτυξης και Διαχείρισης και άλλες διατάξεις” του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μετά τη σχετική διαβούλευση θα προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή».

Επειδή στο νομοσχέδιο δεν ενσωματωνόταν ατόφια η απόφαση 32/2013 του ΣτΕ και τελικά αφαιρέθηκαν και όλα τα ψήγματα που υπήρχαν, τίθεται επί τάπητος η άμεση εφαρμογή της απόφασης 32/2013 του ΣτΕ. Πάνω σ’ αυτό το τόσο καυτό ζήτημα είχαμε δημοσιεύσει τρία άρθρα, τα οποία μπορεί ν’ αναζητήσει κανείς στην ιστοσελίδα μας (οι σχετικές παραπομπές δημοσιεύονται στο τέλος).

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Νομοσχέδιο για την προστασία των δασών... ή των εργολάβων;

Ανακοίνωση του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού
για το Δασοκτόνο Νομοσχέδιο

Με βασικό επιχείρημα τους διαφόρων ειδών "λόγους επιβαλλόμενους από το δημόσιο συμφέρον" και με μια δημόσια διαβούλευση που κράτησε μόλις δεκαπέντε ημέρες, το ΥΠΕΚΑ προωθεί νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τα δάση, με τον εύηχο τίτλο "Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης". Προφανώς η έμφαση των συντακτών του νομοσχεδίου δεν πάει στην "προστασία", αλλά στην "ανάπτυξη". Και βέβαια όταν μιλάνε για ανάπτυξη οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, στην ουσία μιλάνε για την πλήρη καταστροφή της φύσης, η οποία οφείλει να δώσει τη θέση της σε πολυτελή ξενοδοχεία, γήπεδα, στρατόπεδα, δρόμους, οτιδήποτε μπορεί να επεκτείνει τις δουλειές των εργολάβων-εργοδοτών τους.

Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταβολή της χρήσης μιας δασικής έκτασης, "στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης", επιτρέποντας μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις ή δημόσιες γαίες την κατασκευή δρόμων, δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων, κτηνοτροφικών μονάδων, σιδηροδρομικών γραμμών, τουριστικών εγκαταστάσεων, μεταλλείων και λατομείων, αεροδρομίων, εγκαταστάσεων άντλησης υδρογονανθράκων, αθλητικών εγκαταστάσεων, διυλιστηρίων και δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών κτιρίων, ιερών ναών, σωφρονιστικών καταστημάτων, εγκαταστάσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων...

Με τον τρόπο αυτό, ένα δάσος μπορεί να μετατραπεί σε μια μικρή πόλη, ή μια βιομηχανική περιοχή, αρκεί να το επιβάλλει το "δημόσιο συμφέρον", όπως το εννοούν οι κυβερνώντες και οι μεγαλοεργολάβοι: το δικό τους συμφέρον.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε είδους καταπατητή που πιστεύει ότι η πρότασή του περί "ανάπτυξης" μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική: "Δεν κηρύσσεται αναδασωτέο δάσος ή δασική έκταση, των οποίων ενεκρίθη νομίμως η μεταβολή του προορισμού ... σε περίπτωση απώλειας της δασικής τους βλάστησης λόγω πυρκαγιάς ή παράνομης υλοτομίας...". Πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής κάποιος για να μην πιάσει το υπονοούμενο: "καίμε και κόβουμε, για να έχουμε να χτίζουμε". Αυτή είναι ουσιαστικά η πρόταση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ στους "αδικημένους" και "ταλαιπωρημένους" από τη "σκληρή" περιβαλλοντική νομοθεσία επενδυτές.

Αμέτρητα δάση σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους και το δάσος του Υμηττού έχουν κατά καιρούς βρεθεί στο στόχαστρο της "ανάπτυξης". Ότι έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από τις άγριες διαθέσεις τους, σώθηκε χάρη στη μαζική αντίδραση της κοινωνίας, του περιβαλλοντικού κινήματος, των εθελοντικών οργανώσεων που δίνουν καθημερινά τη μάχη της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Σήμερα, παρουσιάζεται μπροστά σε κάθε κατασκευαστή που ονειρεύεται αμέτρητα κέρδη πάνω σε πρώην δάση και νυν οικόπεδα, ένα μεγάλο τυράκι, δώρο από το ΥΠΕΚΑ. Την ίδια ώρα μπροστά μας παρουσιάζεται μια ακόμη μεγάλη πρόκληση. Είναι στο χέρι μας για ακόμη μια φορά να μην επιτρέψουμε στην καταστροφική "ανάπτυξη" να περάσει πάνω από τα δάση μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ
5/2/2014
Α. Εξαρχόπουλος

Πηγή: Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αναδάσωση στο Δασαμάρι

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου έγινε μικρής κλίμακας αναδάσωση στην καμένη δασική έκταση του Δασαμαρίου, για εμπλουτισμό της φυσικής αναγέννησης που ήδη συντελείται.
Φυτεύτηκαν δασικά δέντρα που αγόρασαν οι κάτοικοι της περιοχής, κατά κύριο λόγο βελανιδιές (αριές, χνοώδεις, ήμερες) καθώς και κυπαρίσσια και χαρουπιές. Όχι πεύκα, τα οποία αφ' ενός βγαίνουν αυτοφυώς και αφ' ετέρου είναι εύφλεκτα. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τη φύτευση, αφού η δράση έγινε μετά από βροχή.

Εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο του σκαψίματος με σκαλιστήρι ή κασμά, αυτή τη φορά για το άνοιγμα των λάκων δοκιμάστηκε και ειδικό βενζινοκίνητο τρυπάνι χειρός. Τα αποτελέσματα της χρήσης ήταν θετικά:
- στοχευμένη διάνοιξη λάκων
- βαθύς λάκος στη διάμετρο που απαιτείται για ένα δεντράκι
- γρήγορη διάνοιξη των λάκων
- προϋπόθεση: να υπάρχουν άτομα να χειριστούν το μηχάνημα εναλλάξ, δεδομένου του βάρους του.




Με την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι οι δήμοι πρέπει να στραφούν σε ήπιες, στοχευμένες, προσεκτικές παρεμβάσεις στις καμένες δασικές εκτάσεις και να εγκαταλείψουν τους εκσκαφείς-τσάπες που καταστρέφουν με τις ρόδες τους κάθε αυτοφυή βλάστηση και αφήνουν πίσω τους μια "τάφρο" τεράστια σε σχέση με το δεντράκι που πρόκειται να φυτευτεί.
Καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι/ες ότι:

ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ!

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Σκουριές - Κρήτη - Πεντέλη:
Ενα έγκλημα που δεν θα αφήσουμε να γίνει

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

Στις Σκουριές επιχειρείται το έγκλημα της εξόρυξης χρυσού, στη Κρήτη από τη μια μεριά ως την άλλη φυτρώνουν γιγαντιαία βιομηχανικά πάρκα με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υβριδικά, το ίδιο στη Σκύρο, την Ικαρία και αλλού, στην Αττική ετοιμάζουν το τελειωτικό χτύπημα με αρπαγή και χάρισμα στους «επενδυτές» των τελευταίων ελεύθερων χώρων πρασίνου, όπως το Ελληνικό, όλου του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού, 10 εργοστάσια καύσης απορριμμάτων η/και βιομάζας σχεδιάζονται να φυτευτούν στην περιοχή, δύο εξ΄ αυτών πολύ κοντά μας, ένα στην Κηφισιά και ένα ακόμα στο βουνό μας, στην Πεντέλη, μέσα σε αναδασωτέα περιοχή!!

Βουνά, δάση, παραλίες, περιοχές natura, ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι κυριολεκτικά ξεπουλιούνται και δίνονται βορά στα πιο επιθετικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Περιοχές ολόκληρες, η Γή και τα νερά τους θα δηλητηριαστούν από εξορύξεις για αιώνες, δάση θα καταστραφούν και θα εξαφανιστούν για πάντα, παραδοσιακές τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες θα χαθούν... και οι άνθρωποι; Α, οι άνθρωποι, όσοι δηλαδή δεν διωχτούν από τη Γή τους, ας γίνουν δούλοι των επενδυτών…

Από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν πέσει σαν κοράκια. Την ίδια στιγμή που ο λαός αγωνίζεται να επιβιώσει, που βουλιάζει στην ανεργία, που μας αμφισβητούν το δικαίωμα στη μόρφωση, την πρόσβαση στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη στέγη, στη δουλειά, πάρτυ δισεκατομμυρίων στήνεται στην πλάτη μας. Το σύστημα και οι κυβερνήσεις του, αφού κατάφεραν και έφεραν το λαό και τον τόπο σ΄αυτή την κατάσταση, τώρα, με το πρόσχημα της δήθεν ανάπτυξης στρώνουν το δρόμο για μια κυριολεκτική επέλαση των κάθε λογής αρπακτικών βαφτίζοντάς τους επενδυτές. Επί πλέον επιφυλάσσουν την πιο άγρια καταστολή σε όποιον τολμάει να αντιστέκεται στην καταστροφή του τόπου και της ζωής του, έχοντας διαλέξει οριστικά στρατόπεδο με το μέρος όλων αυτών που επιχειρούν τη λεηλασία της γης μας, των φυσικών πόρων και τον εξανδραποδισμό των ανθρώπων του κάθε τόπου.

Ένα απ΄αυτά τα εγκλήματα σχεδιάζεται στο βουνό μας! Όπως εξήγγειλε “υπερήφανα” ο δήμαρχος Πεντέλης, φιλοδοξεί να εγκαταστήσει στο παλιό ορυχείο Μαλτέζου, μέσα σε αναδασωτέα περιοχή, εργοστάσιο καύσης κλαδιών –έτσι ισχυρίζεται- στην πραγματικότητα όμως, με βάση την εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές και τα επιστημονικά δεδομένα, είναι δούρειος ίππος για εργοστάσιο απορριμμάτων. Άλλωστε η μέχρι τώρα θητεία της δημοτικής αρχής μας καθιστά δικαιολογημένα επιφυλακτικούς: Κατ΄ επανάληψη και με διάφορους τρόπους (θυμηθείτε τα φωτοβολταϊκά) επιχείρησε να βάλει χέρι στο βουνό, τότε ευνοώντας «ιερές μπίζνες», τώρα τα κακόφημα ΣΔΙΤ και πάντως, σε κάθε περίπτωση, ευθυγραμμίζεται με την κεντρική πολιτική που παραδίδει τη γη και τους πόρους μας, τα βουνά και τα δάση μας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Κάνουμε λοιπόν, μια πρώτη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση με την εκδήλωση που οργανώνουμε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 6μμ στο Πολιτιστικό Μελισσίων, Πλατεία Αγ. Γεωργίου, με προβολή ταινιών και συζήτηση.


Για όλα αυτά που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς, για τους ελπιδοφόρους αγώνες των κατοίκων σε πολλές από τις περιοχές όπου εγκληματεί το κράτος και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουμε να συναντηθούμε και να μιλήσουμε μαζί. Κυρίως όμως θέλουμε να οργανωθούμε και αντισταθούμε ώστε να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να ζήσουμε κύριοι στον τόπο μας.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ Σ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΡΟΥΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ,
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ–ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Πηγή: Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων