Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τις διαχρονικές καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και ν’ ανοίξουν το δρόμο για νέες

Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα
Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τις διαχρονικές καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και ν’ ανοίξουν το δρόμο για νέες



Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, εάν προηγούμενα δεν καταργηθεί όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν οι αστικές κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως χρώματος). Γιατί αυτοί οι δασικοί χάρτες θα είναι καρικατούρα. Οχι μόνο θα επικυρώνουν όλες τις διοικητικές πράξεις αποχαρακτηρισμού δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων, αλλά και θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι καταπατητές, που οι κυβερνήσεις και οι αστοί βουλευτάδες δεν πρόλαβαν να νομιμοποιήσουν μέσω αντιδασικών διατάξεων, με το επιχείρημα (ανάμεσα σε άλλα) ότι δήθεν οι δασάρχες και δασολόγοι που προΐστανται των Δασαρχείων αδίκησαν αγρότες, καθώς με τις πράξεις που έβγαλαν για κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων ενέταξαν και γεωργικές εκτάσεις που κάηκαν.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Με αποφάσεις του ΣτΕ: Παράνομες κτηματογραφήσεις και δασικοί χάρτες

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ (11/2/2017)


Chamaeleo africanus (© Benny Trapp)

Με δύο πανομοιότυπες αποφάσεις του (805 και 806 του 2016) το ΣτΕ μπλοκάρει τις παράνομες κτηματογραφήσεις και τους παράνομους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον από το 2007! Πριν δούμε αναλυτικά αυτές τις αποφάσεις και τις συνέπειές τους, κρίνουμε σκόπιμη μια γενική παρατήρηση για την τύχη που έχουν οι αποφάσεις του ΣτΕ όταν αυτές είναι υπέρ των δασών και του περιβάλλοντος.

Η χρονική απόσταση από την ημέρα που υποβάλλεται στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης μιας παράνομης και αντισυνταγματικής απόφασης μέχρι την ημέρα ή τις ημέρες που γίνεται η διάσκεψη του δικαστηρίου είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των δύο αποφάσεων που προαναφέραμε, οι οποίες μπλοκάρουν τις παράνομες κτηματογραφήσεις και τους παράνομους δασικούς χάρτες, η αίτηση είχε υποβληθεί στις 29 Μάη του 2007 και η διάσκεψη έγινε στις 21 Μάη του 2015! Πέρασαν δηλαδή οχτώ χρόνια μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις και άλλοι δέκα μήνες μέχρι να δημοσιευτούν (στις 23 Μάρτη του 2016).

Οι εν λόγω αποφάσεις δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εφαρμοστούν τελικά, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθούν οι παράνομες κτηματογραφήσεις και η παράνομη κήρυξη σύνταξης δασικών χαρτών. Από το ίδιο το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ δόθηκε μια «παράταση» (μέχρι τις 2 Νοέμβρη του 2016) προκειμένου η ΕΚΧΑ ΑΕ και οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες να προσκομίσουν μια σειρά εγγράφων που ζήτησε το ΣτΕ. Ιδού πως παρουσιάζει η απόφαση 805/2016 τους λόγους για τους οποίους αναβάλλεται η λήψη οριστικής απόφασης: