Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Δασοπροστασία: Από το κακό στο χειρότερο

Του Αντώνη ΡΑΛΛΑΤΟΥ*

Ενα ακόμη καλοκαίρι η πύρινη λαίλαπα αποτελεί τον «εποχικό επισκέπτη» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι δασικές πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια-Μάνδρα, Κουβαρά-Σαρωνίδα, Ρόδο, Λακωνία και αλλού έχουν ήδη καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Για άλλη μια χρονιά, διαψεύδονται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που όπως το 2019 και το 2021, διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές.

Φέτος πάλι έγινε «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», ζητήθηκε «συγγνώμη» για τις καταστροφές, ρίχνοντας τις ευθύνες στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», στην «κλιματική κρίση», άντε και «ολίγη» στις «αδυναμίες του κράτους», για να γίνει πιο πειστική η κυβέρνηση.

Οπως μάλιστα μας βεβαιώνει «αρμοδίως» ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, «πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε». Τα ίδια έκαναν και όλες οι άλλες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Οι καταστροφές είναι το διαχρονικό πολιτικό έγκλημα της πολιτικής κόστους-οφέλους, του κέρδους για το κεφάλαιο, της εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, της κατοικίας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», που υλοποιείται με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Διατηρεί στην επικαιρότητα το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Πυλώνας οι «ιδιοκτήτες» και «διαχειριστές» δασών

Ολη η χώρα έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών που καταστρέφουν δάση, δασικές εκτάσεις, απειλούν πόλεις και κωμοπόλεις, στρατιωτικοί χώροι εκρήγνυνται μαζί με τα πυρομαχικά και βέβαια ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης είναι ορατός.

Η κυβέρνηση με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές «άνοιξε» τη συζήτηση για τη «Διαχείριση Δασών». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, ανέλαβε να φέρει στο τραπέζι το θέμα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στα δάση της χώρας. Και δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά». Πρόσθεσε πως «είναι κρίσιμης σημασίας η παροχή οικονομικών κινήτρων για τον καθαρισμό των δασών μας, η εξειδίκευση των οποίων βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης». Και στη συνέχεια μπήκε στο ψητό, λέγοντας πως «το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί επίσημα το νέο δασικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, με εύρεση πόρων που θα δίνουν κίνητρα, προκειμένου να αξιοποιείται η καύσιμη ύλη και να μετατρέπεται σε βιοκαύσιμα για αγροτικούς και άλλους σκοπούς».

Κι όμως είναι η «Ευρωπαϊκή Στρατηγική» έως το 2030

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, οι κυβερνήσεις μιλούν για «κλιματική κρίση», χαρακτηρίζουν «ανέφικτο να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές» και κάνουν λόγο για «ακραία φαινόμενα και πρωτόγνωρες διαστάσεις». Για να έρθει στη συνέχεια το παρασύνθημα, που είναι «η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης των δασών».

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Δασικές πυρκαγιές: Η επόμενη μέρα


Σοφία-Δέσποινα Παπαδοπούλου
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, MSc

Δυστυχώς κάθε χρόνο παρακολουθούμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να αποτεφρώνονται από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν στο πέρασμά τους ανθρώπινες περιουσίες και φυσικά οικοσυστήματα, κατακαίοντας ζώα, ενώ κάποιες φορές κοστίζουν και ανθρώπινες ζωές!

Τις περισσότερες φορές η φύση αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της, όμως σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται τη συμβολή του ανθρώπου. Σίγουρα το δασικό οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του μορφή, ειδικά όταν πρόκειται για παρθένα δάση εκατοντάδων ετών.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Για τους ιδεοληπτικούς των αντιπυρικών ζωνών

«Το πλάτος της Εθνικής Οδού μαζί με τους παράδρομους ξεπερνά τα 50 μέτρα και όπως φαίνεται δεν στάθηκε ικανό να διακόψει την πορεία της πυρκαγιάς

Διαβάστε επίσης: Οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι πανάκεια

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Συγκέντρωση τη Δευτέρα στο Σύνταγμα ενάντια στην «πολιτική που πυρπολεί τα δάση, το περιβάλλον και τις ζωές μας»

Ο Συντονισμός Αριστερών Ριζοσπαστικών Αντικαπιταλιστικών κινήσεων δήμων και περιφερειών καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στις 19:30, στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «Η πολιτική τους πυρπολεί τα δάση, το περιβάλλον και τις ζωές μας».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της μεταθέτοντας την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις «εκκενώσεις» και στην ατομική ευθύνη ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή», τονίζει ο Συντονισμός των κινήσεων δήμων και περιφερειών προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να προβάλλεται ως εξωγενές φυσικό φαινόμενο και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τη λειτουργία του καπιταλισμού και οδηγούν στην επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος!»

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

19-20 Ιουλίου 2022: το χρονικό ενός serial εγκλήματος


ρέμα Δασαμάρι, 20/7/2022

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την περσινή πυρκαγιά στο ανατολικό Πεντελικό, που έκαψε συνολικά 28.000 στρ. περίπου, εκ των οποίων τα 16.000 ήταν δάση και δασικές εκτάσεις χαλεπίου πεύκης. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι το ορεινό Πικέρμι και για πολλοστή φορά κατέκαψε τη δασική έκταση Δασαμάρι και το ομώνυμο ρέμα. Το Δασαμάρι παραδόθηκε απροστάτευτο στην πύρινη λαίλαπα, η οποία επί ώρες έκαιγε αργά τη βλάστηση που είχε αναγεννηθεί (με τεχνητή αναδάσωση από την πρωτοβουλία «Δασαμάρι S.O.S.», αλλά κυρίως με φυσική αναδάσωση) μετά την παλιότερη πυρκαγιά της 23ης-24ης Αυγούστου 2009 .

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Δασικές πυρκαγιές 2023: Ενα προαναγγελθέν έγκλημα

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση των πυρκαγιών. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας». Ετσι τελείωνε η on camera δήλωση του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος πριν από λίγες ώρες. Ωστε έτσι, λοιπόν, ο καιρός φταίει και για την έναρξη και για την καταστροφική εξάπλωση των πυρκαγιών. Δεν φταίει η εγκατάλειψη των δασών στην τύχη τους.

Η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και ώρες και καταστρέφει το νότο της Αττικής, ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε στο κανάλι ΟΡΕΝ ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Φιλίππου. Φταίει ο καιρός που οι πορσελάνες στους πυλώνες έχουν να καθαριστούν πάρα πολλά χρόνια, γιατί το ειδικό ελικοπτεράκι που έφερναν για να τους καθαρίσει θεωρείται περιττό κόστος από τα golden boy της ΔΕΗ και τις αστικές κυβερνήσεις; Οταν στις πορσελάνες των πυλώνων μαζεύεται λάσπη που στεγνώνει, η μόνωση παύει να λειτουργεί. Και οι σπινθήρες που δημιουργούνται βάζουν φωτιά στα ξερόχορτα που ούτε κι αυτά καθαρίζονται.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Εκδήλωση: Αντι-αποικιοκρατικές αντιστάσεις των αυτόχθονων λαών της Οαχάκα, Μεξικό

Αντιστάσεις και αυτονομίες των αυτόχθονων λαών της Οαχάκα, Μεξικό.
Ο Ισθμός είναι δικός μας, αγροτικοί και αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες.

Ομιλητές: Συντρόφισσα & Σύντροφος (Mario Quintero), Συνέλευση Αυτοχθόνων Λαών του Ισθμού για την Υπεράσπιση της Γης και του Εδάφους (APIIDTT)

Παρέμβαση: Κολεκτίβα Decolonize Hellas

Τρίτη 11 Ιουλίου, 21:00
ελεύθερος κοινωνικός χώρος αλτάι
(Θεμιστοκλέους 65, Εξάρχεια)