Πριν από πέντε χρόνια ο Πολύδωρας, τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, υπεύθυνος και για τη δασοπυρόσβεση, είχε σκορπίσει ιλαρότητα και αγανάκτηση, μιλώντας για τον «στρατηγό άνεμο» που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στις μεγάλες φωτιές που κατέστρεψαν την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την Ηλεία, αφήνοντας πίσω τους και δεκάδες νεκρούς. Το ίδιο είπε, με το δικό του ύφος, και ο νυν υπουργός Ν. Δένδιας. Οι υφιστάμενοί του τον ενημέρωσαν ότι έρχεται νέα καταστροφή, επειδή η πρόβλεψη της ΕΜΥ ήταν για ισχυρούς ανέμους μετά από ένα δεκαήμερο καύσωνα, και ο Δένδιας μίλησε
«για την αντιμετώπιση των ημερών που έρχονται, που δε θα είναι εύκολες, εξαιτίας των ανέμων, μετά από μια περίοδο μεγάλων θερμοκρασιών», για να συμπληρώσει:
«Δεν έχει έννοια να επαναλαμβάνομαι. Το ζήτημα της πυρόσβεσης είναι κορυφαίο. Τα μέσα τα οποία έχουμε δεν είναι επαρκή. Από την άλλη όμως, έχουμε υποχρέωση μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που αντικειμενικά υπάρχει σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αύριο θα έρθει στο Υπουργείο ο Πρέσβης της Ισπανίας για να συζητήσουμε μαζί του, μετά από την Ιταλία, τη δυνατότητα της Ισπανίας να λειτουργήσει ως εφεδρεία πυροσβεστικών αεροσκαφών για την Ελλάδα. Μετά θα γίνει το ίδιο με τους Γάλλους. Οπως σας έχω ήδη προαναγγείλει ο κύριος Πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον κύριο Μόντι τηλεφωνικά. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε τα αγαθά της ζωής, της περιουσίας και της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά».
Ο Πολύδωρας, όμως, μέσα στον οίστρο του, είχε πει και μια αλήθεια, προσπαθώντας ν’ αποσείσει τις ευθύνες που το «σύστημα Ρουσόπουλου» τις έριχνε όλες πάνω του, για να μείνει στο απυρόβλητο ο Καραμανλής και η γενικότερη πολιτική δασοπροστασίας: «Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών;». Εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Οχι στο αν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε το κόστος της πρόληψης, αλλά στην πρόληψη που την έχουν εγκαταλείψει τελείως. Πλέον δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη που έκαναν παλιότερα.