ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Μέρος 1ο: Πώς κάηκε η Βόρεια Εύβοια;
Έρευνα: Νέλλη Ψαρρού, Ιωάννης Λαζάρου
Σας προσκαλούμε στην πρώτη διαδικτυακή προβολή του πρώτου μέρους του ντοκιμαντέρ, που θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα, 7 Μαρτίου, στις 9 μ.μ. Μία ώρα γεμάτη μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα περί «εντολής μη κατάσβεσης», και την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Τα link για τη σύνδεσή σας είναι:
Στο ΖΟΟΜ:
https://zoom.us/j/5154332348
Στο You Tube:
https://www.youtube.com/channel/UCncOPU8x6_AoFNbgO0mGxgQ
Από το ΖΟΟΜ θα μπορείτε να συμμετάσχετε και στην συζήτηση μετά, με ερωτήσεις και παρατηρήσεις.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ:
Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 9μμ
Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 7μμ
Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 9μμ
Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 7μμ
Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις 9μμ
Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 8μμ
Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 9μμ
Το ντοκιμαντέρ είναι συγκλονιστικό και συνάμα διδακτικό. Αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή), προκειμένου να φορτωθεί ένα νέο Μάτι, ακολουθεί πλέον ένα καταστροφικό για τα δάση δόγμα πυροπροστασίας. Μπροστά στο απλό ενδεχόμενο (όχι βεβαιότητα) να καούν άνθρωποι, οι φορείς Δασοπροστασίας (Πολιτική Προστασία & Πυροσβεστική) επιλέγουν την τακτική της εκκένωσης οικισμών αντί για την επίθεση μέσα στο μέτωπο της φωτιάς και την κατάσβεσή της. Το 112 θα σπαμάρει στα κινητά, τα πυροσσβεστικα θα περιμένουν δίπλα στα σπίτια, ενώ τα δάση θα εξαφανίζονται. Μόνη λύση πλέον για να σωθούν άνθρωποι, κατοικίες και δάση είναι η αυτοοργάνωση των ίδιων των κατοίκων που ζουν δίπλα σε δάση και γνωρίζουν τα δασικά μονοπάτια για να επέμβουν στην αρχή της πυρκαγιάς, σε οποιοδήποτε σημείο εμφανιστεί. Βέβαια, η αυτοοργάνωση προϋποθέτει μια κάποια πολιτική συνείδηση... Να προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και λίγους μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο (1o) μέρος ενός ντοκιμαντέρ -βέβαια εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί και το δεύτερο (2ο) μέρος- που έχει ως αντικείμενο την μεγάλη καταστροφή στην Β. Εύβοια από τις πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι, με τίτλο ''Το σχέδιο''. Από τον τίτλο και μόνο προιδεαζόμαστε για την θέση -που βγαίνει και ξεκάθαρα μέσα από το ντοκιμαντέρ- πως ότι συνέβει στην Β. Εύβοια ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού και προμελετημένου σχεδίου. Σκοπός αυτού η διευκόλυνση των επενδύσεων στην περιοχή ,κάτι το οποίο πιθανότατα θα διερευνηθεί εκτενέστερα στα επόμενα επεισόδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε ή να αμφισβητήσουμε αυτή την εκδοχή, καθώς θεωρούμε ότι όποια και αν ήταν η γενεσιουργός αιτία της πυρκαγιάς, τα καθοριστικά σημεία για να ξεφύγει η φωτιά ήταν άλλα. Αρχικά ότι εδώ και δεκαετίες , η κρατική λογική γύρω από την δασοπυρόσβεση, είναι η συνεχής υποτίμησή της, αφού άμα εξυπηρετείται ο καπιταλισμός, να καούν και μερικά δάση ''δεν χάθηκε και ο κόσμος''. Πάνω σε αυτό το δόγμα δεσμεύτηκαν αρκετά οχήματα από την Εύβοια τις πρώτες μέρες στο μέτωπο της Αττικής καθώς δεν ενδιαφέρει το κράτος- ανεξαρτήτως εκάστοτε κυβέρνησης- η επάρκεια των μέσων, που μάλλον τα θεωρεί πεταμένα λεφτά που δεν αποδίδουν κέρδος, όπως επίσης και ο φόβος της τωρινής κυβέρνησης για απώλεια ανθρώπινων ζωών, για να μην έχουν ένα αντίστοιχο Μάτι με το πολιτικό κόστος που φέρει και μετουσιώθηκε σε εκκενώσεις και μηδενική πυρόσβεση.
Δεν ζούμε σε κάποιον άλλο πλανήτη. Η εμπειρία έχει δείξει την σύνδεση καμένων εκτάσεων με την εμφάνιση επενδυτικών κεφαλαίων στις εκτάσεις αυτές. Η εμπειρία όμως έχει δείξει επίσης -όσο δυσάρεστη και αν είναι- ότι το κεφάλαιο δεν το σταματάει κανένα δέντρο και κανένα φυσικό τοπίο. Το μόνο που τους σταματάει είναι η κοινωνική αντίδραση από τα κάτω χωρίς αυθεντίες και αρχηγούληδες. Έτσι εξάλλου είχαν σταματήσει οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ την προηγούμενη δεκαετία μέσα από πολλές και διαφορετικές δράσεις. Μια χαρά οι επενδυτές, με την αρωγή του κράτους που νομοθετεί, μπορούν να απαλλοτριώσουν μεγάλες εκτάσεις όποτε γουστάρουν. Τα επενδυτικά σχέδια στο βόρειο κομμάτι του νησιού είναι διαχρονικά. Είτε ανεμογεννήτριες, είτε στον τομέα του τουρισμού, είτε στην βιομηχανοποίηση της περιοχής, εμπόδιο δεν μπαίνει το δάσος, αλλά η κοινωνική κίνηση και οι έμπρακτες αρνήσεις των σχεδιασμών αυτών.
Οι ευθύνες όμως του κρατικού μηχανισμού δεν περιορίζονται στις ανώτερες βαθμίδες του. Είδαμε λοιπόν τον δήμαρχο Λίμνης- Μαντουδίου- Αγίας Άννας να μιλάει και να τοποθετείται στο ντοκιμαντέρ αυτό. Δεν ρωτήθηκε όμως μάλλον για το τι κάνανε σαν δήμος πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μιλάμε για έναν δήμο που πολύ μεγάλο μέρος του βιοπορίζεται γύρω από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η υποχρηματοδότηση δεν είναι δικαιολογία καθώς δεν έχει κάνει καμία νύξη ή διαμαρτυρία, πριν την πυρκαγιά, για αυτήν. Δεν είχε κάνει τίποτα για να αποφευχθεί η τεράστια καταστροφή της φύσης και η γενοκτονία μη ανθρώπινων ζωών. Προτεραιότητα ως γνωστόν δεν είναι το δάσος αλλά ο τουρισμός για τον συγκεκριμένο δήμο.
Ακόμη στο ντοκιμαντέρ αυτό δεν λείψανε και όλοι οι αποκλεισμοί που βιώνουμε καθημερινά γύρω μας. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν αποκλειστικά έλληνες σις στρέιτ άντρες, με μια εξαίρεση ελάχιστων δευτερολέπτων μιας γυναίκας. Εμείς που ήμασταν συνεχώς πάνω αναρωτιόμαστε που είναι άραγε όλες αυτές οι θηλυκότητες που συναντήσαμε εκεί, είτε ήταν κάτοικες, είτε ως αλληλέγγυες. Που εξαφανίστηκαν από τον φακό οι μη αρρενωπότητες, με τις οποίες ήμασταν μαζί στο κομμάτι της πυρόσβεσης ή στην προσπάθεια διάσωσης μη ανθρώπινων ζώων ή ακόμη και στο κομμάτι της διανομής υλικής βοήθειας στα χώρια; Κάπως έτσι συντηρείται το στερεότυπο του ελληνα λευκού λεβέντη, του ατρόμητου που μόνο αυτός μπορεί να τα βάλει με τις φωτιές και φυσικά μόνο αυτός μπορεί και το μοιράζεται.
[συνέχεια εδώ]
Αυτόνομη Συλλογικότητα Εύβοιας