Σε πολλές περιοχές σε βουνά της Αττικής δεν προχωρά η φυσική αναγέννηση μετά τις πυρκαγιές, εξαιτίας της βόσκησης των αιγοπροβάτων, επισημαίνουν στο ΣΚΑΪ δασοφύλακες σε Πεντέλη και Υμηττό.
Όπως ανέφερε στο σταθμό μας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων, Θανάσης Μπουζινέκης, τα δασαρχεία έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη των δασών, να επιβάλουν πρόστιμα στους κτηνοτρόφους που παρανομούν και να κάνουν κατάσχεση στα ζώα. Όμως, προσθέτει, τίποτα από αυτά δεν γίνεται και αρκούνται σε απλές συστάσεις.
Ο κ. Μπουζινέκης τονίζει ότι «τα δασαρχεία δεν κάνουν κατάσχεση στα αιγοπρόβατα γιατί δεν έχουν που να τα πάνε και έτσι η δράση των κτηνοτρόφων συνεχίζεται».
Την απαγόρευση της βόσκησης ορίζουν:
- Ο νόμος 2045 του 1999 από το υπουργείο Γεωργίας για την προστασία της βιοποικιλότητας
- Ο κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής του 2004 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία των δασικών εκτάσεων και το πράσινο ταμείο.
- Ειδικά για τον Υμηττό υπάρχει και το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που απαγορεύει ρητά τη βόσκηση στις ζώνες προστασίας.
- Επίσης η βόσκηση απαγορεύεται στον κεντρικό πυρήνα των περιοχών Νατούρα και στους εθνικούς δρυμούς.
- Την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν τα δασαρχεία που οφείλουν να προχωρούν στην απαγόρευση της βόσκησης σε αναδασωτέες περιοχές και η αστυνομία που οφείλει να συλλαμβάνει τους παραβάτες.
πηγή: ΣΚΑΪ.gr
«τα δασαρχεία δεν κάνουν κατάσχεση στα αιγοπρόβατα γιατί δεν έχουν που να τα πάνε και έτσι η δράση των κτηνοτρόφων συνεχίζεται».
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα πάνε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα εκεί οι αλλοδαποί τρώνε τα κατοικίδια να δουν για ποτέ θα εξαφανιστούν η να μοιρασθούν στις ενορίες που σιτίζουν απόρους, η στο δήμο της Αθήνας που ταίζει απόρους.Ασ πουν ότι κατάσχονται και χαρίζονται πολλοί πεινασμένοι θα πάνε να τα πάρουν.